HABERLER>EKONOMİ
26 Kasım 2017 Pazar - 12:47

Milyonları ilgilendiriyor... Asgari ücret desteğine son!

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2 yıldır uyguladıkları çalışan başına 100 TL’lik asgari ücret desteğini sonlandıracaklarını açıklaması, asgari ücret pazarlıklarını da yakından etkileyecek.

Milyonları ilgilendiriyor... Asgari ücret desteğine son!

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretin 2018 yılında kaç lira olarak uygulanacağına, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar verecek.

Komisyonun çalışmalarına aralık ayı itibariyle başlaması ve ay bitmeden sonuçlandırması bekleniyor. Halen asgari ücret net 1404 TL olarak uygulanıyor, işverene toplam maliyet ise 2 bin 88 TL düzeyinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak bir açıklama yapmış ve 100 TL’lik desteğin “sürdürülebilir istihdam” için gerekli olduğunu belirtmişti. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, “Geçici olarak bir defalığına getirmiştik” diyerek devamının olmayacağını söylemesiyle, işveren örgütlerinin bu talebi, masaya oturulmadan reddedilmiş oldu.

RİSKLERE DE BAKILSIN
İşverenler, istihdam desteğinin yanı sıra, Türkiye’nin koşullarının da 2018 yılı asgari ücreti belirlenirken dikkate alınmasını istiyor. TİSK Başkanı Kudret Önen bu taleplerini “Önümüzdeki günlerde yapılacak 2018 yılı asgari ücret tespit çalışmalarında enflasyon tek belirleyici olmamalı, işsizlik oranları, verimlilik artışı, küresel, ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler, rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenler de dikkate alınmalıdır” sözleriyle dile getirmişti. Geçtiğimiz yıl asgari ücretin 1600 TL olması talebiyle oturan Türk-İş ise henüz yeni asgari ücret için talebini belirlemedi. Türk-İş yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, yeni asgari ücretle ilgili taleplerini netleştirmesi bekleniyor. Kulislerde ise 2018 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 7’in asgari ücret görüşmelerinde belirleyici olabileceği konuşuluyor.

1200 BARDAK ÇAY İÇİLDİ
2018 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bir aylık maratonu bitti. Bütçenin komisyondaki sürecini rakamlaştıran TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “Saatler süren toplantılar boyunca bin 200 bardak çay içildi, 150 bardak bitki çayı tüketildi, 225 saat toplantı yapıldı” dedi. Koçer, süreç boyunca 21 toplantı yapıldığını ifade etti. Koçer, “113 kamu kurum ve kuruluşu ile 110 üniversitenin bütçeleri görüşüldü. Toplam 763 milyar liralık dev bir bütçeden bahsediyoruz. Bütçenin 134 milyar TL’si eğitime, 127 milyar TL’si sağlığa ayrıldı. Yatırıma ayrılan kısmı 85,1 milyar TL. Kamu yatırımları içerisindeki dağılımda ise 25,5 milyar TL ulaştırmaya gidiyor, 14,3 milyar TL eğitime gidiyor. Tüm bu konuların müzakere edildiği toplantılarda günlük 60 fincan kahve tüketildi” dedi.

AĞBAL’DAN OVP YORUMU: BAŞARISIZLIK DEĞİL
Maliye Bakanı Naci Ağbal, kur ve enflasyondaki artışlar nedeniyle OVP hedeflerinin şimdiden geçersiz kaldığı eleştirilerine “Tahminlerin değişmesi başarısızlıktan değil şartlardan” yanıtını verdi. Ağbal, önemli olanın kur ve enflasyon değil büyüme olduğunu söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağbal, “Kur seviyesi değişebilir. O günkü yapmış olduğunuz tahminlerden farklı bir kur seviyesi arz ve talep dengeleri içinde oluşabilir. Yine enflasyon tahminleri sonraki gelişmeler karşısında değişebilir. Bir ülkenin ekonomisinde orta ve uzun vadede asıl kalıcı olan ve esas takip edilmesi gereken husus reel büyümedir. Eğer bir ülkede reel büyüme varsa, bu ekonominin orta ve uzun vadede küresel ekonomi içinde alacağı payı işaret eder”dedi.

 
İzmir'e yeni soluk... 'Tazelenme Üniversitesi' yola çıktı
 
Kemalpaşa, 15 Temmuz gazilerini ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazartesi 'yemek kartı boykotu' uyarısı
Yemek kartı şirketlerinin komisyon oranlarını makul düzeye çekmesini istediklerini ...
İzmir'de yatırım yapacaklar dikkat! Altın öneriler...
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Güleroğlu konutta 'yeşil ışık' dönemi olduğunu ifade etti.
İTO başkan adayından öğretmene konut önerisi
Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı, ...
 
Petrokimya devi İzmir'de kapasite arttırıyor
Petrokimya devi PETKİM Aliağa’da bulunan Star Rafinerisi’nde revizyona ...
Asırlık borsadan saygın imza
İzmir Ticaret Borsası, Birleşmiş Milletler (BM) evrensel ilkelerini temel ...
İzmir'de Endüstri 4.0 zirvesi
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Araç sahiplerine yine kötü haber!
Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren 9 kuruş zam yapıldı.
Doğa Derneği'den Körfez Geçişi Projesi için açıklama
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçişi ...
Özdilek İzmir AVM'de 16. yıl coşkusu
Özdilek Holding yatırımı olarak 15 Kasım 2001 tarihinde açılan ve açıldığı ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva