HABERLER>SAĞLIK
6 Kasım 2018 Salı - 10:59

İzmir'de yaşam savaşı: Bir kişi bu iki kardeşi kurtarabilir

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi immünoloji  servisinde 'kronik gramülatoz' teşhisi ile tedavi gören iki kardeş Berensu Öksun (6) ve Yiğit Öksun (5) yaşama tutunmak için ilik nakli bekliyor. Açık kalp ameliyatı olan ve felç geçiren Berensu ile yüzde elli ilik nakline ihtiyaç duyan kardeşinin iyileşebilmesi için uygun donör bulunması gerekiyor.

İzmir de yaşam savaşı: Bir kişi bu iki kardeşi kurtarabilir

Diyarbakır'da yaşarken 4 yıl önçe İzmir'e taşınan ve sürekli olmayan işlerde çalışan Mübarek Öksun (28) ile ev hanımı Mizgin Öksun (24) çiftinin kızları Berensu, henüz 15 günlükken aşırı kusma ve vücutta döküntü nedeniyle Diyarbakır Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. 20 gün sonra yoğun bakıma alındı, 1 aydan fazla solunum cihazına bağlı kaldı. Berensu henüz 54 günlükken ise Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 5 aylıkken, immün eksikliği anlamına gelen 'kronik gramülatoz' teşhisi konuldu. İlik nakli olması gerektiği, 5 aylıkken anlaşıldı. Ailede tarama başlatıldı ve uygun ilik bulunamadı. O dönem hiçbir organı zarar görmemiş olan Berensu, gün geçtikçe daha ağırlaştı ve kötüleşti. Tam 5 yıldır ilik nakli olmayı bekleyen Berensu, bu sürede felç geçirdi ve açık kalp ameliyatı oldu. Damar tıkanıklığı sebebiyle beyninde hasar oluştu ve sol tarafına felç geldi. Akciğerleri de kötü durumda olan Berensu, solunum cihazına bağlanıyor. Yaşadığı tüm acılara rağmen, yüzünden gülümsemesi eksik olmayan minik kız, doğduğundan beri hastalıkla mücadele ediyor. Beren'in tedavi sürecinde, kardeşi Yiğit için de tarama yapıldıktan sonra, Yiğit'e de ablası gibi 'kronik gramülatoz' teşhisi konuldu. Hastalığı 9 aylıkken anlaşılan Yiğit'in ise durumu Beren'e göre iyi olsa da ona da yüzde elli ihtimalle ilik nakli gerekiyor. Yiğit'in ise ağır seyreden ölümcül apseleri bulunuyor. Gözetim altında tutulan kardeşler, iyileşecekleri günü belkliyor.

TEK BİR DONÖR İKİ YAŞAM BİRDEN KURTARABİLİR
Minik Berensu'nun 15 günlükten beri hastanede tedavi gördüğünü dile getiren anne Mizgin Öksun, "Berensu daha 15 günlükken Diyarbakır'da bir doktor, 'Eğer çocuğu hastaneye yatırmazsanız kaybedeceğiz' dedi. 20 gün sonra Beren yoğun bakıma alındı. Bağışıklık sistemi rahatsızlığı olduğu tahmin ediliyordu ama imkanlar yeterli olmadığı için tam teşhis konulamıyordu. Berensu 54 günlükken Ege Üniversitesi Hastanesi'ne geldik. 4 yıl önce İzmir'e taşındık. O günden beri hastane evimiz oldu. Aslında önce yanlış teşhis konuldu ve lösemi olduğunu söylediler. Tekrar araştırıldığında ise 'kronik gramülatoz' yani immün eksikliği teşhisi konuldu. Kızım gözümün önünde günden güne eriyor. Donör bulunamadıkça durumu daha da kötüleşiyor. Benim iki çocuğum birden hasta. Ben iki çocukla savaşıyorum ve kimin kurtulacağını kimin kurtulamayacağını bilmiyorum. Sağıma döndüğümde hasta soluma döndüğümde hasta çocuklarım var. Hiçbir zaman okul hayatımız olmadı ve nakil olmadan da olamayacak. Beren yaşıtlarını görünce özeniyor, onlar gibi okula gitmek ve oynamak istiyor. Aynı zamanda çok olgun bir çocuk. Ben üzülmeyeyim diye bir yeri acıdığından 'Anne acımıyor' diyor. Ben ağladığımda o bana eşlik ediyor. Bazen bana dönüp 'Anne sen yat, ben uyanık kalırım' diyor. İnşallah anne kız olarak her şeyi atlatacağız. Tek bir donör iki çocuğumu birden kurtarabilir. Çocukların doku tipi aynı olduğu için ikisine birden ilik bağışlayabilir. İlik bir organ değil ve bağışçıdan hiçbir şey eksilmiyor. Bu konuda insanların bilinçlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

FİZİK TEDAVİ DESTEĞİ DE GEREKİYOR
Kızının kurtulabilmesi için acil ilik gerektiğini belirten Öksun, "Bizim için en önemli şey ilik nakli. Ama bunun yanında destek tedavi olarak Berensu'nun her gün fizik tedavi görmesi gerekiyor. Benim sigortam yok. Sadece haftanın bir günü Rehabilitasyon Merkezi'ne gidebiliyoruz. O da Berensu'ya yetmiyor. Benim de imkanım olmadığı için fizik tedavi desteği sağlayamıyorum. Duyarlı kişiler bu konuda yardımcı olabilir, çünkü ben çocuğum için savaşmaya çalışıyorum. Onların hayatını kurtarmaya çalışıyorum. İlik nakli en büyük önceliğimiz ama fizik tedavi konusunda yardımcı olabilecek birileri varsa, bu konuda da destek bekliyoruz" dedi. (DHA)

 
Akşener: Bu FETÖ'nün hiç milletvekili yok muydu?
 
İzmir'de kuşlar tehlike altında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar'da kalp sağlığı buluşması
Karabağlar Belediyesi ile Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı işbirliği ile  düzenlenen ...
Sigarada "düz paket"e bir adım daha yaklaşılıyor
Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Düz paket uygulamasına ...
İzmir'li Merve maskeyi çıkardı: Lösemili çocuklara umut oldu!
İzmir'de, gördüğü tedavi sonunda lösemi hastalığını yenen 6 yaşındaki ...
 
İzmir'de hekimler sağlıkta şiddeti protesto etti!
İzmir Tabip Odası, Türk Tabiler Birliği’nin hazırladığı 'Sağlıkta Şiddettin' ...
İzmir'de 'evde tahlil' dönemi
İzmir'de evlerinde tedavi gören yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç hastalar ...
Muhittin AKBEL yazdı... Norveçliler Balçova Termal'i, biz de Norveçlileri özledik
Muhittin AKBEL yazdı... Norveçliler Balçova Termal'i, biz de Norveçlileri özledik
 
Sağlıkla ilgili çok önemli teklif!
AK Parti'nin sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı ...
İzmir'de mutluluğun resmi: 35 yıllık eşine yeniden can verdi
İzmir'de taksi şoförlüğü yapan Sedat Erkabadayı (63), iki böbreği de iflas ...
Muhittin AKBEL yazdı... ''İyilik Peşinde Koş''an adam: Rıza Martaş
Muhittin AKBEL yazdı... "İyilik Peşinde Koş"an adam: Rıza Martaş
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva