HABERLER>POLİTİKA
26 Mayıs 2017 Cuma - 13:46

MHP İzmir’de toplu istifa şoku: Yeni partiyle mi ilgisi var?

Büyükşehir Meclisi Grup Başkanvekili Çam ve Bergama İlçe Teşkilatı’ndan bazı isimler MHP’den istifa etti. Üyelerin istifaları savcılığa yapacağı öğrenilirken kurultay ve referandum sürecinde başlayan kırılmanın sürmesinin Akşener’in kuracağı iddia edilen yeni partiyle alakalı olduğu belirtildi.

MHP İzmir’de toplu istifa şoku: Yeni partiyle mi ilgisi var?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri ile başlayan ve 1 Kasım seçimleriyle fiili hale geçen parti içi muhalefetin İzmir’e yansımaları sürüyor.

Bergama İlçe Teşkilatı’nda 3 Belediye Meclis Üyesi ile 8 parti üyesi Genel Merkezin genel tutumunu içlerine sindiremedikleri ve ilçe kongresinde ise kendilerine ‘Delege olacak mısınız?’ diye sorulmadığı gerekçesiyle istifa ettiklerini açıkladı. 

YENİ PARTİYLE Mİ İLGİSİ VAR?

Kongre takviminin işlediği günlerde Bergama’dan istifa haberleri geldi. Taktakoğlu’nun istifasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup başkanvekilliği görevine gelen Fikret Çam ve Bergama Belediyesi meclis üyeleri Sezer Uğraş ve Yılmaz Dülger’in MHP’den istifa ettiği belirtildi.

Çam istifa kararını ilçe kongrelerinin adil yürütülmediği yönünde açıklarken, ilçeden net bilgilerin gelmesinin ardından İl Yönetim Kurulu’nun konuyla ilgili görüş bildireceği öğrenildi.

Öte yandan İzmir’deki hareketlenmenin Akşener’in başını çektiği oluşumun kuracağı yeni partiyle alakalı olduğu dile getirildi. Gelişmeler ‘MHP İzmir’de tabanını mı kaybediyor?’ sorusunu gündeme getirdi.

İSTİFALAR PARTİYE DEĞİL YARGITAY BAŞSAVCILIĞINA YAPILACAK!
Bergama Belediyesi Haluk Elbe Toplantı Salonunda sabah saatlerinde bir araya gelen Yılmaz Dülger, Fikret Çam ve Sezer Uğraş'ın yanı sıra partili üyelerden İlçe eski Başkanı ve Belediye Başkan adayı Özkan Karadiken, Nuri Çiftçi, Zekai Uğraş, Hakan Kutlu, İskender Kutlu, Nuri Özdalkıran, Zeki Ersöz, Hatice Nuran Çiftçi, yapılan basın toplantısında partilerinden istifa ettiklerini açıkladı. Karadiken Milliyetçi Hareket Partisinden istifa etme nedenlerini, “Bu partiye gönül vermiş insanlar olarak Genel Merkez ve Genel Merkeze bağlı İl Yönetimlerinin talimatlarıyla yapılan ilçe kongrelerinde ülkücü çizgiye ve Türk Milliyetçiliği fikrine aykırı gayri demokratik listelerin hazırlanması ve Genel Merkezin iktidar yanlısı politikalarını kabul etmemiz mümkün değildir” şeklinde açıklarken istifalarını direk partiye yapmayacaklarını Yargıtay Başsavcılığına yapacaklarını da sözlerine ekledi.

KURULTAY DÖNEMİNDE BAŞLAYAN BİR SÜREÇ…
Özellikle Kasım seçimlerinin ardından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) gerisinde kalan MHP’de kurultay tartışmaları alevlenirken, azımsanmayacak bir kısım partili genel Başkan Devlet Bahçeli’ye resmen isyan bayrağı açan Meral Akşener’in yanında yer almıştı.  

İzmir’de il yönetim kurulu üyelerinden bazıları alınan sonuçtan dolayı görevlerinden istifa ederken, kente geçmiş dönemde il başkanlığı görevinde bulunan ve parti içinde de özgül ağırlığı olan Müsavat Dervişoğlu da Akşener’e açık desteğini göstermişti.

Sonraki süreçte Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye karşı oluşturulan muhalefet ve imza hareketinin içinde yer alan il ile ilçe başkanlarından bazıları ülke genelinde görevden alınıp yönetimleri feshedilirken bunun yansıması İzmir’de de hissedilmişti.

30 İLÇENİN 14 TANESİ İMZA VERMİŞTİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı imza toplayan muhalefet, 30 ilçeli İzmir’in 14’ünden imza almıştı. 56 kongre delegesinin 22’si, muhaliflere imza vermiş ve Genel Merkez, imzacı ilçe başkanlarına karşı harekete geçmişti. Bayraklı, Torbalı, Buca, Kemalpaşa, Narlıdere ve Bayındır ilçe teşkilatları görevden alınmıştı.

Daha sonraki süreçte Genel Merkez tüzüğün 34’üncü maddesini dayanak göstererek Selçuk, Karaburun, Urla, Tire ve Menderes teşkilatlarının feshedildiğini açıklamıştı. İzmir'de 5 ilçe teşkilatının feshedilmesine karar verilmesinin ardından Karşıyaka ve Bergama’ya yeni başkanlar atanmıştı.

Ayrıca İzmir'deki tek belediyesi konumunda olan Aliağa'nın Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Remzi Taktakoğlu o dönemde muhalif taraftan yana tavır koymuştu. İmzacıların 19 Haziran olarak gösterdiği kurultay tarihine Genel Başkan Bahçeli İzmir'de katıldığı iftarda, "19 Haziran bizim için yok hükmündedir" açıklamasına rağmen Acar ve Taktakoğlu kongreye gitmişlerdi.

REFERANDUMDAKİ KIRILMA…
Gelişmelerin ardından Türkiye açısından tarihi öneme sahip olan halk oylaması sürecine girildi. MHP, bu dönemde 16 Nisan referandumu için iktidar partisiyle birlikte, ‘evet’ kampanyası yürüttü. Kamuoyunda parti yönetiminin aldığı bu kararın seçmeniyle fikir ayrılığına yol açacağı ileri sürüldü. İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’nde bu analiz pek tutmasa da özellikle Ege Bölgesi’nde tabanının genel merkez gibi düşünmediği ortaya çıktı.  İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçimlerde aldığı oyun yaklaşık 20 puan üstünde seyir izleyen hayır cephesine MHP seçmeninin ciddi destek verdiği iddia edildi. Öyle ki kentte partisinin temsilcisi olarak kamu koltuğunda oturan tek isim olan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, referandumdaki düşüncesini, “Biz evet diyenin de hayır diyenin de yolları, kaldırımı ve parkıyla uğraşıyoruz. Aliağa’da zaten başkanlık sistemi var. Ben belediye başkanıyım” diyerek net olmayan bir şekilde açıklamıştı. Ayrıca süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde partisinin Grup Başkanvekilliği görevinden istifa eden Remzi Taktakoğlu tarafını açıkça belli ederek, “Kesinlikle ‘evet’ propagandası yapmayacağımızı genel merkeze belirttik. Meclis üyelerimizin yüzde 90’ı tek adamlığı savunmuyor. Üyelerden ‘evet’ diyen taş çatlasın 3 tane sayarsın 4’ü sayamazsın” diye konuşmuştu.

İLÇE KONGRELERİ NASIL İŞLİYOR?
Referandum sonrasında 2019’da yapılacak seçimler için çalışmalar her partide olduğu gibi MHP’de de start aldı. Genel merkezden gelen takvim doğrultusunda ilçe kongrelerini gerçekleştiren İl Teşkilatı bugünlerde de sancılı bir süreçten geçiyor.  Teşkilat İzmir’de çoğunlukla mevcut başkanların tek aday olarak girdiği ilçe seçimleri yaşarken Balçova’da Ülkü Doğan’ın adaylıktan vazgeçmesi sonrası şok yaşadı. Kongre ileri bir tarihe ertelenirken Balçova İlçe Teşkilatı’nın da böylelikle feshedildiği öğrenildi.

Gelişmelerin ardından Doğan’ın adaylıktan çekilmesiyle ilgili partililer tarafından ortaya flaş bir iddia atıldı. Doğan’a Genel Merkez ve İl Yönetimi nezdinde aday olmaması yönünde baskı geldiği dile getirildi. Medya ve Tanıtımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Serdar Seçgin ise konuyla ilgili, “Sayın Ülkü Hanım ile çalışacak gibi görüyorduk. Kendisi son anda ailesel sebeplerden dolayı ‘aday olmayacağım’ dedi.  Ortaya atılan iddialar spekülatiftir. 1 Kasım’dan sonra çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Yapılarımız darmaduman oldu. Aynı düşüncede olan aynı yere yumruk vuran insan topluluklarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Değişiklikleri zaten geçen süreçte yaptık. Görevden alıp yerine atamalarla yol haritamızı zaten belirledik” açıklamasını yaptı.

MHP İL BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

MHP İzmir İl Başkanlığı'nın teşkilatlardan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Sayit Şanlı, partiden istifa eden 11 MHP'linin huzursuzluk kaynağı olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:

"MHP Bergama ilçe teşkilatımızın üyesi olan, aralarında meclis üyelerimiz ve belediye başkan adayımızın da bulunduğu bir grup partili istifa etmiştir.

Bu istifa eden şahıslar 1 Kasım seçimlerinde hiçbir parti faaliyetimize katılmamışlardır. 1 Kasım'dan sonrada MHP içerisinde yürütülmeye çalışılan iç karışıklık senaryolarında figüranlık yapmışlar, parti içi huzursuzluğun kaynağı olmuşlardır. Ayrıca 15 Nisan Cumhurbaşkanlığı Anayasa Sistemi referandumunda partimizin almış olduğu karara uymamışlar Hayır yönünde çalışmalar yapmışlardır. Bu arkadaşlarımız siyasi ikbal ve emellerini başka noktalarda aramaya kalkmışlardır."

 
Karşıyaka'da mis gibi festival
 
İzmir'de mülteciler göçmen taciri oldu: 500 dolar fazla gelince...
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 26 Mayıs 2017 Cuma 14:23

Ülkenin yeni bir siyasi partiye ihtiyacı var hatta geç bile kalındı çünkü bu saatten sonra sağlıklı bir seçim yapılacağından kuşkuluyum.

Yorumu oyla      15      5  
Işık Dikicigil 26 Mayıs 2017 Cuma 14:02

İKİNCİ BİR EMRE KADAR İSTİFA YASAK. OLAĞANÜSTÜ HALLERDE YAPILAN İSTİFALAR GEÇERLİ DEĞİLDİR.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'de Fikri Sağlar'ın cezası belli oldu
CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'a kınama ...
Bozdağ: İncelenmeyen hakim savcı kalmadı
Adalet Bakanı Bozdağ, hakimler ve savcılar arasındaki FETÖ incelemelerinin ...
CHP'li Altıok'tan tutuklu öğrencilere destek
CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir ...
 
Dışişleri'nden ABD'ye tepki: Reddediyoruz!
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "ABD Temsilciler Meclisi'nin ...
Çavuşoğlu: AB'den yapıcı tutumumuza karşılık...
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "(AB'den) Yapıcı tutumumuza karşılık samimiyet, ...
Meclis'te İzmir düellosu: Bakan Eroğlu ile CHP’li Balbay karşı karşıya…
Eroğlu, Balbay’ın Kuş Cenneti için, “Önümüzdeki dönem nasıl bir kaderle ...
 
CHP'den flaş ByLock hamlesi
CHP, FETÖ'cü vekil söylentilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üzerinde ...
Erdoğan'ın o açıklamasına Bahçeli'den yanıt
MHP lideri Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir ...
CHP'li Sertel Bakan'a sordu: Bu mu sizin adaletiniz?
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, referandum sonuçlarını protesto ettikleri ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva