HABERLER>EKONOMİ
26 Mart 2021 Cuma - 11:01

Karaya oturan geminin verdiği zarar günde 9,6 milyar dolar

Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı’nda mahsur kalan ve deniz trafiğinin durmasına yol açan “The Ever Given” adlı mega konteyner gemisi her gün tahmini olarak 9,6 milyar dolarlık (yaklaşık 77 milyar TL) bir zarara neden oluyor. Bu durum doğu ile batı arasında hayati bir geçiş sağlayan su yolu boyunca yapılan ticarette saatte 400 milyon dolarlık (yaklaşık 3 milyar TL) bir kayba denk geliyor.

Karaya oturan geminin verdiği zarar günde 9,6 milyar dolar

Panama bandıralı konteyner gemisi The Ever Green'in şiddetli rüzgar ve kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı'nda kontrolden çıkarak sürüklenmesi, ardından kanalı her iki yönde kapatmasıyla başlayan kriz derinleşiyor. Onlarca gemi yaşanan sıkışıklık nedeniyle yoluna devam edemezken, dünya deniz ticareti kabus dolu günler yaşıyor. Gemilerin yollarına devam edememesi nedeniyle günlük zarar 9,6 milyar doları bulurken, petrol fiyatları yükseliyor.

KANALIN AÇILMASI HAFTALAR SÜREBİLİR
Denizcilik firması Lloyd's List,  kanalın batıya giden trafi günde kabaca 5,1 milyar ABD Doları ve doğuya giden günlük trafiği yaklaşık 4,5 milyar değerindeki mallarla yüklü gemilerin geçtiğini belirtti. Ancak,uzmanlar , kurtarma çabalarına rağmen, gemiyi kaldırmanın haftalar alabileceğini söyledi. 

Japonyalı Shoe Kisen’ın sahibi olduğu Tayvanlı Evergreen Marine adlı şirket tarafından işletilen Ever Given, dört futbol sahası uzunluğuyla dünyanın en büyük konteynır gemileri arasında yer alıyor. 200 bin tonluk gemi, 20 bin konteyner taşıma kapasitesine sahip. Geminin sıkışması, Süveyş Kanalı'ndan geçmeye çalışan diğer gemilerin büyük geri dönüşlerine neden oluyor.

SÜVEYŞ KANALI KÜRESEL TİCARETİN YÜZDE 12'SİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Bununla birlikte, Afrika'yı Orta Doğu ve Asya'dan ayıran kanal, dünyanın en yoğun ticaret yollarından biri ve toplam küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sine ev sahipliği yapıyor. Taşınan ürünlerin arasında, petrol ile birlikte büyük ölçüde giyim, mobilya, imalat parçaları ve araba parçaları gibi tüketici ürünleri ürünleri yer alıyor. Öte yandan, son on yılda küresel ticaret genişledikçe konteyner gemilerinin boyutları neredeyse iki katına çıktı ve bu durum sıkıştıklarında onları kurtarma işini çok daha zor hale getirdi.

160'TAN FAZLA GEMİ BEKLİYOR
Lloyd's List’in iverilerine göre kanalın her iki ucunda bekleyen şu anda 41 dökme yük gemisi ve 24 petrol tankeri olamak üzere 160'tan fazla gemi var. 

Lojistik sağlayıcısı OL USA başkanı Alan Baer, ??"Her gecikme günü için, gecikmeleri geri almanın iki gün süreceğini düşünüyorum. Şimdiye kadar geçen üç güni  altı günlük süregelen gecikmeler yol açıyor. Karaya oturmuş gemi, tüketici ürünleri yüklü binlerce konteyneri geciktirmenin yanı sıra, ihracat için gerekli olan boş konteynerleri de bağladı” dedi. 

PETROL FİYATLARI AYNI GÜN YÜZDE 7 ZAMLANDI
Diğer taraftan, petrol analiz firması Vortexaş 13 milyon varil ham petrol taşıyan on tankerin gemideki gecikmeden etkileneceğini ve petrolün Avrupa'ya yolculuğu 15 gün uzayacağını belirtti. Bu nedenle ptrol fiyatlarında belli bir miktarda yükselme olacağı aktarıldı. Geminin kanalı kapatmasından bir gün sonra hali hazırda petrol fiyatların  yüzde 7 zam geldi. 

ACİL DURUM PLANLARI
Kurtarma yetkilileri, Covid-19 salgınının halihazırda gerdiği küresel tedarik zincirlerine bir darbe olarak gelen tıkanıklığın  tgünler hatta haftalarca sürebileceğini söyledi. Bazı şirketler, yüksek değerli ve geciktirlemeyecek ürünlerinin yedeklerini müşterilerine trenlerle yolayacak.  Maersk ve Hapag-Lloyd adlı iki büyük nakliye şirketi ilse Süveyş Kanalı'ndan kaçınmak için alternatif seçenekler aradıklarını duyurdu. 

Öte yandan, Mısır Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), gemiyi römorkör, tarak ve ağır hafriyat ekipmanı ile yeniden yüzdürmek için elinden geleni yaptığını duyurdu.

 
Büyükşehir'de İnciraltı zirvesi
 
İZVAK'ta Ali Erten yeniden aday
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay'dan hesap işletim ücreti kararı
Danıştay 10. Dairesi, milyonlarca banka müşterisini üzecek bir karar verdi. ...
Ziraat Bankası'nın yeni genel müdürü belli oldu
Kamu Bankaları Genel Kurulu tamamlandı. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'ne ...
Küresel tuvalet kağıdı krizi kapıda
Tuvalet kağıdı ve benzeri ürünlerin en büyük ham madde üreticilerinden ...
 
Mobius: Türk Lirası'ndaki tepki mantıklı değil
Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında ...
İzmirli taksiciler ÖTV desteği istiyor
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, sıfır ...
Lokantacıların Başkanı Yenice: 'Kara pazartesi' gelirse yanarız!
Sağlık Bakanı'nın, salgındaki kötü gidiş nedeniyle önümüzdeki hafta başını ...
 
TVF'ye 1,25 milyar euroluk sendikasyon kredisi
Türkiye Varlık Fonu, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu’dan 11 ülkeden ...
Bakanlık dijital para kanunu için tarih verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı eylem planında dijital para ...
Urla Kadın Kooperatifi'nde seçim zamanı
Urla Kadın Kooperatifi Genel Kurul Toplantısı'nda yönetim kurulu üyeleri seçildi. 
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva