HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Haziran 2012 Cumartesi - 13:29

Karşıyaka “verimli enerji” kullanımında kararlı

Dünyada sera gazı salımını azaltmaya yönelik olarak Avrupa Birliği destekleriyle oluşturulan Covenant Of Mayors’a (Belediye Başkanları Sözleşmesi) Türkiye’den ilk imza atan Karşıyaka Belediyesi, Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası kapsamında “Enerji Günü” paneli gerçekleştirdi.

Karşıyaka “verimli enerji” kullanımında kararlı

İZMİR - Sözleşmeye üye 4 bin belediyede aynı konuda bir hafta içinde yapılan 902 etkinlikten bir tanesi olan panelde, karbondioksit gazı salımının azaltılması için alınması gereken önlemler ve uygulanabilir tedbirler anlatıldı.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Geleceğe temiz, yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak önlemlerimizi şimdiden almamız gerekir. Avrupa Birliği ülkelerinde başlatılan bu çalışmaya ülkemizden ilk imza atan belediye olmanın sorumluluğuyla önemli çalışmalar yaptık. Türkiye’de ilk kez bir belediye olarak kentimizdeki karbondioksit salımı oranlarını çıkardık. Şimdi önlemleri almaya başlıyoruz. Güneş enerjisi kullanımından, kiralık bisikletlere kadar pek çok çalışmamızı hazırladık. Binalarda yalıtımı geliştirecek projeler hazırlayacağız. Hedefimiz 2020 yılına kadar kentimizde karbondioksit oranını yüzde 35 oranında azaltmaktır.” dedi.
 
Panelde Karşıyaka Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü Personeli Ozan Molva Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni 46 ülkeden 4076 belediyenin imzaladığını belirterek Karşıyaka Belediyesi olarak ortak eylem planları yaptıklarını söyledi. Eskon EVD Genel Müdürü Erhan Güllüoğlu ise konuşmasında “Neden Enerji Verimliliği?” ni anlatarak “Yaşanabilir bir dünya için enerji verimliliği şart” dedi.
 
TEMİZ HAVA İÇİN ÖNELEMLER
Binalarda ısınmak için doğalgaz kullanımı ile hava kirliliğinin önemli ölçüde azaldığını belirten İzmir Gaz Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Duman, “İzmir’de evlerde doğalgaz kullanımı ilk olarak Karşıyaka’da başladı. Şu an ilçenin önemli bir bölümünde altyapı tamamlandı. Sadece doğalgaz kullanımı ile evlerdeki karbon dioksit salım oranı yüzde 40 oranında azalmaktadır. “ diye konuştu.
 
Panelde, 9 Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları ekibi adına Endüstri Mühendisliği öğrencisi Meral Dost da güneş enerjisi ile çalışan arabanın tanıtımını yaptı. Dost, “Hiçbir yakıt kullanmadan çalışan Türkiye’de ilk aracı okulumuzda ürettik. Yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Yeni modelimiz daha pratik ve kullanışlı olacak. Güneş enerjisi temizdir, ömrü uzundur, taşınabilir, değişebilir. Kurulumu masraflıdır, ancak kendini amorti edecektir.” dedi.
Binalarda yalıtım ve önemini anlatan İZODER Genel Sekreteri Mehmet Fertan’da konuşmasında enerjinin ekonomik kullanımına vurgu yaparken, bir diğer panelist Alarko Carrier Ürün Yöneticisi Aclan Karaman’da konuşmasında apartmanlarda ortak kullanımının verimliliği arttırdığını söyledi.
 
Panelin son konuşmacısı Biltep Genel Müdürü Seyit Özyurt “Ulaşımda Kiralık Bisiklet” i anlatarak, “Dünyada binlerce kentte uygulanan sistem ülkemizde daha yeni yeni tanınıyor. Karşıyaka Belediyesi’ne kuracağımız sistem ile 6 belediyemizde hizmete girmiş olacak. Bisiklet kullanımı ile insanlar daha sağlıklı ve huzurlu olmaktadır. Üstelik havayı kirletmeyen bu ulaşım aracının mutlak yaygınlaşması gerekir.” dedi. 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa’nın sağlıklı şehirleri İzmir’de buluşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek yıl gerçekleştirilecek “Avrupa Sağlıklı ...
Başkan Sındır esnafın yanında
Çamdibi Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Fikri Ürkmez, kendisini ...
İlk Konkart simge isim Ayşe Mayda’ya
Konak Belediyesi’nin devrim yaratan hizmeti Konkart projesi uygulanmaya ...
 
Büyükşehir’e şok! İzmir plansız kaldı...
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uzun uğraşlar sonunda tamamlanan ...
Karaburun’da asırlara meydan okuyan gelenek
Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi ...
Aziz Kocaoğlu’ndan Sıtkı Kürüm’e ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı ...
 
İZELMAN'lı miniklerden yok böyle dans!
İZELMAN Anaokulları’nın mezuniyet heyecanı, yine renkli görüntülere sahne ...
Aliağalı kadınlar evlerine katkıda bulunacaklar
Aliağa’da ev hanımları ve genç kızları eğitimlerle el emeği ürünlerin ...
Karşıyaka sokaktaki dostlara sahip çıktı
Bunaltıcı yaz sıcaklarıyla boğuştuğumuz şu günlerde Karşıyaka Belediyesi’nden ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva