HABERLER>GÜNCEL
12 Nisan 2013 Cuma - 15:27

İzmir’de ilk ‘akil’ açıklama: Özerklik tanınmalıdır!

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölge üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, Küçük Millet Meclisi’nde çarpıcı açıklamalar yaptı. Oran Türkiye’nin barış sonrası eyalet sistemine geçmesi gerektiğini söyledi.

İzmir’de ilk ‘akil’ açıklama: Özerklik tanınmalıdır!

İZMİR - Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölge üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, "Başbakan, cesur bir politikacı olmasaydı biz bilmem kaç yıl daha birbirimizi yiyor olacaktık" dedi.

- İlk tepki Oktay Gökdemir'den: Quo Vadis!.. tıklayınız...

Oran, İzmir Küçük Millet Meclisi tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Süreci Özel Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Avrupa'da Katolik ve Protestanlar arasındaki "30 Yıl Savaşları"nı anımsatarak, Türkiye'nin son 30 yılda bunun örneğini yaşadığını söyledi.

Yaklaşık 3 yıl süren Kurtuluş Savaşı'nda çoğu tifüsten 9 bin 800 kişinin ölmesine karşılık, Türkiye'de "30 Yıl Savaşı"nda 40 bin insanın yaşamını yitirdiğini anlatan Oran, bu süreçte ekonomik açıdan 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar civarında kayıp olduğunu kaydetti.

Baskın Oran, Fırat'ın doğusunda başka, batısında başka hukuk uygulandığını ileri sürdüğü bu süreçte, toplumsal kayıpların da bütün kayıplardan fazla olduğunu ifade etti.

Türkiye'de "Kürtlük bilinci"nin 1960'larda başladığını, ekonomik pazarın ise 1980'lerde Turgut Özal döneminde kurulduğunu dile getiren Oran, "Bu durumda Kürtlük bilincinin asimile edilme imkanı, bilimsel açıdan sıfırdı. Ekonomik pazar kurulmadan asimilasyon süreci devam ettiği için Kürtlük bilinci yükseldi" diye konuştu.


Baskın Oran, belli grubun belli düzeni sürdürmesi için korku ortamının devam etmesi gerektiğini belirterek, "Ama artık biz buna izin vermeyeceğiz. Uzlaşmak, barış yapmak zorundayız. Düşmanlıklar ilelebet devam edemez. Bu süreçte şüphelerim ve itirazlarım olmasına rağmen baştan başlamak gerekir diye geldim. Önce parmakların tetikten çekilmesi lazım ki konuşmaya başlayalım" şeklinde konuştu.
     
“YİĞİDİN HAKKINI YİĞİDE VERİN”
Konuşmasının ardından toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Oran, çözüm sürecinde barış dili kullanılıp kullanılmadığı yönündeki soruya, şu yanıtı verdi: "Hükümetin, özellikle Başbakan'ın bu konuda bu süreçte titiz davrandığını düşünmüyorum. Çok cesur karar aldı ama bu kararın ön koşulları olması lazım. Sen müzakere yaptığın insanlara hala terörist dersen, (Kürt sorunu yok, terör sorunu var) dersen kafalarda çok soru birikir. Terör 1984'te başladı ama bu tarihten önce Kürt sorunu yok muydu?"

Oran, her şeye rağmen yiğidin hakkını yiğide verilmesi gerektiğine işaret ederek, "Başbakan, cesur bir politikacı olmasaydı biz bilmem kaç yıl daha birbirimizi yiyor olacaktık" dedi.

Oran toplantıda yaptığı konuşmanın en dikkat çekici noktaları ise CHP’ye getirdiği sert eleştiri ve özerklik savunması oldu.

İŞTE O ÖNE ÇIKAN İKİ AÇIKLAMA
“Eğer süreç sekteye uğrarsa Kürtler hayal kırıklığına uğrayacak. Bu süreç büyük beklentiyle başladı. Güneydoğu'da yüzde 82'den yüzde 90'lara ulaştı. Beklenti ne kadar yüksekse hayal kırıklığı da o kadar yüksek olur. Bozulursa bir daha böyle bir girişimde bulunulamaz. PKK silah bırakmasının ardından reformların hızlı biçimde yapılmazsa ‘PKKcıklar’ çıkar. Silahlı örgütün parçalanmasından daha kötüsü düşünülemez. AVM ve metrolar patlar. Ceset parçaları, kanlar üstümüze sıçrar. Reform yetiştirilmelidir. Reform ise özerklik tanınmasıdır. Meclis Ankara'da olmalı her bölgenin kendi bölgesel meclisi olmalıdır. İzmir bunu istemez mi? Gaziantep ve Siirt'te Güneydoğu'daki eyalete dahil olmalıdır. Amaç Kürtlere özerklik verilmesi değil Türkiyelilere özerklik verilmelidir. Çözüm olmazsa Türkiye'nin geleceğinden korkarım. Kürtler hiç bağımsızlık istemedi hep özerklik istedi.”

“CHP diye bir parti yok. CHP çözüm istemiyor. 1920'lerin 1930'ların ezberleriyle söylemleri Türkiye'ye parçalamaktır”


 
DIŞARIDA PROTESTO!
Bu arada toplantı öncesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen İşçi Partisine üye bir grup, protesto gösterisi düzenledi. Baskın Oran, güvenlik önlemi altında salona girdi. Salonun dışında bir süre slogan atan grup, polisin uyarısı üzerine dağıldı.

Toplantının açılışında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmamasını protesto eden bir kişi salondakilerin sözlü tepkisiyle karşılaştı. Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili tanıtım filminin gösterilmesinin ardından toplantıyı protesto eden başka bir kişi ise kendi isteğiyle salondan ayrıldı.


 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
barış mı ? 13 Nisan 2013 Cumartesi 14:19

PKK İLE KUZEY SURİYEDEKİ PYD Yİ BİRLEŞTİRİP ORTADOĞUDAN GELEN TERÖRİSTLERLE ESADA KARŞI MÜCADELE KO NUSUN DA MI ANLAŞTILAR İMRALIYLA

Yorumu oyla      13      5  
private35 13 Nisan 2013 Cumartesi 12:26

herkes şunu bilmeliki bu süreç denilen şey savaş bitmesi için değil BOP projesi kapsamında federasyona geçiş için yapılmakta.Federasyona zorlamak için PKK kullanılıyor.Hiç kimse kan üzerinden yok savaş devam etsin istiyorlar şeklinde siyaset yapmasın.bu işe karşı çıkanların niyeti savaş devam etsin değildir, PKK silah elinde dağda beklerken PKK ya verilen sözle ve ülkenin başkanlık ve federasyonla yçnetilme sözü verilmiş olmasıdır.Yoksa PKK buna seyirci kalırmıydı.

Yorumu oyla      12      5  
smmm 13 Nisan 2013 Cumartesi 12:11

özerliği nereye ve kime verilmeli,T.C Altında yaşayan her zümreye özerklik verilmesi demek ülkeyi bölmek demektir.Doğu ve güneydoğu anadoluda ağalık sistemini kaldırıp toprak reformu yaparsanız.Bölge halkını ağalığa karşı koruyup kendi işini kazancını kazanmasını sağlarsanız.Diğer bölgelerde herkesin nağmerde muhtaç olmadığı bir geçim olanağı sağlar sanız buülkede savaş ve kan olmaz.1950 den beri ikti dar olanlar amarika ve zenginlere hizmet etmişler dir.Sağvesol görüşlü olması farketmez.Saygıla

Yorumu oyla      12      5  
uzmansiyasetci 13 Nisan 2013 Cumartesi 11:19

ibrahim baytak sözde akil adamlar halkla görüşcek denildi lakin dünkü toplantıya sırf davetli sivil toplum örgütleri katıldı benim sorularım vardı konuşmak için gitmiştim alınmadım

Yorumu oyla      13      5  
bucalı 13 Nisan 2013 Cumartesi 09:59

ne kadar manidar bir durum izmir halkı ne çok meraklı birilerinin piyonluğuunu yapmaya bu ülkede cenazeler gelir analar ağlar bayraklar alnır meydana iner cumhuriyetçilik milliyetçilik naraları atırlır terör bitsin diye hükümet ateşden gömlek giyoyo yeterki bitsin bu savaş analar evlatlar ağlamasın diye şimdide saçma saban naralar atılıyo vatan gidiyo elden diye bırakan bu işleri arkadaşlar işçi partinin genel bşk diğilmiydi apoyla iş birliği yapan ne oldu şimdi ulusalcılık oyunları oynanuıyo

Yorumu oyla      11      8  
Arda CEVAHİR 13 Nisan 2013 Cumartesi 02:32

SOLCUSUDA ATATÜRK E SALDIRIYOR YOBAZIDA NERDE DENİZ GEZMİŞLER NERDE TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE BEN TÜRKÜM VE BİR KÜRT KADAR BAĞIMSIZLIĞI HAK ETTİĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM SOLUN EKSENİMİ KAYDI TÜRKLERİN İFLAH OLMAYACAĞINIMI DÜŞÜNÜYORLAR YA MÜCADELE,TOP YEKÜN KURTULUŞ? inanın sol ideolojilerin tamamını kabul ediyorum ama vicdanımı yenemiyorum körü körüne kürt milliyetciliği yapılıyor türk solcularda umudun peşinde ama olacak olanı söyliyeyim size.küçük sevimli dindar bir kürdistan kurulacak sol ideoloji gine yok

Yorumu oyla      13      5  
TC misafir 12 Nisan 2013 Cuma 19:58

baskın oranın şu sözüne özellikle dikkat çekmek istiyorum "Silahlı örgütün parçalanmasından daha kötüsü düşünülemez. AVM ve metrolar patlar. Ceset parçaları, kanlar üstümüze sıçrar."...evet bu sözler nasıl bir korkunun esiri olduğunu açıkça gösteriyor. "o zaman dedelerimiz zamanında kurtuluş savaşını vermeselerdi ve bizler de emperyalist kan emicilere teslim olsaydık" bunun açıklaması bu anlama gelir. baskın bey biz bu ülkeyi korkarak kurmadık! milli marşımızın ilk kelimesi: "Korkma" sen anladın

Yorumu oyla      23      5  
ibrahim baytak 12 Nisan 2013 Cuma 19:42

MERAK EDİYORUM SALONA KİMLER ALINDI? SORU SORMALARINA İZİN VERİLDİ Mİ? Akil İnsan “2011 seçimlerinde BDP destekli bağımsız aday” Prof. Dr. Baskın Oran, şimdi yandaş mı oldu? "Başbakan, cesur bir politikacı olmasaydı biz bilmem kaç yıl daha birbirimizi yiyor olacaktık"

Yorumu oyla      19      5  
baskın oran 12 Nisan 2013 Cuma 19:19

gerici bölücü faşist...

Yorumu oyla      21      5  
T.C.isimsiz 46 12 Nisan 2013 Cuma 17:39

Yemin ediyorum zihnimiz bilinçaltımız büyük ihtimalle etki altına alındı ve hepimiz akıl tutulması yaşıyoruz..Yoksa bu kadar Atatürk ve rejim düşmanıyla aynı topraklarda bunca yıl yan yana aynı oksijeni tüketmiş olamayız..Nereden çıktı bu kadar zavallı bu kadar zübük figürler , bunlar 2002 den önce nerede yaşarlar ne yer ne içerlerdi , anlayamıyorum..Resmen vatanı bölüp parçalıyorlar ve maalesef seyrediyoruz, süreç iyice hızlandı..Alın size 2013 ABD yapımı " Türk baharı " ve ileri demokrasisi..

Yorumu oyla      27      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cudi’de Türkiye fotoğrafını değiştirecek piknik
Şırnak'ın Silopi İlçesi’nde Cudi Dağı'nda en son kanlı çatışma 21 Mart ...
Bahçeli’ye gönderme: ‘Ben akil insan Mükremin!’
Akil İnsanlar Heyeti'nin Güneydoğu temaslarına Diyarbakır'da devam ederken, ...
15 kez bıçaklayan kocasından şikayetçi olmadı!
Konya’da bir kadın, kendisini sokak ortasında 15 kez bıçaklayan eşinden şikayetçi olmadı.
 
Eskişehir'den Sertel'e 'Özgürlük ve Demokrasi' ödülü
Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Medya Başarı Ödülleri açıklandı. Gazeteciler ...
Şok teklif: Kandil de İmralı’ya gitsin!
PKK'nın Kandil'deki elebaşı Murat Karayılan, ''Neden bizden de bir heyet ...
Gözaltında çamaşır suyu işkencesi!
İşkenceden 10 ay hapse mahkum olan 4 polisin gözaltındaki bir zanlıya ...
 
İzmir’deki ‘yatık binalar’la ilgili hayati karar!
Kamuoyunda ‘yatık binalar’ olarak bilinen Karşıyaka Bostanlı’daki konutlar ...
İzmir'de yarı final coşkusu: Her yer sarı-lacivert
UEFA Kupası'nda çeyrek finalinde İtalyan Lazio takımını eleyerek yarıfinale ...
Büyükanıt'tan gizli tanık iddiasına yanıt!
Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, “Ergenekon” davasında gizli ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva