HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Eylül 2012 Çarşamba - 13:54

Karaburun’a süper haber: Kurtuluş için büyük adım!

Son yıllarda yaşanan çevre sorunlarıyla dikkat çeken İzmir’in doğal güzellikleriyle dikkat çeken el değmemiş ilçesi Karaburun’un kurtuluşu için ilk adım atıldı.

Karaburun’a süper haber: Kurtuluş için büyük adım!

Fatih YAPAR/EGEDESONSOZ-ÖZEL-Balık çiftlikleri, taş ocakları ve kurulum aşamasında olan rüzgar enerjisi santrallerine karşı isyan bayrağının açıldığı İzmir’in doğal güzelliklerini en fazla korumuş ilçesi Karaburun’a müjdeli haber Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi.
 
Özellikle geçtiğimiz yıl el değmemiş koylara yakın bölgelere planlanan balık çiftliklerine karşı halkın isyanına sahne olan Karaburun’un ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ olması için bakanlık harekete geçti. Bakanlığı harekete geçiren faktörlerin başında da balık çiftlikleri başta olmak üzere Karaburun’un sorunlarıyla yakından ilgilenen İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin girişimlerinin etkili olduğu öğrenildi.

Bölge sakinlerinin yaşadıkları çevre sorunlarına karşı ilçelerini Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin de katkılarıyla UNESCO kapsamında Biyosfer Rezerv Alanı’ olarak tanımlatma çabaları devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karaburun’u ‘özel çevre koruma bölgesi’ ilan etmek için resmen girişimlere başlaması, bölgenin doğal güzelliklerinin kurtuluşu için büyük ve önemli bir adım olarak görülüyor.
 
Balık çiftliklerine karşı isyan bayrağı açan bölge sakinlerini ziyaret ederek sorunu çözmek için somut adımlar atacağına söz veren AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, müjdeli haberi egedesonsoz.com’a verdi.
 

Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesindeki Özel Çevre Koruma Şubesi’nden 1 su ürünleri mühendisi, 2 biyolof ve 1 de harita mühendisinin Karaburun’u ‘koruma alanına’ almak için çalışmalara başladığını söyleyen Denizli, “Karuburun insanı ve doğasıyla İzmir’in en korunmuş, en güzel ilçelerinden biri… Bugüne kadar korunan bu güzellikleri turizm kenti İzmir adına daha doğru kullanmak, korumak ve gelecek nesillere ulaştırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bakanlığımızın başlattığı çalışma Karaburun’u kurtarmak ve olduğu gibi gelecek nesillere aktarmak için önemli… En kısa sürede bu çalışmanın tamamlanması ve bakanlar kurulu onayından sonra Karaburun’u önemli ölçüde koruyacak ‘Özel Çevre Koruma Alanı’ olarak ilan edilmesini sağlamaya çalışacağım. Bu konuda sadece ben değil partimizin hemen tüm milletvekilleri, bakanlarımız, teşkilatımız hatta kabine üyelerimiz aynı görüşte’ dedi.
 
ÇİFTLİĞE DEĞİL, GELİŞİGÜZEL OLMASINA KARŞIYIZ!
Karaburun’daki balık çiftlikleri sorununu başta Tarım Bakanı olmak üzere konuyla ilgisi olan bakanlarla paylaşarak, isyana neden olan Ambarseki-Saip koylarındaki balık çiftliğini durduran Denizli, yöre sakinlerinin diğer çevresel sorunlarıyla da ilgilendiğini belirterek, “Karaburun’u İzmir’in doğa turizm merkezi olarak gelecek kuşaklara aktarabiliriz. Ekolojik ve doğa turizmi dünyada giderek önemi anlaşılan ve hatırı sayılır gelirler bırakan bir turizm dalı olarak yaygınlaşıyor. Zaten Kültür-Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay da bölgenin bu amaçla korunması noktasında bizim gibi düşünüyor’ diye konuştu. Bölgenin en fazla şikayet edilen konuları arasında yer alan balık çiftlikleri ile ilgili de konuşan Denizli, “Hükümet olarak Türkiye’de üretim yapan balık çiftliklerine karşı değiliz ancak çiftliklerin gelişigüzel, kontrolsüz olarak yayılması doğru değil. Bir planlama yapmamız gerekiyor. Karaburun’da yaşanan süreç bize bunu gösterdi ve böyle bir çalışma yapma gereğini hissettik” diye konuştu.

ERPOLAT: YILSONUNA TAMAMLARIZ
Karaburun’un Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi için 2 mühendis ve 2 biyologun özel olarak görevlendirdiğini açıklayan Çevre-Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat, ‘Ancak sadece bu arkadaşlar değil bünyemizde bulunan Özel Çevre Koruma Şubesi’nin tamamı bu işle meşgul. Şu anda İzmir’de özel çevre koruma alanı olan tek bir bölgemiz var. O da Foça… İkinci bölgenin Karaburun olması için çalışmalara resmen başladık’ dedi.


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK, NELER OLACAK?
Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmenin Karaburun’daki tüm çevresel sorunların çözümü için büyük bir adım olacağını savunan Erpolat, “Şubemiz bölgede hem deniz hem de kara envanteri üzerinde özel bir çalışma yürütüyor. Karaburun koylarında tıpkı Foça’da olduğu gibi Akdeniz Fokları’nın üreme bölgeleri olduğunu duyduk. En başta bunu inceliyoruz. İkinci olarak da doğası korunmuş bu bölgenin bitki envanteri üzerinde de çalışma yürüteceğiz. Arkadaşlarımız raporlarını yıl sonuna tamamlayacak. Sonra bu rapor bakanlığa ardından da bakanlar kuruluna gidecek. Onaylanması halinde Karaburun ilçemiz Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmiş olacak. Bundan sonra ise denizde ve karada tüm yapılaşmalar ‘Özel Çevre Koruma Alanı’nın iznine tabi olacak. Bu kuruldan onay almayan hiç kimse bölgeye ne balık çiftliği ne de taş ocağı açabilecek. Karaburunluların o coğrafyayı önemsediğimizi ve korumak için çalışma başlattığımızı bilmesinde yarar görüyorum” dedi.
 
ÇEVRE KOMİSYONU GELMİŞTİ
Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP’li milletvekillerinin de hassas davrandığı Karaburun’un doğası, çevresi ve bitki örtüsü ile ilgili de geniş çaplı araştırma yapılmıştı. AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün ev sahipliğinde bölgeye giden TBMM Çevre Komisyonu üyeleri Karaburun, Çeşme ve Mordoğan bölgesindeki gelişmeleri analiz etmiş, bölgeden gelen muhtarlar ve köylüleri dinlemişti. Komisyon henüz bir rapor hazırlamazken çıkacak sonucun bakanlığın yaptığı çalışmaya da ışık tutması bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
h.hüseyin kozanlı 21 Eylül 2012 Cuma 22:39

iyi'yi,güzel'i,doğru'yu paylaşmak,paylaştıkça çoğalmak,insan olmanın/insanca yaşamanın gereği,sevgiyle/saygıyla!

Yorumu oyla      12      8  
Mehmet 21 Eylül 2012 Cuma 00:09

Karaburun özel çevre koruma alanı olursa, kıyıya 200 metre uzaklıkta avlanan trol'lerede engel olacak mı? Onlara kim dur diyecek. Sahil güvenlik'e şikayet ediliyor ve hiç bir işlem yapılmıyor.Şikayet eden balıkçılar cezalandırılıyor.

Yorumu oyla      12      8  
Çevreci 19 Eylül 2012 Çarşamba 19:10

Gazeteci Salih Erkek'in önderliğinde yaz ayında eylem yapmıştık. Yıllardır yaptıklarımızdan daha ses getiren eylem sonucu bölgemiz kurtulacak inşallah. Katkı koyan herkese teşekkürler...

Yorumu oyla      37      13  
Karaburun 19 Eylül 2012 Çarşamba 16:52

karaburun yarımdasında yaşayan biri olarak,başka milletvekilinin değilde ilknur hanımın bu konu hakkında büyük destekleri olduğu için olabilirmi isminin orda olmasının sebebi ? önyargıyla yaklaşıp konulara sığ,bu kadar bilir bilmezz yorum yapmayalım lütfen.kim güzel birşeylere vesile oluyorsa taktir görmeli bence.Ben kendi adıma desteğinden dolayı Karaburunun ağaçı,denizi,toprağı,doğası ve orada yaşayan insanları adına teşekkür ediyorum İlknur hanıma

Yorumu oyla      24      13  
utku karademir 19 Eylül 2012 Çarşamba 14:46

vardır yine akpnin bir hinliği her yere hes yapan akp karaburunumu korucak karaburun özel biyolojik alan ilan edilmeli yol inşaatı durdurulmalı olcabük koyuna büyük otel yapılmamalı

Yorumu oyla      22      14  
19 Eylül 2012 Çarşamba 14:09

Güzel çalışma ama çevre bürokrasisinin yürüttüğü bu çalışmayı neden bir "iktidar" milletvekili anlatıyor? Sayın Denizliyi parlatmaya devam mı?

Yorumu oyla      17      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Van'da ilköğretim okulu için imzalar tamam
Kıyı Ege Belediyeler Birliği sözünü tuttu ve Erciş'e bağlı Bayramlı köyünde ...
Kocaoğlu açtı ağzını-yumdu gözünü: Bu kent size ne yaptı?
Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyonun ardından tarihi davaya ...
Gazi günü Urla'da da kutlandı
Urla Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılan törene Urla ...
 
İzmir’de ‘yeni’ bir beyaz devrim: Süt Kuzusu
Büyükşehir Belediyesi’nin 0-5 yaş grubu çocuklara yönelik yeni süt kampanyası ...
Karşıyaka'da doğal taşları 'Konuştu'
Karşıyaka Belediyesi Bostanlı Güzel Sanatlar Galeri’sinde açılan resim ...
Balçova’da Gaziler Günü’nü törenle kutladı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanın verilişinin 91. Yıl dönümü ...
 
Aliağalı çocuklardan başkan Oğuz'a ziyaret
Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’u ziyaret etti.
Başkan Sındır’a esnaf teşekkürü
Esnafın ve halkın hayatını kolaşlaştıran projeleriyle öne çıkan Bornova ...
BERKSAV ‘ın kuruluş yıldönümünde Başkan Gönenç’e ödül
Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV)’nın kuruluşunun 23.yıldönümü nedeniyle, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva