HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Temmuz 2017 Pazartesi - 10:01

İzmir'deki büyük dönüşüm projesine dava şoku!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6 Temmuz'da 1. etap yapım ihalesine çıkacağı Konak ilçesi Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesi mahkemelik oldu.

İzmir deki büyük dönüşüm projesine dava şoku!

Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği ve 5 hak sahibi, projenin yapımına olanak veren İzmir Valiliği'nin 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir' kararının ve belediyenin bazı parseller için yaptığı imar uygulamalarının iptali için dava açtı.

İzmir'in Konak ilçesinde Romanların yoğunlukta olduğu Ege Mahallesi'nde toplam 7 hektarlık alanda yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının yapım ihalesi yüzde 100 uzlaşma sağlanan hak sahiplerinden tapularını alan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 Temmuz'da gerçekleştirecek. İhale öncesi, mahalledeki tapu sahibi beş kişi ile üyesi de oldukları 'Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği' iki ayrı dava açtı. Avukatları Enis Dinçeroğlu'nun İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne verdiği dilekçeyle ilk dava Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açıldı. İzmir Valiliği tarafından verilen Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istendi. Projenin uygulanması ve çalışmalar esnasında bina yapım, yıkım, harfiyat ve inşaat işlemleri sırasında kullanılacak araçların şehiriçi ve çevre trafiğine etkisinin değerlendirilmediği, araç yoğunluğunun ne kadar artacağının belirtilmediği, bu araçlardan kaynaklı gürültü, koku ve egzoz gazı emisyon değerlerinin detaylı ve net rakamlarla belirlenmesi gerektiği vurgulanan dava dilekçesinde, inşaat ve işletme aşamasında ortaya çıkacak atıkların bertarafı için kullanılacak kamyonların çevreye etkisinin de değerlendirmesi gerektiği yer aldı. Proje için ÇED'in gerekli olduğu öne sürüldü.

İkinci dava ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne açıldı. Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda uygulanan 3194 sayılı İmar Kanunu 15. Ve 16. madde uygulamasının ve buna dayanak Belediye Encümeni kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi. Belediye ile mutabakata varamamış kişilerin mülkiyet haklarını etkileyecek mahiyette 3194 sayılı İmar Kanunu'nan 15.ve 16.madde uygulaması yapılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilen dilekçede, "Belediye'nin inşaat yapmaya elverişli olmayan parsellerini inşaata elverişli hale getirmek, 15. ve 16. madde uygulamasına tabi tutulan ve kamulaştırılacak taşınmazların DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) kesintileri sonrası düşük miktar ve bedel ile kamulaştırımasını sağlamak için" bu işlemi yaptığı önü sürüldü. Yürütmenin durdurdulması ve idari işlemin iptali talep edildi.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilieri ise Ege Mahallesi 1. Etap ihalesi kapsamındaki alanın belediyenin mülkleri ile uzlaşma sağlanan hak sahiplerinden alınan tapuları kapsadığını belirtti. Uzlaşma sağlanamayan hiçbir hak sahibinin mülkiyetiyle ilgili imar uygulaması yapılmadığını belirten Belediye yetkilileri, geri kalan 2. etabı kapsayacak kesimle ilgili  uzlaşma görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. Yetkililer 1. Etap ihale kapsamında firmaların, Ege Mahallesi'ndeki toplam 9 bin 319 metrekare alandaki adada yapılacak ticaret alanı, ofis ve konutlar için teklif vereceğini açıkladı. (DHA)

 
İzmir'in sıcakla imtihanı: Bu hafta nasıl geçecek?
 
Ödemişli patates üreticisi fiyata isyan etti
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa BAYRAM 3 Temmuz 2017 Pazartesi 20:16

Uzundere konutları bitmek üzere , bunu görenler bu işe neden çomak soktuklarını bir daha düşünmeleri gerekir. Dar gelirli vatandaşları müteahhitlere yem etmek istemeyen Büyükşehir belediyesine büyük haksızlık ediyorlar. Belediye vatandaşı %100 ikna etmiş ve onun adına müteahhitle vatandaş lehine pazarlık yapar iken yine hangi çapanoğlu bu işi karıştırıyor. yakında kokusu çıkar. olan gariban vatandaşa oluyor. Evlerinin teslim süresi en az bir yıl gecikir. yazıklar olsun

Yorumu oyla      12      5  
3 Temmuz 2017 Pazartesi 12:56

Sezar, senin dediğin konu ayrı bir konu. Ona bir şey demem , herkes hakkını elbette ki savunacak ama kamyon ne alaka? Bana verilen payı beğenmedim diye dava açmak başka , kamyonların trafiğe etkisi ne olacak diye dava açmak başka.

Yorumu oyla      14      5  
Bornovalı 3 Temmuz 2017 Pazartesi 12:12

Ege Mahallesinde yıllarca çok zor şartlarda yaşayanlar- tam insan gibi yaşanacak evlerine taşınacakken- kim bilir hangi sebepler ile işleri geciktiriliyor-

Yorumu oyla      16      5  
sezarın hakkı sezara 3 Temmuz 2017 Pazartesi 12:08

şimdi ege mahallesi dönüşümünde bazı konular var. bunların ilki belediyeninin 300-400m2 lik hak sahiplerine 55-60m2 veriyor olması!!ikincisi ise daire başına 60-70bin TL yapı bedeli istiyor olması!! Bunlar doğru ise ,büyük şehir belediyesi ilk önce bunları açıklamalı? o bölgede zaten maddi durumu sıkıntılı insanlar oturuyor. 60-70bin TL yapı bedelini nasıl ödeyecekler? herkes ödeyebilecekmi? müteahhit ler yapı bedelsiz yada yapı bedeli çok daha düşük olmak üzere 120-130m2 veriyor buralara!! bu sebeple ben açılan davaları haklı buluyorum. genelde belediye savunucusuyumdur ama bu işte bir iş var diyorum. bu dönüşüm müteahhit lere bırakılmalıydı.

Yorumu oyla      12      9  
Amaç üzüm yemek mi yoksa ... 3 Temmuz 2017 Pazartesi 10:54

Adamlar gelmiş insan gibi koşullarda yaşasınlar diye kentsel dönüşüm projesi hazırlamış ama ufak bir grup ÇED isteriz diye dava açmış. Neymiş kamyonların şehir içi trafiğe etkisi ne olacakmış ? Bakalım bu işin altından ne çıkacak ?

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir 17 ilçede kuracak: Paket arıtmalar geliyor!
Arıtmanın lider kenti İzmir, nüfusu az olan küçük yerleşim yerlerinin ...
Bornova'da 'yeşil' seferberlik: 3 yılda 102 park!
Daha yeşil ve yaşanabilir bir kent hedefiyle çalışan Bornova Belediyesi, ...
Çiğli'de Sivas Katliamı unutulmadı
Sivas’ta 24 yıl önce Madımak Otel’de 33 aydının katledildiği olayların ...
 
Karabağlar'da yaz sineması zamanı
Karabağlar’da yaz sineması zamanı Karabağlar Belediyesi Türk Sineması’nın ...
Foça’da Kabotaj ve Denizcilik Bayramı coşkusu
Foça’da, 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı dolayısıyla yapılan geleneksel ...
Buca 24. yılında Madımak'ı unutmadı
Madımak katliamında yaşamını yitirenler Buca’da şiirler ve türkülerle ...
 
İzmir'in rüya projesinde 2. Etap için ihale zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kent kıyılarının cazibesini artırmak amacıyla ...
Bornova'da küçüklerden kent sorunlarına çözüm önerileri!
Bornova Belediyesi’nde “Ortak Akıl” ilkesi çerçevesinde tüm kesimlerin ...
Karşıyaka'da temizlik harekatı
Yaz aylarının başlaması ile birlikte hijyen çalışmalarını artıran Karşıyaka ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva