HABERLER>EKONOMİ
26 Kasım 2016 Cumartesi - 12:55

‘Lobi krizi’nde söz oda başkanlarında: Kim/ne dedi?

Torbalı Ticaret Odası ile EBSO arasında yaşanan ‘lobi krizi’nde ilçe ticaret odası başkanları, yaşananları değerlendirdi. EBSO açıklamalarını değerlendiren başkanlar, ticaret ve sanayi odası olma çağrısına destek verdi.

‘Lobi krizi’nde söz oda başkanlarında: Kim/ne dedi?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile Torbalı Ticaret Odası (TTO) arasında yaşanan lobi tartışmasında ilçe ticaret odası başkanlarından değerlendirme geldi.
Bergama’da düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak toplantısında TTO Başkanı Abdülvahap Olgun, TOBB tarafından ticaret odalarından yetkisi alınarak sanayi odalarına devredilen kapasite artış raporu hakkında yaptığı konuşmada EBSO’yu hedef almıştı.

LOBİ ÇIKIŞI
TOBB’un kararında EBSO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ı Ankara’da lobi faaliyeti yapmakla suçlayan Olgun, “Raporu biz verelim parası EBSO’ya yatsın” çağrısı yapmıştı. Olgun, yaşanan tartışmada ilçe ticaret odaları olarak TOBB ile Gümrük ve Sanayi Bakanlığı’na başvurarak ticaret ve sanayi odası olmak için başvuru yapılacağını söylemişti.

İLK DESTEK DEMİRTAŞ’TAN
Olgun’un ifadelerine ilk destek toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’tan gelmişti. Demirtaş, “İlçelerin sanayi ve ticaret odaları ilçelerine hizmettir. Bunun lobicilikle engellenmemesi gerekiyor. Ben bu konuda yanınızdayım” açıklaması yapmıştı.

İzmir’deki ilçe ticaret odası başkanları, mevcut yetki tartışmasını ve iddiaları Egedesonsöz’e değerlendirdi.



UNUTULMASIN Kİ TOBB YÖNETİMİNİ DE BİZ SEÇİYORUZ
Olgun’un ifadelerine destek veren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Biz bu işi daha önce zaten yapıyorduk. Daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde alınan bir kararla bu iş engellendi. Biz hizmet kurumlarıyız. Bir sanayici kilometrelerce yol gidip hem zaman hem de para kaybediyor. Hepimiz hizmet amaçlı kurumlarız. Bu üyeler EBSO ile ilçe ticaret odaları ortak üyeleridir. Üye nereden isterse oradan işlemlerini gerçekleştirmelidir. TOBB’dan gelen bir kararla bu yetki elimizden alındı. Unutulmasın ki TOBB yönetimini de biz seçiyoruz” diye konuştu.


İKİ SENEDİR BU KONUNUN PEŞİNDE KOŞUYORUZ
Uzun süredir sanayi ve ticaret odası olmak için çalıştıklarını ifade eden Bayındır Ticaret Odası Başkanı Adnan İnanır, “Biz iki senedir bu konunun peşinde koşuyoruz. Ama bir türlü başarılı olamadık. Bu işler EBSO’dan soruluyor. Bizim odamıza para ödeyen üye, oraya da para ödüyor. Biz sadece ticaret ve sanayi  odası olmak istiyoruz. Bizim asıl amacımız bölgemizdeki üyelere en iyi hizmeti verebilmek” şeklinde konuştu.

SANAYİCİ KİMDEN İSTERSE BU BELGEYİ ALABİLMELİ
Yaşanan sorunun para kaynaklı değil, hizmet kaygısı nedeniyle yaşandığını ifade eden Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ise, “Toplantıda her şey konuşuldu. EBSO’nun kapasite raporu vermesi ötesinde ticaret odaları da bu raporu verebilmeli. Biz Kınık bölgesi için de faaliyet gösteriyoruz. Kınık’ta faaliyet gösteren bir sanayici bu belgeyi alabilmek için İzmir’e gidiyor. Bir günde belgeyi alması mümkün olmadığından zaman kaybı oluyor. Bizim işimiz üyelerimizin işini kolaylaştırmak. Sanayici kimden isterse bu belgeyi alabilmeli.  İsteyen ticaret odasından alabilmeli isteyen EBSO’dan alabilmeli. Bunu ne EBSO ne de ticaret odaları para için yapmıyor. Öncelikli hedefimiz hizmet” dedi.

ZORLA ÜYE YAPMA BÖLGEMİZDE YOK
Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, Olgun’un EBSO’ya yönelik ‘zorla üye yapma’ iddiasının kendi bölgelerinde yaşanmadığını söyledi. Yolcu, “Toplantıda kapasite raporlarıyla ilgili bir konu gündeme geldi. Bu haklı bir söylemdi. Biz bu raporu veremeyeceksek bir anlamı kalmıyor. Bu konuda biz destekliyoruz. Bu raporun hem sanayi hem de ticaret odaları tarafından verilmesi gerekir. Biz Selçuk bölgesinde zorla üye yapma gibi bir şey yaşanmadı” şeklinde konuştu.



YASAL OLARAK GÖREVLERİNİ YAPIYORLAR
Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu yaptığı açıklamada, “Ticaret odalarının kurulduğu dönemlerde bu kadar sanayi kuruluşu yoktu. Artık her ilçede organize sanayi bölgeleri var. Bundan dolayı ilçe ticaret odalarının sanayi ve ticaret odası olmasında fayda var. EBSO’nun bölgedeki faaliyetlerinde her hangi bir zorlama olduğunu düşünmüyorum. EBSO, kendi yasal yöntemiyle bu işi yapıyorlar.  Böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Yasal olarak bizde bu yetkileri olmadığı için görevlerini yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

 
FETÖ 'kaymakamları' için de soru çalmış!
 
Karşıyaka'da kadına şiddete karşı sessiz yürüyüş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİAD’ta nöbet değişimi: Kim/ne mesaj verdi?
EGİAD Genel Kurulu, Swiss Otel Büyük Efes’te bugün gerçekleştirildi. Aydın ...
‘Lobi’ tartışmasında Olgun’dan EBSO’ya çağrı: Raporu biz verelim…
Bergama’daki ortak toplantıda EBSO Başkanı Yorgancılar’ı TOBB’da lobi ...
Lufthansa'daki grev 2 bin 755 uçuşu iptal ettirdi!
Lufthansa, yarında da dahil olmak üzere 4 günlük grevde toplam 2 bin 755 ...
 
Sonbahar kuraklığı zeytini vurdu
Edremit Körfezi'nde sonbahar yağışlarının yetersiz olması nedeniyle sofralık ...
Bakan açıkladı: Araçlara ne kadar zam gelecek?
ÖTV düzenlemesi hakkında konuşan Maliye Bakanı Ağbal, araç fiyatlarında ...
İzmir'in müzeleri ziyaretçi bekliyor!
İzmir’deki müzeler, özellikle kruvaziyer turlarla kente turist getiren ...
 
Dolar rekorları alt-üst etmeye devam ediyor!
Dolar/TL illikit (ikincil) piyasada tarihi zirve olan 3.4760 seviyesini ...
Otomobilde yeni ÖTV oranları belli oldu
Binek otomobilde özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarında motor silindir ...
TTO Başkanı Olgun’dan EBSO’ya lobi çıkışı ve ayrılık resti!
Odaların ortak toplantısında ticaret odaları ile EBSO karşı karşıya geldi. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva