HABERLER>GÜNCEL
14 Aralık 2016 Çarşamba - 10:20

İzmir Emniyeti’nden turizmcilere ‘canlı bomba’ dersi!

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir'i terör saldırılarından korumak için 5 kişilik özel ekiple, turizm sektöründe çalışan 2 bin 56 kişiye "terör" dersi verdi.

İzmir Emniyeti’nden turizmcilere ‘canlı bomba’ dersi!

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü memurlarına, rehberlere, otel, kafe ve restoran çalışanlarına yönelik eğitimde, terör olaylarının gerçekleşebileceği noktalar, şüpheli bir paketin nasıl anlaşılacağı, olağanüstü bir durumda yapılması gerekenlere ilişkin bilgiler verildi. "Görüyorum, duyuyorum, söylüyorum" isimli kılavuz hazırlayan müdürlük, canlı bombaların en belirgin özelliklerini 7 madde ile turizmcilere anlattı.

14 AYRI SEMİNER
Turizm sektöründe çalışan vatandaşların, terör olaylarını daha erken farkedebilmesi için bir eğitim programı hazırlayan Emniyet Müdürlüğü, 5 ay içinde 14 ayrı seminer verdi.

Habertürk’ten Melis Apaydın İde’nin haberine göre Eğitimlerde kullanılmak üzere "Görüyorum, duyuyorum, söylüyorum" isimli kılavuzlar hazırlandı. Eğitimlerde turizm çalışanlarına lobi, merdiven boşlukları gibi açık alanlarda sahipsiz olarak gördükleri eşyalara, içi görünmeyen, ses gelen ya da kablo çıkıntısı bulunan paketlere, oyuncaklara dikkat etmeleri gerektiği anlatıldı. Uzun süre aynı yerde ve gelişi güzel park edilmiş şekilde bulunan veya arızalı görüntüsü verilmeye çalışılan araçlara, plakası okunmayan veya araç eski model olup plakası yeni olan otomobillerin mutlaka emniyet güçlerine bildirilmesi gerektiği ifade edildi.

Gezi kafilelerinin terör eylemlerinin birinci hedeflerinden olduğu vurgulanırken, fuarlar, festivaller, konaklama tesisleri, plajlar, barlar, kafeler sokağı, toplu taşma araçları ve istasyonlar, müze, ören yerleri, ibadethaneler (camii, sinagog, havra vb.), orman, kamp, piknik alanları, otogar, havaalanı ve AVM'lerin de terör saldırıların hedefindeki yerler olduğuna dikkat çekildi.

GEREKSİZ PANİK
Eğitimlerin son aşamasında şüphe edilen durumlarda ne yapılması gerektiği anlatıldı. Buna göre turizm çalışanlarının olağandışı bir durumda emniyet güçlerini bilgilendirmesi, gereksiz paniğe sebep vermeden hareket etmesi, şüpheli paketlere uzman ekipler dışında kesinlikle müdahale edilmemesi, paketin çevresinin 100-150 metre boşaltılması, 140 Terör İhbar Hattı, 155 Polis İmdat Hattı ve İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü telefonlarının mutlaka yanlarında bulunması gerektiği açıklandı.

Temel amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen emniyet yetkilileri, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizme yönelen toplumsal şiddet ve terör olaylarını engellemek için bölgemizde kurumlararası işbirliği yapmaya karar verdik. Haziran ayında İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'yle bir protokol imzaladık. Onların bizi yönlendirmesiyle ulaştığımız gruplara, suçluları ve eylemleri çok daha erken tespit etmeye yönelik eğitimler veriyoruz. Eğitimimizi interaktif sunumlarla destekliyoruz. Bugüne kadar toplam 2 bin 56 kişiye eğitim verdik" dedi. Yetkililer eğitimlerin 2017 yazına kadar devam edeceğini söyledi.

SALDIRI ÖNCESİNDE OTELE GELİYORLAR
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bu çalışmasının sektör için çok önemli olduğunu vurgulayan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, "Ne yazık ki ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri terör. Turizm sektörü bu konunun tam da göbeğinde. Haberlerde, canlı bombaların otellere yerleştiğini, keşif yaptığını, eylemlerini gerçekleştirene kadar buralarda kaldığını duyuyoruz. Otellerde çalışan personelin bilgilendirilmesi, şüpheli bir kişiyi farkedip emniyet güçlerine bildirmesi, onlarca insanın hayatını kurtarabilir. Bu yüzden bu eğitimlere katılım son derece önemli" diye konuştu.

7 MADDEDE CANLI BOMBANIN TARİFİ
Terörle mücadele ekipleri, hayatın olağan akışına aykırı olan, günlük rutinin dışına çıkan her şeyin şüphe uyandırması gerektirdiğini belirterek canlı bombaların özelliklerini sıraladı. Buna göre;

1- Mevsimin gerektirdiğinden daha kalın ve bol kıyafetler giyen

2- Yüzü zayıf ancak bedeni kilolu gözüken

3- Bedensel engelli (takma kol, bacak, tekerlekli sandalye vb.) veya hamile görünümlü

4- Sırtında aşırı büyük bir çanta bulunan veya elinde taşıdığı valizin çok ağır olduğunu hissettiren, çantayı sürekli düzelten

5- Çevresini tedirgin bir şekilde sürekli inceleyen

6- Uzun süre sakallı olan, yeni traş olmaları ile yüzü yanık, sakal-bıyık bölgeleri normal renkte olan

7- Yüzü solgun, gözlerinde kırgınlık ve uykusuzluk görülen, ellerini gizlemeye çalışan veya elleri vücuduna yapışık bir şekilde görülen şahıslara dikkat edilerek önemli bir eylemin engellenmesi sağlanabilir. (HT Egeli)

 
Kınık’ta tarıma hayat veren projede mutlu son
 
Travel Turkey raporu: Yüzlerce otel ve acenta İzmir'de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de okul ve sinagogda define avcılara talanı!
İzmir’in Konak İlçesi'nde, Altınordu Mahallesi'nde bulunan Yıldırım Kemal ...
Tehlikeli gerginlik: HDP binası yakılmak istendi
Konya'da yaklaşık 300 kişilik bir grup, HDP İl Başkanlığı binasını ateşe ...
AK Parti’nin taşınacağı binada gizli bölme bulundu
AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın önümüzdeki günlerde taşınmayı planladığı ...
 
İzmir’de tanınmış işadamlarına FETÖ’den tutuklama
Örgütün "esnaf yapılanması"na yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına ...
Şikayetler arttı, bakanlık 'yaz saati'ni röntgene aldı!
Enerji tasarrufu için kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili şikâyetlerin ...
18 ilde eğitime kar engeli
Kar yağışı tüm yurdu etkisi altına almaya başladı. Kar yağışı nedeniyle ...
 
Gazeteci Hüsnü Mahalli gözaltına alındı
Hüsnü Mahalli, sosyal medya üzerinden devlet büyüklerine hakaret ettiği ...
Hain saldırının detayları ortaya çıkıyor
Bulgular üzerinde yapılan inceleme sonucu, saldırıda kullanılan araca, ...
Karayılan ve Kalkan hakkında yakalama kararı
Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edildiği saldırıya ilişkin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva