HABERLER>GÜNCEL
30 Haziran 2016 Perşembe - 14:17

İzmir’deki 1 Mayıs davasında yeni tarih!

Hakim, gelmeyen sanıkların ifadesinin alınması ve eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

İzmir’deki 1 Mayıs davasında yeni tarih!

Davaya konu olay 1 Mayıs 2014 tarihinde, Alsancak Gündoğdu Meydanı ve Basmane AK Parti Konak İlçe binası önünde meydana geldi. Gündoğdu Meydanı'da yapılacak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı kutlamalarına katılan bir gruptan, alana girişte oluşturulan kontrol noktası önünde çıkan arbedede, aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Bunun yanı sıra İstanbul'da yapılan kutlamalarda polisin şiddet uyguladığını öne sürerek, bu durumu protesto etmek için AK Parti Konak İlçe binası önüne doğru yürüyüş yapmak istedi. Polis, grupta bulunanlara dağılmaları uyarısında bulundu. Ellerinde taş, şişe ve sopalar bulunan grup, polise direndi. Bunun üzerine gruba biber gazı ve Toma'dan su sıkılarak müdahale edildi. Burada bulunan 79 kişi gözaltına alındı. İki olaydaki toplam gözaltı sayısı 114 kişi oldu. Ayrı ayrı açılan davalar mahkeme tarafından birleştirilip, tek dosya üzerinden görülmeye başlandı.

İzmir 33'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün yapılan duruşmasına, toplam 19 sanık ile avukatları katıldı. Haklarında 1-6'şar yıl arasında hapis cezası istenen sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Sanıklardan öğretmen Canan K., şöyle dedi:

 "Demokratik hakkımı kullanmak için kutlamalara katıldım. Sendikanın aldığı karar doğrultusunda işçi bayramını kutlamak için alana gittim. Alana doğru yürüyorduk, şube başkanımız yere düştü. Onu kaldırmaya çalıştık. O sırada polis bizi topluca darp edip gözaltına aldı."

Savunma yapan Nihat K. ise, "Darp edildim. Gözlüklerim çıkartıldı, saçımdan çektiler. Asıl polis bize karşı suç işledi" diye konuştu. Hakan Y. de "Sendikaların yapacağı basın açıklamasına destek olmak için gittim. Polise mukavekmette bulunmadım. Polisler bize saldırdı. Arada kaldım. Sağ menisküsüm yırtıldı. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi olduğunu söyleyen sanık Armağan E., "Partiyle birlikte alana kutlamalara gittik. Alana giriş kapısı önünde birden kapılar kapandı. Polisin müdahalesi oldu. Birden kapılar açıldı. Ardından İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarında polislerin yaptığı müdahaleyi protesto etmek için AKP Konak İlçe binası önüne doğru yürümek istedik. Polis önümüzü kesti. Uyarı yapmadan müdahalede bulundu. Ben buradan ayrıldım. Kafede otururken sivil polisler gelip darp etti ve gözaltına aldı" diye konuştu.

ÖDP Genel Merkez Yöneticisi Onur K. ise "Eylem ve basın açıklamasına katıldım. Asıl bizim yerimizde bulunması gerekenler polislerdir. Polisler tarafından gazlı, coplu ve fiziksel saldırıya maruz kaldık. Heveslerini aldıktan sonra, kapattıkları kapıları açtılar. Nedensiz bir saldırıydı" diye konuştu. Türkiye, Rusya İsrail arasında devletler düzeyinde özür dilemelerin olduğunu belirterek, "Bir gün, bizden ve iş yükünüzü artırdıkları için sizden gelip özür dileyecekler" diye konuştu.

Anayasa'nın 34/1 maddesine göre herkesin, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu belirten sanık avukatlarından Hasan Hüseyin Erin, "Diğer yandan Anayasa'nın 26'ncı maddesi ile 'Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir' temel hakkı tanımlanmıştır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 20/1 maddesinde herkesin barışçı toplanma hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'nin 21'inci maddesi de aynı içeriklidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddesi de bu içeriktedir. Tüm ulusal, uluslararası üst normlar, demokratik toplanma ve toplu ifade hakkını böylece düzenlemiş ve toplanma veya gösteri hakkının kriterini uyum halinde barışçıllık olarak ifade etmişlerdir. Dolayısıyla, gerçekleşmiş ya da gerçekleşmekte olan toplantı ya da gösteri, barışçıl olduğu ve böyle devam ettiği sürece, üst haklardandır. Devletlerin negatif olarak bu hakka müdahale etmeme ve pozitif olarak hakkın kullanılmasını sağlama yükümlülüğü tartışmasızdır" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bazı kararların göz önüne alınması gerektiğini dile getiren avukat Erin, ifadesi alınmamış sanıkların ifadeleri tamamlanmadan tüm sanıkların beraatine karar verilmesini istedi. Diğer sanıkların avukatları da aynı yönde istemde bulundu.

Hakim, gelmeyen sanıkların ifadelerinin alınması ve dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı kasım ayına erteledi. (dha)

 
Nuri Bilge Ceylan Oscar yolcusu!
 
Aydın Garı önünde bomba paniği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgür Gündem nöbetinde çifte tahliye!
Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle ...
İstanbul saldırısından bir kahreden haber daha!
Ala hain saldırıda ölü sayısının 43'e yükseldiğini açıkladı. Ala ayrıca ...
İzmir’de şok ayrımcılık iddiası: Romanları içeri almayın!
Bucalı Romanlar günü birlik tatil için gittiği Gümüldür Orman Kampı’nda ...
 
Flaş! Teröristlerin uyrukları saptandı
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 42 kişinin ölümü 239 kişinin de yaralanmasına ...
Bakanlıktan İzmirli orman köylülerine dev destek!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman köylerinde yaşayan vatandaşlara destek ...
Havalimanı saldırısı operasyonu: 13 gözaltı
İstanbul’daki16 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi, 3'ü yabancı uyruklu ...
 
İzmir’de dehşet: Evinde bıçaklanarak öldürüldü!
İzmir’in Ödemiş ilçesinde, 56 yaşındaki Orhan Yalçın, birlikte içki içtiği ...
İzmir Emniyeti’nden bayram alarmı!
Yaklaşan 9 günlük bayram tatiliyle birlikte özellikle İzmir merkez ile ...
Şok eden belgeler: IŞİD Türkiye’ye savaş ilan etti!
Ankara'da 100 kişinin hayatını kaybettiği gar saldırısına ilişkin hazırlanan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva