HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ağustos 2013 Pazar - 09:53

İzmir Körfezi'nin dip kumu 'altın' çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği ile yürütülen Rehabilitasyon Projesi’nin hayata geçmesi ile birlikte hem körfez hayat bulacak hem de limanın kapasitesi artacak. Ağır metale rastlanmayan dip kili ve kumu ise tarımdan inşaata, kentsel dönüşümden kıyı tasarımı projesine kadar geniş bir alanda kullanılabilecek.

İzmir Körfezi nin dip kumu  altın  çıktı!

İZMİR - “Yüzülebilir Körfez” hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD ortaklığı ile yürüttüğü “İzmir Limanı ve Körfez’i Rehabilitasyon Projesi” kapsamındaki çalışmalarda, Körfez’den çıkan tarama malzemesinde ağır metale rastlanmaması, gözleri bu malzemenin nasıl değerlendireceği konusuna çevirdi. İZSU Genel Müdürlüğü, Körfez’in kuzeyine açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak tarama malzemesinin ziraat ve inşaat alanında kullanımını araştırmak amacıyla üniversiteler ile proje çalışmalarına başlama kararı aldı. İZSU,  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile tarama malzemesinin tarım toprağı olarak kullanılabilirliği yönünde araştırma yapmak üzere önümüzdeki günlerde sözleşme imzalayacak. Çıkacak malzemenin tuzdan arındırıldıktan sonra park ve bahçelerde, örtü malzemesi olarak da Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda kullanılabildiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, üniversite ile yapacakları çalışma sayesinde malzemenin azot ve fosforla zenginleştirilerek tarım toprağı olarak kullanımının araştırılacağını söyledi. İZSU ayrıca,  inşaat fakülteleri ile de bir proje yürüterek tarama malzemelerinin inşaat sektöründe hangi alanda kullanılacağını araştıracak.
 
TEHLİKELİ ATIK YOK!
Projenin çevre değerlerini artırmaya ve “Yüzülebilir Körfez” hedefini gerçekleştirmeye yönelik olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bunun gerçekleşmesi halinde, limanımızın da kapasitesi artacak. Körfezin dibinden çıkan tarama malzemesinde tehlikeli atık sınıfına giren herhangi bir değere rastlanılmaması elimizi güçlendirdi” diye konuştu.

Körfez’in kuzeyinde Büyükşehir’in tarama gemisiyle açılacak sirkülasyon kanalından yaklaşık 25 milyon metreküp malzeme çıkarılacağını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Bu malzemelerin döküleceği yerlerle ilgili önerilerimiz ÇED raporunda sunuldu. Bu malzemenin yüzde 70’i yumuşak kil, yüzde 30’u ise kum. Tek sorunumuz tuz. Ama bizim en büyük avantajımız, Çiğli’de arıtma tesisimizin olduğu arazi. Burada oluşturmayı istediğimiz geri kazanım alanına bu malzemeyi taşıyıp, arıtma tesisimizden çıkan suyla rahatlıkla rehabilite edebiliriz. Tüm dünyada deniz kumu tuzdan arındırılarak inşaatlarda kullanılıyor. Çıkan malzeme toprak iyileştirici olarak taşlık arazilerin ıslahında kullanabilir. Kentsel dönüşüm projeleri ile İzmir Kıyı Tasarımı Projesi ise diğer kullanım alanları olabilir” dedi. 
 
KÖRFEZ’DE BALIK ÇOĞALACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Körfez’in ekolojik ve ekonomik verimliliğinin arttırılması için 6 yıldır bilimsel araştırmalar yaptıklarının da altını çizerek, “Bu projeyi hayata geçirmezsek,  giderek sığlaşan İzmir Körfezi daha da kullanılamaz hale gelecek. Proje bitirildiğinde, Körfez 80 yıl öncesine döneceği gibi hem deniz canlıları ve balık popülasyonunu arttıracağız hem de Körfez’in derinleşmesi nedeniyle ekonomik amaçlı büyüme de sağlayacağız.  Körfez’de yapılan her türlü taşımacılıkta, bugünkünden dört misli daha fazla ekonomik gelir elde edilecek. En önemlisi, artık İzmir Körfezi’nde denize girilebilecek. O nedenle bu proje,  İzmir’in Akdeniz’deki en önemli liman olma özelliğini yeniden kazanmasını sağlayacak. Doğal dengelerin ve ekolojinin bozulması söz konusu değil. Tam aksine, çıkarılacak çamurun verimli halde kullanılması ve ekolojik canlılığın artmasını sağlayacağız’ diye konuştu.
 
PROJENİN SAĞLAYACAĞI FAYDALAR?
Körfezin güney aksı boyunca açılacak olan navigasyon kanalı ile Körfez’e temiz su girişi artacak. Kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalı da bu bölgedeki akıntı hızlarını arttıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilecek. İzmir Limanı’nın kapasitesi artacak, yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak.
 
 
Büyükşehir Belediyesi Körfez için neler yapıyor?
 
MODERN TARAMA GEMİSİ HİZMETTE
Körfez’e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez’in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi için 9.3 milyon liralık yatırımla kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi alındı. İzmir Körfezi’nde Ragıp Paşa Dalyanı dip kalıntılarının temizlenmesinde kullanılan gemiler, 14 metre derinliği tarayabiliyor ve saatte 800 ton tarama malzemesini 1-2 km uzaklığa atabiliyor.
 
KÖRFEZ’E İSTASYON KURULDU
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile 2011 yılında modelleme projesi imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü; Karaburun, Foça, Konak ve Güzelbahçe kıyılarına “otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları” ile deniz tabanına “akıntı ölçüm cihazları” yerleştirdi.  Yapılan çalışma, Körfez hakkında bilimsel verilere ulaşılmasını sağlarken, oluşturulan model, kıyı tasarımı ve mühendislik uygulamalarında temel oluşturacak.
 
DERE AĞIZLARI TEMİZLENİYOR
Körfez’deki birikimi azaltmak ve su sirkülasyonunu artırmak amacıyla Körfez’in kuzey kıyılarında yer alan ve uzunluğu 7 kilometreye ulaşan Ragıp Paşa Dalyanı’nın deniz yüzeyinde kalan duvarlarının yıkımı 2000 yılında yapıldı. Hem bu yıkım hem de körfezin kuzey kıyılarına boşalan dere ağızlarında yapılan taramalarla Körfez’deki su akıntılarının etkinliği artırıldı. 2010 yılında imzalanan ve devam eden protokol kapsamında DLH’ın tarama gemisi ile bugüne kadar dere ağızları ve Ragıp Paşa Dalyanı’nda olmak üzere 1 milyon metreküpün üzerinde malzeme deniz tabanından çıkarılarak deniz suyunda sirkülasyon artışı sağlandı.
 
 
 
ÇİĞLİ ARITMANIN KAPASİTESİ ARTIYOR
İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde 4. faz arıtma ünitelerinin projesini tamamladı.  İzmir Körfezi’nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde halen işletmedeki 3 faz arıtma ünitelerine ek olarak, saniyede 2.5 metreküp atıksu arıtma kapasiteli 4. faz yapımına başlanacak.  Mevcut arıtma tesisine eklenecek bir yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi, günde 216 bin metreküp artırılarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak.
 
ARITMALARIN ÇAMURU TARIM TOPRAĞI OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ile Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden birine daha imza atarak yapım sürecine başlanıldı. Yaklaşık 60 milyon liraya mal olacak tesisin kurutma ünitesi hizmete girdi.  Çiğli’nin yanı sıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır, Doğanbey-Ürkmez ve Özdere-Gümüldür atıksu arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları da bertaraf edilecek. Tesis hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarı yaklaşık 4 kat azaltılarak 220 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 92 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar “toprak iyileştirici” olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda, tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek. Böylelikle Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında çamur depolama işlemi sona erecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.
 
TCDD İLE ÖRNEK İŞBİRLİĞİ
TCDD ile İZSU arasında 08.08.2011 tarihinde imzalanan protokol ile İzmir Körfezi’nin ekonomik ve ekolojik ömrünü artırmak için planlanan çalışmalar için ÇED süreçlerinin birleştirilmesi, gerekli izinlerin ortak alınması konusunda işbirliği protokolü imzalandı. ÇED raporu hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildi. ÇED’in onayının ardından çalışmalar başlayacak.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismails 26 Ağustos 2013 Pazartesi 13:29

gerçekten güzelyalıda haala denize lağım suyu akıtılıyor.akşamları sahile çıkarken o pis kokuyu almak istemiyoruz. tam olarak neresi olduğunu(38.400343,27.080965) kordinatları google maptan arattırın ve bizzat gidin bakın bakalım kokuyor mu kokmuyor mu ?

Yorumu oyla      12      5  
25 Ağustos 2013 Pazar 23:38

güzelyalı tarafı mı kokuyor.ne zamandan beri.sorun bayraklı bölgesinde.güzelyalı nereden çıktı.ayrıca denizin kendine has kokusu vardır.

Yorumu oyla      13      6  
hasan 25 Ağustos 2013 Pazar 22:17

başkan piriştina döneminde onaylanan metro projesi niyede devam etmedi kendi kafasına göre bir proje yaparsan sayın başkan tabi beklersin onay için

Yorumu oyla      13      5  
miisafiir 25 Ağustos 2013 Pazar 20:05

yorum yazan bazı arkadaşlar körfez için neler yapılacağından bihaber oldukları için bilgisiz yorumlar yazıyorlar.şu an da projesi hazırlanmış ve bakanlığa sunulmuş olan projenin çed raporunun onayı bekleniyor.proje ne dersenizde 300milyon dolara mal olacak 2 tane kanal açılacak.ve temiz su akışı sağlanacak.çıkan çamurlarda çiğlideki tesislerde kurutulacak.haliç e yapılana benzer.tcdd ve belediye beraber yapıyorlar.2-3 yıla temizlenmiş,yüzülebilir körfez olacak.

Yorumu oyla      14      6  
zzzz 25 Ağustos 2013 Pazar 18:06

Başkan bıraksın bu işleri park bahçe kaldırım yapsın

Yorumu oyla      15      20  
antiakp 25 Ağustos 2013 Pazar 15:43

izmir düşmanı iktidar yapılan bu güzelliklere taş koyar kesin.2 sene bekletilen tramvay onayı,1 sene bekletilen metro keşif artışı,yargıyı belediye üzerine salıp çalıştırmama gayreti...Bu dünyada yatacak yeri yok buların....

Yorumu oyla      29      9  
25 Ağustos 2013 Pazar 15:13

13.35 meralara imar izni veren sanki aziz başkan.hükümet açtı.aziz başkanın tarıma ve çiftçiye verdiği desteği pek bilmiyorsun galiba.çeşme de yeşil alana da 4 katlı yapıları da zaten aziz başkan yapıyor toki değil.

Yorumu oyla      22      5  
Güzelyalı 25 Ağustos 2013 Pazar 14:49

Körfez temzileniyorsa halkapınarın girişindeki ve güzelyalı sahilindek koku neyin nesi acaba temizlik kokusu böyle birşeymi? Akşamları sayın başkan güzelyalı sahiline hatta bırakın güzelyalıya bir gelsin balkonlara çıkılamıyor genzi yakıcı kötü koku yüzünden

Yorumu oyla      14      12  
25 Ağustos 2013 Pazar 14:25

murat sen 1 yılda temizleyebiliyorsan buyur temizle.yapılan tesisler,alınan gemiler,üniversitelerle yapılan çalışmarı da görmüyorsan artık keriz olabilirsin.6 yıllık bir çalışma.istanbul da haliç 2 gün de temizlenmedi.körfez de canlı sayısı hergün artıyor.körfez e çok fazlaca balık salınacak.

Yorumu oyla      22      5  
xx 25 Ağustos 2013 Pazar 13:35

güldürmeyin beni! Tarım toprağı kaldımı ki? Her yeri konuta açtınız. Şimdi günah çıkartıyorsunuz.

Yorumu oyla      15      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk’ta kursiyerlere iş kapısı
Selçuk Kadın Eğitim ve Gelişim Merkezi’nin (SEGEM) düzenlediği 2013 dönemi ...
Çeşme ve Nijmegen festivallerle yakınlaşacak
Çeşme’yi ziyaret eden Nijmegen Başkan Yardımcısı Tankir, ilçeye hayran ...
Kocaoğlu hayallerini anlattı… ‘Önce insan’ dedi!
Menemen Seyrek’te yapılan itfaiye hizmet binasının açılışında konuşan ...
 
Mimarların ‘Karşıyaka marina’ raporu hazır: Körfez'e tehdit!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Karşıyaka Vapur İskelesi ...
KARGEM’den geleceğe uzanan başarı öyküleri
Kısa adı KARGEM olan Karşıyaka Gençlik Merkezi’nin öğrencileri, başarılarıyla ...
UITP ödüllü İZBAN Erzurum’a örnek oldu
TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle kurulan İZBAN, Marmaray ...
 
Çiğli Zafer ve Barış Festivali ile coşacak
Her yıl düzenlenen coşkulu festivallerle Çiğli’de eğlence fırtınası estiren ...
Güzelbahçe’de Dündar’la miting gibi imza günü
Güzelbahçe Belediyesi'nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği ...
Dikkat! İzmir’in iki ana caddesi kapanıyor!
İZSU Genel Müdürlüğü’nün Çamdibi bölgesinde başlattığı 17.7 milyon liralık ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP’nin ‘sancak gemisi’ bunları neden yaşıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva