HABERLER>GÜNCEL
24 Temmuz 2015 Cuma - 14:15

İzmir’de sistem krizinde yeni bir suç duyurusu!

Kentte krize yol açan elektronik kart ihalesinde ESHOT’un ardından yüklenici firma Kartek de eski yüklenici Kent Kart A.Ş. hakkında suç duyurusunda bulundu.

İzmir’de sistem krizinde yeni bir suç duyurusu!

EGEDESONSÖZ – İzmir’de elektronik temassız akıllı kart hizmetini 16 yıldır veren Kentkart Şirketi’nin Ocak ayında yapılan ihaleyi kaybetmesinin ardından günlerce süren kriz yerini hukuk savaşına bıraktı.

Kent Kart firmasının sistemin şifre ve kodlarını değiştirdiği ileri sürülürken İzmir’de ulaşım bir hafta boyunca ‘zorunlu’ olarak ücretsiz gerçekleşmiş, biletin yıllar sonra dönüşüne neden olan kaos ortamında Büyükşehir Belediyesi suç duyurusunda bulunmuş, ESHOT’un şikayetini değerlendiren Kamu İhale Kurumu da eski yükleniciye 1 yıllık men cezası kesmişti.

Son olarak Ankara İdare Mahkemesi sistemle ilgili kritik bir karar verdi. İdare Mahkemesi, elektronik kart ihalesini yeni kazanan firma ile ilgili açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında ‘İhale, işi bilmeyen firmaya verildi. Telafisi güç zararlar doğabilir’ vurgusu öne çıktı.

Bu gelişmenin ardından bir önemli hamle de ihaleyi kazanan yeni yüklenici Kartek firmasından geldi. Kartek, eski yüklenici ve teknik çalışanları hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Kartek, ihale sonucunda imzaladığı “Elektronik Ücret Toplama Sistemi İşletim Hizmeti Sözleşmesi" uyarınca sistemin devrinin eski yüklenici tarafından engellenmesine yönelik olarak adli inceleme yapılması için kamu davası açılmasını talep etti.

Kartekten yapılan açıklamaya göre bilirkişi tespitleri şöyle:
Yolcu elektronik kartları üzerindeki manipülasyon; sistemin kök anahtarı verilmeyerek kart içindeki bakiyelerin tespit edilemez duruma getirilmesiyle kamu zararının oluşturulması ve veri tabanına müdahale ederek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan sistem kayıtlarına sağlıklı ulaşılamaması. Tüm bu maddeler ile ilgili olarak Kartek'in avukatları tüm delillerin toplanması ve bilirkişi kurulu raporunun tamamlanmasıyla şüpheliler hakkında suç duyurusu işlemini gerçekleştirdiler.

KAMU MAĞDURİYETİ OLUŞMASINA SEBEBİYET VERDİLER
Konuyla ilgili olarak Kartek Avukatı Cem Çağdaş Başbay, "Tarafımızca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının 2015/65514 Soruşturma numarası ile eski yüklenici ve yetkilileri hakkında müvekkil şirket tarafından suç duyurunda bulunulmuştur. Daha önce uzmanların yaptığı tespitlerin yanı sıra, gelinen aşamada sistem bileşenlerinin sabote edildiği de yargı mercilerine sunulan bilirkişi raporları ile ortaya konulmuştur. Kamu mağduriyetini doğuran, sistemin işletilmesini engelleyen ve İzmir halkını mağdur edenlerin yargı önünde hesap verebilmeleri adına eski yüklenici yetkilileri, teknik çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunduk ve kamu davası açılmasını talep ettik” dedi.

İhalenin sonucuna engel olmaya çalışan eski yüklenici için şu gerekçelerle suç duyurusunda bulunuldu: Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kamu faaliyetine engel olmak; bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak girmek ve orada kalmaya devam etmek; bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek, değiştirmek veya erişilmez kılmak, sisteme veri yerleştirmek, var olan verileri başka bir yere göndermek.

 
Geleceğin Federer ve Sharapova’ları Buca’da yetişiyor
 
Manisaspor'a büyük şok: Stadsız kaldı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bayii 25 Temmuz 2015 Cumartesi 01:31

kardeşim siz kavga edip duruyonuz bayilerin komisyonları arada kaynadı,bayiler habire gece gündüz çalışıyor ama komisyonlar hala yok.belediye ödemiyormuş,ayın onbeşinde,otuzunda,diyip duruyorsunuz.sayın beceriksiz kocaoğlu ne olacak bu kentkart bayilerinin durumu,çocuklara ekmek götüremiycekmiyiz...

Yorumu oyla      11      6  
24 Temmuz 2015 Cuma 21:55

Belediyemizin becerikli yöneticilerinden sorunsuz bir ihale.

Yorumu oyla      16      6  
24 Temmuz 2015 Cuma 17:32

bakın bizler bayilerden kartlarımıza paramızla dolum yaptıramıyoruz. bakiye yok diyor bayiler.paramızla sıkıntı yaşıyoruz. metro ve izban istasyonları haricinde dolum yaptırmamız neredeyse imkansız hale geldi.

Yorumu oyla      19      7  
ibrahim 24 Temmuz 2015 Cuma 15:18

aradan 55 gün geçmiş.mahkeme bu firma yetersizdir demiş, sonra kalkmışlar savcılığa gidiyorlar.tüm bunlar yeni firmanın beceriksizliğini örtmez.yürütmeyi durdurma kararı çıkmış neden uygulanmıyor.

Yorumu oyla      24      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul’daki operasyonda Ebu Hanzala da gözaltında
İstanbul’da bu sabah yapılan terör operasyonunda ‘Ebu Hanzala‘ ismiyle ...
Şehit polisin ardından Tayvanca ağıt!
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi'ndeki hain saldırıda ...
İzmir’in camileri çadır kent gibi!
İzmir’e gelen Suriyeli sığınmacıların ardı arkası kesilmezken, kalacak ...
 
1 polisi şehit eden pusuda flaş gelişme!
Diyarbakır'da dün, trafik kazası ihbarına giden 2 trafik polisine pusu ...
Bu acıya yürek dayanmaz: Geriye hamile eşi kaldı…
Kilis'te jandarma Astsubay Mehmet Yalçın Nane'nin şehit olduğu haberi, ...
Dev terör operasyonu: 1 ölü, yüzlerce gözaltı
Başbakanlık Koordinasyon Merkezi eşzamanlı olarak 13 ilde operasyon düzenlendiğini, ...
 
Suruç bombacısı elini kolunu sallaya sallaya...
Suruç'ta 31 kişinin hayatına mal olan katliamı gerçekleştiren canlı bombanın ...
Flaş! İzmir’de 2 terör operasyonu: Çok sayıda gözaltı
İzmir Emniyet Müdürlüğü, kentte sabaha karşı PKK ve 'Paralel Yapı'ya yönelik ...
Başbakanlık'tan flaş sınır ötesi operasyon açıklaması
Başbakanlık'tan sınır ötesi hava operasyonu hakkında açıklama yapıldı.
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva