HABERLER>GÜNCEL
6 Kasım 2018 Salı - 11:09

İzmir'de kuşlar tehlike altında!

İzmir'de Çevresel Etki Değerlendirmesi'ne (ÇED) gerek duyulmadan bir projeye daha onay çıktı. Seferihisar ilçesi Çamtepe Mahallesi'nde, proje sahasının bir bölümü 1. derecede doğal sit alanı içerisinde kalan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan 16 familyaya ait 25 kuş türünün bulunduğu sahaya, mermer ocağı ve mermer kesme-işleme-sayalama tesisi kurulması için onay çıktı. Orman Bölge Müdürlüğü, projenin 24.80 hektarlık kısmının orman sınırları içerisinde yer aldığını belirterek, tepe kapalılık oranı yüzde 71'den fazla olan 18.23 hektarlık bölümünde, çalışma yapılmasını uygun bulmadı.

İzmir de kuşlar tehlike altında!

İzmir'de Çevresel Etki Değerlendirmesi'ne (ÇED) gerek duyulmadan bir projeye daha onay verildi. Seferihisar'ın Çamtepe Mahallesi'nde, bir şirketin mermer ocağı ve mermer kesme-işleme-sayalama tesisi kurulması için onay çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile işletme ruhsatı verilen bölgede, 2025 yılına kadar çalışmaların sürdürüleceği bildirildi. Ruhsat alanı 97.81 hektar olarak belirlenirken, bu alanın yalnızca 6.57 hektarının proje sahası olarak kullanılacağı ifade edildi. Ancak proje için, ruhsat alanı büyüklüğüne bakılmaksızın 25 hektara kadar çalışma yapılmak üzere dosya hazırlandı. 'ÇED gerekli değildir' kararının da verildiği proje sahasının bir bölümü 1. derecede doğal sit alanı içerisinde yer aldı.

16 FAMİLYAYA AİT 25 KUŞ TÜRÜ, NESLİ TÜKENME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Proje sahasında yine nesli tükenme tehlikesi altında olan 16 familyaya ait 25 kuş türünün, Uluslararası IUCN Kırmızı Listesi'nde bulunduğu belirlendi. Mermer ocağı için kurulmak istenen tesisin orman sahasında olduğu da kaydedildi. Orman Bölge Müdürlüğü'nün verdiği görüş yazısında, projenin 24.80 hektarlık kısmının orman sınırları içerisinde yer aldığı, tepe kapalılık oranı yüzde 71'den fazla olan 18.23 hektarlık kısmının çalışmalara uygun olmadığı, geriye kalan 6.57 hektarlık kısmında ise ormancılık açısından herhangi bir sakıncanın bulunmadığı belirtildi.



'ZEYTİNLİKLERE 100 METRE UZAKLIKTA'
Firma, proje dosyasında, ruhsat alanı büyüklüğüne bakılmaksızın 25 hektara kadar çalışma alanında, açık işletme yöntemi ile madenlerin çıkarılacağını belirtti. Mermer ocağının 1 milyon metreküp kapasite ile çalışacağı kaydedildi. Üretilen mermer bloklarının bir kısmının proje alanında işleme tabi tutulacağı, diğer kısmının ise hammadde olarak satışa sunulacağı ifade edildi. 6.57 hektar alanda yılda toplam 50 bin metreküplük blok mermer çıkarılmasının planlandığı vurgulanırken, ocakta, yılda 12 ay ve toplam 300 gün üretim yapılacağı kaydedildi.

İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün verdiği görüş yazısında, proje alanının teknik elemanlar tarafından incelendiği, kurulmak istenen ocağın, 3 kilometre mesafesinde herhangi bir zeytinlik alana rastlanmadığı bildirildi. Çamtepe Mahalle Muhtarı Halil Diken ise bunun doğru olmadığını savunarak, "Yıllardır burada benzer projeleri hayata geçirmek için uğraşıyorlardı. Ama onay verilmiyordu, şimdi ne olduysa projeye onay çıktı. Proje bölgesi, zeytinliklere 100 metre, üzüm bağlarımıza ise 300 metre uzaklıkta. Biz de burada yaşayanlar olarak imza topladık. Ocağın kurulmaması için mücadele edeceğiz" diye konuştu.

KUŞ TÜRLERİ
Proje sahasında yaşayan kuş türlerinden bazıları ise şöyle:
Taşkuşu, tarla kiraz kuşu, büyük baştankara, yılan kartalı, kızıl şahin, ispinoz, tepeli toygar, kaya güvercini, kınalı keklik ve leylek. (DHA)

 
İzmir'de yaşam savaşı: Bir kişi bu iki kardeşi kurtarabilir
 
Altınordu'ya UEFA'da Fransız konuk
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Kasım 2018 Salı 17:21

bıktık artık.doğaya hayvana insana saygısız ihalelerden.ne paraymış arkadaş.kağıt parçası için her şey mübah olmamalı.yazıktır.

Yorumu oyla      10      6  
TC misafir 6 Kasım 2018 Salı 11:36

16 yıllık iktidarları boyunca ne doğayı ne de buralarda yaşayan insanları düşündüler, düşündükleri tek şey yandaşlarının cüzdanları oldu.

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki anaokulunda dehşet: Bu nasıl öğretmen?
İzmir'in Çiğli ilçesinde, anaokuluna giden 2 yaşındaki çocuklarının okulda ...
Büyükanıt: Bu kişileri son nefesimde bile affetmem
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla ...
İşte Türkiye'nin en kirli 6 şehri!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Burgazlıoğlu, bu mevsimde solunum ...
 
Sayıştay Başkan Yardımcısı görevden alındı!
Sayıştay'da denetim işlerinden sorumlu başkan yardımcılığı görevine Fikret ...
Eğlence mekanlarına PKK operasyonu!
Ankara'da terör örgütü PKK/KCK adına eğlence yerlerinin işletmecileri, ...
Vicdansız koca evini sattı, sokağa attı!
İki kez kansere yakalanan eşini terk eden vefasız koca, bununla da yetinmedi. ...
 
11 ilde DEAŞ operasyonu: 24 gözaltı!
Diyarbakır merkezli yürütülen DAEŞ soruşturması kapsamında 11 ilde 24 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir'de feci kaza: Kamyon minibüsü biçti!
İzmir'in Menderes ilçesinde kamyonun şehir içi yolcu taşımacılığı yapan ...
ABD, İran ambargosundan muaf ülkeleri açıkladı!
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin 8 ülkeyle birlikte İran'a ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva