HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Haziran 2018 Çarşamba - 13:35

İzmir’in Büyük Körfez Projesi’nde ihale zamanı!

İZSU Genel Müdürlüğü, ‘İzmir Büyük Körfez Projesi Tarama İşleri ve Doğal Yaşam Adası Oluşturulması işi’ için ikinci kez ihale düğmesine bastı. İlk ihale sonrasında ön yeterliliğe sahip olan 5 firmaya 5 Temmuz’da teknik ve mali teklifleri vermeleri için davet gönderildi.

İzmir’in Büyük Körfez Projesi’nde ihale zamanı!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) de danışmanlık ihalesine çıktığı, ‘İzmir Büyük Körfez Projesi Tarama İşleri ve Doğal Yaşam Adası Oluşturulması işi’ için ikinci aşamaya gelindi.  

Projelerin hazırlanması ve danışmanlık hizmeti alımı için 5 Temmuz’da gerçekleşecek ikinci ön yeterlilik ihalesi kapsamında yeterli tecrübeye sahip adaylara teklif vermesi için davet gönderildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Körfez ve Liman Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında düzenlediği uluslararası ihalenin ilk aşamasına 6’sı yabancı 12 firma 9 teklifle katılmıştı. Gelinen noktada ilk ihale sonrası firma sayısı 5’e düştü. Yüksel Proje Uluslararası A.Ş.,  Artı Proje Danışmanlık İnş. Tur.ve Tic. Ltd. Şti., SJS Engineering S.R.L (İtalya), Arcadıs Nederland B.V.(Hollanda)-Tümaş Türk Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik A.Ş. İş ortaklığı, Moffatt&Nichol (İngiltere)- Fugro Sial Yerbilimleri Müşavirlik ve Mühendislik LTD. ŞT. İş ortaklığı, firmaları ön yeterliği geçerek ihalenin 2. aşamasına katılmaya hak kazandı.  5 Temmuz 2018 Perşembe Günü gerçekleşecek ikinci ihalede teknik ve mali teklifler alınacak.  

SÜRECİN GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ
İzmir Körfezi’ni sığlaşmanın önüne geçerek “yeniden yüzülebilir” hale getirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, “Körfez ve Liman Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında çıktığı uluslararası danışmanlık ihalesini, firmaların evraklarını ihale şartnamesine uygun olarak sunmaması nedeniyle tekrarladı.

Körfez’in kuzey aksında 13.5 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde, 8 metre derinliğinde sirkülasyon kanal açılması, kanaldan çıkacak 25 milyon metreküplük tarama malzemesinin Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi yanındaki geri kazanım alanına aktarılması, taranan malzemelerin doğal yaşam alanına en uygun yöntemle iletilmesi ve hem ada tasarımı hem de ada uygulama projelerinin hazırlanması için yapılan ihaleye 6’sı yabancı 12 firma 9 teklifle katıldı.

İki aşamada gerçekleşecek ihalenin ilk aşamasında komisyon, firmaların ön yeterlik başvurularını inceledi. Yeterliği uygun olan firmalar ihaleye davet edildi. Şimdi ise ikinci aşamada davet edilen firmaların teknik teklifleri ve mali zarfları alınacak. Teknik teklifi yeterli olan firmaların mali teklifleri katılımcıların huzurunda açılacak ve en yüksek puanı alan firma ile sözleşme imzalanacak. İhaleyi kazanan firma, 1 yıl içinde taranan malzemelerin geri kazanım alanına-doğal yaşam adalarına en uygun yöntemle aktarılması ve doğal yaşam adaları ile ilgili tasarım ve uygulama projelerini hazırlayacak.

PROJENİN AMACI
Tarama malzemelerinin liman içindeki konteyner terminal dolgu sahasına, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi yanındaki geri kazanım alanına ve Tuzla İskelesi’nin ilerisinde oluşturulacak iki adet doğal yaşam adasına taşınması için ÇED kapsamında gerekli izinlerin alınmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi projeyle, ‘ TCDD tarafından Güney aksı boyunca açılacak navigasyon kanalı ile Körfez’e temiz su girişi sağlanırken, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalı da, bu bölgedeki akıntı hızını artıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilecek. İzmir Limanı’nın kapasitesi artacak, yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak. Bölge ve ülke ekonomisi kazanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüteceği dünyanın en büyük ekolojik geri dönüşüm projesi tamamlandığında Körfez,  80 yıl öncesine dönecek. En önemlisi, bu proje ile “yüzülebilir Körfez” hedefine ulaşılırken, İzmir’in Akdeniz’deki rolü de güçlenecek’ faydalarını elde etmek istediğini açıklamıştı.

 
Karaburun'da denizde ceset! Ayvalık'ta kaybolan balıkçı mı?
 
Göztepe'den yerli atağı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
görünen köy 7 Haziran 2018 Perşembe 01:15

Yanılmayı umuyorum ama Kocaoğlu'nun bu projeye sadakatı nedeniyle iktidar parmağını kıpırdatmayacaktır. İkilem şu; TCDD'nin yapmayı taahhüt ettiği taramayı da belediye yapacak mı? Ya da, tümüyle İzmir Limanının değerini dörde beşe katlayacak böyle bir maliyeti, sırf yüzülebilir körfez sözü nedeniyle belediye üstlenmeli mi? Tek çözüm, 24 haziranda bunları göndermek, sonra da projeleri bekletmeksizin devreye almak.

Yorumu oyla      10      5  
İzmirli 6 Haziran 2018 Çarşamba 13:46

TCDD yani hükümet neyi bekliyor ?

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta yaz okulu zamanı
Konak Belediyesi’nin açtığı ücretsiz yaz okullarına katılar başladı. Yoğun ...
Gaziemirli şehit aileleri ve gaziler için iftar
Gaziemir Belediyesi, Ramazan ayında geleneksel hale getirdiği ve toplumun ...
İki başkandan önce traş, sonra ilçe turu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu güne Buca’dan başladı. ...
 
Çeşme'de hem eğlence hem çevre bilinci
Çeşme Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikte, ...
Sakin Şehir'de Şenes Erzik'e büyük onur
Seferihisar’daki, Türkiye’nin FIFA standartlarında tek plaj futbol sahasına ...
Selçuk yaz düğünlerine hazır
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı hizmete girmeye gün sayan ...
 
Bucalı çocuklar çevre için podyumda
Bucalı çocuklar 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü hazırladıkları birbirinden ...
Karşıyakalı çocuklardan çevre çağrısı
Karşıyaka Belediyesi, Dünya Çevre Günü’nde yüzlerce çocuğu Evrensel Çocuk ...
Büyük heyecan! İzmir'de gençler ellerine pusulaları aldı ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Çevre Günü ile Oryantiring Günü’nü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva