HABERLER>GÜNCEL
12 Nisan 2013 Cuma - 14:45

Cudi’de Türkiye fotoğrafını değiştirecek piknik

Şırnak'ın Silopi İlçesi’nde Cudi Dağı'nda en son kanlı çatışma 21 Mart 2012'de meydana geldi. Çatışmada altı özel harekatçı şehit oldu, yedi PKK'lı öldürüldü... Bir yıl sonra ise Cudi Dağı etiklerindeki köylerini terör olayları yüzünden terk eden köylüler, çözüm süreci ile birlikte yıllar sonra tarlalarını yeniden ekmeye başladı ve kentte yaşayanlar da araçlarına binerek, bir zamanlar kanlı çatışmaların yaşandığı noktalara pikniğe geldiler. Şimdi tek bir istekleri var: "Köyümüze geri dönmek istiyoruz"

Cudi’de Türkiye fotoğrafını değiştirecek piknik

ŞIRNAK - Çözüm süreci ile birlikte Cudi Dağı’nın Şırnak’ın Silopi İlçesi kısmında daha önce terör olayları nedeniyle boşaltılan köylerdeki tarlalar sahipleri tarafından ekilmeye başlandı. Köylüler, 1990’lı yıllarda terk ettikleri ve bir kısmı Genelkurmay Başkanlığı tarafından 'yasaklı bölge' kapsamına alınan Cudi Dağı eteklerindeki Başak, Esenler, Dedeler ve Uyanık köylerindeki tarlalarına döndü. Geçtiğimiz aylarda sık sık çatışmaların yaşandığı bölgeye çocuklarıyla birlikte gidip piknik yapan ve tarlalarını eken köylüler, terk ettikleri köylerine geri dönmek istediklerini dile getirdi.

http://imggaleri.hurriyet.com.tr/LiveImages/Foto%20Haber/824/T%c3%bcrkiye%27yi%20de%c4%9fi%c5%9ftirecek%20piknik/D121245550.jpg

Terör olayları nedeniyle, yaşadığı Uyanık Köyü’nü 24 yıl önce terk etmek zorunda kaldığını söyleyen 51 yaşındaki Reşit Bildik, şehir hayatına alışamadığını ve köyüne geri dönmek istediğini belirtti Bildik, "Biz barış istiyoruz. Köyümüze geri dönmek istiyoruz. Biz kardeşlik istiyoruz. Savaşın olmasını istemiyoruz" dedi. Boşatılan Başak Köyü’nün eski muhtarı 73 yaşındaki Mehmet Bilen de, "Köyümüze geri dönmek istiyoruz. Yolumuzun asfaltlanmasını elektrik ve suyun buralara getirilmesini istiyoruz. Barışın gelmesine de çok sevindik" dedi.
 
AKİL İNSANLARA ÇAĞRI
Başak Köyü’ne terk edenler arasında bulunan 37 yaşındaki Sevkan Bilen de düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Bu köylere tekrar dönmek istiyoruz. Akil insanlardan bir ricamız var. Bunu da gündemlerine alsınlar. Köylerin tekrardan inşası için yolu, suyu elektriği her anlamda yapılmasını istiyoruz. Biz tekrardan köylerimize dönmek istiyoruz. Toprağımızı sürmek istiyoruz. Hayvancılık ve tarım yapmak istiyoruz. Bu topraklar bizim için kutsaldır. Cudi dağı hemen arkamdadır. Yetkililerden, akil insanlardan köylere dönüş için bir platform oluşturulmasını talep ediyoruz." 1990’lı yıllarda terör olaylarında dedesine ait yıkılan evi ve o dönemde gittiği okulu gösteren 39 yaşındaki Mehmet Bilen ise, "İlkokulu bu okulda okudum. 1986 yılında ben bu okuldan mezun oldum. Eskiden bu köyde nasıl yaşıyorsak tekrar öyle yaşamak istiyoruz. Bu topraklarda insanca kardeşçe yaşamak istiyoruz" dedi. (Hurriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC DEMOKRAT 12 Nisan 2013 Cuma 15:21

Mehmet Bilen Demişki ! Bu Topraklarda İnsanca,Kardeşçe Yaşamak İstiyoruz. İyide Mehmet Emmi,Bizmi Orada Okulları Yaktık,Bizmi Öğretmenleri,Askerleri,Masum İnsanları Katlettik.Ne İstiyordunuzki Bizlerden.Töre Cinayetleri Sizde,Ağalık,Şıhlık,Dervişlik Düzeni Yaşam Tarzınız.Hiç Gözününüzü Kırpmadan Kendi Akrabalarınızı Dahi Öldürmek Sizlerde.Geçmiş Yıllarda Bir Köyün Tamamını Bile Katlettiniz. Aman Ne Olursunuz Bizlerden Uzak Durunda,Hiç Olmazsa Şehirlerimizde Bizleri Rahat Bırakın.

Yorumu oyla      21      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli’ye gönderme: ‘Ben akil insan Mükremin!’
Akil İnsanlar Heyeti'nin Güneydoğu temaslarına Diyarbakır'da devam ederken, ...
15 kez bıçaklayan kocasından şikayetçi olmadı!
Konya’da bir kadın, kendisini sokak ortasında 15 kez bıçaklayan eşinden şikayetçi olmadı.
Eskişehir'den Sertel'e 'Özgürlük ve Demokrasi' ödülü
Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Medya Başarı Ödülleri açıklandı. Gazeteciler ...
 
Şok teklif: Kandil de İmralı’ya gitsin!
PKK'nın Kandil'deki elebaşı Murat Karayılan, ''Neden bizden de bir heyet ...
Gözaltında çamaşır suyu işkencesi!
İşkenceden 10 ay hapse mahkum olan 4 polisin gözaltındaki bir zanlıya ...
İzmir’deki ‘yatık binalar’la ilgili hayati karar!
Kamuoyunda ‘yatık binalar’ olarak bilinen Karşıyaka Bostanlı’daki konutlar ...
 
İzmir'de yarı final coşkusu: Her yer sarı-lacivert
UEFA Kupası'nda çeyrek finalinde İtalyan Lazio takımını eleyerek yarıfinale ...
Büyükanıt'tan gizli tanık iddiasına yanıt!
Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, “Ergenekon” davasında gizli ...
AK Partili Başkan’ın işyerine Büyükşehir kilidi!
Buca Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Arslan’a ait Bornova’da ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva