HABERLER>EKONOMİ
15 Temmuz 2014 Salı - 11:46

Kara rapor: İşsizlik İzmir'de kronikleşiyor!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bir zamanların sanayi, ihracat, liman ve turizm kenti İzmir’in, işsizler ve yoksullar için umut kapısı kent olmaktan çıkıp, Türkiye’nin işsizlik rekorunu kırar hale gelmesinin acı verici olduğunu söyledi.

Kara rapor: İşsizlik İzmir de kronikleşiyor!

İZMİR - İşsizlik rakamlarına göre işsizlikte düşüş eğilimi devam etti. İşsizlik oranı yüzde 9 ile son 10 ayın en düşüğüne geriledi.

Ancak bu trend İzmir gibi büyük şehirlere özellikle son yıllarda yansımıyor. İşsizlik oranı 2011’de yüzde 9.8 olurken İzmir yüzde 14.7 ile en yüksek işsizliğin olduğu ikinci şehir oldu. 2012’de işsizlik oranı düşüp yüzde 9.2 gerçekleşirken İzmir’de yüzde 14.8 ile yine yükseldi. 2013’te ise Türkiye genelinde işsizlik yüzde 9.7’ye yükselirken İzmir’de yüzde 15.4’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun istihdam-işsizlik verilerine göre İzmir’in metropoller içinde % 16’ya yaklaşan işsizlik oranıyla en ön sırada yer aldığını, İstanbul’da bu rakamın % 11.2, Ankara’da da % 10 olduğunu vurgulayan Aslan, “Bir zamanların sanayi, ihracat, liman ve turizm kenti, işsizler ve yoksullar için umut kapısı olan İzmir, bugün Türkiye’nin işsizlik şampiyonudur.  Bu tablo işsizliğin İzmir’de sosyal dokuyu ve toplumsal barışı tehdit edecek bir boyuta ulaştığını göstermektedir” dedi.

İŞSİZLİĞİN ÜÇ SEBEBİ VAR…
Bunun üç nedeni olduğunu, birincisinin İzmir’e ülkenin dört bir tarafından ve özellikle de bölgeden gelen göçe karşılık yeni iş alanlarının yaratılamaması, ikincisinin de kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamaması olduğunu kaydeden Aslan, “ İzmir milli gelire % 7, genel kamu bütçesine de % 10 katkı vermesine karşılık devlet harcamalarından aldığı pay, % 5’i bile bulmuyor. Üçüncü neden de, sanayici, üretici ve yatırımcı açısından İzmir’i bir “ilgi odağı” haline getirecek politikaların ne merkezi hükümet ne de yerel yönetimler tarafından geliştirilememesidir. Tam tersine, İzmir’in sanayicileri, girişimcileri yüzünü finansın, sıcak paranın ve rantın merkezi İstanbul’a çevirmiştir. Aslında bu kara tablo İzmir’in kaderi değildir, olmamalıdır” diye konuştu.

İŞSİZLİK HER TÜRLÜ KÖTÜLÜĞÜN ANASIDIR…
Özellikle işsizliğin, toplumun temeline yerleştirilmiş tahrip kalıbı olarak algılanması gerektiğine işaret eden Aslan, sözlerini şöyle noktaladı: “İşsizlik, psikolojik, toplumsal ve demokratik sonuçları itibariyle zaman ayarı bozulmuş bir saatli bomba işlevi görerek, aileyi, toplumu ve demokrasiyi tehdit etmektedir. Özellikle % 20 düzeyinde olan diplomalı genç işsizler aileleri için de, yaşadıkları sosyal çevre için de her türlü olumsuzluğun, şiddetin ve çatışmanın “odağı” olma potansiyelini taşımaktadırlar. İşsizlik, toplumdaki her türlü kötülüklerin anasıdır. Bu nedenle ülkeyi yönetenler işsizlik problemini ötelemeden çözümü için üzerinde yoğunlaşmalıdırlar. “
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
why? 16 Temmuz 2014 Çarşamba 00:47

Türkiyede Issizligin düstügüne inanan saf varmi ?

Yorumu oyla      11      5  
İZMİR'Lİ 15 Temmuz 2014 Salı 16:31

Dibimizde Manisa ya inanılmaz teşvik varken neden yatırımcı İzmir e gelsin ki.Bu haksızlığı yapan ve hala göz yumanları sadece ve sadece ALLAH'a havale ediyorum.Böyle vicdansızlık ve adaletsizlik olmaz olsun.Birde Büyükşehir vizyon sahibi yatırım yapsa hiç fena olmazzz.Nerdeeeee..Ağaç bile dikmiyor bu zihniyet.

Yorumu oyla      14      6  
SALİH NALCI 15 Temmuz 2014 Salı 16:06

SAYIN ASLAN GÜZEL BİR TESPİTTE BULUNMUŞSUNUZ..ANCAK SİZLERİNDE BİLDİĞİ GİBİ İZMİR YATIRIMDA HEP TALİHSİZ OLMUŞTUR,ÜZERİNEDE BÜYÜKŞEHİRİN YATIRIMCIYA YARATTIĞI SORUNLAR SEBEBİYLE İÇİNDEN ÇIKILMAZ HAL ALMIŞ SONUCUDA BELLİ..BENİM HALA ANLAYAMADIĞIM İNCİRALTI GİBİ BİR YERE İMARINA SORUN YARATIP 15 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK VE 1.5 MİLYAR DOLAR İZMİRE KATKI KOYACAK YER HERKESE ÖYLECE BAKIYOR...

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldız’dan yanıt: İsrail'e jet yakıtı satıldı mı?
İsrail'in Gazze operasyonuyla gündeme gelen soru, Enerji Bakanı Taner ...
Optimum'da Ramazan dolu dolu yaşanıyor
Geleneksel etkinliklerin bu yıl da renkli anılar yaşattığı İzmir Optimum ...
Yat turizmini patlatacak ikamet kıyağı!
Son yıllarda Ege kıyılarında çok sayıda yeni yat limanı planlanırken, ...
 
Yurtdışından telefon getirenlere güzel haber
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, yurtdışından yolcu beraberinde ...
Kemeraltı esnafı dertli: Hem Ramazan hem de yeni sistem!
Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı Ramazan Ayında satışların düşüşünden dertli... ...
SOCAR’ın CEO’sundan iddialı çıkışı: Babayiğit biziz!
SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, Petkim’de 118 milyon dolarlık etilen ...
 
Esnafa ikinci işgaliye şoku: Kocaoğlu’na çağrı
Maliye Bakanlığı Belediye Gelirleri Kanunu ile ilgili yeni düzenleme yaptı. ...
Hindistan İEF'ye 'focus ülke' olarak katılıyor
İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bu yıl bir ilk daha yaşanacak. Hindistan, ...
Erkunt’tan yetkili satıcılarına İspanya turu
Türkiye'nin önde gelen otomotiv sektörü temsilcilerinden Erkunt Traktör, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva