HABERLER>EKONOMİ
9 Eylül 2014 Salı - 09:25

Kurban öncesi ithalat kapıları açılıyor

Hükümet et fiyatlarındaki astronomik artışı durdurmak için ithalat kapısını açıyor. Hayvancılık sektörü yetkilileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın işletme kapasitelerine göre besilik hayvan ithalatına izin vereceğini açıkladı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Güleç 200 bine yakın besilik hayvanın ithal edileceğini belirtirken, ithalatın fiyatlardaki artışı durduramayabileceğini söyledi.

Kurban öncesi ithalat kapıları açılıyor

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Perakende et fiyatlarının 30 lirayı aşması üzerine hükümet çareyi Kurban Bayramı'ndan önce besilik hayvan ithalatında buldu. Sektör yetkilileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın besilik hayvan ithalatına işletme kapasitesine göre izin vereceğini açıkladı. Kararın kısa süre içinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi beklenirken, ithal edilecek besilik hayvan adetinin 200 bini bulacağı öngörülüyor.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Güleç, 30 Mart yerel seçimlerinden beri hayvan ithalatının beklendiğini dile getirdi. Bakanlığın bugüne kadar iç piyasada hayvanın yeterli olduğunu belirterek, ithalata ihtiyaç duymadığını belirten Güleç, "Ama son 2 aydır et fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Fiyatlar astronomik şekilde arttı. Karkas et fiyatı 21 liraya ulaştı. Yerli üretimle fiyatları bir noktada tutabiliyorsunuz. Fiyatları düşürmek için dışarıdan hayvan getirmek lazım. Fiyatın inmeyeceği anlaşıldı ki tekrar ithalat izni verildi. Çok yakında kararın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz" dedi.

FİYAT DÜŞECEK Mİ?
Bakanlığın besilik hayvan ihtiyacı olan işletmelere yüzde 60 yerli hayvan, yüzde 40 ithal hayvan formülü ile izin vereceğini ifade eden Güleç, "Türkiye'nin hemen hemen 200 bin adet besilik hayvan ihtiyacı var. Bu hayvan hemen yetişmiyor. 7-8 ayda yetişiyor. Biraz geç kalınmış bir karar. Bu yılın başlarında ithalata izin verilseydi, hayvanlar yetişmiş ve kesime gelmiş olurdu. Dolayısıyla fiyatlardaki astronomik artışın önüne geçilmiş olurdu" diye konuştu.

Güleç, besilik hayvanın Avrupa Birliği'nden, Güney Amerika'dan ve Avustralya'dan getirilebileceğini, dış pazarlarda sıkıntı olmadığını söyledi. Büyük çiftliklerin ihtiyacı olan hayvanı pazardan almak yerine ithal etmeyi tercih ettiğini vurgulayan Güleç, yerli hayvana da talep olduğu için üreticinin mağdur olmayacağını düşündüğünü belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
koyunlara çoban 9 Eylül 2014 Salı 15:42

bu sömürü düzeninde zaten insanların çoğu eti vitrinde görüyor,30 tl den aşağı dana eti kıyma yok,40 tl den aşağı kuzu eti yok, eğer o da bulursa 891 tl asgari ücretle günde oniki saat köle ücretiyle çalışanlar et alamıyor,insanlar koyun gibi olduğundan ve bu acımasız köle düzenine bir tepkileri olmadığından bu düzenden geçinenler bir eli balda bir eli yağda yaşıyorlar,niye düzeni değiştirsinler ki bu rantçılar kendi ayaklarına kurşun sıkarlar mı,kurban kesme durumu olanda çakallık yapıyor dini bayramları turistik seyahata çevirdiler arifeden ana ve babalarının bile kabrini ziyaret etmeye tenezül etmeden komşu ziyareti eş dost yaşlı ziyareti yapmayı kendilerine külfet sanıp arife gününden şehirleri terkediyorlar,yurt dışından gelen danalar genelde büyük et sanayiince sucuk,sosis ,salam,pastırma ve pahalı et ürünlerine dönüştürülüyor,halka ucuz et yedireceğiz aldatmacasıyla yerli et sanayi devlet teşvikiyle köşe oluyor,kaç defa canlı hayvan ithal edildi halkın sofrasına yansıyan ve fiyatlarda bir düşüş oldumu olmadı,bu bir aldatmacadır,burada halk kullanılarak birilerinin trilyonlarına trilyonlar konuyor........et yiyen kolesretol olur aldatmacası ile alt gelir grubuna masallar okunup uyutuluyor,adam gibi et ürünü yiyen ve kolesterol olan ölen gördünüzmü,insanlar bu dünyada yanlışlara tepki koymazsa,o zaman birileri çıkar bu hayatı cehehennem olarak yaşayan insanlara öbür dünyayı cennet olarak pazarlar ve bundan da rant ve mevki sağlar,ama insanoğlu koyun olmaya devam eder ve kaderine razı olursa,eli sopalı bir sürü çakal da bu koyunlara çobanlık yapmaya devam eder.........

Yorumu oyla      15      5  
Lombak 9 Eylül 2014 Salı 15:12

Fiyatın düşeceğini sananlar. Yerli üretici, bu helal, yerli besi falan gibi laflarla ürünün değerini katlıyor. Fiyat daha da artar bence. Angus'un fiyatı düşük olur.

Yorumu oyla      12      6  
megaköylü 9 Eylül 2014 Salı 10:59

büyük baş 1,5-2 bin tl küçükbaş ta 400-500 civarında olur .fazla isteyip piyasayı yükseltmemek ve fazla fiyatla hayvan alıp piyasayı arttırmamamk lazım.

Yorumu oyla      12      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar'dan faiz çıkışı: Reel sektör...
Ege Bölgesi Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Avrupa ...
Petrol 15 ayın en düşüğünde
Ham petrolün varil fiyatı, Çin’den gelen zayıf ithalat verisiyle geriledi. ...
Başkanlar Xiamen’de: Çinlilere İzmir daveti
Çin’in liman kenti Xiamen’de düzenlenen yatırım ve ticaret fuarına katılan ...
 
Kruvaziyerde sonbahar bereketi: Hedef 60 bin!
Ağustos ayını oldukça durgun geçiren İzmirli esnaf, sonbaharda kruvaziyer ...
Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde…
Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın ...
Torunlar’ın müthiş yükselişi: 60 yıl önce çaycıydı…
10 işçinin hayatını kaybettiği Ali Sami Yen Stadı projesinin ortağı ailenin yükseliş hikayesi…
 
Sigorta sektöründen yol haritası zirvesi!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar ...
O firma İzmir'de de rezidans yapacak!
İş kazaları ile gündeme gelen Torunlar İnşaat, bir rezidans da İzmir'e ...
İzmir’in kapatılan büyük hastanesi icradan satılık
Yaklaşık bir yıldır kapalı olan Alsancak'taki Ege Sağlık Hastanesi, icradan ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva