HABERLER>EKONOMİ
23 Mart 2021 Salı - 11:47

İzmirli liselilerden 6 milyonluk ciro!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi öğrencilerinin ürettiği el dezenfektanı, sıvı sabun, çamaşır suyu, kolonya gibi temizlik ürünleri kamu kurumlarına satılarak, yılda yaklaşık 6 milyon TL ciro elde edildi. Pandemide pek çok kurumun temizlik ihtiyacını karşılayan öğrenciler, elde ettikleri gelirle İzmir 1’incisi, Türkiye 7’ncisi oldu.

İzmirli liselilerden 6 milyonluk ciro!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümü'nün 10, 11 ve 12'nci sınıf öğrencileri el dezenfektanı, sıvı sabun, çamaşır suyu, kolonya, bulaşık deterjanı gibi pek çok temizlik malzemesi üretiyor. Pandemi döneminde artan temizlik malzemesi ihtiyacını karşılamak için üretim, öğretmenlerinin gözetiminde hızlandırıldı.

Okul laboratuvarında hijyen ürün formüllerini test eden ardından atölyede üreten öğrenciler elde ettikleri malzemeleri paketliyor, etiketliyor ve dağıtıma hazır hale getiriyor. Öğrencilerin, harçlıklarını kazandıkları bu sistemde üretilen temizlik malzemeleri ülkenin dört bir yanındaki kamu kurumlarına pazarlanıyor. Öğrencilerin günlük ortalama 50 tonluk temizlik malzemesi ürettiği okul, 2020 yılında 6 milyon TL'lik ciro ile İzmir 1’incisi, Türkiye 7’ncisi oldu.

302 TON EL VE ORTAM DEZENFEKTANI ÜRETİLDİ
MOPAK Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi kimya teknolojileri alan şefi Ufuk Akış, sıvı temizlik ürünlerinin tamamını ürettiklerini söyledi. Akış, kurdukları sistem hakkında şu bilgileri verdi:

"Temizlik ürünlerini ürettikten sonra devletin resmi kurumlarına satışımızı gerçekleştiriyoruz. Yapılan protokol doğrultusunda, takvime göre belirlenen ürünleri, teslim ediyoruz. Her ay yaklaşık 30 öğrenciyle dönüşümlü çalışıyoruz. Öğrenciler dersi bittiğinde atölyeye geliyor. Her gün kimya teknoloji alanında eğitim gören 10, 11 ve 12'nci sınıftan bir grup öğrenciyle çalışıyoruz. 2020 yılında yıl boyunca yaklaşık 1 milyon tonluk ürün ortaya çıkardık. Yılda ortalama 102 ton el dezenfektanı, 200 tonun üzerinde ortam dezenfektanı ürettik.”

Okulun elde ettiği ciro ile oldukça iyi bir performans sergilediğini anlatan Akış, “Geçen yılki hedefimiz 4 milyon TL idi. Bu yıl yapılan açıklamaya göre 6 milyon TL'ye yakın bir ciro elde ettik. Önümüzdeki yıl 6 milyon TL'nin üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Pandemi sürecinde sayın kaymakamımızın izniyle üretimimiz gerekli tedbirleri alarak devam etti. Her öğrencimiz bir ayda ortalama bir asgari ücret kadar para kazanıyor. Saatini dolduran öğrencilerimiz dinlenmeye geçiyor. Çocuklar da bizler de ürettikçe mutlu oluyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞIYOR
12'nci sınıf öğrencilerinden Fırat Aykutlu (17), günde 8 saat çalıştıklarını söyledi. Aykutlu, “Genel ve yüzey temizleyici, çamaşır suyu, el dezenfektanı, kolonya, sıvı el sabunu gibi ürünleri bize verilen  formüllere göre üretiyoruz. Paketleme aşamasından sonra ürünleri satışa hazır hale getiriyoruz. Mezun olduktan sonra bir kimya fabrikasında çalışmak istiyorum. Pandemide bu ürünleri ürettiğimiz için mutluyuz" dedi.

Furkan Çiftçi (16) ise "Sıvı temizlik malzemelerini üretiyoruz. Sıvı bir sabunu üretirken, formüldeki maddeleri kazana koyuyoruz karıştırdıktan sonra üzerindeki köpüğü alıyoruz. Esansı ekleyerek bidonlara dolduruyoruz. Daha sonra etiketlerini basarak koliliyoruz. Mezun olduktan sonra da temizlik malzemeleri üretimini yapmak istiyorum"diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİNİN ZİYARET ETTİĞİ OKUL
Öte yandan MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, öğrencileri tebrik etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, "Kardeşlerimiz ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Üretimleriyle bizleri gururlandırdılar. Bu okulların sayısının artması için hem siyasi hem ticari olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, "Kemalpaşa son zamanlarda İzmir'in en stratejik ilçelerinden biri haline geldi. Bugün MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yavrularımızın yapmış olduğu ürünleri gördük. Çok büyük bir gurur tablosu. Meslek liselerine talebin artması için hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de yapmaya devam edeceğiz. Meslek lisesi memleket meselesidir" dedi. (DHA)

 
'BİM yasal olmamasına rağmen nalburiye satıyor'
 
Torbalı Belediyesi'nden engelli futbolculara destek
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Urla Dayı 23 Mart 2021 Salı 18:29

Bu ürünler nerelerde satılıyormuş almak isteyen nereden bulacak?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa ikinci günde de kayıpla başladı
Borsa İstanbul, haftanın ilk işlem günü yüzde 10'a yakın kayıp yaşarken, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Mutluluğun resmini neden yapamıyoruz?
Mehmet KARABEL yazdı... Mutluluğun resmini neden yapamıyoruz?
Küçük Menderes'te tehlike çanları: Kuyular kurudu, tankerler su taşıyor!
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Küçük Menderes Havzası'nda yer ...
 
Borsada sert düşüş: İşlemler ikinci kez durdu
BIST 100 endeksi yeni haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ...
İşsizlik rakamları açıklandı: Azalışa geçti!
Türkiye'de işsizlik oranı, 2020'de bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak ...
Piyasalarda yoğun haber ve veri gündemi
Geçen hafta küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz kararları izlenirken, ...
 
Kur yükselişi sonrası Bakan Elvan'dan kritik açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda ...
Piyasalarda yüksek ateş: Döviz kurunda yükseliş
Yeni haftanın ilk işlem gününde dolar kuru güne bankalararası piyasada ...
MB'nin yeni başkanı ilk toplantısını banka genel müdürleriyle yaptı
TCMB'nin yeni Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği yönetimindeki ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva