HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Eylül 2019 Cuma - 17:20

Konak'ta Türkçe Günleri 16. kez kutlandı

Konak Belediyesi, 87. Türk Dil Bayramı’nı, Dil Derneği İzmir Şubesi’yle birlikte 16. kez düzenlediği İzmir Türkçe Günleri’yle kutladı. Etkinlikler kapsamında verilen Türkçeye Emek Ödülü’nü ise tiyatronun usta kalemi Dr. Hidayet Sayın ile kültür turizminin öncülerinden, şair, yazar Prof. Dr. Şadan Gökovalı aldı.İki isme ödüllerini,Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle,Konak Belediye Başkanı Abdül Batur verdi. Törene,Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Konak Belediyesi meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Konak ta Türkçe Günleri 16. kez kutlandı

Konak Belediyesi’nin, Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen İzmir Türkçe Günleri’nin 16.’sını düzenlemekten büyük bir gurur duyduğunu dile getiren Başkan Batur, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Dil Derneği’nin‘devrimci bir anlayışla Dil Devrimi’ni sürdürme’ andını tutan, en değerli dil kurumu olduğunu söyledi. Batur, “Onlarla daima dayanışma içinde olmak bizi mutlu ediyor. Türkçe bayrağını taşıyan, devrimci yazarlarımızı ve sanatçılarımızı da asla unutmayız” diye konuştu.Dilini kaybetmiş bir milletin tarihten silinip gitmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Batur, “Kendi dilimiz olmadan kendimize özgü edebiyatımız, müziğimiz olabilir mi? Dil, kültürün de aynasıdır” diyerek, Atatürk’ün “Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir” sözünü hatırlattı.

MÜCADELENİN TEŞEKKÜRÜ
İlk Türk Dili Kurultayı’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde,26 Eylül 1932’detoplandığını da anımsatan Batur, “Bizler bugün burada, işte o kurultayla yaşama geçen ve Atatürk devrimlerinin en önemli basamaklarından biri olanDil Devrimi’nin 87. yılını büyük bir onurla kutluyoruz” diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkçemizin kelime dağarcığı, medeniyetimizi daha ileri noktalara taşıyacak zenginliktedir.Atasözlerinden deyişlere, şiirlerden türkülere kadar Türkçenin her kelimesinde bu ruhun, işleyişin izleri görülür.Bu mücadelede bugün en büyük yoldaşlarımız Atatürkçü ve toplumcu kurumlar, yazarlar ve sanatçılardır.Bu yıl iki değerli isme, Dr. Hidayet Sayın ile Prof. Dr. ŞadanGökovalı’ya verdiğimiz ‘Türkçeye Emek Ödülü’, işte bu büyük mücadele için yapılan küçük bir teşekkürdür.Türkçenin gelişmesi için çaba gösteren Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm Milli Mücadele kahramanlarımızı sevgi ve saygıyla anarken,Türkçenin zenginleşmesinde ve nice kıtaya ulaşmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.Türkçe bizim başımızın tacıdır ve öyle de kalacaktır.”

ÖDÜL ALANLAR HAKKINDA:
Prof. Dr. Şadan Gökovalı: Şair, yazar, gazeteci, turist rehberi, eğitimci. Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) manevi oğlu olarak,onun manevi mirasını yaşatan kişi olarak tanınmıştır. Türkiye’de kültür turizmini başlatan isimler arasında yer alır. Çoğu Türkiye’nin turistik yerleriyle ilgili olan kitapları, çeşitli dillerde yayımlanmıştır.

Hidayet Sayın: Tiyatronun usta kalemi, oyun yazarı. Aslında bir doktor; Çocuk hastalıkları uzmanı. Oyunlarında daha çok kırsal kesimde yaşanan sorunları işledi. 1965-1966 tiyatro sezonunda sahneye konulan “Pembe Kadın” oyunuyla tanındı.

“Topuzlu”, “Kördüğüm”, “Küçük Devler” eserlerinden bazıları…

 
Salıcı’dan flaş kongre mesajları: İzmir’de tek aday olursa memnun oluruz!
 
İzmir'in köklü kuyumcusu konkordato ilan etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Şimşek' Kazakistan’dan gümüş çıkardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başarılı sporcusu Musa Şimşek, Kazakistan’ın ...
Urla’ya uluslararası iş birliği
Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ...
Foça'da 'Sonbahar Şenliği' düzenlenecek!
Foça Belediyesi, ‘Kadınca Kararınca Yerel Ürünler Pazarı’nda, 28 Eylül ...
 
Bornova'da üretici kadınlara tam destek!
Bornova Belediyesi ile kadınların üretimlerine destek olmak, düzenledikleri ...
Bergama'da örnek proje: Kendi enerjisini üretecek!
Bergama Belediyesi, Güneş Enerji Santrali (GES) kurarak, belediyenin harcadığı ...
Narlıdere'den okullara spor malzemesi desteği
Narlıdere’deki okulların eksiklerini tamamlamak adına İzmir Büyükşehir ...
 
Çiğli Atatürk büstü ile donatılıyor
Çiğli Belediyesi, ilçede ihtiyacı bulunan okul ve muhtarlıklara Atatürk ...
Büyükşehir düğmeye bastı: Yeşildere rengarenk olacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin siluetini değiştirecek bir projeyi ...
TRT Müzik, ‘çiçeğin kenti’ Bayındır’dan canlı yayın yaptı
TRT Müzik kanalının sevilen programı ‘Alaturka Akşamlar’ programı İzmir’in ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva