HABERLER>POLİTİKA
21 Mayıs 2015 Perşembe - 16:41

Karaburun Kent Konseyi’nden Bakan Yıldız’a açık mektup

İlçede RES açılışına katılan Enerji Bakanı Yıldız’a Karaburun Kent Konseyi tarafından bir mektup verildi.

Karaburun Kent Konseyi’nden Bakan Yıldız’a açık mektup

Mektupta santrallerin bölgeye tehditlerini tek tek anlatılırken, Yarımada’nın özel koruma alanı ilan edilmesini için çağrı yapıldı.
 
İŞTE MEKTUP
Karaburun Yarımadası parça parça verilen izinlerle tümüyle Enerji Üretim sahasına dönüştürülüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, Karaburun Salman-Sarpıncık Bölgesinde Öres Elektrik Üretim A.Ş.’ne ait Salman RES’in açılışını yapmak üzere bugün bölgeye geldiğini öğrendik. 20 Mwe kapasiteli 15 türbinden oluşan Salman RES, bölgede kurulması planlanan 32 Mwe kapasiteli 15 türbini kapsayan Çalık Grubu’na ait Sarpıncık RES’le ve Lodos A.Ş.’nin, 47 ilave türbinle kapasite artışına izin verilen toplam 97 türbiniyle komşu alanda.
Bizler, Karaburun Yarımadasını, yaşam alanlarımızı vahim boyutlara ulaşmakta olan RES istilasından korumak için hukuksal mücadele dahil demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu çerçevede, Karaburun Kaymakamlığı önünde Sayın Yıldıza verdiğimiz mektubu, kamuoyuyla paylaşmayı görev biliyoruz.

Sayın Bakan,
Bizler, dünyanın karşı karşıya olduğu küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununun, ülkenin enerji ihtiyacının, bu çerçevede, yenilenebilir temiz enerji üretiminin öneminin bilincindeyiz. Sorun yenilebilir enerji kaynağı RES’lerin nerede, ne ölçüde, nasıl ve ne pahasına kurulduğudur.  Karaburun Yarımadası’nda RES’ler, doğa/sosyal yaşam hiçe sayılarak, yörenin sürdürülebilir kalkınma potansiyeli yok edilerek kuruluyor.
Yarımada, doğal yapısıyla,  uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla ”sıfır yok oluş bölgesi içinde” ve ”başka yerde olmayanlar” sınıflandırmasında dünyanın önemli bölgeleri arasındadır. Karaburun Yarımadası, hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, akılcıl yaklaşıldığında çok da değerli olan bir yerel kalkınma potansiyeliyle, kalan nadir bölgelerden biridir.
Yarımada halkının, kalkınmanın, doğal varlıkların ve kültürel yapının korunarak sağlanması konusundaki ortak görüşüyle, Karaburun Belediyesi Meclis kararı olarak Nisan 2013’te T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen raporla Yarımada’nın koruma-kullanma dengesinin gözetildiği, bütünsel bir yaklaşımla korunması talep edilmiştir.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü: “…ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada…” olarak tanımladığı Karaburun Yarımadası’nın, tüm karasal alanı ile çok önemli bir deniz alanının ÖÇKA (Özel Çevre Koruma Alanı) ilan edilmesi için İzmir “Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporu”nu Ağustos 2013’te hazırladı.

Teklife, ilgili tüm Bakanlık/kurumlar (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savubna Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) olumlu görüş vermiştir. Teklife yalnızca Bakanlığınız RES projeleri nedeniyle olumsuz görüş bildirmiştir. (Söz konusu Teklif Raporu ekte dikkatinize sunulmuştur.)
Karaburun Yarımadası’nda RES’lere tahsis edilen alan, yüzölçümünün 2/3’sini aşmıştır.  Tek bir firmaya (Lodos Karaburun Elektrik Üretim AŞ) tahsis edilen alan 252 km², yani Yarımadanın %61’idir. 81 türbinin kurulumu tamamlanmıştır. Verilen  izinlerle ulaşılacak sayısı ise  bunun 2 katıdır. Yarımada’nın her tarafına yerleştirilen rüzgar ölçüm direkleri ise  yeni RES projelerinin planlanmakta olduğunun göstergesidir.
Karaburun Yarımadası’nın “Enerji Üretim Sahası”na  dönüştürülmesi anlamına gelen bu  tablo, daha şimdiden, hükümetinizin  2023 yılı hedefleriyle dahi  açıklanamayacak kadar vahimden öte boyutlara ulaşmıştır.
-           Türbinler Mordoğan’dan başlayarak Sarpıncık’a kadar, tüm yerleşimleri, köylerimizi, tüm canlı yaşam alanlarını kuşatıyor. Köylerin 150-200 m yakınına kadar kurulması planlanan türbinlerin gürültü, titreşim, elektro-manyetik alan ve gölgeleme etkisiyle sağlıklı yaşam hakkımız elimizden alınıyor.
-           Kısıtlı tarım alanlarımız, otlak/mera alanları RES’lerin istilasına açılıyor, tahrip edilen  doğayla birlikte turizm imkanı da yok ediliyor. Yarımada’nın değerli/nadir doğal bitki örtüsü ve yaban hayatı, koruma altındaki türler ölümcül bir tehdit altına alınıyor,
Yaylaköy ile eski Sazak köyü çevresi bu tahribatın en canlı acı örnekleridir.
 
Bölgedeki, Çalık Grubu’na ait Sarpıncık RES Projesi de diğer projelerde olduğu gibi doğa, sosyal/ekonomik/kültürel yaşam hiçe sayılarak kurulmak isteniyor. Proje sahası, Sarpıncık ve Hasseki köylerini tümüyle içine alarak (en yakın eve uzaklığı 280 m) tarım, mera alanları ve 1. Derece Doğal SİT üzerinde konumlanıyor.
Tüm Karaburunlular, bizden sonraki kuşakların emaneti olan Yarımada’yı, onlara doğal değerleri korunarak ve biyolojik çeşitliliği bozulmadan kalkınmış bir örnek olarak bırakmak istiyoruz. Bu sorumluluk yalnız Karaburunluların değil, Türkiye’nin ve dünyanındır.
 
Bölge için bu çok yoğun RES projeleriyle ilgili talebimiz,
• Yeni RES yatırımlarına ve kapasite artışlarına izin verilmemesi,
•İnşaatına başlanmamış RES projelerinin durdurulması,
• Kurulu RES’lerin denetlenmesi, neden oldukları  zararların asgariye indirilmesi  ve tazmini için yerel aktörlerin de katılacağı bir sistemin oluşturulması
• Gürültü, titreşim, elektro-manyetik alan gibi olumsuz etkilerle insan sağlığını tehdit eden türbinlerin sökülmesi veya yerelin de bilgisine/kabulüne başvurularak belirlenecek yerlere taşınması,
• Çevre Kanunu ve yürürlükteki ÇED Yönetmeliğinin ruhuna uygun olarak,“ÇED Gerekli Değildir Kararları”nın iptali,
• Kurulu RES’lerin insan sağlığı, kuş türleri, canlı yaşam habitatları üstündeki etkilerinin sürekli ve etkin bir şekilde denetlenmesini sağlayacak ve içinde yerelin de yer alacağı, ağır yaptırım yetkisine sahip mekanizmaların oluşturulması,
• Doğa/çevre/insan sağlığı açısından RES yatırımlarının standardlarının oluşturulmasıdır.
            Sizin dışınızda tüm Bakanlıklar ve ilgili kurumlar tarafından olumlu görüş verilen, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, İzmir “Karaburun Yarımadası” Öneri Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporu’na koymuş olduğunuz muhalefet şerhini kaldırarak,  onaylamanızı bekliyoruz.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP'li Önder'den Demirtaş'a suikast iddiası
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve Ankara 1'inci ...
İçişleri Bakanlığı'ndan HDP'ye saldırı açıklaması
İçişleri Bakanlığı, HDP binalarına saldıran şahsın açık kimliğinin güvenlik ...
Davutoğlu kürsüde açıkladı: HDP’ye saldıran…
Başbakan Davutoğlu, hafta başında HDP'nin Mersin ve adana binalarına yapılan ...
 
Akdoğan: HDP barajı geçerse çözüm süreci biter!
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan 'çözüm süreci' açıklaması: PKK ...
Flaş! CHP’nin projesine hükümetten ilk tepki
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
Alman Yeşiller Partisi'nden HDP'ye destek
Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi, Türkiye'deki 7 Haziran Genel Seçimlerinde ...
 
Meydan krizi: Seçim kurulu ‘Erdoğan’ı reddetti!
Adana Valiliği'nin, seçim mitinglerinin yapıldığı Uğur Mumcu Meydanı'nın ...
Erdoğan'dan Diyarbakırspor çıkışı: Bu mudur barış!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarıda kalan Yeni Diyarbakırspor-Denizli ...
AK Parti İl Başkanı Delican’dan KSK kongresi mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican Karşıyaka Spor Kulübü’nün olağan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva