HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2019 Pazartesi - 16:16

Menemen’de 'Srebrenitsa Katliamı' için anıt açıldı

Menemen Belediyesi 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı’nın anısına yapımını tamamladığı Srebrenitsa Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Menemen’de  Srebrenitsa Katliamı  için anıt açıldı

Bosna’da insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadın, erkek demeden 8 bin 372 Boşnak vatandaşın katledildiği Srebrenitsa Soykırımı’nın 24. yılında Menemen’de Srebrenitsa Anıtı açıldı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, Tarihçi Yazar Sinan Meydan, CHP İlçe Başkanı Serdar Değirmenci, İyi Parti İlçe Başkanı Yılmaz Karslı, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve Menemenlilerin yoğun katılımıyla açılışı yapılan Srebrenitsa Anıtı açılışında, katliamda yaşamını yitirenler anıldı, soykırım lanetlendi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program katliam ile ilgili bir videonun seyredilmesi ve konuşmalarla devam etti.

YAŞANAN KATLİAMLARA SESSİZ KALMAK DA EN AZ ORADA YAŞANAN VAHŞET KADAR BÜYÜK BİR SUÇ”
Açılışta bir konuşma yapan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, ”Bugün anlamlı bir gün. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bu anıtı açmanın onurunu, gururunu yaşıyoruz. 1995 yılında Avrupa’nın ortasında bir Haçlı Seferi yaşandı. Müslüman vatandaşlara yönelik bu Haçlı Seferi’nde 8 bin 372 kişi katledildi. Avrupa kendisi gibi düşünmeyen, kendisi gibi yaşamayan, kendisine ait inançlara sahip olmayan insanları yok etmeye başladı. İşin kötü yanı o dönemde Müslüman ülkeler de yeterli tepkiyi göstermediler. Çok açık ve aleni bir soykırım gerçekleşti. Srebrenitsa katliamı insan haklarından ödün vermediğini söyleyen Avrupa’nın alnına sürülmüş bir lekedir” dedi.

Yaşanan katliamlara sessiz kalmanın en az orada yaşanan vahşet kadar büyük bir suç olduğunu belirten Başkan Serdar Aksoy, “Srebrenitsa’yı unutmayalım, toplu katliamları unutmayalım. Hangi ırktan, dinden, milletten olursa olsun kimse bu şekilde ölmeyi hak etmez. Dini, ırkı, milleti fark etmeksizin nerede bir soykırım olmuşsa, oluyorsa görmezden gelmeyelim. Bunların hepsi insanlık suçudur. Şairin de dediği gibi “Dünyayı güzellik kurtaracak. Bir insanı sevmekle başlayacak her şey” diye konuştu.

“DÜNYADA YAPILAN SOYKIRIMLAR SON BULSUN”
Açılışa katılan ve Bosna Hersek’teki soykırımın sadece Srebrenitsa’da işlenmediğini, her şehirde katliamlar yaşandığını söyleyen Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, “Katliamda yok edilenler Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan, Avrupa’nın ortasında Müslüman toplumu temsil eden bir topluluktu. Bosna Hersek’te Müslümanların, cumhuriyetin olmasını istemeyen bu Haçlı zihniyeti, 21. yüzyılda, Avrupa’nın ortasında bir soykırıma neden oldu. Soykırımı yapan Sırp komutan Ratko Mladiç Hollandalı askerler gittikten sonra “Bugün Türklerden intikamımızı aldık” demiştir. Bakınız Boşnaklardan demiyor, Türklerden diyor. 1389 Kosova Meydan Savaşı’nın intikamını aldığını ilan ediyor. Kadınları, çocukları 8 bin 372 soydaşımızı otobüslere bindirerek, Srebrenitsa’dan uzakta şehit ettiler” dedi.

Sırpların yaptıkları vahşetin bununla da sınırlı kalmadığına değinen Kemal Baysak, Sırpların toplu mezarları dozerlerle karıştırdıkları için hiçbir cesedin bütün halde bulunamadığına dikkat çekti. Baysak, “Bosna Hersek’te bulunamayan 8 bin civarında soydaşımız halen aranmaktadır. Onların da en kısa zamanda bulunması ve edebi istirahatgahlarına kavuşmalarını diliyorum. Dünya Barış Günü hayırlı uğurlu olsun, dünyada yapılan soykırımlar son bulsun” diyerek sözlerini tamamladı.  

“BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ, BİRLEŞİRSEK VAR OLURUZ”
Göçmen bir ailenin çocuğu olduğunu ve katliamın yaşadığı topraklardan geldiğini söyleyerek sözlerine başlayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko konuşmasına yaşanan katliamı lanetleyerek başladı. Kani Beko, “Bosna Hersek’te katledilen o güzel insanlar anısında bu anıtı açıyoruz. Bu anıtın dikilmesinde emeği geçenlere başta Belediye Başkanım Serdar Aksoy olmak üzere çok teşekkür ediyorum. Hepimizin göz rengi farklı, ama gözyaşlarımız aynı. Bosna Hersek’te katledilen insanları sevgi ve saygıyla anıyorum. Bölünürsek yok oluruz, birleşirsek var oluruz. Her zamankinden daha fazla birliğe, beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte güzel vatanımıza hep birlikte sahip çıkalım. Bir daha Balkanlarda, Ortadoğu’da, dünya da katliamlar yaşanmamasını diliyorum” dedi.

 
Yine kadına şiddet: 'Merdivenden düştü' dediler
 
Demirtaş hakkında tahliye kararı var, tahliye yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere 9 Eylül’ü ‘Deniz Festivali’ ile kutlayacak
Narlıdere Belediyesi, 9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun ...
Başkan Sengel'den çağrı: Küçük Menderes çığlık atıyor!
Küçük Menderes havzasında kirlilik üst boyutlara ulaştı. Selçuk Belediye ...
Konak, Türkiye'yi gururla temsil etti
Konak Belediyesi Halkoyunları Topluluğu 9-16 Ağustos tarihleri arasında ...
 
Torbalı'da çocuklara jest: Babalar işte çocuklar havuzda
Torbalı’da üretim gösteren Türkiye’nin önemli tarıma dayalı sanayi kuruluşlarından ...
İzmir, İEF’ye 88’inci kez ‘merhaba’ diyecek: Programda neler var?
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, 6-15 Eylül tarihleri arasında açılacak ...
Balçova ile Sakız Adası’nın spor kardeşliği
Balçova Belediye Termal Spor ile Yunanistan’ın Sakız Adası’nın Ajax Xioy ...
 
Çiğli'de satranç severler Zafer Turnuvası'nda buluştu
Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen “Zafer, Barış ve Kurtuluş” etkinlikleri ...
Buca’da 3’üncü bağ bozumu coşkusu
Geçmişte Türkiye’nin en değerli üzümlerini yetiştiren Buca’da, 3’üncü ...
Dikili Festivaline muhteşem kapanış
Dikili Kültür - Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali 1 Eylül Dünya Barış ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva