HABERLER>EKONOMİ
8 Eylül 2018 Cumartesi - 08:26

İzmir’de kuyumcular isyanda: Tefeciye mahkum olduk!

Taksitli altın satışının ortadan kaldırılması kuyumcuları zor durumda bıraktı. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, hükümetin kendilerini tefeciye mahkum ettiğini söyledi.

İzmir’de kuyumcular isyanda: Tefeciye mahkum olduk!

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- Doların durdurulamaz yükselişi altın fiyatlarını da zirveye çıkarınca, vatandaşlar soluğu kuyumcularda aldı. Nakit yetiştirmekte sıkıntı yaşayan kuyumculara bir kötü haber de hükümetten geldi. Hükümet, altın satışlarında uygulanan 4 taksit imkanını ortadan kaldırınca kuyumcular zor günler geçirmeye başladı. İzmir Kuyumcular Odası  Başkanı Turgay Baransel, yanlış karardan dönülmesini istedi.

DEVLET BİZİ TEFECİYE MAHKUM ETTİ
Baransel, “Kredi kartı taksiti kalktı. Devlet bizi tefeciye mahkum etti. Mobilya, bijuteri o alanda 10 taksit yapıyor. Bu şekilde biz de devlete vergi veremiyoruz bu sefer. “Altında taksit olmaz” diye yanlış bir karar vererek bizi tefeciye mahkum ettiler. Altında nasıl taksit olmaz? Kimin cebinde 4-5 bin lira para var. Bir bilezik alacak kızına-kardeşine, 2 bin 500 lira. Kim taşıyor cebinde bu kadar parayı? Bin 600 lira asgari ücret. 2 bin 500 lira 10 gr bilezik. Kredi kartını çıkarıyorlar. “Taksit yok” deyince alamıyor. Bu seferde hem tefeciye hem bankalara mahkum oluyoruz”  diye konuştu.BENİM BİLE HABERİM YOK
Bu yasadan kimsenin haberi olmadığını dile getiren, “Ne bizim haberimiz var. Ne de Ankara ve İstanbul Kuyumcular Odası’nın bilgisi. Ben Türkiye’de Kuyumcular Teşkilat Sorumlusuyum. Kimsenin bilgisi yok. En son biz randevu aldığımızda, randevuyu iptal ettiler. Ertesi gün karar çıktı. Devlet kendi ayağına kurşun sıktı. Biz ilk gittiğimiz zaman 4 taksite çıkarmak için gittik anlattık haklı gördüler ve oldu. Ama bugün biz  9 taksit beklerken tamamen kaldırdılar” diye belirtti.

AVM’LERDE 6 LİRAYA ÇEYREK SATIYORLAR
Son zamanlarda sahte altınlarda çok büyük bir artış olduğunu söyleyen Baransel, “Şu an AVM’lerde bile 5-6 liraya çeyrek altın satıyorlar. Darphane’den başkasının basmasının yasak olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin altınlarını, birebir sarıyla pirinçle basıp bijuteri de satıyorlar. Bu ürünleri alanlar düğünlere gidip kurdeleyle takıyor düğünde. Vatandaş sonra elinde altın var diye gelince altının sahte olduğunu öğreniyor. Bunu kuyumcu satmıyor. Kuyumcuda bulamazsınız böyle bir şeyi. Bunu bijutericiler vb takıcılar satıyor. Çeyrek-yarım-tam internette 30 liraya satılıyor. Nasıl olabilir böyle bir şey. Bizim en büyük paramız 200 lira. Bunu bassa 24 yıl sahte paradan ceza alır. Onun yerine Bin 700 lira olan Ata altın basıyor. Yakalanınca da dolandırıcılıktan serbest bırakıyorlar. Hakimlerin ve savcıların elinde kanun ve yasa olmayınca bu artıyor. Darphane’den başka yerde altın basılamaz diye yasa var. Ama bu basanlara kimse cezai uygulama yapamıyor. Biz denetim yapıp polisle birlikte yakalıyoruz. Ama sonradan savcıdan serbest bırakılıyor. Bu kaplama sahte olan sarı şeyleri ortadan kaldırmak için,  önleyici yasaya ihtiyacımız var” dedi.ÜLKEMİZDEKİ MADENLER DEĞERLENDİRİLMELİ
Dövizin yükselmesinin Amerika’nın bir oyunu olduğunu söyleyen Baransel, “Altın dolara bağlı olduğu için doların yükselmesi otomatik olarak altının da yükselmesi demektir. Bu da ülkemize karşı Amerika’nın bir oyunudur.  Oysa ülkemizde çok güzel altın madenleri var. Bunları değerlendirmemiz lazım. İzmir’de harika bir maden var. Efem Çukuru’nda çok güzel altın çıkıyor. Bunu değerlendirmemiz lazım” dedi.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Yeni değil, bir asır önce de İzmir kokuyordu
 
Ege’nin turizm cennetinde özelleştirme kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Pakdemirli'den flaş ekmek zammı açıklaması!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Yeni yıla kadar ekmekte fiyat artışı yok.
Bakanlık'tan yastık 'altın'a ikinci seferberlik!
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, yastık altındaki altınların ekonomiye ...
Kriz vurdu: İzmir'in ticaret merkezinde makineler durdu!
İzmir'in Bornova ilçesinde 500'den fazla işyerinin bulunduğu Işıkkent ...
 
İzmir Limanı'na kardeş geliyor
Venezuela’nın yeni hizmete giren dev konteyner limanı Port of La Guaira ...
Bakanlık açıkladı: 80 bin kişi işe alınacak
Çalışma Bakanlığı, toplum yararına çalışma programı kapsamında 80 bin ...
Bu haber İzmirli velileri çok üzecek: Rekor zam!
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala okul servis ücretleri ...
 
9 Eylül’e geri sayım: İzmir’de bayraklar kapış kapış
İzmir’in kurtuluşunun 96. Yılında vatandaşlar bayraklara hücüm etti. 9 ...
İlk yerli helikopter havalandı!
Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, milli kaynaklarla geliştirilen ...
İzmir'den açıklama: Ekmeğe zam var mı?
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanvekili ve İzmir Fırıncılar ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva