HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2018 Cuma - 07:46

Karaburun'da ikinci bahar: Dünyaya satıyorlar!

Karaburun’un Saip köyünde yaşayan ve her türlü çiçeğin reçelini yaparak yurt dışına sipariş veren Nihal Bilgiç Arpacıoğlu, ‘Nihalce’ ismiyle bir marka oluşturdu. Kendisi gibi İstanbul’dan İzmir’e gelen Eşref Arpacıoğlu ile evlenen Arpacıoğlu, “Karaburun’da yollarını birleştirmiş iki insanız” dedi.

Karaburun da ikinci bahar: Dünyaya satıyorlar!

EGEDESONSÖZ- Karaburun’da yaşayan Nihal Bilgiç Arpacıoğlu çiçek reçeli yaparak kahvaltı sofralarına lezzet katıyor. İstanbul’da uzun yıllar finans sektöründe çalışan ve emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşen Arpacıoğlu ayrıca yurt dışından sipariş aldığını aktardı.

İSTANBULLULAR BİRBİRİNİ İZMİR’DE BULDU
Geçmiş dönemde Karaburun’un Saip köyünde ev alarak yaz aylarını burada geçirmeye başlayan Arpacıoğlu, emekli turizmci Eşref Arpacıoğlu’nun da kendisi gibi İstanbul’dan İzmir’e gelmesi üzerine hayatının dönüm noktasını yaşadı. Nihal ve Eşref 2008’de tanışıp evlendi. Çift zaman geçirmek için manzaralı bir kır kahvesini işletmeye başladı. Yaşam biçimlerini doğayı, bitkileri tanımaya ve öğrenmeye adayan ikili yörenin otlu bitkileri, yemeklerinin yanı sıra yöresel bitkilerinden ve çiçeklerinden bitki çayları, reçeller yapmaya başladı.

KIR KAHVESİNDEN REÇEL ÜRETİMİNE
Çift birlikte işlettikleri Saip Kır Kahvesi’nde dalından toplanan ürünlerden yapılmış reçeller ve Osmanlı şuruplar satmaya başladı. Yörenin el değmemiş bitkilerini değerlendiren Nihal Bilgiç Arpacıoğlu, ayva, çilek gibi bilinen reçeller değil de Karaburun’a özgü farklı reçeller yapıyor. Acı biber reçeli, karanfil reçeli, karabaş otu reçeli, nergis reçeli, limon dolması reçeli, balkabağı reçeli, enginar reçeli çeşitlerden birkaçı. Her çiçekten ve bitkiden yaklaşık 70 çeşit reçel yapan Nihan Bilgiç Arpacıoğlu, yurtdışına en çok acı biber reçeli yolladığını söyledi. Türkiye’de ise turunç, mandalina gibi klasik reçellerin tercih edildiğini belirten Arpacıoğlu, satışları genellikle internet üzerinden yapıyor.

MARKA OLUŞTURDU: NİHALCE!
“Karaburun’da yollarını birleştirmiş iki insanız” diyen Nihan Bilgiç Arpacıoğlu, Karaburun’da eşiyle tanıştıktan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: “Doğanın içinde yaşayım, çiçekle böcekle uğraşayım isterdim hep, amatör dağcılık yapıyordum ve bu vesileyle geldiğimde Karaburun’a aşık oldum.  Eşimle de burada tanıştık. O da pek çok yeri deneyip Karaburun’da karar kılmış. 2008 yılında evlendik. Bu evlilik ekonomik ve sosyal hayatı da değiştirdi. Kır kahvesi farklı olsun istedik. Çayın, kahvenin yanına kahvaltı, sonra yemekleri ekledik. Yemekler imece usulü. Katkı koyan köy kadınları kazanç elde ediyor. Anne usulü reçellere başladım, bir anda hobiye döndü. Yörenin reçellerini yapmak istedim, tabii ki zorlandım. Çünkü kimse tarif vermek istemedi. Ama bugün, yöreye özgü ürünlerden 70’e yakın reçel yapıyorum. Bunları da ‘Nihalce’ markasıyla kahvede ve internet üzerinden satıyorum. Bu işe girdiğimizde,  ‘Deniz varken, kim dağ başına gelir’ dediler. Ama onlar da şimdi, ‘yorulursanız biz devam ederiz’ diyor. Yaptıklarımız model oldu. Eskiden kahvaltı yeri yoktu. Şimdi birçok yerde var. Amerika’yı yeniden keşfetmedik. Var olanı farklı sunduk.”

“HER ŞEYİN REÇELİ YAPILIR”
Bir süre eşiyle birlikte kafe işlettiklerini ancak daha sonra kahvaltılarda sundukları reçelleri satmaya başladıklarını anlatan Arpacıoğlu, “Reçelleri yapmak bana düştü. Anne tecrübesi, internet bilgisi ve benim içimdeki cevher ile birlikte ortaya çıktı. Benim genel olarak bir takıntım vardır. Yurtiçi ya da yurtdışı olsun, o yörenin yerel lezzeti ne ise onu yemek isterim ve bu şekilde reçel fikrimi gerçekleştirmeye karar verdim. Bunu Karaburun’da da uygulayarak yaşatmak istedim. Yereldeki bitki örtüsü ile reçel yapılabilir diye düşünüp fikrimi hayata geçirdim. İlk başta meyveleri kullandım. Ama bunda da farklılık yaratmak istedim. Limonun içerisine portakal, narenciye ve mandalina doldurdum. Böylelikle limon dolması reçeli yaptım. Doğada bulunan börtü böceğin değdiği her şeyin reçeli yapılır, diye düşünerek her şeyin reçelini yapmaya karar verdim. İlk önce neresinden yapabilirim diye düşünüp, tohumundan, çiçeğinden denedim. Denemelerim sonucu lezzetli olan kısmından reçel yapmaya devam ettim. Hayıt reçeli hiç denenmiş bir şeydi. Yine arılar nasıl neresinden baş elde ediyor mantığıyla hareket edip yaptım. Çok fazla bilinen klasik çilek şeftali reçelini yılda 10-15 kilo yaparken zerdeçal olsun acı biber olsun, 40-50 kilo hatta fazlasını yapıyorum” diye konuştu.

“ÜRÜNLERİ ELLERİMLE TOPLUYORUM”
70 olan reçel çeşidi arttırmayı hedeflediğini söyleyen Arpacıoğlu, “Değişik bitki ve çiçekleri denemeye devam ediyorum. Süreç bu şekilde işliyor. Emek veriyorum ve mükafatını görüyorum. İlk başlarda şikayete gelenler oluyordu. Ama hep dedim ki bu reçeller anne reçeli her şeyi organik, donan şekerlenen reçelleri tencereye koyun ardından 3-5 damla limon damlatıp kaynatın farkı kendiniz göreceksiniz. Nitekim de haklı çıktım. Çünkü bu böyle elimden çıkan ürünler A’dan Z’ye bitkisinden çiçeğine ellerimle topluyorum. Kaynatmasından kavanozlara doldurmasına kadar ben yapıyorum. Anne çocuğunun acıkıp acıkmadığını hiç bilmez mi? Sevgiyle yapılan her iş dönüşünü daha fazla sevgiyle size geri veriyor. İnsanlar olarak üretmekten çok tüketimi seviyoruz. Özellikle kadınlarımıza söylüyorum evde otururken de üretebilirler. Sadece baktıkları pencereyi açıp gökyüzünü görmek istesinler” ifadelerini kullandı.

KARABURUN’UN BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ KULLANIYOR
Karaburun’un bitki örtüsünde ne varsa kullanmaya çalıştığını söyleyen Arpacıoğlu, şunları söyledi: “Aslında geleneksel yöntemlerde, annemden öğrendim. Reçel yapmaya başladığımda buradaki halktan tarif almak çok zor oldu, insanlar mutlaka bir şeyi eksik verdiler, herkesten dinledim, kendi bilgilerimi ve internet araştırmalarını da birleştirince kendi formülasyonumu ürettim. Değişik püf noktalarına eriştim, örneğin reçeller 2-3 dakikadan fazla kaynatılmamalı, karabaş otu reçeli bakır kapta yapılmalı gibi. En sevdiğim reçelim incir, ısırdığınız anda rahiyası damağınızda inanılmaz bir his bırakıyor. Reçellerimde Karaburun bitki örtüsünde ne varsa kullanmaya çalışıyorum, Karaburun’un sembollerinden nergis, sümbül hatta limon dolması reçelleri yaptım.”

 
Bayram hüsranı: Siftah bile yapamadık!
 
Bahçeli'den Demirtaş tepkisi!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nesrin aytaçlar 1 Eylül 2018 Cumartesi 05:35

Nihal hn çok tebrikler başarılı, naif ,kibar ,ve güzel hanımefendi.

Yorumu oyla      9      5  
Ergül KARATAŞ 17 Haziran 2018 Pazar 01:49

Çalışkan titiz ve reçellere sevgisini katan güzel insan Nihal hanım

Yorumu oyla      9      5  
Mustafa Erden 16 Haziran 2018 Cumartesi 18:00

Ellerinize sağlık sizin gibi insanlar oldukça hiç bir lezzet kaybolmaz

Yorumu oyla      9      5  
Hulya 16 Haziran 2018 Cumartesi 08:51

Emeginize saglık eşinizide sizide tebrik ediyorom.Yolunuz acık olsun.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram hüsranı: Siftah bile yapamadık!
Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, esnafın bayram beklentisinin ...
Muğla'da bayram bereketi
Ramazan Bayramı tatillerini Marmaris'te geçirmeyi tercih eden aileler, ...
Defterdarlık’ta ihale zamanı: 72 milyonluk satış!
İzmir Defterdarlığı 8 ilçede toplam 33 kalem taşınmaz için 72 milyon 604 ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Seçim sonrasına odaklanan piyasalarda dolarda yaşanan küresel güçlenmeye ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kalimerhaba
Mehmet KARABEL yazdı... Kalimerhaba
DİSK'ten İzmir'de iş bırakma eylemi!
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Sendikası üyeleri, ...
 
Ege'nin dev firması batıyor mu?
Beyaz et sektörünün dönem dönem yaşadığı sıkıntılar nedeniyle son yıllarda ...
Ege Denizi'nde balık bolluğu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 su ürünleri üretim istatistiklerini ...
İzmirlilere bayram şekeri uyarısı
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bayram alışverişi nedeniyle gıda malzemelerinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva