HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Kasım 2013 Cuma - 10:08

İzmir’deki bina tartışmasına İZSU’dan nokta!

TMF tarafından el konulduktan sonra iş adamı Sandalcı’nın satın aldığı fabrikayla ilgili ‘okul yapılınca Tahtalı Barajı Havzası’nı kirletecek’ tartışmaları sürerken İZSU’dan flaş bir açıklama geldi.

İzmir’deki bina tartışmasına İZSU’dan nokta!

İZMİR – Okul yapılması durumunda Tahtalı Barajı’nı kirleteceği yönünde speküle edilen Özkul Giyim Fabrikası’yla ilgili flaş bir gelişme yaşandı.
 
Gaziemir’deki eski Özkul Giyim Fabrikası’nı satın alarak özel okul yapmak üzere tadilat yapan Nesan Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Sandalcı’nın Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalarda gerekli izinleri aldığını söylemesi üzerine İZSU cephesinden yanıt geldi.

- SANDALCI'NIN EGEDESONSÖZ'E YAPTIĞI AÇIKLAMA İÇİN TIKLAYINIZ...

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, yapılan tadilatın plan hükümlerine aykırı olduğunu, binanın yasal olarak ancak imalathane veya depo olarak faaliyet gösterebileceğini belirtti. Tadilat ruhsatı için firmadan gelen taleplere de bugüne kadar olumsuz yanıt verdiklerini hatırlatan yetkililer, söz konusu binanın “Tahtalı Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı”nda ve 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzen Plan’ına göre,  ‘Depolama Alanı” olarak belirlenen alanda kaldığını ifade etti.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri,  1998 yılından bugüne kadar bu işletmeye ilişkin yürüttükleri çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi;


“1998 yılında faaliyetini durdurdu”
Gaziemir ilçesi, 48 pafta, 1850 ada, 3 parsel üzerindeki binanın 29.03.1990 tarihli “imalathane” olarak ‘İnşaat Ruhsatı’, 29.11.1991 tarihli ‘Yapı Kullanma İzin Belgesi’ bulunmaktadır. Özkul Giyim,  16.10.1992 tarihinde İZSU’nun kontrolü altına girmiş, evsel atık suları için arıtma tesisi yaptırılmış ve her ay en az bir kez olmak üzere rutin olarak denetlenmiş ve arıtma tesisi çıkışından numuneler alınmıştır. Arıtılan atık sular da biriktirme tankında toplandıktan sonra havza dışına uzaklaştırılmıştır. 1998 yılında İZSU tarafından yapılan denetimlerde arıtma tesisi çıkışından alınan numunelerin standartları sağlamadığı tespit edilmiş ve cezai işlemi yapmakla yükümlü olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konu 05.11.1998 tarihi yazı ile bildirilmiş, 11.11.1998 tarihinde de işletme faaliyetini durdurmuştur.


 
“İmalathane olur ama otel, okul, alışveriş merkezi olamaz”
Söz konusu bina,  “Tahtalı Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı”nda ve “1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzen Planı’na göre ‘Depolama Alanı”  olarak belirlenen alanda kalmaktadır. Nesan Otomotiv San.Tic.Ltd.Şti’nin otel ve alışveriş merkezi kullanımına ilişkin  tadilat ruhsatına esas görüş verilmesi için İZSU’ya talepleri olmuş; binanın bulunduğu alanın 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında depolama alanında kalması nedeniyle, ruhsatlarındaki imalathane izni dışında faaliyet gösterilemeyeceği ya da depo olarak kullanılabileceği belirtilerek, otel ve alışveriş merkezi olarak kullanımının yasal olarak uygun olmadığı 28.02.2008 ve  27.08.2012 tarihli yazılarla  bildirilmiştir. 
 
En son 12.02.2013 tarihinde,  İZSU İmar Denetim Ekibince söz konusu işletmeye ait yapılarda tadilat yapıldığı görülerek,  konu Gaziemir Belediyesi’ne 26.02.2013 ve 22.03.2013 tarihli yazılarla bildirilmiştir. Gaziemir Belediyesi, 09.05.2013 tarih 280 sayılı Belediye Encümen Kararı ile “Yapı Tatil Zaptına” konu olan izinsiz, kapsamlı tadilatın,  projesine uygun hale getirilmesi ile ilgili yıkım kararı alındığını ve yıkım yapılmak üzere Fen İşleri Müdürlüğü’ne gönderdiğini İZSU’ya bildirmiştir.
 
“GAZİEMİR BELEDİYESİ’NE YAZI YAZILDI”
İzmir Büyükşehir Belediyesi,  24.07.2013 tarih, 3060 sayılı yazısıyla izinsiz tadilata ilişkin “mühür fekki” (mühür kırma) yapan firma hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunması ve başlatılan yasal işlemlerin ilgili kanunlarda belirtilen yasal süreler de  dikkate alınarak sonuçlandırılması için Gaziemir Belediyesi’ne yazı yazmıştır.
 
 “MÜHÜR FEKKİ YAPTILAR”
Gaziemir Belediyesi, binada yapılan tadilatları sadece dış cephe tadilatı, boya gibi basit tamir olarak değerlendirmemiş ve İmar Kanunu’na aykırı bularak, gerekli izin ve ruhsatları vermemiştir. Akabinde ‘Yapı Tatil Zaptı’ düzenlenmiş ve bina mühürlenmiştir. Ancak şirket çalışanları bunu dikkate almayarak çalışmaya devam etmiş,  suç teşkil edecek mühür fekki yapmışlardır. İZSU Genel Müdürlüğü’nce söz konusu parsele okul yapılmasının uygun olduğuna dair verilmiş bir izin ve görüş bulunmamaktadır. Aksine mevcut ruhsat ve yapı kullanım izin belgesinde belirtilen,  “imalathane” kullanımı dışında gelen tüm talepler reddedilerek, sadece 1/25. 000 ölçekli “İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı”nda depolama leke kararı bulunan alanda kaldığı ve faaliyet değişikliğinin ancak depo kullanımına dönüştürülmesi halinde uygun olabileceği bildirilmiştir.

PLAN ÖNEMLİ
16.01.1996 tarihinde onanan 1/25.000 ölçekli “Tahtalı Barajı Havzası Çevre Düzeni Planı”nda baraj havzasında kalan tüm yerleşimlerin sınırları Valilik tarafından oluşturulan komisyon tarafından belirlenmiş ve plana işlenmiştir. Tüm yerleşim alanlarının 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları yapılmış,  planda bulunan yerleşimlerden gelecek atık suya göre de kanalizasyon sistemi oluşturularak havza dışına uzaklaştırılması sağlanmıştır. Havaalanı 16.01.1996 tarihinde onanan 1/25.000 ölçekli Tahtalı Barajı Çevre Düzeni Planında belirlenmiş olup,  bu çerçevede plan notları kapsamında değerlendirilmektedir. Gerek havaalanı, gerek Kısıkköy yerleşimi ve Kısıkköy Sanayi Sitesi ile yerleşimlerin yapılaşmaları 1/25.000 ölçekli çevre düzeni plan hükümleri ve alt ölçekli planlara göre ilgili Belediyeleri tarafından yapılmaktadır. 
 
Sonuç olarak; Tahtalı Baraj Havzası’nda tüm yapı ve faaliyetler,  1/25.000 ölçekli “İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı” leke kararları plan notlarına göre değerlendirilirken söz konusu binada Gaziemir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de belirttiği üzere yapılan esaslı tadilat,  1/25.000 ölçekli çevre düzeni planına göre depolama alanı leke kararı getirilen alandaki plan hükümlerine aykırı yapılan bir tadilattır. Okul olmak üzere yapılan bina tadilatının bir an önce durdurularak binanın 29.03.1990 tarihli İnşaat Ruhsatına esas projedeki duruma getirilmesi gerekmektedir. İşletmenin kanala bağlı olup olmadığı değil plan notları gereği faaliyetinin uygun olup olmadığı önemlidir. Ruhsatında belirtildiği gibi imalathane olarak faaliyet göstermesi ya da depoya dönüştürülmesi gerekmektedir”.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gaye mumcu 3 Kasım 2013 Pazar 11:24

ilim irfan yuvası yılda minimum bir evlat için 25bin tl.hemde su havzasında..yatırma evet ama kafaya göre deil kanunlara göre.

Yorumu oyla      19      5  
amcaamca 2 Kasım 2013 Cumartesi 12:42

ne güzel ilim irfan yuvası yapılıyor yasak. fabrika,ev,depo,sera,hayvancılık serbest.ya mendereste yapılanlar görülmüyor o kadar apartman yapıldı ticaret meslek lisesi yapıldı.bunlar kirletmiyor baraja 15km uzaklıktaki okul kirletiyor.ama bunun altında başka şeyler yatıyor yıllardır Görecede kümes yaptırmadılar ama menderes ovası salatalık sera'larıya doldu taştı seralarda kullanılan ziraii ilaçlar hiçmi barajı kirletmiyor daha çok zehirliyor.

Yorumu oyla      13      28  
hülya tunalı 2 Kasım 2013 Cumartesi 11:56

tahtalı barajımıza ve havzasına kıymayalım koruyalım.güney aksında başka alternatif yok.su cok önemli 2030 da kuraklık izmiri kavuracak.

Yorumu oyla      37      6  
kaos 2 Kasım 2013 Cumartesi 11:27

bu yatırımcı atıl terkedilmiş bir yeri kazandırıyor ve CEZALANDIRILIYOR.500 metre ileride izdep depoları var baraj havzasına girmiyor .EYYYYYY yatırımcı kimi kızdırdın da bunlar başına geliyor

Yorumu oyla      13      31  
İmalathane 1 Kasım 2013 Cuma 22:19

İzsu'nun aciklamasi dikkatle okunmali! İmalathane oluyor, okul olmuyor? Sanayi atigi okul atigiyla kiyaslanmayacak kadar fazladir, bu nasil is? Ayrica belediye tadilata ruhsat vermis. İzsu'ya kolay geliyor herhalde burayla ugrasmak. Kaynaklar'daki kirliligi kim temizleyecek? Abu binada atiklar kanalizasyona baglanmissa havaalanindan cevredeki diger yerlerden ne farki var? Egitim ruhsatini İzsu veriyor anlasilan... Bir kez cozum bulacak sekilde yatirimi destekleyin yahu!

Yorumu oyla      13      27  
Güzel İzmirim 1 Kasım 2013 Cuma 15:07

İmarı yasalarla belirlenmiş bir alana, ruhsatı alınan konu dışında iştigali olan bir kurum yarleştirilmeye çalışıyor. Şirketler özel kurumlar olabilir ama kamu yararını da gözeterek hareket etmeliler. Kendi başlarına hareket edemezler.

Yorumu oyla      38      8  
MUSTAFA 1 Kasım 2013 Cuma 13:21

HAVAALANI ,BARAJ HAVZASINDA NASIL KALMIYOR ACABA.. AYRICA KOSKOCA MENDERES İLÇESİ,GÖÇMEN KONUTLARI,GÖRECE NE OLUYOR... BAKANLIK BU İŞE KÖKTEN ÇÖZÜM BULMALI

Yorumu oyla      15      30  
VATANDAŞ 1 Kasım 2013 Cuma 12:21

Bu kanun nasıl bir kanun çözmüş değilim tahtalı barajından okadar uzak ta olan bu inşaat yeri barajı kirletebilme riski taşıyorda. buaraya gelinceye kadar menderesin içinde bir okadar ev, işyeri, var onlardan sorun çıkmıyorda bu kadar uzaktaki nerdeyse gaziemir merkezdeki bu inşaat tan rahatsız olunuyor anlamış değilim . allah bu tür birokrari engeline takılanlara kolaylık versin. bu kanuna göre bence tüm menderes havzasının boşaltılması lazım gibi gözüküyor ..

Yorumu oyla      17      30  
megaköylü 1 Kasım 2013 Cuma 10:30

1996 da başlıyan okul bitmedimi daha.2036 da biter inşallah.acelemiz yok.

Yorumu oyla      14      29  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Çöp’te kritik karar için TMMOB’tan Büyükşehir’e çağrı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık bertaraf tesisi yapacağı Karşıyaka ...
İzmir’e hafta sonu bereketi: 845 milyonluk yatırım
Büyükşehir Belediyesi’nin her Cumartesi bir gelenek haline getirdiği açılış ...
İZSU'dan 5 köşe 'can suyu' projesi
Buca’nın Belenbaşı, Kıraklar, Karaağaç, Doğancılar köyleri ile Menderes’in ...
 
Gürcü sanatçıdan Güzelyalı'da müzik ziyafeti
Gürcistan’ın ünlü sanatçılarından Sofia Nizharadze, sesi ve yorumuyla ...
Tahtacı Kültürevi hizmete giriyor
Temeli 2 Temmuz’da atılan Güzelbahçe Tahtacı Kültürevi, 2 Kasım Cumartesi günü hizmete açılıyor.
İzmir’in gurur kongresi Başkan’ın anlamlı mesajlarıyla yola çıktı
Türkiye’nin ilk engelli kongresinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Bornova Belediyesi ihtiyacı olanın yanında!
Bornova Belediyesi, 2012 yılında kurduğu Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ...
Balçovalı kadınların gönül sofrası
Balçovalı kadınlar sessiz sedasız başlattıkları sosyal sorumluluk projesi ...
Efes'in UNESCO mektubu Paris yolunda
Selçuk İstasyon Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi, TMMOB Şehir Plancıları ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP’nin ‘sancak gemisi’ bunları neden yaşıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva