HABERLER>EKONOMİ
15 Mayıs 2012 Salı - 08:23

İzmir Ticaret Borsası’nda bir ilk: 'ABD' boykotu

ABD Tarım Bakanlığı'nın raporunun spekülatif olduğunu savunan pamukçular, bu belirsizliğin üreticiye zarar vereceğini gerekçesiyle fiyat tespit etmedi.

İzmir Ticaret Borsası’nda bir ilk:  ABD  boykotu

İZMİR - 121 yıllık tarihinde ilk defa geçen cuma günü pamuk fiyatı oluşmayan İzmir Ticaret Borsası'nda, dün de fiyat belirlenemedi. 

İTB'de pamuk fiyat tespiti ilk kez yapılamadı... Haber için tıklayınız...

Amerikan Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı raporun spekülatif olduğunu ve yeni sezon öncesi fiyatları aşağıya çektiğini savunan pamukçular, bu belirsizliğin Türk pamuk üreticisine zarar vereceği gerekçesiyle fiyat tespit etmedi.
İTB yetkilileri, belirsizlik ortadan kalkana kadar fiyat tespiti yapılmayacağını açıkladı. Öte yandan New York Borsası'nda vadeli pamuk fiyatı 21 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor.
Dün öğlen yapılan ve fiyat tespit edilmeyen korbeyden sonra açıklama yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Cay, Amerikan Tarım Bakanlığı'nın dünya stoklarını yüksek gösteren raporunun fiyatları aşağıya indirdiğini belirterek, "Ege pamuğu ayarındaki pamuğun fiyatı 2 dolar seviyesine geriledi. Bu rapor sonucunda hem fiyatlar düştü hem de üreticilerin pamuk ekme hevesi azaldı. Amaç pamuk ekim sezonunda Türk üreticisine zarar vermek, onları pamuk ekiminden vazgeçirmek. Türkiye'ye daha fazla pamuk satmayı hedefliyorlar. Hükümetin yeni sezonda pamuk ithalatına yönelik düzenleme yapmasını bekliyoruz" dedi.

İTB Pamuk Ajanı Nurettin Şenli ise Amerikan Tarım Bakanlığı'nın raporuna göre Amerika'nın pamuk stoklarının 12 milyon balya yerine 17 milyon balya olarak açıklandığını belirterek, bu açıklamanın spekülatif olduğunu savundu. Şenli, "Rapor dünya pamuk stoklarını artırıyor. Bu da fiyatların düşüşünü beraberinde getiriyor. Ticaret durmaz ama bu sağlıksız sistemde alışveriş olmaz. Zaten Ege pamuğu dünya fiyatlarının 20-30 kuruş altında işlem görüyor. Ege pamuğunun kalitesi iyi ama fiyatı daha düşük. Daha ucuza pamuk satıp, daha pahalıya pamuk alıyoruz. Bu ortam çiftçimizin emeğinin yok sayılması anlamına geliyor" diye konuştu.
 
STRATEJİK ÖNLEM
Hükümetin pamuk üreticisine sahip çıkmasını isteyen Şenli, pamuğun stratejik ürün olarak görülüp stratejik önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Şenli, şöyle devam etti: "Türkiye'deki tekstilciyi ve üreticiyi koruyacak tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bunun için hükümetin yeni sezonda pamuk ithalatına sınırlı kota getirmesini talep ediyoruz. Ayrıca sanayiciye, kullandığı yerli pamuk kadar ithal pamuk getirme hakkı verilmeli. Bu şekilde yerli pamuk üretimini ve sanayimizi korumuş oluruz."
 
"Destekleme miktarı artmalı"
Işınsu Kestelli İTB Başkanı
Uluslararası pamuk piyasalarının temel belirleyici borsalarından birisi olan New York Borsası'nda pamuk fiyatları son birkaç gündür yüzde 10'a yaklaşan oranda geriledi. Fiyatlardaki düşüşün temel nedeni 2012-2013 sezonuna ilişkin beklentiler olarak ifade edildi. Pamuk fiyatlarındaki bu gerileme ülkemiz gerçeklerine tamamen uzak. Önemli bir pamuk üreti ve tüketicisi olan ülkemizde pamuk fiyatları son dönemde dünya fiyatlarının altında oluşuyor. İçinde bulunduğumuz 2011/12 sezonunda ülkemiz pamuk üreticisi hayal kırıklığı yaşadı. Bu günlerde ödenmesini beklediğimiz 42 kuruş prim ile birlikte bazı üreticilerimiz maliyetini ancak kurtarabildi, birçok üretici ise zarar etti. Bu nedenle, İTB pamuk salonunda işlem yapan üyelerimiz ABD piyasalarındaki gelişme nedeniyle geçtiğimiz cuma ve dün fiyat tespiti yapmadı. Bu gelişmeler ülkemiz pamuk piyasalarının ne kadar sıkıntılı bir süreçten geçtiğini açıkça ortaya koyuyor. Hem üretici hem de tekstil-konfeksiyon sanayimiz için çok önemli olan pamuğun üretiminden vazgeçmemiz mümkün değil. Bu nedenle, başta üretim maliyetlerinin düşürülmesi olmak üzere pamuk ekimini teşvik edici politikalar geliştirilmeli ve destekleme miktarları artırılmalı.(Sinan Doğan/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yağmur kirazı çatlattı üretici çok dertli!
Yılda ortalama 60 bin tonluk rekolte ile Türkiye'nin en büyük kiraz üretim ...
Memurlardan teklife Afrika benzetmesi ve ret!
Hükümetin memurlara zam teklifi bu yıl için yüzde 3+3, gelecek yıl için ...
Gemi ihalesi itirazına gemi mühendislerinin itirazı var!
KİK, Büyükşehir Belediyesi’nin gemi ihalesinde yabancı şirketin itiraz ...
 
Vestel'e Plus X Award'ten tam 70 ödül
Vestel, uluslararası prestije sahip Plus X Award, A Design Award, Red ...
Folkart yapı tecrübelerini geleceğe aktarıyor
Folkart Yapı Proje Müdürü Ayetullah Mutlu ve Peri Kalıp ve İskeleleri ...
Çevreyolu artık ücretli oluyor
Otoyol veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında güzergahın tamamının ...
 
İTO'dan zeytinyağı sektörüne büyük destek
Kentin en rekabetçi 5 sektörü belirlenirken, ilk zeytin ve zeytinyağı ...
İnşaat sektörünün umudu 2B düzenlemeleri
Türkiye çimento sektörünün önde gelen temsilcilerinden İzmirli Çimentaş ...
'Bu fiyata İran havyar satıyor'
Zeytinyağının marketlerde pahalı satıldığını öne süren ihracatçılar, Tariş’in ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva