HABERLER>SEÇİM 2015
27 Eylül 2013 Cuma - 12:02

Metropol analizi (1): AK Parti’de kim/nereden aday?

AK Parti’de ‘eski metropol’de de ciddi bir aday trafiği yaşanıyor. Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova ve Kemalpaşa’da kimler adaylığa talip?

Metropol analizi (1): AK Parti’de kim/nereden aday?

Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ - Yerel seçim öncesinde İzmir’in çeperlerinde yaşanan hareketlilik merkez ilçelerde artarak devam ediyor. Eski metropol ilçelerde siyasi partilerdeki aday bolluğu dikkatlerden kaçmıyor. Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova, Buca, Karabağlar, Konak gibi ilçelerde aday adayları arasında ciddi rekabet yaşanıyor.  AK Parti ve CHP’nin oy oranlarının yakın olduğu, seçim kazanma ihtimali yüksek olan yerlerde ise sayı yukarılara çıkıyor.
 
BAYRAKLI
2009 yerel seçimlerinden sonra Karabağlar ile birlikte kurulan Bayraklı’da ilk seçimi CHP’li Hasan Karabağ’ın kazanmasından sonra AK Parti’nin 4 yılı aşkın sürede yaptığı etkili muhalefet partide sürekli örnek gösteriliyor. Özellikle meclis grubu üzerinden yürütülen hamleler belediye başkanı ve yönetimini zorluyor.  AK Parti,  Karabağ’a yönelik başlattığı ve uzun süredir devam ettiği ‘itibarsızlaştırma’ çalışmalarını sürdürüyor.


 
AK Parti’nin en iddialı olduğu yerlerin başında gelen Bayraklı’da meclis grup başkanvekili iken ilçe başkanlığına atanan Ali Aslan’ın gönlünden adaylık geçiyor. İlçe yönetimi, ekibi ve çalışma sistemini adaylık üzerine kuran Aslan’ın atandıktan kısa bir süre sonra alan çalışmalarına başlaması ilçeye hareketlilik getirdi. Yeni atanmasına rağmen adaylık için girişimlerde bulunan Aslan’a genel merkezin ne diyeceği ise merakla bekleniyor.
 
Partide öne çıkan diğer bir isim ise Eski İlçe Başkanı İsmail Sarı... Parti tabanında söz sahibi olan İl Genel Meclis Üyesi Sarı, çalışmalarını sürdürüyor. İlçe kongresinde Erdal Seyitler’e karşı seçim kaybetmesine rağmen siyasi çalışmaları yürüten Sarı’nın önemli oranda destekçisi bulunuyor.  Çalışmalarında Bayraklı’nın içinden çıkan birisi sloganıı ile ilçenin her tarafında var olduğunu hatırlatan Sarı, mahalle ve STK toplantıları ile performansını yüksek tutuyor. Bayraklı'da Cumhurbaşkanlığı ve Anayasa referandumlarında yapılan çalışmalarda oy oranlarını arttırarak partiyi birinci yapan Sarı'nın genel seçimlerdeki başarısı da genel merkezin dikkatini çekmişti. Sarı, 2009 yerel seçimlerinde 17 bin oy geride kalan AK Parti'nin oy farkını kapatarak genel seçimlerde 5 bin oy öne geçmesini sağlamıştı.
 
İlçenin son zamanlarda yaptığı çalışmalar ile gündeme gelen diğer bir aday adayı ise Belediye Meclis Üyesi Mimar Ali Kökoğuz. Karşıyaka ve Bayraklı İlçe Emniyet Müdürlüğü, Karşıyaka Belediyesi Yamanlar Gençlik Merkezi ve Çiğli Cemevi gibi projeleri ücretsiz olarak yaparak sosyal sorumluluk projelerine imza atan Kökoğuz’un aynı zamanda AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ile akrabalık ilişkisi bulunuyor. Tanrıverdi’nin kuzeni olan Kökoğuz alan çalışmalarını yürütüyor. Kökoğuz özellikle kentsel dönüşüm ve planlama konularında halkı bilgilendiriyor.
 
Bayraklı’da seçim ofisi açarak uzun süredir çalışan bir başka isim ise Erkan Özkan. Bir ara Bayraklı koordinatörlüğü görevinde bulunan genel merkezin ilçe başkan adayı olarak Ankara’ya çağırdığı Özkan, bu kez belediye başkanı olmak istiyor. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Konak Belediye Meclis Üyesi Özkan, balkan kökenli oyların dışında diğer yapıların da desteğini alabileceğini söyleyerek toplantılar düzenliyor.
 
Partinin İzmir’deki kurucuları arasında yer alan Karşıyaka İlçe Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin de Bayraklı’ya gönderilebileceği konuşuluyor. Konak Belediyesi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne giden Sürekli’yi parti içinde bir grup aday olarak görmek istiyor.
 
İlçe kongresinde Erdal Seyitler’e destek veren birkaç yapıdan birinin liderliğini yapan Karşıyaka eski İlçe Başkanı Mikail Bilici de nabız yokluyor. Yine Bayraklı Kurucu Teşkilat Başkanı Abdullah Mertoğlu’nun da ismi adaylar arasında konuşuluyor.
 
Öte yandan Milletvekili Aydın Şengül’ün danışmanı Halis Hayırlı da ilçede adaylık için nabız yokluyor.
 
ÇİĞLİ
İzmir’in en büyük metropol ilçelerinden biri olan Çiğli’de ise hareketli süreç yaşanıyor. CHP’li Belediye Başkanı Ensari Bulut’un 2009 yerel seçimlerinden sonra hayatını kaybetmesinin ardından başkanlığa oturan Metin Solak, özellikle alan çalışmalarında kendini hissettiriyor. Uzun süre Bulut’un sağlık sorunları nedeniyle başkansız kalan Çiğli’deki durumu avantaja çeviren AK Parti, oylarını arttırmıştı. 2014 yerel seçimlerinde ilçeyi almak isteyen partinin birçok aday adayı bulunuyor.


 
İlçede en güçlü isimlerin başında gelen kişi İlçe Başkanı Adnan Yılmaz. Parti’nin ilçedeki değişiminden sonra başkanlık koltuğuna oturan Yılmaz’ın yoğun temposu ve çalışma şekli dikkat çekiyor. Genel merkezin kararına göre görevinden istifa edip aday olması beklenen Yılmaz’ın milletvekillerinden de destekçileri bulunuyor.  Göreve geldiği günden sonra birçok çalışma yapan ilçe binasını taşıyan, belediye başkanları gibi halk günü yapan Yılmaz’ın teşkilat üzerindeki ağırlığı da kendisine avantaj sağlıyor.
 
İlçede potansiyel adaylar arasında gösterilen bir diğer isim ise Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Sıddık Soysal. Anavatan Partisi’nde geçmiş yıllarda il başkanlığı görevinde bulunan Soysal’ın merkez sağdan da oy alabilecek yapısı bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde zaman zaman yaptığı çıkışlar ve açıklamaları ile dikkat çeken Soysal’ın da şansı bulunuyor. İlçe kongresinde ilçe başkanı adayları arasında da yer alan Soysal’ın parti teşkilatında oldukça fazla destekçisi yer alıyor.
 
Çiğli’de belediye başkanlığı yapan Dr. Galip Öztürk de potansiyel adaylardan birisi. Anavatan Partisi ve AK Parti’nin 2009 seçimi belediye başkanı adayı olan Öztürk yeniden sahaya inerek çalışmalar yapıyor.  Öztürk’ün başkanlığı döneminde başkan yardımcısı olan eski Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Celal Ovagöl de alan çalışmalarını sürdürüyor.
 
İlçede Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Okan Korkmaz, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Celal Atik gibi isimler de konuşuluyor.
 
Partinin ön plana çıkan isimleri arasında Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi’nin sahibi Mehmet Baz da yer alıyor. Baz, alan çalışmalarına başlayıp parti yöneticileri ile temas kurarken özellikle ön plana çıkmadan çalışma yürütüyor.
 
BORNOVA
AK Parti’nin en hareketli olduğu ilçelerin başında Bornova geliyor. 2009 yerel seçimlerinde partinin adayı olan eski İlçe Başkanı Mustafa Seyhan bu dönem adaylığı düşünmüyor. Aday olduğu dönemde hazırladığı tüm projeleri geçtiğimiz günlerde CHP’li Belediye Başkan Aday Adayı kuzeni Mustafa İduğ’a veren Seyhan’ın ilçe siyasetindeki etkisi de azalmış durumda…


 
Partinin en güçlü adayları arasında İlçe Başkanı Hüseyin Özkan yer alıyor. Uzun süredir partide başkanlık yapan Özkan’ın birçok kesimden destek gördüğü ifade ediliyor. AK Parti’nin İzmir siyasetinde etkili olan ekonomi lobisi Orkide Grubu ve Kavuklar A.Ş’nin de destek verdiği ifade edilen Özkan, alan çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Özellikle Ramazan ayı boyunca hem mahalle iftarları düzenleyen hem de parti sandık örgütlenmesi oluşturan Özkan’ın şansının yüksek olduğu dile getiriliyor.
 
Partide ismi ön plana çıkan bir diğer isim ise İlhan Kaya… Anavatan Partisi’nin geçmişte il başkanlığı görevini yapan, ardından TBMM’de bir dönem İzmir’i temsil eden Kaya, 2009 yerel seçimlerinden sonra AK Parti İl Genel Meclis Üyesi olmuştu. İl Genel Meclisi’nde Bornova’yı temsil eden Kaya’nın belediye başkanlığına talip olduğu biliniyor. Merkez sağdan gelecek oyları alabilecek potansiyele de sahip Kaya alan çalışmalarını sürdürüyor.
 
Yine ilçede, Milletvekili Nesrin Ulema’nın abisi İl Genel Meclis Üyesi Ali Fuat Yakın’ın da ismi potansiyel adaylar arasında konuşuluyor. Parti tüzüğüne göre biraz sorun olan durumun ise nasıl aşılabileceği konusunda çalışmalar yapılıyor.

Belediye Meclis Üyesi Salih Bölük’ün de nabız yokladığı ilçede eski İl Başkan Yardımcısı Hasan Ali Karaman’ın da adı konuşuluyor. İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın kaçakçılık yaptığı iddiasıyla Yüksek Seçim Kurulu tarafından düşürülmesinden sonra kısa süreli göreve gelen eski İl Başkanı Abdullah Tekbaş da nabız yokluyor.
 
Partinin dikkat çeken potansiyel isimleri arasında İl eski Başkan Yardımcısı Eczacı Bülent Delican da bulunuyor.
 
Bornova eski İlçe Başkanı Yunus Timur’un organize ettiği bir ekibin de aday adayı arayışında olduğu biliniyor. Belediye Meclis Üyesi Habaş Demir-Çelik ve Liman Tesisleri Fabrika Müdürü Haşim Ayten’e teklif götüren ekibin olumsuz yanıt alması üzerine yeni arayışa girdiği ifade ediliyor. İzmir İl Özel İdaresi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Celal Temiz ile bir araya gelen Timur ve ekibinin aday adaylığı teklif ettikleri konuşuluyor.
 
İlçede ayrıca Kadın Kolları İl Başkanı Özen Kızılırmak ile Terhan Demir’in sahibi İşadamı Özcan Terhan’ın da ismi geçiyor.
 
KARŞIYAKA
CHP’nin AK Parti ile arasındaki en çok oy farkının bulunduğu 2009 yerel seçimlerinde 90 bin oy geride kalınan Karşıyaka’da diğer yerlere göre aday fazlalığı ortaya çıkmıyor. 2009 yerel seçimlerine Karşıyaka Spor Kulübü eski Başkanı İşadamı Cenk Karace ile giren AK Parti’nin ilçeye uygun arayışı sürüyor.
 
İlçede ilk akla gelen isimlerin başında Teşkilattan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Tanfer Kemerli geliyor. Aynı zamanda MÜSİAD İzmir Şube Başkan Yardımcısı da olan Harita Mühendisi Kemerli’nin aday yapılmasını isteyen ciddi bir kitle bulunuyor.


 
Bayan aday formülünün düşünüldüğü ilçelerin başında gelen Karşıyaka’da adı son zamanlarda ön plana çıkan bir diğer sürpriz isim ise Ege Üniversitesi Diş Hekimliği eski Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar. Türkiye’de büyük ses getiren “tane tane kapakları toplayalım, engelleri aşalım” projesinin koordinatörlüğünü yapan Toygar üniversitede göreve devam ederken aynı zamanda AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda sosyal sorumluluk projelerini yürütüyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ile yakın çalışan Hotar’ın aday adayları arasında adı geçiyor.
 
Her ilçede olduğu gibi Karşıyaka’da da kamuda görev alanların gönüllerinden adaylık geçiyor. İlçe Tapu Kadastro Müdürü Demircan Koç, Gediz A.Ş Müdürü Bahri Kuru’nun da ismi konuşuluyor.
 
Yine 2011 genel seçimleri milletvekili adayı Avukat Yeşim Demirali ve Belediye Meclis Üyesi Bayram Talay’ın potansiyel isimler arasında yer alıyor.
 
KEMALPAŞA
AK Parti’nin anketlere göre almasına kesin gözüyle baktığı Kemalpaşa’da eski Belediye Başkanı Yakup Karaca yeniden aday olmak istiyor. Seçimi kaybettikten sonra önce bir okula müdür, ardından milli eğitim müdür yardımcısı olan Karaca, son olarak Kredi Yurtlar Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü’ne atanmıştı. Halen daha bu görevini sürdüren Karaca’nın adaylık için çalıştığı biliniyor.


 
İlçede öne çıkan bir başka isim ise Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Arif Uğurlu. Bornova ve Kemalpaşa’da siyaset yapan, partinin il gençlik kolları başkanlığı görevinde bulunan Uğurlu, genç ve dinamik yapısı ile önü çıkıyor. Uğurlu’nun bazı milletvekillerinden destek gördüğü biliniyor.
 
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Aydın’ın kardeşi Nazım Aydın da adaylık için çalışma yaparken Yerel Yönetimlerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Sait Murat, İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Köse, İşadamı Necati Yazar, Müteahhit Halil Bülbül, Doktor Erol Bektaş gibi isimler de çalışma yapıyor.
 
Öte yandan İlçede geçen yerel seçimlerde MHP’den aday olan, ardından istifa eden Ulucak eski Belediye Başkanı Mehmet Türkmen de nabız yokluyor. Henüz partisini belirlemeyen Türkmen’in AK Parti’ye sıcak baktığı ifade ediliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 38 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yenmişten kadir 1 Kasım 2013 Cuma 20:54

Mehmet türkmen hakkında iyi veya kötü düşünenler ulucağı bir gezsinler,görsünler,yapılan hizmetlere baksınlar.Eğer k.paşada ve diğer belediyelerde yapılan hizmetlere baksınlar,o zaman konuşsunlar.Ağzı olan konuşuyor.

Yorumu oyla      18      6  
Ulucaklı tatar 11 Ekim 2013 Cuma 21:25

illada mehmet türkmen

Yorumu oyla      20      6  
BAĞYURDUNDAN ALİ 9 Ekim 2013 Çarşamba 22:54

MEHMET TÜRKMEN OLMADAN SECİM KAZANAMAYIZ ADAY ÇOK ÖNEMLİDİR ÇÜNKÜ KİŞİYE OY VERİLİR BELEDİYE SEÇİMLERİNDE KİŞİ ÇOK ÖNEMVERİLİR DİGER ADAYLAR SADECE KEMALPAŞADAN OY ALIRLAR MEHMET TÜRKMEN KEMALPAŞADAN HELE KÖYLERDEN ÇOK OY CIKARIR ÇÜNKÜ TANINAN KİŞİ DİGER ADAYLARLANA YOLA DEVAM EDİLİRSE GECEN DÖNEMKİ GİBİ CHP KAPTIRIRIZ

Yorumu oyla      19      6  
SÜTÇÜLERLİ 6 Ekim 2013 Pazar 21:30

BİZ SÜTÇÜLER TEŞKİLATI OLARAK ARİF UGURLUNUN HERZAMAN YANINDAYIZ.ARİF BAŞKAN ALLAHIN İZNİYLE KEMALPAŞA BELEDİYE BAŞKANI OLACAK SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      15      13  
metin 4 Ekim 2013 Cuma 20:11

Kemalpaşalı unutmaki köyler çok önemlidir çünkü tanımadığımız adaylarla yola çıkarsak köylerden oy alamayız 2009 yılında MEHMET TÜRKMEN aday olsaydı akp kemalpaşaya silme götürürdü Anketler mehmetBeyi destekliyor köyler çok önemlidir

Yorumu oyla      23      7  
KEMALPAŞALI 3 Ekim 2013 Perşembe 20:03

ÖRENDEN HASAN AKP MEHMET TÜRKMEN ADAY OLMALIDIR DİYOSUN 2009 DA PARTİDEN ADAY OLAMADIM DİYE MHP YE GEÇİP HEM AKPARTİYE KAYBETTİRDİ HEM MHP YE BU DÖNEMDE GELSİN AKPATİDEN ADAY OLSUN ÖYLEMİ İŞLER ÖYLE YÜRÜMÜYO ARTIK TEŞKİLAT TOZU YUTMUŞ OLACAK ADAYLAR TEPEDEN İNME YOKKK

Yorumu oyla      16      13  
ÖRENDEN HASAN 2 Ekim 2013 Çarşamba 22:42

AKP Adayımız MEHMET TÜRKMEN olmalıdır Köyler mehmetbeyi seviyor Halilbeyliden sütçülerden bağyurdundan örenden armutludan kızılcadan ansızcadan yiğitlerden ve anketler Mehmet beyi aday gösteriyor köyler çok önemlidir kazanmamıziçin ENAZ 18000OY ÇIKARIRIZ ALLAH NASİP EDERSE

Yorumu oyla      23      9  
akp 30 Eylül 2013 Pazartesi 16:51

türkmen olmadan kemalpasa alınmaz

Yorumu oyla      22      8  
dost 29 Eylül 2013 Pazar 10:03

akpartiyi içerden vurmaya çalışan betbahlar başaramayacaklar 2009 değil bayraklı ak partili bir belediye başkanı istiyor dürüs çelik gibi teşkilat kurmuş sayın ali aslan bir ismail sarı akıllanmış bir mikail bilici bunlar bir araya geldilermi 2009 olmaz halk istiyor akpartili bir belediye haydi arkadaşlar hizmete yürüyün akıllandı akparti sevdalıları

Yorumu oyla      14      6  
ak emekçi 29 Eylül 2013 Pazar 01:14

çiğli de teşkilat ATOM KARINCAYI mumla arıyor.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Seçim bürolarına YSK freni: Yasak geldi!
Yüksek Seçim Kurulu’ndan önemli bir karar çıktı. YSK, 1 Ocak tarihine ...
Atila hayalindeki Bornova'yı anlattı
Bornova’da doğup büyüyen, Bornova Belediyesi Meclis Üyeliği ve İzmir Büyükşehir ...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva