HABERLER>EKONOMİ
9 Ağustos 2017 Çarşamba - 11:11

İzmir Limanı eski günleri arıyor: Aliağa'nın da gerisinde!

Türkiye'nin ihracat kapısı olarak anılan İzmir Alsancak Limanı, yılın ilk yarısında konteyner elleçlemede Aliağa'da kurulan limanların gerisinde kaldı.

İzmir Limanı eski günleri arıyor: Aliağa nın da gerisinde!

Türkiye'nin uzun yıllardır en önemli ihracat kapılarından biri olan İzmir Limanı, konteyner elleçlemede yılın ilk yarısında Aliağa ilçesindeki limanların gerisinde kaldı.

AA muhabirinin, İzmir Liman Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, İzmir Limanı'nda 2017'nin ilk yarısında 324 bin 898 TEU konteyner elleçlenirken, Aliağa kıyılarındaki 3 konteyner limanı, 376 bin 600 TEU yük elleçlemesi yaptı. Bu rakamlarla İzmir Limanı, ilk kez Aliağa'nın gerisinde kaldı.

Gemi hareketlerinde ise İzmir Limanı'na 6 ayda bin 18 gemi gelirken, Aliağa limanlarına 2 bin 506 gemi uğradı. 

Aliağa'daki rakamların büyümesinde özellikle kasım ayında Petkim sahası içinde devreye alınan 1 milyon 300 bin TEU kapasiteli APM Terminals Limanı etkili oldu.

Büyük konteyner gemilerinin körfezin sığ olmasından dolayı tercih etmediği İzmir Limanı, 1 milyon TEU'luk kapasitesinin altında faaliyet gösterdi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aliağa'da liman yatırımlarının son yıllarda hız kazandığını, bu limanların Alsancak Limanı'nı geride bırakmasının beklendiğini ancak bu kadar hızlı olmasına şaşırdıklarını dile getirdi. 

İzmir Limanı'na yeteri kadar yatırım yapılmadığını öne süren Öztürk, Aliağa'daki konteyner limanlarında ise yönetim sistemi ve makinelerin sürekli güncellediğini kaydetti.

REHABİLİTASYON PROJESİYLE CANLANACAK
Son yıllarda konteyner gemilerinin boyutlarının giderek büyüdüğünü belirten Öztürk, İzmir Körfezi'nin derinliğinin bu gemilerin yanaşması için uygun olmadığını belirtti.

Aliağa'daki limanlar açılmadan gemilerin İzmir Limanı'na yanaşmaktan başka alternatifinin olmadığını aktaran Öztürk, "O dönemde İzmir Limanı'nda gemilerin bekleme süreleri uzayınca yeni limanlar ihtiyaç haline geldi ve özel sektörün yatırımlarıyla Aliağa'daki limanlar tamamlandı." diye konuştu. 

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak çalışması olan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi ile derinlik sorununun ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi:

"Proje hem İzmir Körfezi'nin temizlenmesini hem de büyük ticari gemilerin limana yanaşmasını sağlayacak. Seneler boyunca bu projenin gelişmesi için birtakım çalışmalar yapıldı. Artık sonuna gelindi. Bu çalışma İzmir için çok büyük bir avantajdır. 

Projeyle denizden çıkacak çamurun limanın dolgusunda kullanılmasıyla İzmir Limanı'nın kapasitesine 1 milyon TEU eklenecek. Yatırımlar tamamlanınca İzmir Limanı, eski günlerine dönecektir."

ÇED sürecinin tamamlanması sonrası ihale süreci yaşanan rehabilitasyon projesi kapsamında TCDD, İzmir Körfezi'ne 12 kilometre uzunluğunda ve 250 metre genişliğinde yaklaşım kanalı açarak derinliği 14 metreden 17 metreye çıkaracak. (AA)

 
Kalbi duran İzmirli antrenöre hayat kurtaran müdahale
 
İki Bakan'dan kritik tatil açıklaması!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 9 Ağustos 2017 Çarşamba 18:09

4.5 milyarlık ticaret hacmi olan limanı kaldırın demek. İzmirden kaldırın demek değil işte ! bunu anlamıyor insanlar. liman tamamen Aliağa ya taşınmalı. gemiler aliağayı tercih ediyorsa demekki bir bildikleri var. ayrıca alsancak ve yeni kent merkezi aksında son derece kötü görüntü oluşturan onlarca konteyner parkı da şehir içinden kalkmış olur. konteyner parklarını geç şehir içinde tır görmeyiz. Limanın kalkmasının tek kötü yanı krfez bomboş olur. zaten yolcu gemisi hiç gelmiyor. izdeniz de paso greve gidiyor. körfez çok cansız olur.

Yorumu oyla      12      5  
9 Ağustos 2017 Çarşamba 16:22

4,5 milyarlık ticaret hacmi olan limanı kaldırım demek ! Nasıl olacak ?

Yorumu oyla      11      6  
engin 9 Ağustos 2017 Çarşamba 14:04

izmirde şehriniçindeki bu liman kapatılması gerekli kapatılırsa hem şehirdeki kamyon trafiği kalkacak trafik ve hava kirliliği hemde gemilerin oluşturduğu deniz kirliliğini ortadan kaldıracak. şehrin ortasına böyle bir şeye gerek yok.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemeraltı'na marka çarşı
İzmir'de Kemeraltı Çarşısı'nda restorasyon ve onarım çalışmalarının büyük ...
Bakliyat kralı vefat etti, dev şirket satışa çıktı
Şemsettin Gökbayrak’ın vefatının ardından mirasçıları şirketin tamamını ...
Gizli şampiyon bankaları geride bıraktı
En fazla Kurumlar Vergisi ödeyenler listesinin zirvesinde bankaların hakimiyeti ...
 
Cep telefonuna TRT zammı
Cep telefonlarından alınan TRT bandrol oranı yüzde 6'dan yüzde 10'a çıkarıldı.
Mağdur çalıştıran işverene teşvik
Mağdur Hakları Kanunu Tasarısı'nın mevcut haliyle yasalaşması durumunda, ...
Kuzey Irak'ta Türk askerine saldırı!
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta bulunan birliklerine bağlı askeri ...
 
Kart borcunda sevindiren haber!
Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı ...
Dikkat... Maaşınızdan kesilecek!
BES'e otomatik katılım ile giriş yapıp cayma hakkını kullanan 'pişman ...
Dünyanın gözü İzmir'deki o çalışmada: Turistler akın edecek!
Dünyanın gözü İzmir'deki o çalışmada: Turistler akın edecek!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva