HABERLER>EKONOMİ
30 Aralık 2017 Cumartesi - 10:06

İzmir'in bit pazarında 'dram' tezgahları! İflas etmiş bir iş adamının hikayesi...

Gerek nostaljik atmosferi gerekse ucuz alışverişin adresi olmasıyla nedeniyle İzmir'de kent kültürünün değişmez bir parçası olan Bit Pazarı için yer arayışı devam ediyor. Ekmeğini tezgahlardan çıkaran vatandaşların yaşam hikayeleri ise oldukça çarpıcı.

İzmir in bit pazarında  dram  tezgahları! İflas etmiş bir iş adamının hikayesi...

EGEDESONSÖZ- (ÖZEL HABER) Halkapınar’da geçtiğimiz ay kapatılan, “Bit Pazarı” yeni yer için çalışmalarını sürerken Eski ve Yeni Eşyaları Değerlendirme Derneği Başkanı Murat Gürer pazara ilişkin çarpıcı bilgiler verirken kendisinin de iflas etmiş bir işadamı olduğunu söyledi.

En son Buca ve Menderes Belediyeleri tarafından bit pazarı talepleri reddedilen dernek, Menemen Belediyesi ile görüşmelere yeniden başlarken pazarda stant açarak hayatlarını kazanan emniyetten emekli Hacı Arıkan ve 2010 yılında iflas ettiği için pazarda tezgah açan ve aynı zamanda Eski ve Yeni Eşyaları Değerlendirme Derneği Başkanı Murat Gürer ile görüştük.

'BEN ÇOCUKLARIMI NASIL OKUTACAĞIM?'
Gürer, “Bit Pazarı lafını duyan belediye başkanları bize karşı ön yargılı olduklarına tanık oluyoruz. Bit pazarı kafalarındaki gibi hırsızlık malı satan, milleti kandıran hırsızların olduğu bir yer değildir. Son KHK’larla uzaklaştırılan, açığa alınan savcılar, polisler, öğretmenler, iflas eden işadamları var.

Ekonomik olarak başarılı olamamış, iflas eden işadamları var ki biri de benim. 2010 yılında Güçer Medikal Dış Ticaret Limited Şirketi sahibiydim. İşlerim yolunda gitmedi, iflas ettim. İnşaatlarda çalıştım. Hafta sonu çay ve su satarak ayakta kaldım. Hafta sonu çay su satarak haftalık 250-300 TL kazanıp evin mutfak masraflarını karşıladım. 3 çocuğum var biri ilkokul, biri ortaokul ve biri lisede 3 çocuk okutuyorum. Kışın inşaat işleri olmuyor. Pazar da kalktı. Ben çocuklarımı nasıl okutacağım? Evimin kirasını nasıl ödeyeceğim?” dedi.

“YÜZÜMÜZÜ KAPATIP CAMİ ÖNÜNDE Mİ OTURSAK”
Yaklaşık 13 yıl önce emniyetten emekli memur Hacı Arıkan pazarda seyyar arabasıyla dürüm satan bit pazarı esnaflarından biri. Üniversitede öğrenci iki çocuğu var. Ev kirası ve çocuklarının masraflarını karşılamak zorunda olan bit pazarı mağdurlarından sadece biri…

Arıkan “Üniversitede okuyan iki çocuğum var. Biri Dokuz Eylül Üniversitesi, bir de Adanan Menderes Üniversitesi’nde. Ben çocuklarıma haftada her birine 250 TL harçlık yolluyorum. Çocuklarımı okutamasan ben nasıl babalık görevimi yerine getireceğim. Ben onlara gidin okuyun, ben size bakacağım demişim bir baba olarak” dedi.

“SON KAPI SON ÇARE”
Cumartesi pazar eşi ile beraber bit pazarında seyyar dürümcülük yaparak çocuklarını okutmaya çalışan baba Arıkan “Bit pazarında cumartesi pazar tezgah açarak üç-beş parça eşya satarak evine bir ekmek götüren insanlar artık en dipte, ekonomik sorunları had safası olan insanlar. Bit pazarında tezgah açan insanların çoğu için burası artık son kapıdır, bundan sonrası yok. Ne yapalım? Yüzümüzü kapatıp cami önünde mendil açıp oturalım mı? Gittiğimiz belediyeler sorunumuza çözüm bulmak istemiyorlar. Cüzzamlı mıyız? Lütfen herhangi bir belediye bize bir yer versin, kiramızı, vergimizi ne ise ödeyelim” dedi.

DENETLENEBİLİR MODERN BİR PAZAR TALEBİ
Belediyelerle görüşmelerin devam ettiğini, önceki bit pazarı alanından çok defa farklı denetlenebilir, otoparkı olan bir alan tasarlayarak başvuru yaptıklarını ifade eden Başkanı Murat Gürer son olarak “Biz önceki gibi denetimsiz, kontrol edilemeyen bir pazar değil, güvenlik elemanı olan, otoparkı, bay-bayan WC’si, cafeleri olan modern bir pazar istiyoruz. Ayrıca burada tezgah açacak olan esnafın kimliği, ne iş yaptığı, her şeyi açık beyan olan bir pazar esnafı olacak. Hangi belediye sınırları içinde olacaksa bize kiralayacağımız alan için hizmet versinler veya işgaliye ücreti alsınlar. Biz dernek olarak Menderes’te büyük bir alan bulduk. Şahıs malı kira sözleşmesi imzaladık 5 yıllığına. Belediye bize burada hizmet verecek. Tezgah açan insanların okuyan çocukları, her ay ödemek zorunda kaldıkları kiraları var. Bize bir an önce başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, sonra da hangi ilçe belediye olacaksa bir yer versinler lütfen” şeklinde konuştu.

 
İZSU'dan 6 bin ağaçlık hatıra ormanı
 
Karşıyakalı kadınlar sınırı aştı: Hindistan'a satıyorlar!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bientos Maiantos 4 Kasım 2022 Cuma 22:34

Emniyetten emekli olmuş vatandaşın emekli maaşı var. Kendini acındıracak kadar kötü bir durumu yok.Sen ekstradan para kazanmak istiyorsun.Ya hiçbir geliri olmayan vatandaş ne yapsın?

Yorumu oyla      2      3  
Kenan Karakaş 23 Ocak 2018 Salı 21:14

Sizde hicmi vicdanınız yok milletin çoluk çocuğu var ben kendim şahit oldum bir şeyi yazım sayın başkan bir ayakkabı satan biriyle konuştum orada eşyam vardı içimden ona teslim edim dedim ona güvendiğini söyledim oda kendisinin eskiden cepçi olduğunu uyuşturucu kullandığını spoyleri tövbe edip eski ayakkabı satiyodu Allaha şükür edip helal beratlı olduğunu soyledi

Yorumu oyla      11      5  
OptimumS 31 Aralık 2017 Pazar 04:28

Bit Pazarı kültürünün İzmirle nasıl et - tırnak olduğunu; Sn. KARABEL ilgili yazısında ( http://www.egedesonsoz.com/yazar/baslik/11379 ) pek bi güzel izah etmiş, kalemine sağlık. Sorun aslında söz konusu esnafın sahipsizliğidir. Her biri birbirinden değerli Sn. Başkanlarımızın, bu pazara yer bulmamak için gösterdikleri cansiperane çabanın arkasında gerçekten yaratacağı trafik sorunu olabilir mi? :) Gözlerim doldu. İzmir'liyi, İzmir' in trafiğini düşündüğünü iddia edenler bu gariban pazarına haftanın 1 günü yer bulamazken; Haftanın 7 günü, Gaziemir, Buca, Sarnıç, Karabağlar, Havaalanı güzergahlarındaki trafiği tek başına; evet tam olarak tek başına felç eden Optimum, bundan aylar önce iki katına çıkartılırken bu değerli Başkanlarımızın aklı neredeydi. Tartışmaya açık bir konudan bahsetmiyorum. Teyid etmek isteyenler için güzergahları belirttim. Üstelik öyle işe gidiş çıkış saatleri falan da değil. Yağmur-çamur, sıra dışı haller ya da tam da önünde yer alan mühendislik hatası alt geçitlerde saat başı olan kazaları hesaba katmıyorum bile )..Demekki rant yeterince büyükse bunlar önemsiz şeyler. Hal böyleyken, özel soslu Luvizyana tavuk menüleri bu pazarda pek tutmadığı; Çay, kumru, pilav gibi kıytırık kayıntılar da yeterli büyüklükte bir rant üretemediği için, bit pazarı esnafı için durumun böyle olması çok da şaşırtıcı değil neticede. Yani mevzu öyle trafik, denetim falan değil, Sefası yok, cefasını niye çeksin Başkanlar. Başkanlar' dan yer dilenmek yerine hukuki zeminde (belki de Anayasal Eşitlik İlkesinden yola çıkarak) bir çözüm aramak daha kestirme ve somut sonuçlar getirebilir. Bu arada kimse merak etmesin, bizim ülkede şovenizm bitmez. 1 aya kalmaz bir "Başkan" bu güzel esnafa belediyelerimizden birinin şefkatli kollarını açar :) Biz de buralardan okuruz inşallah. Optimum da, rant üretmeye devam ettiği sürece sıkıntı yok. İzmir' i biraz daha tepeye taşırız. Başkanlar var, sıkıntı yok...(Hemen bir açıklama; Optimum la bir sıkıntım da yok zaten tek de değil. Eşrefpaşa daki İzmirPark vb. başka AVM ler içinde durum benzer. (Ayrıca kişisel fikrim Menemen.)

Yorumu oyla      16      6  
30 Aralık 2017 Cumartesi 23:27

Avrupa'da şehirlerin, uluslarası üne sahip bit pazarları vardır. Bizde de düzenlenerek, buradan geçinen insanlara da sahip çıkılmalı.

Yorumu oyla      17      6  
yılmaz 30 Aralık 2017 Cumartesi 17:40

menemen olabilir mantıklı izbanda var alan geniş

Yorumu oyla      18      7  
Bucalı 30 Aralık 2017 Cumartesi 12:21

Kardeşim Bir pazarı için Bucada birçok yer var.Nelere yer buluyorlarda Bit pazarınamı bulamıcaklar.Bazı kendini beğenmişler karşı çıkmış olabilir ama emekten yana olan herkes destek vermeli.İnsanlar hem kültürümüzü yaşatıyorlar hemde ekmek parası çıkarıyorlar.Ekmek parasının kaç para olduğunu bilmeyenlerde yorum yapıyorlar ya.Yazık ne diyeyim.Hayırlısı olsun...

Yorumu oyla      18      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de Bit Pazarı esnafından Kocaoğlu'na çağrı
Geçtiğimiz ay İzmir'de kapanan bit pazarı esnafı yeni bir pazar yeri kurulması ...
Merakla beklenen asgari ücret belli oldu!
6 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde sona ...
Karaburun'daki o görüntü herkesi sinirlendiriyordu... Mahkemeden sevindiren karar!
Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan'daki bir mermer ocağının kapasite artışı ...
 
İzmir'in turizm cennetine yılbaşı dopingi!
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan İzmir'in Çeşme ilçesinde ...
İZKA'dan iki yeni mali destek programı
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), 29 Aralık 2017 tarihi itibariyle 'Kültür ...
Köprü ve otoyol ücretlerine zam geliyor
Son dakika haberine göre, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprü ve otoyol ...
 
İşte 2018'in zamlı trafik cezaları!
Trafik cezaları 2018'de, Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme ...
Vatandaştan artık o ücret alınmayacak!
GSM, uydu yayını hizmeti sunan şirketler, internet servis sağlayıcıları ...
Rektör Budak'tan Bakan Özlü'ye 'Teknopark' ziyareti
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi’nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva