HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Şubat 2015 Perşembe - 18:34

Konak Belediyesi’nde devrim gibi sözleşme

Konak Belediye şirketi MERBEL ve DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 2 yıl sürecek toplu iş sözleşmesini imzaladı. Eşine şiddet uygulayan kişinin maaşının 6 aylığına eşine verilmesini sağlayan sözleşmede ayrıca öğrenim yardımı da ilk defa yer aldı.

Konak Belediyesi’nde devrim gibi sözleşme

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi şirketi MERBEL ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.
 
Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde yapılan törene DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Konak Belediye meclis üyeleri, sendika temsilcileri ve çok sayıda işçi katıldı.


 
KONAK BİZİM EVİMİZ
Törende ilk olarak konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Siz güzel İzmir’in güzel insanlarısınız. Aslında çok daha iyi şeylere layıksınız. Çünkü siz bu ülkenin bağımsız demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti olmasını isteyen ve hak eden işçilerisiniz” dedi. Beko, “Bu toplu iş sözleşmesinin işçi arkadaşlara, ailelerine, çocuklarına ve Konak belediyesine hayırlısı olmasını diliyorum. Konak bizim evimiz. Biz çöpçüyüz, fen işçisiyiz, park bahçelerde otobüslerde direksiyonda çalışırız. Kutsal görev yapan belediye işçisiyiz. Konak sokakları park ve bahçelerini kendi evimizi gibi tertemiz yapmalıyız. Bunu yaparken toplu sözleşme sonrasında ekonomik demokratik sosyal haklarımızın da takipçisi olmalıyız. Bugün burada güzel ve iyi bir tablo var. Türkiye’nin her tarafı böyle değil. Mersin büyükşehir belediyesinde yaşanan başkan değişikliği sonrasında bize bağlı bin 500’e yakın işçiler sokağa atıldı. 6 aydan bu yana Mersin’de sokaklardayız. Direniyoruz, mücadele ediyoruz. Türkiye’de DİSK’e bağlı sendikalarımızın 15’e yakın direniş çadırları var. Hastanelerde ve diğer iş kollarında bedeli ne olursa olsun örgütlenmeye devam edeceğiz. Bizi diğer sendikalardan ayıran bir farkımız var; devletin desteğiyle ayakta kalıyorsunuz. Biz disk olarak işçilerden almış olduğumuz destekle ayakla kalan bir konfederasyonuz. Bedeli ne olursa olsun Türkiye’de öncelikle 3 milyona yakın taşeron işçisi var. 12 milyona yakın sigortalı işçi var. Bunların sadece yüzde 5’i sendikalı yüzde 95’i sendikasız. Sendikasız arkadaşlara üzülerek söylüyorum gerici, bağnaz havuz medyası onları yönetiyor. Biz tarikatların gerici ve yobaz insanların kesinlikle bu işçileri kurtaracağız. Biz arkadaşlarımızı geliştirip örgütleyeceğiz. İzmir’de olduğu gibi aydınlık günlere hazırlamak boynumuzun borcu olsun” diye konuştu.


 
TÜRKİYE AÇIK CEZAEVİ OLACAK
Mecliste tartışmalara neden olan iç güvenlik yasasıyla ilgili de konuşan Beko, “Başbakan, meclis başkanına mektup yazdım; ‘İç güvenlik yasasında gösterdiğiniz önemi iş güvenlik yasasında gösterseydiniz. Ölen işçilerimiz aramızda olacaktı’ dedim. 2002 yılında iktidara geldiklerinde biz mücadele ederken diğer sendikalar bile ‘bunlar Deli Dumrul’ diyordu. İç güvenlik yasasının önümüzdeki günlerde önümüze mayınlar koyduğunu göreceğiz. 17-25 Aralık soygunlarını tekrar gündeme getirmemek için bu yasayı meclisten çıkarıp Türkiye’de bir sıkıyönetim ilan edecekler. Türkiye tam bir açık cezaevine dönüşecektir. AKP hükümeti Türkiye için bir çivi bile çakmamıştır. AKP’nin artık gitme vakti gelmiştir. Sosyal partileri destekleme zamanı gelmiştir ” dedi.
 
KIDEMİ FONA DEVRETMEK İSTİYORLAR
Beko kıdem tazminatı için de, “Kadınlarımızın evlendiği zaman erkekler askere giderken kıdem tazminatı alabilirler. 8 kalemde alabiliriz. 3’lü danışma kurulunda 15 yılı dolduran arkadaşımız konut kredisi çekerse kıdem tazminatı alacak, ölen olursa varisleri alacak, işçi arkadaşımız kıdemi alabilmesi için emekli yaşını bekleyecek. Bu yaş 65. Kıdem tazminatımızı fona devretmek istiyorlar. Önümüzdeki dönemlerde sokaklara çıkacağız. Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirmemek için birlikte olacağız” ifadelerini kullandı.   
 
DİRENMEMİZ GEREKİYOR
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş sözlerine Türkiye’nin çok karanlık bir dönemden geçtiğini belirterek başladı. Pekdaş, Cumartesi yapılacak miting için de herkesi davet etti. Pekdaş,  “Kendimizi ifade etme hakkımızı engelliyorlar. ‘Söz söylemeyin, talepte bulunmayın, mücadele etmeyin, biz her şeyi biliriz, sizinle ilgili kararları biz veririz, siz oturun biz sizi kuzu kuzu güdelim’ diyorlar. Geçti. Biz yurttaşız, işçiyiz. Haklarımızı da biliyoruz, meydanlara da çıkarız. Bu ülkeyi peşkeş çekmenize engel olmak için mücadele ederiz. Hukuk devleti ve demokrasilerde kullanılan tüm kaynaklar bütçe içinde olmalı. Maşallah bu hükümet SAYIŞTAY denetimini kaldırdı. 4 yıldı denetlenmiyor. Ama bizim belediyelerimizden ne müfettişler ne denetmenler eksik olmuyor. Ama buldukları bir şey yok. İşsizlik fonu diyerek yarattıkları ucube bütçe dışı bir kaynak olarak denetlenmeyen harcamalarda kullanılıyor. Karayollarının bu kaynağı kullanmaya hakkı var mı? Buraya da bir ucube bir tünel yapılıyor. Kimse bilmiyor. Şehrin ortasına kocaman bir tünel yapılıyor. Kim kaç paraya yapılıyor belli değil. ‘Biz biliriz biz yaparız’ diyorlar. ‘Siz bilmiyorsunuz, yapamıyorsunuz’ demek zamanı geldi. İç güvenlik yasası için mecliste mücadele ediliyor. Tüm toplum olarak direnmemiz gerekiyor. Odalar, STK’lar bir araya geldi. Önümüzdeki günlerde Gündoğdu’da toplanıyorlar. Ben o mitinge gidiyorum. Herkesi de demokratik hakkımızı kullanmak için oraya davet ediyorum” dedi.


 
SADECE ÜCRETE TABİ MADDELER KOYMADIK
Toplu iş sözleşmesine ilişkin konuşan Pekdaş, sözleşmeye sadece ücrete tabi maddeler koydurmadıklarını belirtti. Pekdaş, “Uzun süren çalışmalar, toplantılar yaptık. Pazarlıklar yaptık. Bunlar güzeldir. Biz kamu kaynağı kullanıyoruz. Halkın bütçesini yönetirken sorumlu davranmak zorundayız. Biz bir aileyiz. Biz hem kendimize hem de hemşerilerimize hizmet ediyoruz. Çalışanlarımızın yaptıkları işlerden mutlu olmaları lazım. Bu işi yaparken hizmet duygusunu öne çıkarması lazım. Bu ortamı yaratmak zorundayız ve yarattık. Toplu iş sözleşmesinde sadece ücrete tabi şeyler yazmadık. Kültürel maddeler de koyduk. Eşine şiddet uygulayanların maaşının 6 ay eşine verilmesini koydurduk. İş barışı değil evlerimize de barışı getirmek zorundayız. Çocuklarımızı iyi yetiştirmek zorundayız” diye konuştu.
 


SÖZLEŞMENİN DETAYLARI
2 yıl geçerli olacak sözleşmede yevmiyeye yüzde 15 zam yapılırken toplam zam oranı ise yüzde 23’lere vardı. 2’inci yılda enflasyon oranlarının üzerine 2 puan eklenecek olan sözleşmede en düşük işçi maaşı 2 bin 103 TL olacak.  İşçilere bayram yardımı adı altında yılbaşı ve 1 Mayıs’ta 200 TL net ödeme yapılacak. Sözleşmeye ilk defa eklenecek olan öğrenim yardımı ise; yılda Eylül ayında bir defa ilk ve orta öğretim için 100, lise için 150, üniversite için 250 TL verilecek. Emekli olmak isteyen işçilere de 2 bin TL özendirme primi ödenecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Şubat 2015 Cumartesi 09:45

başkanla kanı ne kadar adaletli konuşuyorlar konakta çalışın taşron işçiler görmezlikten geliyorlar. Izmirdeki sendika başkanları hepsi koltuk sevdalları He birileride mikrofon sevdalısı i

Yorumu oyla      11      5  
Aysel 27 Şubat 2015 Cuma 21:25

Bu tur sözleşmeleri Umarız tüm yurt genelinde gorebiliriz

Yorumu oyla      11      5  
Süleyman Demirsoy 27 Şubat 2015 Cuma 19:00

Emeği geçenlere teşekkür ederim,emeğin kıymetini bilen insanlara ne mutlu

Yorumu oyla      11      5  
İZMİR'Lİ 27 Şubat 2015 Cuma 09:31

Çalışanların haklarının iyileştirilmesi elbette olumlu bir uygulamadır.Ancak belediyede çalışan arkadaşlarda(yapanlara lafım yok,teşekkür ederim)vatandaşları güler yüzle karşılamalı,ellerinden geldiğince yardımcı olmalıdır.Yoksa sanki vatandaşı kendi kölesi gibi görüp muamele ettiği sürece bizlerden aldığı paranın helal edilmeyeceğini unutmamalıdır.

Yorumu oyla      12      5  
taşeron 27 Şubat 2015 Cuma 09:29

Sema Hanımı kutluyorum. Darısı hiç bir hakkı olmayan Konak Belediyesi Taşeron işçilerinin başına..

Yorumu oyla      13      5  
fukara izenerji 27 Şubat 2015 Cuma 08:37

izenerji işçileri boşuna umutlanmasın olacağı hepimiz biliyoruz.....

Yorumu oyla      13      5  
karabağlar ne olacak 27 Şubat 2015 Cuma 00:52

karabağlar da bakalım ne olacak umarım konakla aynı olmasından yana

Yorumu oyla      13      6  
konakli 26 Şubat 2015 Perşembe 23:57

Hakan Tartan da % 23 vermişti. Konak Belediyesi sadecepersonel maaşı ödeyen bir konuma getirdi son beş yıldır. Yatırım ve sosyal yardım yok.nasıl bir belediyecilik bu.konak da yaşayan 1,5 milyon vatandaşın ve esnafın vergileri sadece maaşa gidiyor.

Yorumu oyla      13      7  
işçi 26 Şubat 2015 Perşembe 23:52

Darısı izenerjinin başına inşallah

Yorumu oyla      14      5  
izenerji magdurları 26 Şubat 2015 Perşembe 23:18

kani beko ve disk in kopmle bölge başkanlarına seslenyorum..eger harbiden sendikacıyız diyorsanız izenrji sözleşmesini adam gibi bitirirn...o zaman ben size sendikacı derim..yapamazsınız çunki AZİZ başkana karşı gelemiyorsunuz..ne diyor sa o ...

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa palmiye ağaçları ile donatılıyor
Aliağa Belediyesi, kent içerisinde yoğunlaştırdığı alt yapı çalışmalarının ...
Kadın Meclisi Selçuklu Kadınlarla Buluşuyor
Selçuk Kent Konseyi Kadın Meclisi 1 Mart günü Selçuklu kadınlarla buluşuyor. ...
Güzelbahçe’de gazilere bilgisayar
Dernek başkanı Mehmet Gökmen ve Güzelbahçe’de ikamet eden bir grup gazi, ...
 
Ve Mavi Ege Körfez sularında: Başkan’la ilk sefer
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıl önce hizmete aldığı “Mavi Körfez” ...
Selçuk'ta hedef üniversite kenti olmak
THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevin Yörük Selçuk Belediye Başkanı ...
Buca’da kadınlara şiddete karşı savunma eğitimi
Buca Belediyesi, kadınların artan şiddet olaylarına karşı kendilerini ...
 
Karabağlar Mobilya Günleri MODEKO'da
Türkiye ve dünyanın önemli sektörel organizasyonları arasında başarıyla ...
Karşıyaka’da dev 8 Mart organizasyonu: 8 bin kadın…
Kadınların emek, direniş ve hak mücadelesinin sembolü olan 8 Mart Dünya ...
Urlalı çocuklar opera ve baleyle tanıştı
İzmir Devlet Opera ve Balesi, Urlalı çocuklar için çocuk oyunu sergiledi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva