HABERLER>GÜNCEL
5 Şubat 2024 Pazartesi - 18:41

Mahkeme kararı sonrası STK’lardan çağrı: Çeşme Projesi’nden vazgeçin!

Çeşme Projesi olarak bilinen İzmir Çeşme Kültür ve Turizm ve Gelişim Bölgesi’nin önünü açan SİT değişikliği mahkemeden dönerken odalar ve sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamayla projeden vazgeçilmesi yönünde çağrı yaptı.

Mahkeme kararı sonrası STK’lardan çağrı: Çeşme Projesi’nden vazgeçin!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - Kamuoyunda Çeşme Projesi olarak bilinen İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi önünü açan SİT değişikliği mahkemeden döndü. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, bilirkişi kararı doğrultusunda bölgenin bir bölümünde SİT derecesinin düşürülmesi ile ilgili iptal kararı verirken bir diğer kısmı ile ilgili de iptal kararını reddetti.

Mahkeme 2’nci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanları olarak belirlenen bölgeler yönünden hukuka aykırılık bulmazken 3’üncü derece doğal SİT’e denk gelen sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları olarak belirlenen bölgeler açısından ise hukuka aykırılıklar buldu. SİT derecesinin iptali Çeşme Projesi’nin önünde engel oluşturuyor.

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve EGEÇEP, Doğa Derneği, Su Araştırmaları Derneği, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma ve Güzelleştirme  ve Kalkındırma Derneği,  Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Güzelleştirme ve Koruma Derneği ve davacı yurttaşlar kararın ayrıntıları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Cemil tugay da katıldı.

İzmir Mimarlık Merkezi’ndeki basın toplantısında şu açıklamalar yer aldı:

“Bildiğiniz gibi Çeşme Yarımadasında çoğunlukla orman ve doğal sit alanı niteliğindeki  16.140 Hektar ( Yaklaşık 23.000 Futbol sahası) büyüklüğünde, deniz alanı ile birlikte adaları ve 42 Kilometre kıyıyı kapsayan devletin hüküm ve tasarrufunda olup kamuya ait devasa bir alan Turizm Bölgesi ilan edilmiştir.

Bu alanların mülkiyetinin özel kişilere devri ile buralarda mega yat limanları, alışveriş merkezleri, oteller ve turizm tesisleri yapılması ve bu alanların tamamen halka kapatılarak imtiyazlı kişilerin kullanımına tahsis edilmesi yönündeki Turizm Bölgesi ilanı işlemine karşı kurumlarımızca açılan davalarda yargılama devam etmekte olup Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun işlemi hukuka aykırı bulan kararı yönünde yargılamaların sonuçlanması beklenmektedir.

Bu süreçte Çeşme Turizm Bölgesi sınırları içinde kalan;insanların tahribatından uzak kalmış, nadir bir eko sisteme sahip Alaçatı-Zeytineli arasında kalan kıyı kesimi, buradaki üç adet ada ve kıyının gerisinde kalan 8.000 hektar büyüklüğündekinitelikli doğal sit alanı vasfındaki koruma alanının koruma statüsü Çevre Bakanlığı tarafından düşürülerek alan mega yat limanları ve her türlü yapılaşmalara açık hale getirilmiştir.

Amaç nadir türlerin yaşadığı el değmemiş koruma alanını, turizm görüntüsü altında sermayenin tükenmez hırslarına feda etmektir.

Kurumlarımız, dernekler ve bir kısım yurttaşlar tarafından İzmir 2. İdare Mahkemesinde açtığımız dava neticesinde Mahkemece nitelikli doğal sit alanlarını turizm yapılaşma ve kullanımına imkan veren Sürdürülebilir alanlara dönüştüren işlem hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

Çabalarımız sonucu halkımızın yaşam alanlarına sermayenin saldırısı şimdilik durdurulmuştur.

Kentimizin yaşam alanlarının korunması konusundaki çabalarımız bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir"

HUKUK AYAKLAR ALTINDA'
Davanın avukatlarından Ömer Turgut Erlat da Çeşme Turizm bölgesinin Mersin Körfezi ve açığındaki adalarla birlikte Akdeniz Foklarının yaşam alanı olduğunu belirtti. Daha önceden 1'inci Derece Doğal Sit alanı olan bölgenin 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla Nitelikli Koruma Alanı ilan edildiğini anımsatan Erlat, "Bu karara karşı açılan yürütmeyi durdurma davası 2021 yılında aleyhimize sonuçlandı. Bakanlık bu karardan 1 ay sonra bölgenin statüsünü Sürdürülebilir Koruma Alanına çekti. İdare Mahkemesi'nin bu kararı hukuk develeti ilkesinin ihlalidir. Alanın korunması önemli ama hukukun korunması daha önemli. Hukuk düzeni ayaklar altına alındı" diye belirtti.

'MÜCADELEYE DEVAM'
Batı Urla Köyleri Derneği Yöneticisi Mustafa Kaya ise şunları söyledi: "Su kaynaklarımız çok kısıtlı ve doğanın dengesi çözülünce geriye dönüş olmuyor. Devlet Su İşleri bölgede yer altı sularının her geçen gün daha derinlere gittiğini açıklıyor. Alaçatı'daki tesisler deniz suyunu temizleyerek kullanabiliyor. Yer altı suları bitme noktasına geldi. Bu proje yarımadaya ciddi zararlar verecekti. Bundan sonrada bölgenin korunması için mücadele vereceğiz."

 
Başından vuruldu... 10 yaşındaki çocuğun acı sonu!
 
Naci Görür, Doğu Anadolu Fayı'nı işaret etti
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mire 6 Şubat 2024 Salı 11:20

Hemen yanında sizinki duryor o na neden ses etmiyorsunuz. Zorla ağzımı bozduracaksınız. Sahi ben sizin 3 göbek öncesini bir araştırsak diyorum. Ne olduğunuz beni ilgilendirmiyor ama siz de olduğunuz gibi görünün. Ermeni Yahudi Rum neyse. Olur olmaz her şey itiraz etmeniz normal değil. Falan adamın döneminde devlet kadroları vs. dernek vakıf Türkiye sinsice parsellenmiş. Savaş yıllarından bahsediyorum.

Yorumu oyla      2      1  
İZMİRLİ 5 Şubat 2024 Pazartesi 22:45

izmirin Markalaşma karşitı toplulukları diye adlandıralım sizleri...

Yorumu oyla      7      4  
Vural 5 Şubat 2024 Pazartesi 18:56

Çeşme projesi yapılacak size soracak kimse yok o hastalıklı ideolojik düşünceleri kendize saklayın gezi sevdalıları

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki MOSSAD operasyonunda karar!
İzmir ve İstanbul’da MOSSAD'a dolaylı yoldan bilgi sattığı iddiasıyla ...
Baro'dan tüyler ürperten rapor... İzmir'in Auschwitz'leri!
İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Kemalpaşa ve Foça Belediyesi Geçici ...
Çeşme'de 47 aranan şahıs yakalandı
Çeşme ilçesinde 1 hafta boyunca yapılan denetimlerde 47 aranan şahıs yakalandı.
 
Şehit pilotlar, son yolculuklarına uğurlandı
Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki helikopter kazasında şehit olan Pilot ...
İzmirli Gazeteciler'den 'Süleyman Gençel' eylemi
İzmir gazeteciler yaptıkları açıklama ile A3 Genel Yayın Yönetmeni Süleyman ...
Hatay'da eğitim-öğretime 1 gün ara
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Hatay'da eğitim ...
 
Ödemiş’ten dikkat çeken ihale… Kat karşılığı vitrine çıkartıldı
Ödemiş Belediyesi mülkiyetinde bulunan 2 bin 184 metrekare araziyi kat ...
Kaymakamdan acı haber: Evinde intihar etti!
Kahramanmaraş Ekinözü İlçe Kaymakamı Mesut Coşkun (31), lojmanında ölü ...
İzmir'de kaçakçılara darbe... 8 milyonluk vergi kaybı engellendi!
İzmir'de son 10 günde düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında 52 şüpheli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva