HABERLER>EGE
15 Nisan 2016 Cuma - 14:01

Midilli mültecileri 'Papa'ya inanıyor!

Türkiye'den ölümü göze alıp Midilli'ye geçen mülteciler ise dönmek istemediklerini, Papa'nın yaşam şartlarını ve yaşadıklarını dinledikten sonra kendilerine Avrupa'nın kapısını açacağına inandıklarını ifade etti.

Midilli mültecileri  Papa ya inanıyor!

Son yıllarda özellikle Suriye'de yaşanan savaştan sonra mülteciler, Türkiye başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin en önemli sorunu haline geldi. Türkiye'den Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin, Avrupa öncesindeki son geçiş noktası olan Yunanistan, krizi en derinden yaşayan ülke oldu. Türkiye ile AB arasında 20 Mart'tan sonra gidenlerin geri kabulüne ilişkin varılan anlaşma sonrasında, bugünü kadar 325 mültecinin iadesi yapıldı.

DİNİ LİDERLERDEN MİDİLLİ ÇIKARMASI
Midilli'deki kamplarda bulunan binlerce mültecinin nasıl gönderileceğine ilişkin belirsizliğin sürdüğü sırada, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, yarın adada buluşacak. İki dini liderin ziyareti öncesinde adada tüm hazırlıklar tamamlandı. Yunanistan'dan gelen güvenlik ekiplerinin yanı sıra İtalya başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinden de yine polisler, adaya gönderildi. Adaya bugün akşam gelecek olan Fener Rum Patriği Bartholomeos, yarın gelecek Papa Francesco'yla, Midili Adası'ndaki kampları ziyaret edip incelemelerde bulunacak. Papa'nın bir günlük ziyaretten sonra adadan ayrılacağı öğrenildi.

KAMPLAR KAPATILDI
Papanın ziyareti öncesinde, yaklaşık 3 bin mültecinin kaldığı Moria ve Karatepe kamplarında önlemler en üst seviyeye çıkartıldı. Temizlik yapılan ve bakımdan geçirilen kamplara, özel kart taşıyan görevliler haricinde girişler yasaklandı. Ayrıca kamp bölgesine yaklaştırılmayan ve görevlilerin yakından izlediği basın mensuplarının da çekim yapmalarına izin verilmedi. Birçok ülkeden gelen basın mensupları, kamp yakınlarında haberler için görüntü almaya çalıştı, mültecilerle röportaj yaptı. Yunan polis helikopteri de, iki kamp üzerinde sık sık devriye uçuşu gerçekleştirdi. Moria kampı girişinde Yunan polisleri nöbet tutmaya başladı.

MÜLTECİLER, PAPA'NIN YOLLARINI AÇMASINI İSTEDİ
Kamp dışına çıkışlarına izin verilen mülteciler, buradaki büfelerde alışveriş yapıp ihtiyaçlarını karşıladı. Mülteciler, kamp içinde elektrik yetersiz olduğu için büfelerden çekilen çoklu prizlerde onlarca telefonu sırayla şarj etmeyi bekledi. Burada yakınlarına ulaşıp durumları hakkında bilgi verdi. Türkiye ile AB arasındaki anlaşmaya rağmen 20 Mart'tan sonra Midilli Adası'na geçen 6 aylık hamile Sedeeghe Kavgani, zorlu yolculuktan sonra kaçışlarını gerçekleştirdiklerini anlattı. Sedeeghe Kavgani, "Gece küçük bir bota 80 kişi bindik. Bizi burayla getirdiler. 20 gün önce adaya çıktık. Her tarafım ıslandı. Bot batacak diye çok korktum. Bir çocuğum ve eşimle geldik. Şimdi ne olacağını bekliyoruz" dedi.

Eşi Noorozali Zoonodimoghaddam ise "Karanlıkta yola çıkıp Türkiye'den buraya geçtik. Burada bekliyoruz. Moria kampından buraya getirildik. Ne yapacağımızı bilmeden bekliyoruz. Ben Türkiye'ye geri dönemem, ülkeme de dönemem. İran'da beni geri döndüğüm an yakalarlar ve ceza alırım. Eşim hamile, çocuğum var. Ben ne olursa olsun buradan gitmek zorundayım" dedi.

Kampta kalanlardan Afganistanlı Celal Barakzi de, 20 Mart'tan sonra Türkiye'den, Midilli'ye geçen mültecilerden olduğunu söyledi. Ancak anlaşmadan haberinin olmadığını öne süren Celal Barakzi, "Bizim haberimiz yoktu. Geçtikten sonra bu kampa getirildik. Şimdi burada bekliyoruz. Ne olacağından haberimiz yok. Halimiz ne olacak söyleyen yok. Türkiye'ye mi gönderileceğiz yoksa burada mı kalacağız belli değil" dedi. Papa'yı da umutla beklediğini anlatan Celal Barakzi, "Papa'nın gelişini bekliyoruz. Burada Afganistan'dan, Suriye'den, Irak'tan, Yemen'den gelenler var. Papa bize baksın, yaşadıklarımızı bizden dinlesin, görsün. Papa, bizi dinledikten sonra bize izin versin. Eğer yolu varsa bizi Avrupa ülkelerine Almanya ya da diğer ülkelere göndersin. Kapıları bizlere açsın" dedi. Necip Muhammedi de zor şartlarda kaçtıklarını, aynı şekilde zor şartlarda yaşamaya çalıştıklarını, ancak Türkiye'ye dönmek istemediklerini anlattı. (dha)

 
CHP’li Özel’den maden işçileri için yasa teklifi
 
Bülent Ersoy ’uçak kemeri’ davasında ifade verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversiteli gencin ‘karşılıksız aşk’ intiharı!
Balıkesir’in Savaştepe İlçesi'nde, bunalıma giren üniversite öğrencisi ...
Manisa’da frengi alarmı!
Manisa’nın Şehzadeler, Akhisar ve Alaşehir ilçelerinde bulunan genelevlerinde ...
Bilinçsiz ilaçlama bal arılarını vurdu!
Manisa Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, tarım arazilerinde ...
 
Turistler bu pazara uğramadan gitmiyor!
Bodrum’da 18 yıldır kurulan '2'nci El Eşya Pazarı', antikadan giysi, süs ...
Hemzemin geçitte korkunç ölüm!
Aydın’da hemzemin geçitte trenin çarptığı 51 yaşındaki Özer Selçuk hayatını ...
Kavşakta can pazarı: 2’si çocuk 7 yaralı
Uşak’ta ehliyetsiz sürücü 17 yaşındaki Muammer Karakoç'un kullandığı minibüs, ...
 
Birlikte yaşadığı kadına kızıp evi yaktı!
Aydın’ın İncirliova İlçesi'nde H.Y., eve geç gelen birlikte yaşadığı M.S.'ye kızıp evi ateşe verdi.
Piknikçiler kirletti, hükümlüler temizledi!
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde denetimli serbestlik kapsamında takibi yapılan ...
Fuhuş baskınında 6.kattan atladı!
Aydın’da polisin fuhuş baskını yaptığı evde Z.C. adlı kadın altıncı katın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva