HABERLER>GÜNCEL
6 Şubat 2024 Salı - 20:43

İzmir’de ‘deprem’ eylemi: Barınma hakkı beton lobilerine teslim edilemez!

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, Şubat depreminin yıldönümünde hayatını kaybedenler için anma töreni düzenledi. Törende konuşan TMMOB İKK Sekreteri Aydemir, “Doğa kaynaklı afetleri gerekçe göstererek, bu durumu fırsata dönüştürme çabalarının giydirilmiş adı, mevcut hali ile “kentsel dönüşüm” ütopyasıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış barınma hakkı, yurttaştan alınıp beton lobilerine teslim edilemez” dedi.

İzmir’de ‘deprem’ eylemi: Barınma hakkı beton lobilerine teslim edilemez!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin yıldönümünde hayatını kaybedenleri anmak için 30 Ekim 2020 İzmir depreminde hayatını kaybedenler anısına yapılan Bayraklı Deprem Anıtı önünde anma töreni düzenledi.

Törene CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkan adayı Emine Helil İnay Kınay ile birlikte çok sayıda siyasi parti ve STK katıldı.

Depremde hayatını kaybedenlerin anısı için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Sık sık “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganları atıldı. Basın açıklamasını ise TMMOB İzmir İl Koordinasyonu Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir okudu.

‘BİR ADIM YOL ALINAMADI’
Basın açıklamasında bulunan Aydemir, “Anadolu topraklarından geçen tüm kavimlerin, doğa kaynaklı afetler ve özellikle depremler ile boğuştuğunu tarihsel kayıtlardan biliyoruz. Bu nedenle, nüfusun yoğun olmadığı çağlarda, göçebe kültürünün etkisi ile yerleşik düzene geçemeyen halkların, din-tarım toplumu olmanın etkisi ile, doğa kaynaklı afetleri “tanrıların gazabı” olarak nitelendirmiş olmalarına elbette şaşırmıyoruz. Bizleri şaşırtan ve dehşete düşüren, Depremin oluş mekanizmasının çözüldüğü 20 ve 21. Yüzyılda, yaşadığımız topraklarda gerçekleşen 35 yıkıcı depremde, 200 bininin üzerinde insan kaybına, milyarlarca dolar zarara rağmen hala ders çıkarmayan yöneticilerin sorumsuzluğu ve cehaletidir.

Doğa kaynaklı afetler konusunda geldiğimiz durum vahim, merkezi idarelerin aldığı tutum ise kaygı vericidir. Bir yıl önce gerçekleşen deprem, yerleşim alanı planlaması konusunda hala bir adım yol alamadığımızı, barınma amacı ile yapılan ama toplu enkaza dönüşen yapılarımızı yöntemli olarak denetleyemediğimizi göstermektedir. Ürkütücü olan ise, üzerinden bir yıl geçmesine karşın, bölgede çadırlarda ve konteynırlarda yaşam savaşı veren yoksul insanlarımızın içimizi sızlatan durumudur.

Sonuçları itibariyle “asrın felaketi” kelimeleri arasına sıkıştırılarak ”kadere” bağlanan afetin sorumluları ortada yoktur. Yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yanında bir de “faili meçhul” kayıpların olması, ayakta kalma mücadelesi veren afetzede yurttaşlarımızın acısını neredeyse isyana dönüştürmüştür.

Uygar ülkelerde, yıkım ve can kayıplarından sorumlu yetkililerin görevlerinden istifa etmeleri bir zorunlulukken, ülkemizde bu durum neredeyse bir terfi gerekçesi olmuş, afetin üzerinden bir yıl geçmesine karşın, sorumlu mevkilerde bulunan hiçbir kamu görevlisi sorumluluğu üstlenmemiş veya merkezi idare tarafından görevden el çektirilmemiştir” ifadelerini kullandı.

‘YÖNETİM SİSTEMİNİN SONUCU’
Deprem sonrası afet yönetiminde yaşanan koordinasyon bozukluğuna dikkat çeken Aydemir konuşmasına şöyle devam etti:

“Deprem sonrası yaşanan koordinasyon bozukluğu, bölgeye ulaşımda yaşanan güçlükler, yardım malzemelerinin vicdan ve sorumluluk sahibi STK lar, gönüllü kuruluşlar ve meslek örgütleri dışında zamanında yerine ulaştırılmaması, zorlu kış şartlarında yurttaşlarımızı çaresiz bırakmış, deprem, sel gibi doğa kaynaklı afetlerde yurttaşın üstünü örtecek çadırı sağlamakla yükümlü Kızılay, kendi sitesinden çadır satışı yaparak adeta fırsatı ticarete dönüştürme telaşına düşmüştür.

Yaklaşan yerel seçimler öncesi, yıkıma uğrayan kentlerde “yardım alma” koşulunu, “oy karşılığı”na bağlayan yönetim sisteminin bir sonucu olarak, ülkemizin yeni afetlerde düşeceği durum kürsüden, hem de en yetkili ağız tarafından itiraf edilmiştir: ”Oy yoksa, yardım da yok!”

‘DENETİM SİSTEMİ YETERSİZ’
Son olarak Aydemir, denetimsizliğe vurgu yaparak, “Son 25 yıl içinde ülkemizin tamamında yapılan yer bilimsel çalışmaların sonuçları kaygı vericidir. Beş yüze yakın deprem üretme potansiyeli olan diri fayın var olduğu ülkemizde, kısa süre içerisinde veya uzun vadede ne zaman ve hangi noktalarda yıkıcı bir depremin olacağı ne yazık ki kestirilememektedir. O halde yapılması gereken şey, deprem zararlarını en aza indirecek güvenli alanlarda, mühendislik prensiplerine uygun yapı üretilmesi ve bu yapıların her aşamasının sürdürülebilir, etkin ve efektif bir sistem ile zemininden çatısına kadar denetlenmesidir. Oysa ülkemizde 1999 depremlerinden sonra 4708 sayılı Yapı Denetim Yasası ve uygulama yönetmelikleri ile yürürlüğe giren denetim sistemi, son depremde ortaya çıkan aksaklıklar göz önüne alındığında son derece yetersizdir.

Türkiye’de ilk deprem yönetmeliği 1939 Erzincan depremi sonrasında;1940 yılında yürürlüğe girmiştir. Bilimsel gelişmelerin yönetmeliklere yansıması elbette doğal kabul edilmelidir. Ancak, geçtiğimiz yüz yıl içinde yönetmelik 11 kez değişikliğe uğrarken bununla asimetrik olarak, “imar barışı” adı ile anılan 19 “imar affını” ve yıkılan binaların arasında ne kadarının imar affından yararlandığını öğrenmek istiyoruz.

Doğa kaynaklı afetleri gerekçe göstererek, bu durumu fırsata dönüştürme çabalarının giydirilmiş adı, mevcut hali ile “kentsel dönüşüm” ütopyasıdır. Yoksul insanların yaşamları boyunca elde ettikleri tüm birikimlerini kullanarak, aç kalma pahasına satın alıp, başlarını soktukları konutların, afet güvensiz alanlarda, denetimden yoksun ve “çürük” yapılmasının sorumlusu kendileri değil, mevcut sistemdir. Anayasa ile güvence altına alınmış barınma hakkı, yurttaştan alınıp beton lobilerine teslim edilemez” ifadelerini kullandı.

 
Bakan Yerlikaya'dan saldırıya dair yeni gelişmeler
 
AK Partili Saygılı’dan ‘mezarlık’ salvosu: Artık ölülerimizi kullanamayacaklar!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alo 7 Şubat 2024 Çarşamba 02:47

Bu hükümet TALAN VE YALANCI,tarım arazilerini betonlaştıran,zeytin ağaçlarına düşman,dağlardaki ormanlara karşı,bırakın doğa özgür kalsın DERELER ÖZGÜR AKSIN

Yorumu oyla      1      5  
Gül 6 Şubat 2024 Salı 22:07

Bırak artık şu rant beton hikayesi ni sizinle aynı fikirde değil kimse deprem de ölenler bu söylemler yüzünden öldü bu açıklamaları cimere sikayet edip bu odalar kapatılması şart bunlar insanların canı ile oynayan hükumetin karşıtı tipler hiç bir şey yapmayan aidat toplayanlar

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya'dan saldırıya dair yeni gelişmeler
İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen İçişleri ...
Kars-Ardahan kara yolu kapandı
Doğu Anadolu'da bazı kentlerde yoğun kar yağışı etkili oluyor. Meydana ...
Cani için istenen ceza belli oldu!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde aracına bindiği taksi şoförünü silahla vurarak ...
 
Kahramanmaraş’ta 9 bin 289 konut teslim edildi
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinin ardından yapılan 9 bin 289 konut, ...
İzmir'de taksicilerden sarı isyan!
İzmir'de taksi şoförleri, meslektaşları Oğuz Erge'nin, aracına aldığı ...
Apronda sır son... Cinayet mi, intihar mı?
İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda görevli yardımcı teknisyen olarak çalışan ...
 
Büyükşehir'den 6 Şubat hayrı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını ...
İzmir'de kan donduran telefon... 'Arkadaşımı vurdum kan kaybediyor'
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, Uğur Çakır'ı (25) tabancayla ağır yaralayıp, ...
8 ilde yoğun kar: Bin 431 yol ulaşıma kapalı
Yoğun kar yağışı nedeniyle bin 431 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva