HABERLER>GÜNCEL
5 Haziran 2015 Cuma - 15:42

İzmir’deki büyük sistem krizinde son durum

İzmir’de elektronik temassız akıllı kart hizmetini 16 yıldır veren Kentkart Şirketi’nin Ocak ayında yapılan ihaleyi kaybetmesinin ardından beklenen geçiş süreci sancılı başladı. Sistemin ihaleyi kazanan Kartek’in sorumluluğuna geçeceği ilk gün olan 1 Haziran’da kriz yaşandı. Sistemde yer yer sorunların devam etmesi nedeni ile bazı yolcular 'ücretsiz' geçiş yapabiliyor.

İzmir’deki büyük sistem krizinde son durum

Sabah erken saatlerde işine, okuluna gitmek için evden çıkan otobüs, metro ve vapura binmek isteyen İzmirlilerin kent kartlarını validatörler ya hiç okumadı ya da "Bakiye yetersiz" gerekçesiyle geçişe izin vermedi. Otomatik yükleme makinelerinde kartlara para yüklenemedi. Kartında sorun yaşayan İzmirlilerin ulaşım sorunu ücret alınmadan çözülmeye çalışıldı.
 
Taraflar; eski şirket ve belediye birbirini suçlarken, konu yargıya taşındı. Kentkart şirketi, şifre ve kodları değiştirmediğini belirterek belediyeyi ispata çağırdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise ücretsiz taşımadan doğan zararın sorumlulara yansıtılacağını, İzmirlilerin bundan etkilenmeyeceğini açıkladı. Ancak İzmir’de sorun büyük ölçüde giderilse de bugün 5’inci gününde de hala sıkıntı yaşanıyor.
 


'BÜYÜK ÖLÇÜDE SORUN GİDERİLDİ'
Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre İzmir Büyükşehir belediyesi yetkilileri son durum hakkında şu bilgiyi verdi: “Sistemi tam anlamıyla çalıştırmak için firma çalışıyor. Büyük kısmı sisteme dahil oldu. Validatör çalışıyor. Kartlar okunuyor. Münferid sorunları ise şirket çözmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi bu vatandaşlarımız da mağdur etmemek için ücretsiz geçiş sağlıyor” dedi.
 
FİRMADAN DA AÇIKLAMA VAR
Kartek yetkilileri ise yazılı bir açıklama yaparak, “ESHOT’a ait mevcut sistemlerin işletilmesi için girdiğimiz ihalede çok kısa bir zamanda kuruma teknolojik destek vererek yeni bir sistemin hayata geçirilmesi için çalışmalara devam ediyoruz. ESHOT şartnamede belirtilen sistem bileşenlerini alamadığı için bize de teslim edemedi. Kamunun zarar görmemesi ve İzmir halkının mağdur olmaması için ekimiz ve ESHOT büyük bir gayret içerisine girdik. Fakat işletim ihalesi olan bu süreç teknolojik bir çaba haline dönüştüğü için bir takım sorunlar oluştu. Bu sorunların çözümü için azami çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
BAZI VATANDAŞLAR ÇOK MEMNUN
Konak'taki istasyondan metroya binmek isteyen vatandaşlardan Ümit Karadağ, 2 gündür ulaşım sistemi için ücret ödemediğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aksaklığa neden olan firmadan kamuya verdiği zarar nedeniyle tazminat almasını beklediğini söyledi. İlyas Saçkes adlı öğrenci ise ücretsiz ulaşımdan memnun kaldığını kaydetti.
 
Raşide Sar adlı vatandaş da günlerdir toplu ulaşımda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "Bazı vatandaşlar 'ne güzel para ödemiyoruz' diye bakıyor olaya ama ben öyle söylemiyorum. Çünkü ziyan olan paralar nedeniyle ekonominin kötüye gittiğini düşünüyorum" dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro, deniz ulaşımı, otobüslerde görevli personeli de bazı vatandaşların ücretsiz ulaşımdan faydalanmak için ulaşım kartını bile göstermediğini söyledi.
 
KENTKART’TAN AÇIKLAMA
Kentkart şirketi ise yeni bir açıklama yaptı. Kentkart şirketi yetkilileri, 16 yıl süresince birlikte büyük başarılara imza attıkları ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin akıl almaz suçlamalarına maruz kalmanın kendilerini fazlasıyla üzdüğünü belirterek "Bilinmelidir ki; şirketimiz, ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iddiasının aksine sözleşme süresinden sonra teslim etmesi gereken bilgi, belge, yazılım ve diğer her şeyi, ESHOT’un talebi ve haksız ısrarı doğrultusunda 28 Mayıs ve 29 Mayıs tarihinde teslim etmiştir. ESHOT’a teslim ettiğimiz hiçbir şifre değiştirilmemiştir ve ESHOT’a 31 Mayıs 2015 günü saat 24.00’den önce tüm sorumluluğu tarafımıza ait olan sisteme habersiz girmemesi ve hizmetimizi aksatacak bir değişiklik yapmaması da yazılı ve sözlü olarak bildirilmiştir. Tüm bunlara karşın kendi işini baştan bu yana yapamayan ve geçişi beceremeyen kişilerin suçu Şirketimize atma çabasının nedeni suçluların telaşından başka bir şey değildir. Şirketimize haksız ve asılsız suçlamalar yönelten şahıslara yargı önünde hesap sorulacaktır. Şirketimiz hakkında haksız ve asılsız suçlamalar yapan kişi ve kurumları iftiralarını iddiaya davet ediyor, iddialarını ispatlayamamaları durumunda İzmir halkına verecekleri cevabı şimdiden merak ediyoruz" dedi.

 
Erdoğan: Şimdi elinde saz olanlara inanmayın!
 
Altay’ın gündemi teknik adam
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yılmaz 6 Haziran 2015 Cumartesi 22:37

Binin bedava gitsin ben cebime bakarım kardesim

Yorumu oyla      11      5  
ibrahim 5 Haziran 2015 Cuma 19:48

metro istasyonunda bir yazı asılmış. kartınızı güncelleyin diye yazıyor. güncellenen kartlarda ise daha önceden varsa ücretsiz binişler, bakiyesinden düşülüyormuş. her gün işe gelip gidenler ve ücret ödemeyenler bu ücreti ödememek için yeni kart alacaklar tabiki ama ya öğrenciler.

Yorumu oyla      19      5  
Helal başkan 5 Haziran 2015 Cuma 19:30

Sosyal belediyecilik böyle olmalı işte kimse büyükşehire laf etmesin seçim öncesi akıllarınca sabotaj yaptılar ama helal başkan sana millet birazda bedava binsin sonuçta kamuya hizmet ediyor. Adamlar 4-5 gün bayramlarda ücretsiz yapıyorda kamu zarara uğratılmıyor böyle olunucamı zarara uğruyor.

Yorumu oyla      15      13  
Konaklı 5 Haziran 2015 Cuma 18:24

ihaleyi kazanan firma ve izmib büyükşehir belediyesi bu geçiş sürecini yönetememiş işte. Açık açık söyleyin de herkez rahatlasın. Şartname gereği 1 haziranda sisteme müdahale edilmesi gerekirken önceden müdahale edilmiş biliçsizce tabi tüm sistem çökmüş . Bukadar beceri düşmanını bir araya toplamayı başaran Aziz Başkanı Milletçe Alkışlıyoruz...:)

Yorumu oyla      21      11  
ibrahim 5 Haziran 2015 Cuma 16:37

sorunun devam ettiği her geçen gün, yeni firmanın ve belediyenin ne kadar haksız, eski firmanın ne kadar haklı olduğu daha iyi ortaya çıkıyor. olay şifre-kod değiştirme işi falan değildir.siz çocukmu kandırıyorsunuz.

Yorumu oyla      30      23  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soma’da tekme yiyen işçiye İzmirli Başkan sahip çıktı
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Kocabıyık'ın Bergama Belediyesi'nde işe başladığını duyurdu.
Türkiye denizciliğin öncüsünü kaybetti
TEKNESİYLE dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, mesanesindeki ...
Can Dündar'a 400 aydından destek: Biz yurttaşlar...
MİT TIR'larıyla ilgili yayını nedeniyle soruşturma açılan Cumhuriyet gazetesi ...
 
İstanbul'da 50 liralık yardım izdihamı
Esenyurt Belediyesi'nin 50 lira yardım yapacağı söylentisi üzerine yüzlerce ...
Gazeteci Nuh Köklü’nün katiline istenen ceza belli oldu
Gazeteci Nuh Köklü'yü 'kartopu kavgası' yüzünden bıçaklayarak öldürdüğü ...
Balyoz davasında karar kesinleşti
Balyoz Davası'nda aldıkları mahkûmiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan ...
 
Buca'nın 'korkulu rüyası' sanıklara ilk davadan 26 yıl!
Buca’da 2 ay içerisinde işledikleri 4 ayrı 'yağma', 'nitelikli cinsel ...
HSYK'dan MİT TIR'ları savcıları için flaş karar
MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili 5 savcı ve 3 komutan için kovuşturma izni verildi.
İzmir’de operasyon: Eroin çantası!
İzmir’de polis tarafından düzenlenen operasyonda T.Y., gözaltına alınırken, ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva