HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Temmuz 2023 Pazartesi - 15:21

İzmir’in belediye başkanlarından zam isyanı… Sıkacak kemer kalmadı!

KDV ve ÖTV oranlarının arttırılmasının ardından benzin ve motorindeki ÖTV'ye de zam geldi. Gelen zammı İzmirli belediye başkanları değerlendirdi.

İzmir’in belediye başkanlarından zam isyanı… Sıkacak kemer kalmadı!

Ahmet Can KARATAŞ / EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gelen ve Resmi Gazete’de yayımlanan benzin ve motorinin ÖTV fiyat artışını İzmirli belediye başkanları değerlendirdi.

BELEDİYELER ÖTV’DEN MUAF TUTULSUN
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, belediyelerin bu zamlardan mahrum bırakılması gerektiğini söyleyerek, “Bunlar artık belediyelerin dayanabileceği yükler değil. Bu sorunla ilgili köklü çözümler üretilmesi lazım. Belediyelerin ÖTV’den muaf tutulması gerekir. Neticede biz de kamuyuz, kamu görevi yapıyoruz. Kamuya hizmet ediyoruz. Dolayısıyla ÖTV’nin bırakın yeni gelen zamları, tümünün kaldırılması lazım. Bu gelirlerle, bu giderlerle belediyeleri yürütmekle zorlanacağımız açıktır. Bu gerçek, tüm belediyeler için geçerlidir. A Partili B Partili belediye diye ayırmıyorum, hepimiz için geçerlidir. Hiçbir belediye, bu yüklerin altından kolay kolay kalkamaz. Belediyeler için ÖTV konusunda yeni bir düzenlemenin yapılması zaruri olmuştur.  Tasarruf konusunda çok hassasiyet gösteriyoruz ama bugün kıyıya sınırı olan kentler anlamında biz bugün en az 700 bin nüfusa hizmet ediyoruz. 50 bin nüfuslu ilçeyiz ama yaz nüfusumuz 700 bin… Bu durumda nasıl tasarruf edebilirsiniz ki? Park Bahçeler, Temizlik İşleri personelimiz 7/24 çalışıyor. Bu tam kapasite çalışmanın da belediyemize bir maliyet getirisi var. Aynı şekilde araçlarımız da bir dakika durmuyor, sürekli aktif halde çalışıyor. Bakalım, bu şartlarda hizmetlerimizi nereye kadar götürebileceğiz, bilemiyorum. Et bütçe yapıyoruz mecburen. Yıl ortası gelmeden bütçeler bitiyor çünkü” dedi.

BELEDİYELER OLARAK VERGİDEN PAY ALMAMIZ LAZIM
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise şunları söyledi:

Bizim belediyeler olarak oradan vergilerden yüzde 6 pay almamız gerekiyor. Olması gereken bu zaten. Yasa teklifi verilirken, belediyelere verilmesin diye öneri verilmiş. Bu, hangi akla hizmettir, çözemedim. Belediyeler, o vergi gelirlerinden pay alırsa, ben o parayı belediye olarak alırım, yatırım yaparım. Belediyeler de sonuçta bir kamu kuruluşudur. Camilere, okullara bakıyoruz, fakir fukaraya da yardım ediyoruz. Vatandaşa hizmet ediyoruz. Bu sorun sadece CHP’li belediyeler için değil, AK Partili belediyeler için de geçerli, MHP’li, İYİ Partili belediyeler için de geçerli.

2003 yılı Şubat ayından beri belediyelerin kaynaklarının artırılacağı konuşulur. Bunu ben 20 yıldır dinlerim. Belediyeler Birliği toplantısında gündeme gelmişti ve eğer artırılırsa, ben de çıkar çiftetelli oynarım, demiştim. Özel sektöre vergi affı getiriliyor, bazı muafiyetler tanınıyor, teşvikler veriliyor. Aynı şekilde bu imkanlar belediyeler için de tanımlanmalı. Yılmaz Büyükerşen hocamız, ÖTV’nin kamu hizmeti veren kurumlardan alınmamasını senelerdir savunur, böyle olduğu takdirde devletin hizmet elinin belediyelere dokunacağını söyler.

BUNDAN SONRA DAHA ÇOK TASARRUFTA BULUNACAĞIZ
Zaten üst düzeyde tasarruf yapan bir belediyeyiz, bundan sonra daha çok tasarrufta bulunacağız. Hangi projeyi yavaşlatarak tasarruf yapabiliriz, ona bakacağız. Asgari ücret arttı, akaryakıt, elektrik fiyatları arttı. Biz devlet gibi bir bütçeye sahip değiliz ki, biz sonuçta bir ilçe belediyesiyiz. Devlet, ihtiyaç duyduğunda para da basabilir ama bizim öyle şansımız yok! Biz bankalardan kredi kullanamıyoruz. 74 kırsala hizmet veren bir belediyeyiz. Yani herhangi bir belediye değiliz. İzmir merkezdeki belediyelerden farkımızdır bu. Bu durumda bizim ek bütçe yapmaktan başka şansımız kalmıyor. Mecburen ek bütçe yapacağız. Devlet bile ek bütçe yapıyor, bizim yapmamız son derece normal. Bu zamlarla, bu rakamlarla belediyecilik, sürdürülebilir olmaktan çıkmış durumda.  ÖTV’nin bize yansıması üç ayı bulur. 100 liraya yapabileceğimiz işi 150 liraya yapacağız demektir. Önünü göremediği için müteahhitler, ihalelerimize girmek istemiyor.”

EK BÜTÇE KAÇINILMAZ BİR SON OLARAK GÖZÜKÜYOR
Yakıta son olarak yapılan ÖTV zammının belediyeye etkisini tarif edecek bir kelime bulamadığını söyleyen Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, “Yakıta son yapılan ÖTV zammını tarif edecek kelime bulamadık. Geçen sene mazot 6 TL’ydi. Bir buçuk sene içerisinde bu fiyatlar olur mu? Şuanda sadece 6 lira zam geldi bunu nasıl tarif ederiz ki… Bu yapılan zamlar bireysel olarak herkesi etkiliyor ancak, kamu kurumu olan bizleri çok fazla etkiliyor. İller Bankası’ndan aldığımız para aynıyken, mazot fiyatları uçtu gitti dünyanın parası oldu. İşçilik arttı tüm bunlar nasıl olacak? Bu yapılan zammın belediyemizin vatandaşlarımıza sunduğu hizmeti etkilememesi için mücadele veriyoruz. Bugün ilk mesai saatleri itibarıyla hemen müdürlerimiz, idari personelimiz ile toplanıp bu süreçten sonra ne yapabiliriz, nasıl tasarruflar uygulayabiliriz konusu üzerine çalışacağız ve elbet bir tedbir alacağız. Hükümetten de, en azından kamu hizmeti veren bizim gibi yerel yönetimlere ÖTV indirimi, İller Bankası’ndan gelen payların arttırılması çağrımız var. Yoksa belediyelerin hepsi zor durumlarda kalacak. Ardı ardına neredeyse her kaleme gelen zamlardan sonra belediyemizin ekonomik durumu şuanda ek bütçe talep edecek bir halde gözükmüyor ancak, böyle devam ederse ileride mutlaka olacak gibi gözüküyor. Her türlü fiyatlar arttı, biz ek bütçe yapmamak için mücadele veriyoruz ancak sanırımı bu senede yapacağız. Ne yazık ki böyle giderse ek bütçe kaçınılmaz bir son olarak gözüküyor” ifadelerini kullandı.

FARKLI YERLERDEN KISITLAMAYA GİTMEMİZ GEREK!
Yakıt fiyatlarında son olarak gelinen tabloda, belediyenin Menderesli vatandaşlara sunduğu hizmetin etkilenmemesi için mücadele verdiklerini söyleyen Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan, “Yakıta yapılan ÖTV zammı herkesin bütçesini etkileyeceği gibi yerel yönetimlerin de bütçesini ciddi manada etkileyecektir. Belediyemizin, hemşerilerimize sunduğu hizmetlerin etkilenmemesi için mücadele vereceğiz çünkü mutlaka hizmet etmek zorundayız. Belediye mecburen kendi görevlerini yerine getirecek, ancak farklı yerlerden kısıtlamaya gitmemiz gerekecek. İlerleyen günlerde tüm birimlerimizden gelecek olan raporları önümüze alacağız ve bir inceleme yapacağız. Bu raporlar neticesinde ise ne yapabiliriz diye bir toplantı gerçekleştireceğiz. Hükümete önceden beridir belediyeler birliği olarak da yapılan çağrılar var. Yerel yönetimlere ÖTV-KDV indirimi çağrılarımız var. Bu karar tabi ki hükümetin alacağı bir karar, hükümetin meclisten bu kararı alması gerekiyor. Belediyelerin gelirlerinin de arttırılması gerekiyor. ÖTV-KDV indirimleri olmalı, çünkü çok ciddi rakamlar tutuyor. Genel sorunlar neredeyse her zaman aynı. Belediyelerin neredeyse tümü ek bütçe yapmak zorunda kalacak çünkü giderler durmuyor. Bir yere bir yatırım yapıyorsun, 10 liraya başladığın şey bitirişe 25 TL’ye çıkıyor. Hükümet bile ek bütçe yapmaya gerek duyacaktır, bu şekilde sürdürülebilir bir kamu hizmeti yapmamız imkânsız” dedi.

BELEDİYEYE GETİRDĞİ YÜK İNANILMAZ
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, daha geçen hafta tasarruf üzerine plan yaptıklarını ancak bu görüşmelerin üzerine akaryakıt fiyatlarında ÖTV fiyatlarına zamlandığını dile getirerek, “Yakıt fiyatlarına son yapılan ÖTV zammının belediyemize getirdiği yük inanılmaz. Geçen hafta belediye yönetimimiz ile yaptığımız toplantıda, nereden tasarruf yapabiliriz diye görüşmeler yaptık. Güzelbahçe Belediyesi olarak öğrencilerimizi ücretsiz servis ile okullara taşıyoruz. Yakında okul dönemi açıldığında tekrar öğrencilerimizi taşımaya başlayacağız. Toplum yararına birçok ücretsiz hizmetler veriyoruz. Bunlar karşılığını alamadığımız toplumsal hizmetlerimiz. Doğal olarak da bu zamlar bizim gibi belediyeleri direkt olarak etkiliyor. Sadece hizmet araçlarımız ile yaklaşık olarak yüz bin kilometre yol yapıyoruz. Ve sadece buradaki kullandığımız otobüslerde tasarruf etmeyi deneyeceğiz. Diğerlerinde tasarruf edecek bir konumda değiliz. Sonuçta iş makinesinden ne kadar tasarruf edebiliriz ki? İnsanlar hizmet bekliyor. Belediyemiz zaten uzunca bir süredir, tasarruf tedbirleri uyguluyor ancak bizi bu yakıt giderleri inanılmaz derecede etkiliyor. Biz 2022 Ekim ayında yaptığımız fiyatlandırma ile hizmet ediyoruz. Oysa bu süreçte otobüs biletleri, su zammı, çay zammına kadar her türlü kaleme zam geldi. Belediye hizmetlerimiz ise hala daha o bütçeye göre idare ediliyor. Bu son artıştan sonra meclisten ek bütçe talep etmemek için sonuna kadar mücadele edeceğim. Fiyatlarımı arttırmamaya çalışacağım. Hükümettin, Kamusal hizmet veren yerel yönetimlere yönelik çalışmaları olmalı, gelen vergi zamlarından ÖTV zamlarına kadar birçok kalemde indirime gidilmeli. Hizmette tasarruf olmayacak ama hükümet vergide tasarruf yapsın bizlerde insanlarımıza verdiğimiz hizmeti büyütelim” dedi.

SIKACAK KEMER KALMADI
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, ÖTV zammı ile ilgili olarak, “Sabah zam gündemi ile hemen toplantı yaptık. Bir yılık bütçemizde mazot giderlerimizi belirlemiştik. Ancak gelen zamlarla bu bütçeyi bitirdik. Zamları öngöremiyoruz. Belediye hizmetimiz sürüyor ve araçlarımız çalışıyor. Temizlik olsun, fen işleri olsun, hasta hizmeti olsun bunlar asli görevlerimiz. Ve zamlar ciddi anlamda belediyelere yük getirdi. Kamu hizmeti veren belediyelerin en azından vergi konusunda muaf tutulması gerekli olduğunu düşünüyorum. Basit açıdan mali sorumluluk ve yük getiriyor. Ekstra bütçe yapma şansımız da yok. Gelir artmayınca açıklar oluşuyor. Her gün çöp toplamak zorundayım. Hasta taşıyoruz araçlarım ve araçlar hiç boş kalmıyor. Vatandaşa bu hizmetleri vermek zorundayız. Elimizden geldiğince tasarruf etmeye çalışıyoruz. Belediyenin asli görevlerinden tasarruf edemeyiz. Her gün çöpü toplamak zorundayım. Kemer sıkma politikası deniyor. Sıkacak kemer kalmadı. Kemer son delikte şu an ve başka delik kalmadı” ifadelerini kullandı.

AÇIKLANAN ZAMLAR BELİMİZİ BÜKTÜ
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal zamlarla ilgili olarak şunları söyledi:

 Artan enflasyon rakamları ve buna bağlı olarak açıklanan zamlar hepimizin belini büktü. Sıradan vatandaşın mutfağına yangın düşüren artışlar, yerel yönetimleri de derinden etkiledi. Özellikle akaryakıta gelen zam oranları, belediyelerin günlük faaliyetlerini bile etkileyebilecek düzeyde. Temizlik, altyapı çalışmaları ve ulaşımda yaşanacak olan zorluklar, vatandaşlarımızın kaliteli hizmet almasının önüne bir engel olarak çıkacak. Giderlerimiz her geçen gün artarken, gelirlerimizin sabit kalması elimizi kolumuzu bağlıyor. Yerel yönetimlerin kullandığı akaryakıtta ÖTV muafiyetinin sağlanması ve İller Bankası gelirlerimizin artırılması çok önemli. Bu konuda da gerekli adımların atılmasını bekliyoruz”

YÜKSEK VERGİLER HAKSIZLIKTIR
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, akaryakıta yapılan büyük ÖTV zammının, yerel hizmetlerin önemli kısmında yakıt kullanmak zorunda olan belediyelere ağır bir yük getireceğine dikkat çekti. Tugay, “Belediyelerin yakıt tüketimi büyük oranda temizlik, alt yapı hizmetleri, sosyal hizmetler ve ulaşım hizmetlerinde kullanılıyor. Bu hizmetlerde kullanılan araçların yakıtlarından yüksek vergiler almak haksızlıktır. Uzun süredir maruz kalınan yüksek enflasyon ve artan maliyetlerin üzerine, önceki gece gelen ÖTV zammı; Temizlik, ulaşım ve altyapı hizmetleri araçlarında akaryakıtı enerji kaynağı olarak kullanan belediyelerin elini kolunu daha da fazla bağlayacaktır. Karşıyaka Belediyesi olarak kentimizde karbon ayak izimizi azaltmak için bu kalemde azami oranda tasarruf sağlıyoruz. Fakat yapılan ÖTV artışıyla gelen zam karşısında tasarruf önlemi alma gibi bir şansımız ne yazık ki yok. Belediyelerin akaryakıtı yerel hizmetlerde kullandığı göz önünde bulundurularak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen'in de altını çizdiği gibi; yerel yönetimlerin kullandığı akaryakıtta ÖTV muafiyeti sağlanmasını bekliyoruz. Bir kamu kurumu olan ve şehirlerde halkın en temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan belediyeler açısından hizmette sürekliliğin esas olduğu unutulmamalı ve hükümet bu çağrımızı mutlaka değerlendirmelidir” dedi.

 
Aşırı sıcaklara bağlı ölümler yeni normal haline gelebilir
 
Datça'da ormanlık alanda yangın çıktı
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AYIP 18 Temmuz 2023 Salı 10:33

DAĞ KADROSUNU DOLDURDUNUZ ONDAN OLABİLİRMİ.....

Yorumu oyla      2      4  
GECEKONDU İZMİR 18 Temmuz 2023 Salı 10:33

BASMAHANE TEPEÇİK DERHAL YIKILMALI HERYER ÇÖP ÇUKUR ÇAMUR AKDENİZİN İNÇİSİ İZMİR ŞİMDİ AKDENİZİN VAROŞU YAZIK.....NEHALE GETİRDİNİZ İZMİRİ.

Yorumu oyla      3      3  
izmir 18 Temmuz 2023 Salı 09:48

personel almayın, heykel yapmayın, sözde "ücretsiz" halk konserlerini kısın, gereksiz kültür merkezleri açmayın,.. hep bahane.. yapamıyorsanız bırakın..

Yorumu oyla      3      4  
18 Temmuz 2023 Salı 08:27

hasan gürsel altuğ, söylediklerini tayyibe söyle, belediyeye değil.

Yorumu oyla      2      3  
harun 17 Temmuz 2023 Pazartesi 22:05

makam araclarını alın sefınız bıle aracta gezıyor son 4 senedır ıse aldıgınız personellerı cıkarın 4 sene oncekı personel sayınız ne ıse ona donun yani daha sıkacak cok kemerınız var

Yorumu oyla      5      6  
Alen doğu gencer 17 Temmuz 2023 Pazartesi 19:27

itibardan tasarruf olmaz hasan bey ve izmirli kardeşim. ben değil sizin oy verdiğiniz adam söylüyor bunu.

Yorumu oyla      5      3  
İZMİRLİ 17 Temmuz 2023 Pazartesi 18:40

her müdürünüzün bir makam aracı var kısıtlarsınız olur biter...

Yorumu oyla      7      7  
Hasan gürsel altug 17 Temmuz 2023 Pazartesi 16:51

Temsil ağırlama ödeneklerizi düşünürseniz sorun kalmaz .

Yorumu oyla      4      8  
EMRE 17 Temmuz 2023 Pazartesi 15:55

personel almaya devam edin hahahaha

Yorumu oyla      5      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Demirezen benzine ÖTV zammı için ‘empati’ ve ‘konjonktür’ dedi: Bunların olması lazımdı!
ÖTV zammı sonrası akaryakıta gelen 6 liralık artışı değerlendiren Bayındır ...
Saadet Partisi'nden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Saadet Partisi Aydın İl Başkanı Fatih Karahan ve Saadet Partisi'nin ilçe ...
BUCAKUT hedef büyüttü!
Kahramanmaraş depremindeki özverili çalışmalarından dolayı “Türkiye Cumhuriyeti ...
 
Başkan İduğ Malatya'ya gitti... 'Depremzedeleri bırakmayacağız'
Kahramanmaraş depreminin hemen ardından bölgede çadır kentler kurarak ...
Üretici ve halk Belevi Şen Şeftali Şenliği’nde buluştu
Selçuk Belediyesi tarafından üreticiye destek olmak ve üretici ile tüketiciyi ...
İzmir'in bir değeri geri dönüyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzDoğa’nın yeniden düzenlediği ...
 
Narlıdere'nin kurslarına yoğun ilgi!
Narlıdere Belediyesi’nin açtığı yaz hobi kurslarına katılan vatandaşlar ...
Başkan Tugay'dan 'zam' tepkisi!
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, akaryakıta yapılan büyük ÖTV ...
Başkan Batur'dan gençlere tam destek!
Konak Belediyesi Gençlik Meclisi yönetimini konuk eden Başkan Batur, gençlerin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva