HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Nisan 2012 Cumartesi - 15:03

Muhteşem opera binasına 'eksik' protokol

Türkiye’de örnek olan Opera Binası’nın proje protokol töreni gerçekleştirilirken bir takım aksilikler yaşandı.

Muhteşem opera binasına  eksik  protokol

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka’da yapılması planlanan Türkiye’ye örnek olacak opera binası uygulama projesi için protokol imzalandı. 
Güzelyalı Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde yarışmayı kazanan şirket ile imzalanan protokol törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, ilçe başkanları, partililer ve çok sayıda kişi katıldı.

PROJE YAPANLAR VE JÜRİ UNUTULDU
Protokol törenine çağrılması beklenen isimler de unutuldu. Belediye, yarışmada finale kalan 12 projenin sorumlusu ve yarışmayı düzenleyen jüride yer alan isimleri davet etmedi. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, belediyede yaşanan sürecin projelerde belli gecikmelere neden olduğunu söyledi. 

Kocaoğlu, “Yaşadığımız süreç bir de jüri üyeleri ve finale kalan isimleri unutmamıza neden oldu. Bu konuda bir hata yaptık” dedi. Jüri üyelerinin isimlerini tek tek okuyarak onlardan özür dileyen Kocaoğlu, “Bu süreçlerde malasef hatalar yapılabiliyor. Sizlerin kanalıyla hepsinde af diliyorum. Ayrıca bu tür projeleri ve önemli çalışmaları hangi ilçede yapıyorsak o ilçenin belediye başkanına konuşma hakkı veriyorduk. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak çağrılmış ama gelmemiş” diye konuştu.


İzmir gibi bir kentte tarihiyle, insanıyla ve kültür sanata düşkünlüğü olan yaşam felsefesinde insan sevgisi olan insanlarla birlikte yaşadıklarını anlatan Başkan Kocaoğlu, “Böyle bir kentte yaşamaktan ve belediye başkanı olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Her belediye başkanı kentin projeleri için uğraşmıştır. Hepsine sonsuz saygı duyuyorum. Ama İzmir çeşitli nedenlerden dolayı altyapı eksikleri olan bir kenttir. Göreve geldiğimizde geçmiş belediye başkanlarının pek çok projeleri vardı. İzmir öyle bir kent ki, İzmir insanının kent yönetimine katılımının etkinleşmesi, kenti düşünmesi, ileri gitmesi için fikir üretmesi çok önemli” dedi.

ARALAT’A VERMEDİĞİMİZ İHALEYİ SORDULAR
Kentin opera binasına ihtiyacı olduğunu anlatan Kocaoğlu, “Maalesef kentin proje yapmak için arsa sıkıntısı var. Belediye binası bile yapacak arsası olmayan gayrimenkul fakiri belediyeyiz. Karşıyaka Belediyesi’nin çok amaçlı salon projesi olan bugünkü arsayı 2009 seçimi öncesi, satın aldık. Bu tür projeler ve kentin pek çok eksiklikleri, belediyenin çok büyük borç yükü altında olması bu tür projelerimizi, zaman içinde finans ödeme dengemizi kurmamız gerekiyordu. Sekiz sene içinde yasaların verdiği paranın dışında başka kaynağımız olmadı. Toplam 21 tane belediyeye çok amaçlı salon yaptık. Sanat, sosyal aktiviteler, geleneksel aktiviteler gerçekleştiriliyor” dedi. 

Proje için ilk önce ünlü mimar Emre Arolat ile görüştüklerini fakat ihaleyi bile vermeden polisin takibine takıldıkları için savcılıkta olmayan ihale dosyasını istediklerini ifade etti. Kocaoğlu, bu iş yüzünden Arolatı’ı arayamadığını, özür dilediğini de sözlerine ekledi. Kocaoğlu ayrıca süreç aksamadan devam ederse 2013 yılında opera binasının temelini atmayı planladıklarını dile getirdi.

ÖNEMLİ BİR İŞ
Yarışmayı kazanan projenin mimarı Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu ve ortağı Ertuğ Üçal törene birlikte katıldı. 

Törende konuşan Kütükçüoğlu, “Yarışmayı kazandığımız için çok mutluyuz. Konuyu da çok seviyorum. Önümüzde iyi bir süreç olacağını düşünüyoruz. Opera binası veya bu tipte yapıları kent hayatı için önemli.  Bu tür yapılarda belli bir lezzet için belli bir saatte kentin bir yerinde yaşayan insanlar toplanıyorlar. Gösteriyi, sunumu paylaşıyorlar. Bu çok önemli. Omuz omuza sanat olayını paylaşmaları insanlar için çok önemli. Kenti kent yapan en önemli olayların bir tanesi sanattır. Dünya’nın birçok yerinde yapılan opera binaları o kent ile özdeşleşmiş durumda” dedi. Ertuğ Ücal ise, bir mimarın en büyük hayalinin Ege Denizi’ne bakın bir opera binası yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

GERÇEK ÇALIŞMA
İzmir Devlet Opera Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç kendilerine verilen en güzel armağanın bu proje olduğunu söyledi. Öğrencilik yıllarında bu yana Sdney Operası gibi bir yerde şarkı söyleyebilecek miyiz diye gıpta ettiğini bunun ise proje hayata geçtiğinde gerçekleşeceğini anlatan Büyüksaraç, “ İl kez sinema, düğün salonundan bozma değil bir opera binası yapılacak. Aziz Bey’e teşekkür ediyorum. Çok güzel dünya çapında gerçekleştirilen yarışma ile sanatçıların dikkatini buraya çekecek bir iş yapıldı” diye konuştu.

Bana bilgi aktarılmadı
Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene katılmaması hakkında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, kendisine bilgi verilmediğini söyledi.  

Davetle ilgili net bilginin aktarılmadığını anlatan Durak, “Töreni her hafta yapılan ‘Cumartesi Etkinlikleri’ kapsamında bir organizasyon olarak düşündüm. Çalışmanın ne olduğu ile ilgili bir bilgim yok. Zaten bizim orada bir fonksiyonumuz da yok. Büyükşehir Belediyesi’ne sadece yer tahsis ettik. Gerisini onlar yapacaklar. Daha önce belediye olarak yaptığımız opera binası var. Ayrıca belediyeye tahsis edilen yerde yaptığımız önceden kalan projelerimiz de mevcut. Benim oraya gidip konuşma yapmam için bilgi sahibi olmam, törenin içeriği ile ilgili bilgilendirilmem gerekiyor. Bilmediğim bir konuyla ilgili orada ne konuşacaktım. Belediyenin projeyi yürüten ilgili daire başkanlığının bize ayrıntılı bilgi vermesi gerekiyordu” diye konuştu. Başkan Durak ayrıca bir gün önce yaptığı Ankara ziyareti nedeniyle törene ‘mazeret’ bildirdiğini de sözlerine ekledi.



Bugüne nasıl gelindi?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente kazandırılacak uluslararası nitelikteki opera binası projesini mimari proje yarışması ile belirledi. Belediye tarafından açılan iki kademeli yarışmanın ilk kademesinde 177 eser değerlendirmeye alındı. Bunlardan 12’si ikinci kademeye kaldı. Jüri üyeleri, final niteliğindeki ikinci kademede 3 gün süren titiz incelemenin ardından 12 adet proje içinden ilk üçü belirledi. Diğer 9 eser ise mansiyon ödülü aldı. 

İzmir Opera Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda birinciliği Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu başkanlığındaki Yüksek Mimar Ertuğ Uçar, Mimar Mert Üçer ve Mimar Onur Akın'dan oluşan ekip kazandı. Jüri üyeleri seçilen projeye oy birliği ile karar verdi.
Başkanlığını Mimar Doç. Dr. Celal Abdi Güzer’in üstlendiği jüri şu isimlerden oluştu:
Asil jüri üyeleri:  Mimar Doç. Dr. Haydar Karabey, Y. Mimar Emre Arolat, Y. Mimar Semra Uygur, Y. Mimar Erkut Şahinbaş, Mimar Yrd. Doç. Dr. Hikmet Gökmen, İnşaat Yüksek MühendisiMuzafferTunçağ.

Danışman Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Serpil Baran ve Ali Rıza Gülerman, Devlet Opera  ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi-Ses, Işık, Görüntü  Danışmanı   Kemal Suner, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mimar  Hasan Topal.
Yedek Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Dairesi Başkanı Mimar Sedat Baylan, Mimar -Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu, Mimar Dr. Dürrin Süer Kılıç, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun.

Projede neler var?
İzmir Opera Binası 25 bin metrekare bir arsa üzerinde kurulacak. İçinde operayı da destekleyecek ve ondan beslenen başka işlevler de yer alacak. 1200 kişilik ana salon, 400 kişilik bir küçük salon yer alacak. İçin de bale ve onunla ilgili atölyeler de bulunacak. Sanatçılar ve jüri üyeleri projeyi “İzmir ile birlikte anılacak, İzmir’i temsil edecek bir yapı” şeklinde tanımlıyor. Gündelik yaşamla sanatın buluşması için de ortam oluşturacağı düşünülüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sinan Martin 8 Nisan 2012 Pazar 12:55

Kent İçin Gerçekten harika bir kazanım.Ama Opera'nın İBB ile anlaşması bitmesine rağmen konser izni verildi.Bu konuyu araştırırsanız seviniriz

Yorumu oyla      11      5  
Caner Vardarlı 7 Nisan 2012 Cumartesi 15:43

Nasrettin hocanın “Aah Nasreddin, biz senin gençliğini de biliriz “hesabi Tamam, işin kolayını bulduk. “süreç bazı sıkıntılara sebep oluyor” dedin mi tamam. Belediye otobüsünün benzini bitiyor. Şoförün bahanesi hazır “abi be süreç bazı sıkıntılara sebep oluyor.

Yorumu oyla      13      14  
7 Nisan 2012 Cumartesi 15:31

cevat durak......baykal biz karşıyakalıları cezalandırmak için heralde iki dönem bu beyi başkan adayı atadı.ve genel politikaya ve AKP nin karanlık yüzüne karşı çok duyarlı olan demokrat karşıyakalılar kerhen oy vererek malesef başkan yaptı.karşıyaka ya yatırım yapılıyor ve belediye başkanı o protokole gitmiyor.bu izah edilemez....tek izahı cevat durak megolomanlığını hiç bir zaman bırakmayacak.başkasının yaptığı hiç bir şeyi kabul edemiyor.

Yorumu oyla      26      6  
7 Nisan 2012 Cumartesi 15:27

sayın durak seçimler 6 ay öne alınıyor foksiyonun bitmesine bir yıl kaldı sana güle güle 2013 yılın kasımında yerel seçimler olduğuna göre 3 .4 ayda önceden aday belirleme yani zamanınız azkaldı.

Yorumu oyla      25      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'nın simulatörü Bursa'yı salladı
Karşıyaka Belediyesi’nin Deprem Simülatörü Bursa’da ziyaretçi akınına ...
Sındır: "Bornova’nın geleceğini yaratıyoruz"
Bornova Belediyesi’nin 25 milyon lirasını yatırımlara ayırdığı 125 milyon ...
Kürüm: Her mahalleye spor tesisi kazandıracağız
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, ilçedeki spor kulüplerinin temsilcileriyle ...
 
Tartan STK temsilcilerine 3 yılını anlattı
Swiss Otel’te STK temsilcileriyle bir araya gelen Konak Belediye Başkanı ...
Kürüm: Karabağlar'ı yoktan var ettik
Karabağlar Belediye Meclisi'nde faaliyet raporu tartışıldı. Muhalifler, ...
Bayraklı'da AK Partililer Meclis'i terk etti
Bayraklı Belediyesi Nisan ayı ikinci olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
 
Ak Parti'den Deniz Gezmiş çeşmesi talebi
6 Nisan tarihinde toplanan torbalı Belediye Meclisi, 2011 yılı faaliyet ...
Karşıyaka siyaset okulunda bir kadın siyasetçi
Karşıyaka Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen ...
Şiir ve sevgi Konak'ta buluştu
7. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması, Konak Belediyesi Dr. Selahattin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva