HABERLER>POLİTİKA
20 Haziran 2018 Çarşamba - 09:08

İzmir'de imar barışını anlattı

Karabağlar ilçesinde vatandaşlarla buluşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, milyonlarca insanı ilgilendiren 'İmar Barışı'nı vatandaşlara anlattı.

İzmir de imar barışını anlattı

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ- Karabağlar ilçesinde vatandaşlarla buluşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, milyonlarca insanı ilgilendiren 'İmar Barışı'nı vatandaşlara anlattı. 

Bakan Özhaseki, “Kentsel dönüşümün ileriye doğru hangi hamleleri yapacağımızı size anlatacağım. Bir zamanlar bu memlekette ideolojik belediyecilik vardı. Hizmet hak getire. Şehirlerin alt yapısı ve üst yapısı yapılmazdı. Sular akmazdı. Çöpler patlar insanlar ölürdü. Hala İzmir’de bazı yerler böyle. Yolda gelirken bir pankart gördüm, ‘her yer İzmir gibi olsa’ diyor. Samimi düşüncemi söylüyorum; keşke cenabı Allah her yere İzmir gibi güzellik verse ve cömert davransa ama böyle yöneticiler vermese. Başka şehirlere de mi sorun taşıyalım. Ben 21 yıl belediyecilik yaptım. 3 yıldır Ankara’dayım. İlk işe başladığımda benden randevu isteyenlerin çoğu haciz memurlarıydı. Şehirden sular akardı. Bankamatik memurlar vardı. Hangi partiden devraldığımı söylememe gerek var mı? Benden önce 3 dönem CHP vardı. Şehrin yarısını gecekondu yapmışlardı. Elhamdülillah Paris gibi oldu. Çalıştık gayret ettik. İdeolojik belediyecilikten hizmet belediyeciliğine atladık. Kimseyi ayırmadık, kapıdan çevirmedik. Biz sadece hizmet ettik. Zamanında insanlar büyük şehirlere doğru geldiğinde, merkezi idaredekiler ve yerel idareciler insanlara yardımcı olacağına tam tersi bir tavır içinde olmuşlar. Sizler elinizdeki üç kuruş parayla helalinden ev yapmaya çalışmadınız mı? Yöneticilere düşen nedir? O işin planlamasını yapmak, insanların sorununu çözmektir. Tam tersini yaptılar hepsini kaçak durumuna düşürdüler. Başkanlığımda üzerinde tapusu olmayanlara taksitlerle o arsaları verdim. Yollarını, yeşil alanlarını yaptım, pırıl pırıl semtler ortaya çıktı. Yöneticiye düşen bu. Bunu ne yazık ki yapmadılar. Vatandaşın başında beklediler. Kendi partilisinden olmayanlara yıkım kararı verdiler. Her seçim gelip size tapu vereceğiz dediler. Bunların hepsini yaşadık” dedi.

HELALİ HOŞ OLSUN!
Kentsel dönüşüm hakkında konuşan Özhaseki, “Kentsel dönüşümle ilgili yasalar çıkarıyoruz. Kentsel dönüşüm bu memlekette zorunluluk, keyfiyet değil. CHP’li belediyeler başlar bu kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm diyor. Yapma kardeşim sen. Rantı mahalleliye bölüştür. Belediyeler tembellik yapıyor. Vatandaşla kim uğraşacak diyenler kolay bir sözlük bulmuş. Allah sizi ıslah etsin. İzmir’de kentsel dönüşüme başlamak lazım. Göreve geldiğimde ilk işim başbakanın talimatıyla buraya el koymak oldu. Toplamında 50 bin konutluk yer çıkıyor. Bir kısmı kamuya bir kısmı vatandaşa ait. Bakanlığa geçen konutları satmayacağız. Rant peşinde değiliz. İlk depremde mağdur olanlara oradan ev vereceğiz. Burada size iki seçenek sunacağız. Eğer bizimle anlaşırsanız başımızın üstüne, gelir yaparız. Eğer diyorsanız ki siz planları yapın biz istediğimiz gibi çalışalım. Planlar hazır. Salı günü imzalayacağız. Kaymakamlıkta bir memur belirledim. İsterseniz iletişime geçersiniz. 110 hektarlık alanla işe başladık. Yol, yeşil alan, okul alanı vs gibi yüzde 40’lık alan ayrılması gerekir. Biz burada yüzde 60’sı sosyal donatı alanı olarak ayırdık. Mal sizin istediğiniz gibi anlaşın. Helali hoş olsun. Bu sizin seçeneğiniz, istediğiniz gibi kullanın. Bu başladığımız hareket Karabağlar’ın kaderini değiştirecek. Modern bir yaşama doğru geçeceğiz” diye konuştu.

35-40 MİLYAR GİBİ BİR GELİR GELECEK, BU PARAYI NE YAPACAĞIZ?
Hükümetin imar barışı olarak nitelendirdiği imar affına dair bilgi veren Özhaseki, “Elimizdeki yapı stoku 26 milyon 358 bin. Yani tüm evlerimiz, fabrikalarımız, işyerlerimiz bu sayı. Bunun ne kadar imara uygun? Yüzde 30-35… Geriye kalan kısım tamamıyla imara aykırılık teşkil ediyor. Elindeki üç kuruşuyla vatandaş ev yapmış. Ne yapsın vatandaş? Yöneticiler önünü açmazsa sokakta yatacak hali yok. Bazı fabrikalar var. Dışarıya ihracat yapıyor. İki makine getirdiğinde çevirmiş işçi çalışıyor, kaçak durumuna düşmüş. Elektrik, su gaz bağlanamıyor. Belediyeler ceza yazmaya başlıyor. Bazı yerlerde bunu ahlaksızca yapıyorlar. Kendi adamlarına bir şey demiyorlar, karşı tarafa yıkım cezası çıkarıyorlar. Vatandaşın ensesinde kılıçla dolaşıyorlar. Vatandaş evini mecburen arsa fiyatına satıyor. Fabrika sahibi bankadan kredi alacağı zaman fabrikasını teminat gösteremiyor. Bu da yüzde 60-65’ler. Türkiye’de yaşayan 55 milyon insan devletle ihtilaflı. Bunları giderecek bir yasa yaptık. Bu yasadan istifade edemeyecekler çok az. Buralarda ne kadar sorun varsa hepsini çözecek yasa geldi. Hayırlı olsun. 35-40 milyar gibi bir gelir gelecek. Bu parayı ne yapacağız? Aldığımız karar şu; belediyeler mahallelerde kentsel dönüşüm işine girerlerse belediyelere sıfır faizli para olarak vereceğiz. Türkiye’yi depreme hazırlayacağız. Evlerimizde güvenli oturacağız. Bu topladığımız para yeniden size dönecek. Belediyelere şart koşuyoruz. Yüzde yüz yerli malzeme kullandığını bize taahhüt edecek. Hazine arazisinde oturanlar ne olacak? Kaç metrekare ettiğini, kaç para ettiğini bize bildirecek. Biz de o değer üzerinden ona satacağız. Belediyelere gitmenize gerek yok. Yalan söyleyen belediyelere gitmenize gerek yok. Bundan sonra önümüz açık. İmar anayasasını hazırladık. Meclis kapandığı için tek madde geçirdik. Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşümü ne kadar hızlı yapacağımızı anlatacağız. Kiraya çıkanların evine girinceye kadar bin liraya yakın kira parasını devlet olarak biz vereceğiz. Deprem geldiğinde içimiz yanmasın istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 
Asansör sapığını mahalleli linç etmeye kalktı
 
ABD'den gündemi sarsacak BM kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oy kullanım oranının en yüksek olduğu iki ülke
27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanım oranlarının özellikle ...
AK Partili Dağ: CHP'de bir genel başkanlık yarışı olacak
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "İzmir Büyükşehir Belediye ...
Başbakan Yıldırım’dan İzmir’e iki müjde: Kampüs ve millet bahçesi yapıyoruz!
Karabağlar’da konuşan Başbakan Yıldırım, “Size iki müjde var. Birincisi; ...
 
Vekil adayı Kırkpınar: Yaparsa AK Parti yapar
AK Parti İzmir Milletvekili adayı Yaşar Kırkpınar, Belediye Başkan Yardımcısı ...
TBMM Başkanı'ndan Aylin Nazlıaka'ya suç duyurusu
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 26. yasama yılının sona ermesi nedeniyle ...
AK Parti Bayraklı'dan CHP'ye 'pazar' tepkisi!
AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Özgür Hızal, pazarcılara ‘pazarcı terörü’ ...
 
Kılıçdaroğlu’ndan iş dünyasına: Açık ve net söylüyorum, CHP’yi destekleyeceksiniz!
Kılıçdaroğlu, “Ayın 24’ünde sandığa gideceğiz. Sadece sizlerin değil, ...
Akşener: Bana talimat verecek kişi anasının karnından doğmadı
İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, "Pensilvanya'dan ...
'Turgut Özal'ı limonatayla zehirlediler'
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva