HABERLER>EKONOMİ
13 Mart 2012 Salı - 08:12

Komşu'dan kaçan yatlar Türkiye geliyor

Tekne ve yat sahipleri fahiş fiyatlar nedeniyle "Komşu"yu terk edip Türkiye kıyılarına geldi. İzmir ve Ege'deki marinalar yüzde 100'lük doluluk oranına yaklaştı.

Komşu dan kaçan yatlar Türkiye geliyor

İZMİR - Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın lüks tekne ve yatlar ile bunların bağlama ücretlerine koyduğu ek vergiler, Ege'nin marinalarına yaradı. Daha önce yatları Yunan adalarına bağlayan tekne sahipleri, rotayı Türkiye'ye çevirirken, çok sayıda Türk de fiyatlarının düşmesi nedeniyle bu ülkelerden tekne alıp Türkiye kıyılarına getirdi. Aynı şekilde İtalya'da da vergilerin artması benzer etkiyi gösterdi. Bu ülkeden de Türkiye'ye yat transferleri olmaya başladı. Bunların etkisiyle kış mevsimi olmasına rağmen İzmir ve Ege'deki marinalar yüksek doluluk oranına ulaştı. Örneğin, Seferihisar Sığacık'taki 520 yat kapasiteli Teos Marina'da doluluk oranı yüzde 85'e, 500 yat kapasiteli Çeşme Marina'da doluluk oranı ise yüzde 80'e yükseldi. Sektör yetkililerinin verdiği rakamlara göre, bir teknenin Türkiye'de bağlanmasının ekonomiye yıllık katkısı 20 bin euroyu buluyor. Yunanistan ve İtalya'dan Türkiye'ye yüzlerce teknenin kayması beklenirken bunun ekonomiye katkısının milyonlarca dolar olacağı hesaplanıyor.
 
SATILIĞA ÇIKARDILAR
İbrahim Çeçen Holding ile Camper&Nicholsons Marinas International tarafından kurulan Çeşme Marina'nın Genel Müdürü Kemal Saatçioğlu, Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle hükümetin lüks tekne ve yatlara ek vergi getirdiğini belirtti. Yüksek vergi ödemek istemeyen tekne sahiplerinin Çeşme'ye yöneldiğini söyleyen Saatçioğlu, "Yunanlılar, sahip oldukları tekneleri oldukça düşük fiyattan satışa çıkardı. Türkler'in satın alıp Çeşme'ye getirdiği çok sayıda yat var. Bir yıl gibi kısa süre önce açılmamıza rağmen doluluk oranımız yüzde 75-80'e ulaştı" dedi. Kolin İnşaat tarafından işletilen Teos Marina'nın Genel Müdürü Burak Köylübay ise Komşu'dan kaçan tekneler nedeniyle kısa süre içinde yüzde 100 doluluğa ulaşacaklarını belirtti. Hem Yunanistan'daki ekonomik kriz hem de Hırvatistan'ın 2013 yılında AB'ye girecek olması nedeniyle bölgedeki yatların rotalarını Ege'ye çevirdiğini belirten Köylübay, "Türkler de Komşu'dan uygun fiyata tekne satın alıp Sığacık'a getiriyor. Biz de iyi bir pazarlama yaptık. Bu gelişmeleri fırsata dönüştürdük. Şu an doluluk oranımız yüzde 85'e ulaştı" diye konuştu. Setur Ayvalık Marina Müdürü Umut Tepedenlioğlu ise, sadece Yunanistan'da değil Avrupa'da İtalya gibi birçok ülkede yüksek vergiler nedeniyle teknelerin el değiştirmeye başladığını söyledi. Bu satış sürecinin henüz kendilerine yansımadığını belirten Tepedenlioğlu, "Şu ana kadar bize 3 tekne geldi" dedi.
 
FİYATLARI YARIYA DÜŞTÜ
Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz, bir teknenin İtalya ve Yunanistan yerine Türkiye'de bağlanmasının getirisinin yıllık 20 bin euro olduğunu vurguladı. Özellikle Yunanistan ve İtalya'da teknelerin yarı fiyatına düştüğünü, bu fırsatı değerlendiren çok sayıda Türk vatandaşının tekne satın aldığını da söyleyen Deniz, "Ne kadar teknenin el değiştirdiğini söylemek mümkün değil. Ancak İtalya ve Yunanistan tekne pazarı çok cazip. Krizden önce 250 bin euro olan bir tekne bugün 125-150 bin euroya satılıyor. Türkler de bu pazarda ciddi alıcı olarak yer alıyor. Ama kaç adet tekne alındığı, bunların ne kadarının Türkiye'ye getirildiği yönünde bir açıklama yapmak zor. Gerçek rakamlar Haziran ayı gibi belli olur" dedi. Deniz, şu an İzmir Bölge Müdürlüğü'ne kayıtlı tekne sayısının yaklaşık 20 bin olduğunu dile getirdi.(Sinan Doğan/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Azbazdar: 40 bin ailenin hakkını yedirtmem
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, İzmir Atatürk ...
EGE-KOOP Ankara'ya açılıyor!
Marka değerini ulusal düzeye çıkarmak hedefi ile “Türkiye’ye Açılım” kararı ...
Dolar 1.5 ay sonra yeniden 1,80'i gördü
Dolar beklentilerin üzerindeki cari açık ve global riskten kaçışla 1,80'e çıktı.
 
Zam bekleyen 119 bin emekliyi üzecek haber
TBMM tarafından kabul edilen ve 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşların ...
Kültürpark’ta doğaltaş devri başladı
İzmir'de 21-24 Mart 2012 tarihleri arasında düzenleneck olan Marble- İzmir ...
'Osmanlı Sarayı'na Sanat Halı imzası
Show TV'den Star TV'ye transfer olan Muhteşem Yüzyıl'a yeni kanalında Sanat Halı sponsor oldu.
 
Kiracı notun düşükse ev yok!
Kirasını, elektrik, su borcunu ödemeyen artık ev bulamayacak. Ev sahipleri, ...
Japon mahallesinde ege pamuğu satacaklar
Japonya'nın en büyük kuruluşlarından, 240 milyar doları aşkın ciroya sahip ...
TAV'ın yüzde 38 artık Fransızların
TAV'daki yüzde 38 hissenin Fransız ADP'ye 874 milyon dolara satışı için sözleşme imzalandı.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva