HABERLER>EKONOMİ
1 Mart 2018 Perşembe - 15:15

Körfez Geçiş Projesi davasında son durum: Kritik keşfe damga vuran eylem!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 'İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin yapımına olanak sağlayacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna yönelik geçen yılın Mayıs ayında açılan dava için oluşturulan bilirkişi heyeti, bölgede keşif yaptı.

Körfez Geçiş Projesi davasında son durum: Kritik keşfe damga vuran eylem!

'İzmir’e Sahip Çık Platformu' üyesi yaklaşık 100 kişi, kentin iki yakasının otoyol ve raylı sistemle birleştirilmesinin öngörüldüğü 'Körfez Geçişi Projesi' için verilen ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle açılan davada bilirkişi heyetinin keşif yaptığı gün basın açıklaması düzenledi.

Grup, projenin bölgedeki kuş türlerinin doğal hayatına zarar vereceğini öne sürdü. Grup üyeleri, projenin yapılmasının planlandığı bölgede bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı.

 Açıklamayı grup adına okuyan Melih Yalçın, şunları söyledi:

"Bugün, adına Körfez Geçişi Projesi denilen projenin ÇED olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi heyeti keşif yapıyor. Ön projelerde 3.5 milyar TL’ye mal olacağı tahmin edilen, ancak aslında çok daha büyük maliyetlere mal olacak bu proje, merkezi hükümet tarafından İzmir’e dayatılmaktadır. Biz diyoruz ki; bu bir kent içi ulaşım projesi değildir. İzmir’in bu projeye ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte kuzeyde İzmir Kuş Cenneti’nden (Gediz Deltası), güneyde İnciraltı bölgesine dek tahribata neden olacağı gibi, yüzülebilir Körfez hayalini kurduğumuz İzmir Körfezi’ne de geri dönülemez zararlar verecektir. Körfez Geçişi Projesi, kuzeyde yapım aşamasında olan İstanbul Otoyolu ile Çiğli’de sulak alanların ve Kuş Cenneti’nin olduğu bölgeden güneyde doğal sit statüsü değiştirilen İnciraltı ve Çeşme yarımadasını birbirine bağlayacaktır.  Proje, İzmir’i rant çevrelerinin talan ve yağmasına açmanın, daha fazla betonlaşmaya boğmanın araçlarından biridir."

Projenin, bölgede yaşamlarını sürdüren kuş türlerine zarar vereceği savunan Yalçın, "Bu projenin, kentimizin doğal ortamına zarar vereceği açıktır. Proje alanında flamingo, kılıçgaga ve tepeli pelikan gibi türlerin dünya nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı bilinmektedir. Söz konusu proje gerçekleştiği takdirde, köprü ayağı, geniş çaplı yüzey yapılaşması gibi faaliyetlerden, bu türlerin nüfusları olumsuz etkilenecek ve farklı statülerle korunan Gediz Deltası’nın ekolojik ve habitat bütünlüğü zarar görecektir. Proje, ülkemizin önemli su ürünleri istihsal sahalarından biri olan İzmir Körfezi'nin bentik bölgesinde yapılması planlanan inşaat faaliyetleri, körfez ve İzmir balıkçılığına önemli darbe vuracaktır. Ama her şeyden önemlisi, İstanbul ve Ankara’ya ihanet edenler şimdi gözlerini Ege kıyılarına ve İzmir’e dikmişlerdir. İzmir’e Sahip Çık Platformu olarak bugünkü keşfin bilimsel değerler esas alınarak yapılacağına inanıyor ve bunu umuyor; tüm yurttaşları doğa, kültür ve tarih talanına karşı kentimizin geleceği için mücadele vermeye davet ediyoruz" diye konuştu. 

Polisin güvenlik önlemi aldığı basın açıklaması olaysız sona erdi. (DHA)

 
Putin canlı yayında ilan etti... Dünya titredi!
 
'Çakır'a kaçak su kullanmaktan ceza!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
saat 1418 yorumuna 2 Mart 2018 Cuma 16:12

'yapılsın destekliyorum' isimli yorumcuya yaptığınız yorumun bir kelimesine bile katılmıyorum.Hepsi yanlış.Siz ya Ak Parti'lisiniz, ya yapımcı müteaahhit çevresindensiniz veya İzmir'i sevmeyen birisiniz.Bakın kimse derin tünel ile yapılsın ve yap işlet devret modeli ile yapılmasını istemiyor.Çünkü devlet müteahhite geçiş garantisi veriyor Osman Gazi Köprüsünün geçiş ücreti ve halini biliyormusunuz.Devletin 760 milyon dolar borcu var bakan açıkladı.Bu borç iktidarın değil vatandaşın.İzmir'i ve ülkesini seven hiç kimse bu projeyi bu planı ile ve yap işlet devret sistemi ile yapılmasını istemez.

Yorumu oyla      11      6  
yapılsın destekliyorum. 2 Mart 2018 Cuma 14:18

İstanbulda kac tane köprü yapıldı, marmaray , avrasya yapıldı yenileri yapılıyor. İzmire gelince yok yapılmasın diyorsunuz. Verdigimiz vergiler iStanbula köprü yol olarak geri dönüyor. Ne istemezükcü adamlarsınız. Sizler yüzünden izmir tasra oldu. İstanbula giden adam geri dönmüyor. İzmir her sene göc veriyor. Dogudan gelenler geliyor, izmirliler istanbula calısmaya gidiyor. Bu kafayı değiştirin artık yeter.

Yorumu oyla      10      7  
muhalif 2 Mart 2018 Cuma 12:24

"körfez geçiş projesine" gerçekten ihtiyaç var mı?yarısı batırma tünel ortada bir ada ve diğer tarafı köprü olan bu proje çevresel etkileri açısından uygun bir proje değil. ve bu projenin maliyetide 3,5 milyar Tl..değil.eger gerçekten bu proje isteniyorsa,körfez zemini altından derin tünelle geçilmelidir. körfezin ortasına ne ada olur nede kuş cenneti ve gediz deltası zarar görür.önümüzde manş tüneli örneği var. derin tünelin maliyeti evet daha çok, ancak, "ucuz etin yahnisi olmaz" diye de bir atasözümüz var.

Yorumu oyla      11      6  
Mevlut Demir 2 Mart 2018 Cuma 11:54

Doğamız beton ve asfalt.Başka neye gerek var? Orta Asya'yı kurutmuşuz Anadolu ne ki?Bunları biliyorlar Avrupalılar o nedenle vizesiz seyahat hakkı vermiyorlar. Haklı değiller mi? Allah bu inşaat kafasından kurtarsın ülkemizi.

Yorumu oyla      11      6  
TC misafir 2 Mart 2018 Cuma 00:22

Körfez geçiş projesi yapılsın. Ne güzel işte, körfez eskisi gibi kokacak zaten kokusuna alışıktık denize gider Urlada Foçada gireriz her zamanki gibi, karşıya 20-30 TL gibi uygun bir fiyata geçeceğiz. Olsun varsın az araç geçsin yeter ki yatırımcı zarar etmesin biz vatandaş olarak vergimizle destekleriz. Dünya büyük, kuşlara yer mi yok başka yerde yaşarlar flamingoları belgesellerde zaten sıkça görüyoruz. Hem ne güzel, arsalarımızın evlerimizin değeri katlanacak cebimiz parayla dolacak. Şu İnciraltı ve Çiğliye gökdelen imarı da versinler ne güzel yüksek yüksek binalarımız olur bakar bakar gurur duyarız... İsteyenlerin dilinden.

Yorumu oyla      10      8  
1 Mart 2018 Perşembe 17:16

Yapılmasın, gerek yok. İzmir'e sahillerde kaldırım taşı değiştirmek yeter de artar !

Yorumu oyla      9      11  
istemezükçü değil istemiyorum 1 Mart 2018 Perşembe 15:56

Yap işlet devret modeli ile yapılacak, çok pahalı olacak kimse geçmeyecek, devlet yapımcıya araç geçiş garantisi verecek ve sonuçta devlet bizim adımıza müteahhite döviz cinsinden borçlanacak.Osman Gazi Köprüsü bu sistemle yapıldı devletin yapımcıya 760 milyon dolar borcu var.Ben devlete benim adıma hemde döviz cinsinden borçlanma yetkisi vatandaş olarak vermiyorum.Hazine de para var ise ve İzmir'e güzel bir şey yapmak istiyorlarsa metro yapsınlar.Çalışana - emekliye %4 zam verildi milletin cebi de boş mutfağıda hazinede para varsa bunlara zam versinler her hafta akaryakıta zam yapmasınlar.Bu körfez geçişi çok pahalıya mal olacak eğer birilerine yapması için söz verildi ise kusura bakmasınlar.Nedir bu inşaat ve ithalat merakı yazıktır bu ülkeye yazıktır bu insanlara.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu fuar Türkiye'nin 3 yılına damga vuracak
Dünyanın en büyük üçüncü MICE fuarı olan ACE of M.I.C.E. Exhibition by ...
Nihal AŞKIN yazdı... Siyasetin gözü o seçimde
Nihal AŞKIN yazdı... Siyasetin gözü o seçimde
Türk limanları ABD’de vitrine çıkacak
Önemli ölçüde gerileyen kruvaziyer turizmi yeniden canlandırma çalışmaları ...
 
Ekonomi ile ilgili önemli veri açıklandı
TİM verilerine göre, Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre ...
Emekli olamayanları ilgilendiriyor: Bugün başladı!
Prim borcunu ödeyerek ya da askerlik-doğum borçlanması yaparak emekli ...
Düğünde taktığı altını 7 yıl sonra geri istedi
Kayseri’de M.K. oğlunun mürüvvetini bir türlü göremeyince komşusu Meryem ...
 
İzmir'de galericilere şok! Diploma yoksa satış da yok!
İkinci el otomobil satışları ile ilgili olarak yeni düzenleme getirildi. ...
Kılıçdaroğlu'nun kızına ait daire için flaş gelişme!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kızı Zeynep Kılıçdaroğlu'na ait olan ...
DİSK ‘kayıtsız kaldılar’ dedi, iki konfederasyonun temsilcisinden açıklama geldi
KHK ile gerçekleşen taşeron düzenlemesiyle sadece İzmir’de 6 bin personelin ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva