HABERLER>DÜNYADAN
4 Aralık 2023 Pazartesi - 10:05

Kainat Güzeli ülkesine dönemeyebilir

Nikaragualı Kainat Güzeli, ülkesinde Ortega rejimine direnişin sembolü haline geldi. Bu yıl El Salvador’da düzenlenen yarışmada tacını giyen Sheynnis Palacios'un ülkeye dönüşüne izin verilip verilmeyeceği bilinmiyor.

Kainat Güzeli ülkesine dönemeyebilir

Bu yıl Kainat Güzellik Yarışması’nı kazanan Sheynnis Palacios, ülkesi Nikaragua'da tartışmalara yol açmış, muhalefetin sembolü olarak resmedilmişti.

El Salvador’da 19 Kasım’da yapılan Kainat Güzellik Yarışması’nı kazanan 23 yaşındaki Kainat Güzeli Palacios’un 2018’de rejime karşı protestoların merkezi olan bir üniversiteden mezun olduğu ve yürüyüşlere de katıldığı ortaya çıkmıştı.

Palacios şimdi, ülkesi Nikaragua'da Daniel Ortega rejimine karşı direnişin sembolü oldu.

2018'deki kanlı gösterilerin ardından ilk kez Palacios'un zaferini kutlamak için sokağa dökülen kalabalıklar polis müdahalesiyle karşılaştı. Nikaragua yönetimi ilk olarak Palacios'u kutlayan bir mesaj yayımlamış olsa da daha sonra kutlama yapan kalabalıklara müdahale etme kararı aldı.

Rejim karşıtlarının Kainat Güzeli'ni umut ve başkaldırı sembolü olarak gördüğü düşünülüyor.

Kosta Rika'da sürgünde yaşayan Nikaragualı sosyolog Elvira Cuadra, İngiliz The Guardian gazetesine konuşarak, "Bu bir sürpriz oldu ve ülkede kendiliğinden sevinç ifadelerini tetikledi" dedi. 

Cuadra, "Nikaragua 2018'den beri bir polis devletinde yaşıyor. Son zamanlarda dini toplantılara bile izin vermiyorlar. Ama Sheynnis kazandığında insanlar ellerinde ulusal bayraklarla sokaklara döküldü ve milli marşları söyledi” diye konuştu.

2018'de 78 yaşındaki devlet başkanı Daniel Ortega'nın görevi bırakması talebiyle sokağa çıkan on binlerce Nikaragualı polisin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. 

Üç ay süren gösterilerde 320'den fazla kişi hayatını kaybetti ve Ortega'nın iktidarını korumasıyla birlikte ülkedeki baskının dozu biraz daha arttı.

Palacios, Kainat Güzeli seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada hiçbir siyasi mesaj vermedi ancak kıyafet seçimi bir mesaj olarak algılandı. Sahneye beyaz elbisesi ve mavi peleriniyle çıkarken, birçok izleyici bunun ülkenin 2018'de yasaklanan bayrağına bir gönderme olduğunu düşündü.

Güzellik yarışması zaferiyle sokağa dökülen 6 milyon nüfuslu ülkenin yaşadığı sevinç Ortega yönetimini rahatsız etti.

Ortega'nın eşi ve başkan yardımcısı Rosario Murillo, yaptığı açıklamada "darbecilerin Miss Universe'ü kutlama bahanesiyle provokasyon planladıklarını" öne sürdü.

Nikaragualı yetkililer, yarışmadan hemen sonra muhalefetin sembolü olarak görülen Nikaragualı bir kadının Kainat Güzeli olarak taçlandırılmasının ardından ulusal güzellik yarışması direktörünün ülkeye yeniden girmesini yasaklamıştı.

Yarışma direktörü Karen Celebertti ve ailesi, Sheynnis Palacios'un Nikaragua'nın ilk kainat güzeli olarak seçilmesinin ardından ülkelerine dönüp Managua havaalanına vardıklarında gözaltına alınmışlar ve Meksika uçağına bindirilmişlerdi.

Direktör ve ailesi, hükümete komplo kurma suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Celebertti'nin ülkeye dönüşüne izin verilip verilmeyeceği henüz bilinmiyor.

ÜLKESİNE DÖNEBİLECEK Mİ?
Kainat Güzeli Sheynnis Palacios'un da ülkeye dönüşüne izin verilip verilmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor. Kainat Güzeli'nin tacını giydikten sonra ülkeye dönmediği ifade edildi.

Yarışmadan sonra, yeni Kainat Güzeli'nin 2018'deki hükümet karşıtı protestolarda Nikaragua bayrağını salladığını gösteren fotoğrafları viral olmuştu. Başkan yardımcısı ve aynı zamanda "first lady” olan Rosario Murillo, bu tür fotoğrafların yayınlanmasını "güzel bir gurur anını ve hak edilmiş bir kutlamayı yıkıcı bir darbeye dönüştürmeyi amaçlayan kötü niyetli ve teröristçe yaklaşımlar" olarak nitelendirerek kınamıştı. (NTV)

 
Merapi Yanardağı'nda patlama: 11 dağcı öldü
 
Borsa haftaya yükselişle başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merapi Yanardağı'nda patlama: 11 dağcı öldü
Endonezya'da, Sumatra Adası'nın batısındaki Merapi Yanardağı'nın patlaması ...
Hırsızlara ilginç ceza!
Güney Afrika’nın en büyük şehirlerinden olan Johannesburg’da, bir içki ...
NATO Genel Sekreteri'nden Ukrayna açıklaması!
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşında kötü haberlere ...
 
Kızıldeniz'de ABD gemisine saldırı
Son dakika haberine göre; Pentagon, Kızıldeniz'de bir Amerikan savaş gemisi ...
Gazze'de can kaybı 15 bini geçti!
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 361 ...
Ayin sırasında patlama oldu: 4 ölü, 50 yaralı
Filipinler'de pazar ayini için toplanan Hristiyanların bulunduğu Mindanao ...
 
İsrail: Gazze’de 400’den fazla hedef vuruldu
İsrail ve Hamas arasında varılan insani duraklama anlaşmasının sona ermesiyle ...
İsrail, eve saldırdı: 7 kişi yaşamını yitirdi
İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bir eve düzenlediği ...
Filipinler'de 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde deprem oldu
Filipinler'de 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem oldu. Depremlerin ardından tsunami uyarısı yapıldı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva