HABERLER>GÜNCEL
2 Eylül 2014 Salı - 11:44

İzmirli STK’lardan ortak bonzai mücadelesi

Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği, son dönemlerde çok sayıda gencin ölümüne sebep olan bonzai adlı sentetik uyuşturucuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Dernek çocukların ve gençlerin uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımı bağlamında madde bağımlılığına karşı mücadelenin önemini vurguladı.

İzmirli STK’lardan ortak bonzai mücadelesi

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği, aralarında Eğitim-İş Sendikası, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Liseliler Birliği’nin bulunduğu sivil toplum kuruluşlarıyla beraber bonzai’yle ilgili bir basın açıklaması yaptı.
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Lokalinde yapılan basın toplantısında Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği adına açıklama yapan Avukat Tolga Kavun şunları söyledi: Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz için çok büyük tehlike arz eden, başta uyuşturucu ve uyarıcı maddeler yoluyla olmak üzere madde bağımlılığı tehlikesinden çocuklarımızı korumak için alınması gerekli önlem ve atılması zorunlu adımlar konusuna dikkat çekmek istemekteyiz.
 
Madde bağımlılığı söz konusu olduğunda söz konusu olan aslında bireylerin ve toplumların sağlığı, refahı, moral değerleri ve bilinçleridir.
 
Türkiye’de ve dünyada uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımı ve buna bağlı hastalık, ölüm ve madde kullanımına bağlı işlenen suç sayısı hızla bir şekilde artmakta, sigara, alkol ve yasadışı maddelere başlama yaşı ise gittikçe düşmektedir. Özellikle eğitim hayatından kopmuş, aile bağları parçalanmış ya da sokakta yaşayan çocuklarda risk daha da artmaktadır.
 
İSTATİSTİKLER…
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2012 yılı raporlarından bazı alıntılar yapan Kavun, “Türkiye’de madde kullanımı, genç yetişkinlerde (15-34) genel nüfusa göre daha yaygındır. Esrar, gençler arasında en yaygın kullanılan yasadışı maddedir. Ayrıca 2010 yılında ise İstanbul’da 31 bin 272 lise öğrencisine yönelik yapılan bir çalışmada esrar kullanım oranı yüzde 3,3 olarak görülmüştür.  Aynı yıllarda İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa ve Mersin’deki üniversitelerde yapılan kapsamlı bir diğer çalışmada esrar kullanımı yüzde 5.9, extaci yüzde 1.7, uçucu madde yüzde 0.6, kokain yüzde 0.4 ve eroin yüzde 0.2 olarak bulunmuştur.
 
Son yıllarda gazeteler, televizyon kanalları, ‘sentetik esrar’ bağımlılığı nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan, hatta ne yazık ki hayatını kaybeden çocuklarımızın ve gençlerimizin haberleriyle doludur.
 
Sentetik esrar, birçok bitki türü ile kimyasalın karıştırılarak laboratuvar ortamında işlenmiş halidir. Bu kapsamda değinilmesi gereken ‘bonzai’ kokainden daha ağır bir maddedir. Bonzai’nin içeriğindeki maddeler kısmen tespit edilebilmiştir. Bonzai içeriğindeki maddeler daha güçlü bağımlılığa neden olabilmekte, ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabilmektedir” dedi.
 


TESPİT VE ÖNERİLER
Bir kimlik geliştirme süreci içinde bulunan ve yoğun içsel çatışmalar yaşanan ergenliğin maddeye başlama açısından riskli bir dönem olduğunu belirten Kavun, “ Bu nedenle de madde kullanımının önlenmesi çalışmalarında risk altında olan çocuklar ve gençler özel bir önem taşımaktadır. Gençlerimizin korunmasında tıbbi, hukuki, sosyal ve güvenlik boyutuyla birlikte bütüncül bir yaklaşım gerekmektedir. Bu noktada en iyi strateji, madde kullanımına yol açan risk faktörlerinin belirlenmesi, koruyucu ve önleyici çalışmaların yapılmasıdır.  Bu alanda yapılacak etkin mücadelede, kurumlar arasındaki koordinasyon ve işbirliği arttırılmalı, koruyucu, önleyici ve tedavi edici çalışmalar birlikte ele alınmalı, mücadele, örgütlü kararlı, sistemli, bütüncül, disiplinler arası, karşılıklı iletişime dayanan bir yapıda gerçekleştirilmelidir. Madde bağımlılığı ile mücadele ancak, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları, okul yönetimleri, üniversiteler, belediyeler, hekimler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, rehberlik birimleri, aileler, okul aile birlikleri, eğitim sendikaları, odalar, sivil toplum kuruluşları, bağımlı/risk altında kişiler ile yakın çevresini kapsayan işbirliği/dayanışma içinde yapılırsa etkin ve verimli şekilde yürütülebilir” şeklinde konuştu.

DİĞER STK TEMSİLCİLERİ
Türkiye Liseliler Birliği adına konuşan Ece Pekesen: Okullarımızın önünde satılan bu mallar için gerekirse okullarımızın önünde nöbet tutarak mücadelemizi vereceğiz.
 
Cumhuriyet Kadınları Derneği adına konuşan Işıl Caner: Vatan mücadelesinde kendini siper eden bir örgüttür. Cumhuriyet gençlerini yok etmek için bu maddelerin ülkemize salındığını biliyoruz. Cumhuriyet kadınları asla buna izin vermeyecektir. Bu bizim vatan mücadelemizdir” dedi.
 
Eğitim-İş 1 No’lu Şube adına konuşan Osman Taşkın: Bu konuyu çok önemsiyoruz. Toplumun bu konuda çok bilgili duyarlı olmasını bekliyoruz. Özellikle hedef kitlemiz öğrenciler olduğu için öğrencilerimizin velilerin dikkatli olmasını diliyoruz, bekliyoruz. Biz Eğitim-İş olarak bu mücadelede onların yanında olacağız.
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti adına konuşan Nezih Bilger: Türkiye için son 2-3 yıldır çok kötü dönem geçiriyoruz. Bunu önlemenin en iyi yolu denetimden geçer. Eğitim sistemimizden dolayı evinde 08: 00’den çıkan öğrenci 14:00- 15:00’ten önce eve elemiyor. Dolayısıyla anne babasının denetiminden uzak kalıyor. Burada rehber öğretmen ya da dışarıdan alınacak destekle tiyatro, spor olabilir çocuk daha çok eğitim çatısı altında olmalı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fuar'da böbrek taşı sergisi!
83. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda firmalar ürün ve hizmetlerini sergileyip ...
İzmir'de 'güzeller'e paravanlı güvenlik önlemi!
Aliağa’da tatilcilerin denize girmek için kullandığı plaj, 'Miss Exclusive ...
Suriye sınırında çatışma: 1 ölü
Kilis'te sınırda görevli askeri birliklerin dur ihtarına uymayan gruba ...
 
Takipsizlik sonrası 25 Aralık tapeleri için farklı karar
25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının takipsizlik kararında çarpıcı ...
Erdoğan'ın KKTC ziyaretine komşudan sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyareti Yunanistan'da tepkiyle karşılandı. ...
Mehmet Amca kanseri yenemeyince...
Kınık’ta kanser hastası olduğu öğrenilen 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelik ...
 
Kılıç’tan sert mesajlar: Çok ciddi yanlışlar yapılıyor
AYM Başkanı Kılıç, devlet içinde başka bir yapının kabul edilemeyeceğini ...
Din adamları İzmir'de yetiştirilecek
İzmir'de Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Dini Yüksek İhtisas Merkezi ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk ziyareti KKTC'ye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva