HABERLER>EKONOMİ
4 Nisan 2018 Çarşamba - 15:02

MARBLE ekonomiyi canlandırdı

Dünya doğaltaş sektörünü 28-31 Mart tarihlerinde İzmir'de buluşturan 24. MARBLE-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, ihracata ve kent ekonomisine önemli katkı yaptı. Milyon dolarlık anlaşmalara imza atan alıcı ve satıcılar fuardan memnun ayrıldı.

MARBLE ekonomiyi canlandırdı

Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı olan, dünyada ise alanında en büyük ilk 3 fuar arasında yer alan MARBLE-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 'Doğaltaşı kaynağında deneyimleyin' sloganıyla 28-31 Mart tarihleri arasında sektörü fuarizmir’de ağırladı. MARBLE, bu yıl da her alanda büyüdü. 2017 yılında 139 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuar, bu yıl 150 bin metrekare alanda gerçekleşti. Toplam stant alanı 54 bin metrekareden 57 bin 51 metrekareye yükseldi. Geçen yıla oranla katılımcı sayısı 213’den 220’ye, yerli firma sayısı 896’dan 923’e çıktı. 23. MARBLE’da 1109 olan katılımcı sayısı toplamda 1143 oldu. Yeni doğaltaş örneklerinin tanıtımının yapıldığı, en son teknoloji iş ile mermer makineleri ve makine sarf malzemelerinin sektör temsilcileriyle buluştuğu MARBLE Fuarı’nda hem katılımcı hem de ziyaretçiler memnun ayrıldı. Sektör temsilcileri, ihracata yönelik satışlar yapıldığını, anlaşmalar gerçekleştiğini açıkladı. Sektör 25. MARBLE’ı beklemeye başladı.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, "MARBLE’a 22 yıldır katılıyorum. Bugüne kadarki fuarlar arasında en iyisi olduğunu söyleyebilirim. 24 yıl önce başlayan macera büyük bir birikim ve deneyimle bugüne geldi. Dünyada artık bu fuarı bilmeyen, önemini anlamayan mermerci kalmadı. Türkiye’de diğer fuarların da artık yavaş yavaş faaliyetlerine son vermeleri, İzmir’in gerçekten tek taş fuarı olduğunu görmüş olmaları gerekir. MARBLE’ın 25. yılı çok daha ihtişamlı olur, çıtayı çok daha yükselteceğiz" dedi. Bu yıl en az 400 milyon dolar ihracat artışı olacağını tahmin ettiklerini belirten Türk, doğaltaş sektörünün MARBLE sayesinde daha da büyüyüp geliştiğini vurguladı.

KAYA: "GETİRDİĞİM BLOKLARIN HEPSİ SATILDI"
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ise bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen fuarda çok ciddi bir yoğunluk olduğunu belirterek, "Yılladır yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılırız. Birinci ve dördüncü günler hiçbir stant katılımcısının beklentisinin olmadığı günlerdir. 24. MARBLE’ın ilk günü müthiş bir yoğunluk vardı, muhteşemdi. Bu bizi hem şaşırttı hem de mutlu etti. Devam eden günlerde de yoğunluk devam etti. Beklentimizin çok üstünde bir fuar yaşadık. Ben fuara sekiz tane blok getirdim, sekizi de satıldı. Blokların neredeyse tamamı markalanmış durumda. Buradan blok alan, devamı olan anlaşmalar da yaptı. MARBLE Fuarı’nı bir adım öteye taşıyan da bu. Burada sadece sergileme yapılmıyor, ticaret de yapılıyor. Sadece işlenmiş değil, ciddi anlamda blok satışının da yapıldığı bir yer. Ben eminim, fuarda yer alan bin 500 bloğun bin 450 tanesi satılmıştır. 25. yılda çıtayı ciddi anlamda yukarıya çıkarmalıyız. Bunu da başaracağımıza inanıyorum" dedi.

DOĞAL TAŞIN KALİTESİ MAKİNE SEKTÖRÜNE DE YANSIDI
Fuarda ayrıca, doğaltaşın çıkarılmasından son kullanıcıya ulaşana dek geçen tüm sürece ait teknolojilerin sergilendiği makine alanına yoğun bir ilgi oldu. Türkiye’deki doğal taş üretimindeki kalitenin makine sektörünün de gelişmesini sağladığına dikkat çeken Doğaltaş Makine ve Teknolojileri Derneği Başkanı S. Zafer Udül, "Türkiye teknolojiyi alan değil üreten bir konumda. Son zamanlarda ürettiğimiz makinelerle birçok ithal markanın korkulu rüyası olduk. İtalyan makineleri bundan beş sene önce 200 bin Euro’ya sattıkları ürünü şu anda 125 bin Euro’ya satıyorlar. Artık bir rekabet ortamı oluştu. İhtiyacımız olan şey tıpkı doğaltaşta olduğu gibi makine alanında da markalaşmak. Bu fuar bizlerin doğru yolda olduğunun bir göstergesi" dedi. Makine sektörü temsilcileri milyon dolarlık satışlar yaptıklarını, fuarda kurulan iletişimlerle satışların yıl boyunca da devam edeceğini söyledi.

KENT EKONOMİSİNE KATKI
Dört gün boyunca süren fuarın öncesinde kentte başlayan hareketlilik, MARBLE döneminde de devam etti. Yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılar ile ziyaretçiler, günler öncesinde otellerde rezervasyonlarını yaptırdı. İzmir’in hemen hemen her otelinde fuar sürecince doluluk oranları maksimum seviyeye ulaştı. Konaklama sektörünün yanı sıra özellikle restoranlar ile ulaşımda yaşanan hareketlilik kentteki hizmet sektörünü memnun etti.

 
Nazilli'de 'babalık davası' mezar açtırdı
 
EBSO sandık başında: Sürpriz yaşandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı Ticaret Odası'nda sandık heyecanı
Torbalı Ticaret Odası’nın meslek komiteleri seçimi dün yapıldı. 1450 seçmenden ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Günün ilk saatlerinde dolar fiyatları merak ediliyor. Doların 4 lira etrafındaki ...
6 bin TL maaşa çoban bulunamıyor!
Tunceli'nin Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde küçükbaş hayvancılık yaparak ...
 
Çeşme'den komşuya yeni köprü
Avrupa Birliği ülkeleri için verilen Schengen vizesi artık Çeşme’den alınacak.
Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon, mart ayında yüzde 0,99 ...
İzmir'e büyük gurur: O tesis dünya birincisi oldu!
İzmir Ticaret Borsası’nın yüzde 100 sermayesi ile kurulan ve 2014 yılında ...
 
6.5 milyon kişinin borcu silindi!
Hükümet, sosyal koruma alanlarını güçlendirirken, yoksul kesime yönelik ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar ve euro başta olmak üzere döviz piyasası paskalya tatilindeki gevşemenin ...
Başkan Dalgıç’tan Yunan Adaları'na gideceklere müjde: Yerinde vize dönemi!
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç Yunanistan’ın Sakız Adası’na gidecekler ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva