HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Kasım 2014 Perşembe - 10:02

Karabağlarlı Kadınlar ‘şiddete hayır’ dedi

Karabağlarlı kadınlar “Şiddete Hayır” panelinde bir araya geldi. Karabağlar Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla panel düzenledi.

Karabağlarlı Kadınlar ‘şiddete hayır’ dedi

Karabağlar Belediyesi Bozyaka Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Karabağlar Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydoğan, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Nazan Çetin, Belediye Meclis Üyeleri, Erenler Derneği Başkanı Rıza Ercan, İZKAB(İzmir Kadınlar Birliği) Derneği üyeleri katıldı.


Etkinlikte söz alan Karabağlar Belediye Başkanvekili Mehmet Aydoğan, kadının Allah tarafından bize verilen en büyük emanetlerden biri olduğunu hatırlatarak dinimizin de kadına verdiği önemi vurguladı. Aydoğan kadının bilinçlendirilmesine yönelik eğitim çalışmalarını da önemsediğini ifade ederek şunları söyledi: “Hazreti Muhammed’in ‘Cennet annelerin ayaklarının altındadır’ diye çok önemli sözü var. Bugün gelir ve kültür seviyesi çok yüksek olan, bize demokrasi ve insan hakları dersi vermeye kalkan ülkelerde de şiddeti görüyoruz. Kadınlarımızın bilinçlenmesi çok önemli, haklarını bilmesi çok önemli... İşte bu yüzden bu eğitim ve seminerleri çok önemsiyorum” dedi.

Kadına şiddet önlenmeli
Etkinliğe konuşmacı olarak Konak Belediyesi Kadın Danışma Merkezi Avukatı Ayla Eğit Öztüzemen katılırken panele mazereti nedeniyle katılamayan CHP Eski Parti Meclis üyesi Seniye Nazik Işık'ın sunumunu ise Karabağlar Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Pelin Erda gerçekleştirdi.  Türkiye'de kadınların yüzde 59'u evliliğin ilk döneminde şiddetle tanıştığını belirten Pelin Erda sunumda kadınların şiddete hayatlarının her döneminde maruz kaldığını ifade etti. Ve "Dünyada 3 kadından biri, Avrupa’da  4 kadından biri, Türkiye’de ise 5 kadından 2 ‘si ve her gebe kadından 10'da 1' i fiziksel şiddet görüyor. Ayrıca her 6 kadından biri cinsel şiddete uğruyor ve yaşamın her alanında karşılaşılıyor." dedi.  Aile içi şiddetten çocukların da olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Erda, "Çocuklar şiddetin sessiz kurbanlarıdır. Onlar birer kameradır, her şeyi duyarlar ve görürler. İstediğiniz kadar küçük olduğunu düşünün, sakladığınızı düşünün her şeyin farkındalardır ve  o çocuklar şiddet mağduru olarak hayata başlıyorlar" dedi.

Çocuk evliliklerinin önüne geçilmeli
Panelin diğer konuşmacısı Avukat Ayla Eğit Öztüzemen, ise  haklı şiddet diye bir şeyin olmadığını belirterek şiddetin haklısı veya haksızının olmadığı, şiddetin bir suç olduğuna değindi. Türkiye'de çocuk evliliklerinin önüne geçilmesi gerektiğine değinen Öztüzmen, "Son yasaya göre, şartları gerçekleşmişse hakim kararıyla evlilik yaşı 16 oluyor. 16 yaşından küçük çocukların evliliğiyle ilgili kayıt yok, bu çocuklar nasıl evleniyor? İmam nikahıyla. Yasamız diyor ki imam önce nikah cüzdanını görecek ondan sonra nikahı kıyacak.  Ama kamu görevlisi olan imamlar bunu kötüye kullanıyor ve nikah cüzdanını görmeden kıyıyorlar nikahı. Sonra ne oluyor, kumalık oluyor, birden fazla evlilik oluşuyor. Böyle olunca eğer iş adliyeye giderse yasada çok az bir cezası var. TCK'nın iyileştirdiği bir nokta şu, o kız çocuğuyla evlenen erkek, kız çocuğunun annesi, babası, erkeğin annesi babası ağır cezada yargılanıyor. Ama asıl faili imam ve ya imam görevini gören erkekler ağır cezada yargılanmıyor. İşte yasanın birinci eksikliği bu ve bu mutlaka düzeltilmeli ve imamlara ve imam rolü üstlenenlere ağır cezalar getirilmeli” diye konuştu.

Öztüzemen ayrıca kadınlara çevrede veya aile içinde şiddetin görmesi halinde en yakın polis karakoluna veya 155'e,  jandarmanın sorumlu olduğu yerde 156'ya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın şiddetle mücadele hattı 183 numaralarının aranabileceğini belirtti. Panel karşılıklı soru cevaplarla sona erdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Atila'dan kimyasala maruz kalan 4 işçiye ziyaret
Bornova Belediyesi'nin 4 temizlik işçisi, çöpe atılan zehirli bir atık ...
Meclis’te bütçe tartışması, Kocaoğlu’ndan sert sözler
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis ...
Krizde mutlu son: Bin 170 İZENERJİ işçisine büyük müjde
Büyükşehirde taşeron firmanın kazandığı kritik ihalede çok önemli bir ...
 
Ödemiş’e iki yeni halı saha
Ödemiş Belediyesi merkeze uzak mahallerdeki vatandaşların sosyal yaşantılarına ...
Foça’da ‘kadına şiddete hayır’ paneli
Foça Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi, düzenlediği etkinliklerle Kadına ...
Yanlış anladı ama gönülleri fethetti!
Buca’da ‘Kadına Şiddete Hayır’ yürüyüşünde Anfi Tiyatro’da ‘Kadına Şiddeti’ ...
 
Selçuk personeline promosyon müjdesi
Başkan Bakıcı’nın girişimleri ile Selçuk Belediyesi’nde ilk kez memur ...
Doğa kulübü Karabağlar'da hizmete girdi
Karabağlar Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından ilçede yaşayan ...
Belediye tanınmış İtalyan tüccarı ilanla arıyor!
Buca Belediyesi 2009 yılından kalma 5 bin 551 TL vergi borcu bulunan İtalyan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva