HABERLER>SAĞLIK
27 Şubat 2017 Pazartesi - 18:27

İzmir’deki kesimhane dehşetine Bakanlık el koydu: 11 personel açığa!

Kemalpaşa ilçesinde bulunan kesimhanedeki görüntüler büyük yankı uyandırdı. Ölü hayvan iddialarını yalanlayan Bakanlık ‘hijyen operasyonu’ yapıp kesimhaneyi kapatırken, olayda ihmali bulunan 11 personeli de açığa aldı.

İzmir’deki kesimhane dehşetine Bakanlık el koydu: 11 personel açığa!

EGEDESONSÖZ – Türkiye Et Balık Kurumu’nun İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki kesimhanedeki görüntüler büyük yankı uyandırdı. Ölü hayvanların üst üste atılıp hijyenik olmayan ortamlarda kesildiği görüntüler dehşet uyandırdı.

Oda TV, Et ve Balık Kurumu’nun açtığı ihaleyi kazanan firmanın yine kurum aracılığıyla ithal edilen hayvanları Türkiye’deki satıcı firmalara verdiğini ve bu firmalara üzerinden ölü hayvanların etleri vatandaşların sofrasına getirdiğini gündeme taşıdı.

Çıkan haberlerin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan detaylı bir açıklama geldi. Bakanlık ölü hayvan iddiasını reddederken, olaya el konularak bahsi geçen kesimhaneye operasyon yapıldığını ve görüntülerde yer verilen hayvanların, "acil kesim mevzuatı çerçevesinde, resmi veteriner nezaretinde, bulundukları yerde kesimi yapılmış hayvanlar" olduğunu aktardı.

Bakanlık ayrıca soruşturma kapsamında olayda ihmali bulunan 11 personelin de açığa alındığını bildirdi.

İŞTE BAKANLIĞIN O AÇIKLAMASI

İlgili haberde yurtdışından Türkiye’ye ölü büyükbaş hayvanların getirildiği ve bu hayvanların etlerinin vatandaşların sofrasına geldiği öne sürülmektedir. Ayrıca, “bu görüntülerden ilgili Bakanlığın da haberi var ancak dosyanın üzeri kapatılıyor” iddiası yer almaktadır.

Her iki iddia da gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki ülkemizde, kesimhanelere ilişkin mevzuat AB müktesebatı ile uyumludur. Mevzuatta belirlenen asgari teknik ve hijyen şartlarını karşılamayan kesimhanelerin işletme onay belgeleri tek tek iptal edilmektedir. Bu çerçevede, Bakanlığımızın sıkı denetimleri sonucu, faal 750 kesimhanenin 385’i 1 Ocak 2017 itibarıyla kapatılmıştır.

Bu kesimhanelerin 12’si Et Süt Kurumu’na (ESK) aittir. ESK ayrıca 24 kesimhanede de sözleşmeli kesim yaptırmaktadır. Faaliyetlerini yürüten 365 kesimhane konusunda ise denetimler sıklıkla yapılmaktadır.

Nitekim 2016’nın Ocak ayından beri, et ve et ürünlerine ilişkin 65.616 denetim yapılmış; 1.640 işletmeye idari para cezası uygulanmış, 35 işletme hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

Habere konu ettiğiniz hayvanlar, acil kesim mevzuatı çerçevesinde, resmi veteriner nezaretinde, bulundukları yerde kesimi yapılmış hayvanlardır, asla ölü hayvanlar değildir. Görüntülerden de anlaşılacağı gibi acil kesimi yapılan hayvanlar, son derece rahatsız edici usullerle ve hijyen kurallarına uyulmadan nakledilmiştir. Bunu kabul etmek mümkün değildir.

Habere konu olan kesimhane, ESK’nın sözleşme kesim yaptırdığı bir kesimhanedir.

30 Ocak 2017 tarihinde Teftiş Kurulu Başkanlığımız, Sayın Bakanımızın talimatıyla, kesimhanelerde kamu sağlığı açısından teftiş başlatmıştır. 9 Şubat 2017 tarihinde ise bahse konu kesimhaneden, acil kesimi yapılan hayvanların son derece rahatsız edici usullerle ve hijyen kurallarına uyulmadan nakledildiğine dair bir ihbar gelmiştir.

İhbar üzerine Bakanlığımızın Teftiş Kurulu Başkanlığı derhal harekete geçmiştir. Teftiş Kurulu Başkanı, bizzat İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığına giderek iddianın takibini istemiştir.

İzmir Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde, Bakanlığımız müfettişleri ve jandarma ekipleri ile kesimhaneye operasyon yapılmıştır. Soruşturma çerçevesinde İzmir İl Müdürlüğümüz tarafından 16 Şubat’ta kesimhane kapatılmıştır. 17 Şubat’ta ise olayda ihmali düşünülen 11 ESK personeli Bakanlığımızca açığa alınmıştır.

Soruşturma, adli ve idari açıdan, tüm yönleriyle devam etmektedir. Ayrıca kesimhanelere yönelik teknik ve hijyen denetimleri aralıksız sürdürülmektedir. Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimlerini tehdit edecek hiçbir olumsuzluğa müsamaha gösterilmemiştir; bundan böyle de gösterilmeyecektir."

 
Kordon zirvesi: AK Partili Kaya esnafı dinledi
 
İzmir'deki akü hırsızlarını ödünç kamyonet yakalattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da nadir hastalıklara karşı zumba!
Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü kapsamında yaklaşık 600 kişi, 4 saat boyunca ‘zumba’ yaptı.
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde 40 bin kişi şifa buldu
Geçtiğimiz yıl hizmete giren Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde toplam 40 bin 9 hasta tedavi edildi. 
İzmirli 215 kiloluk Halim'in hedefi 90 kiloya inmek
Halim Şengül, 4 yıl önce 325 kiloyla başladığı ve 110 kilo verdiği obeziteyle ...
 
Derin beyin uyarımı, anoreksiya tedavisi için umut olabilir
Bilim adamları, beynin derinlerine yerleştirilen elektrotlarla uygulanan ...
Bornova'da 'Anemi nedir' paneli
Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile Anemi (kansızlık) ...
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Afgan yöneticileri ağırladı
İzmir'de “Acil Sağlık Eğitimi” için Afganistan İslam Cumhuriyeti'nden ...
 
Tabip Odası’ndan o intiharla ilgili açıklama
Odanın Genel Sekreteri Ceyhun Balcı, "OHAL koşulları, özensiz ve hukuksuz ...
Günde 200 gram meyve sebze ömrü uzatıyor!
Günde 200 gram meyve sebze tüketimi, kalp ve damar hastalıkları riskini ...
İzmir'de Deniz bebeğin akılalmaz ölümü!
İzmir'de özel bir hastanede sezaryenle dünyaya gelen erkek bebek, hemşirenin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva