HABERLER>GÜNCEL
7 Temmuz 2018 Cumartesi - 08:31

İzmir, çocuk ölümleri ve tacizlerine karşı ayakta

İzmir, çocuk ölümleri ve çocuk tacizlerine karşı ayaktaydı. Kentin dört bir yanındaki birçok kişi 'Çocuklar ölmesin' diye haykırdı. İzmir Kadın Platformu da hadım ve idam gibi tartışılan konuların çözüm olmadığını, sorunun kalıcı öneriler ile çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

İzmir, çocuk ölümleri ve tacizlerine karşı ayakta

Çocuk tacizlerine karşı ilk eylem İzmir'in Konak ilçesi Alsancak semtinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, Konak Kent Konseyi tarafından gerçekleştirildi. Çocuk istismarına karşı eylem yapan Konak Kent Konseyi üyesi yaklaşık 40 kişilik grup, üzerinde 'Çocuk susar sen susma', 'İstismara sessiz kalma ses ol', 'Çocuk bedenime dokunma' yazılı dövizler taşıdı. Basın metnini okuyan Konsey Başkanı Hamit Mumcu ölüm cezası ve hadım gibi cezaların suçların işlenmesine engel olmadığını ifade etti. Şiddetin şiddeti doğuracağını söyleyen Hamit Mumcu, "Şiddete şiddet ile karşılık vermek değil, çocukların korunması için aile içinde başlayan ve eğitim kurumlarında devam edecek ve hayatımızın her alanını etkisini göreceğimiz eğitim, koruma tedbirleri ve bunların uygulaması için yasal düzenlemelerin yapılması ve hayata geçirilmesi zorunludur. Konak Kent Konseyi olarak çocuklarımızı her tür şiddet ve istismardan korumak ve onları yaşatmak için bugüne kadar verdiğimiz mücadelemizi bugünden sonra da bu yolda arttırarak sürdüreceğiz" dedi.

Eyleme katılan CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ise, "Türkiye'de toplumsal barış bitti. Adalet süreci zedelendi. Ekonomik dar boğazda olan insanlarımız var. Aileler çöküntü içerisinde ve boşanmaların arttığı bir ortamda yaşıyoruz. Ne yazık ki çocuklarımız da bundan nasibini aldı" diye konuştu.

CAYDIRICI ÖNLEM İSTEDİLER
Alsancak'ta çocuk tacizlerine karşı bir diğer eylem ise İzmir Kadın Platformu tarafından yapıldı. Alsancak'ta bulunan ÖSYM önünde toplanan kadınlar, hadımın çözüm olmadığını, koruyucu önlemlerin alınmasını istedi. Kadınlar üzerinde, 'Eylül ve Leyla son olsun, çocuklar ölmesin. Çocuklarımızı yaşatmak için ses çıkarıyoruz' yazılı pankart ile Alsancak'ta yürüdü. Eylül ve Leyla cinayetlerinin son bulmasını isteyen kadınlar, 'Tacize, tecavüze karşı ses çıkar' sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Juliana Gözen, çocukların hayatlarının devlet tarafından korunmadığı için çalındığını ileri sürdü. Gözen, "Bu toplumsal dönüşümün temel sorumlusu olan AKP, devletin çocukların istismara uğradığı şartları ortadan kaldırma ve koruyucu-önleyici hizmetleri kurumsallaştırma görevini yerine getirmek bir yana, istismarı sadece hastalık ve ceza eksenine yerleştirmekte, hadım gibi insan haklarına aykırı çözümler ortaya atmakta. Toplumda açığa çıkan öfkeyi  gerçek sorumlu ve sebeplerden uzaklaştırarak söndürmeye çalışmaktadır" dedi.

'CEZA İNDİRİMİ UYGULANMASIN'
Çocuk istismarının araştırılması önergesini TBMM'de reddedenlerin; Eylül, Leyla ve daha nice çocuğun ölümünden sorumlu olduğunu söyleyen Gözen, "Fail, çocukların istismarcısıyla evlendirilmesini öngören önergeyi utanmadan meclise getirenlerdir. İstismar Yasası için 'Çocuğun rızasıyla yapılan işler' diyenler AKP'li bakanlardır fail. Fail, Ensar Vakfı'nda gerçekleşen istismarın üstünü göz göre göre örtenlerdir. Ensar Vakfı'na sahip çıkanları tebrik etmek için mecliste kuyruğa girenlerdir" diye konuştu. Kadınlar, çocuk istismarı ve cinayetlerinin son bulması için taleplerini de açıkladı. İstanbul Sözleşmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin uygulanmasını isteyen kadınlar, bakanların koordinasyonunda hazırlanan Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi'nin uygulanması gerektiğini açıkladı. Kadınların talepleri arasında, ceza indirilmelerinin uygulanmaması önerisi de yer aldı.

İDAM KONUSU GRUBU BÖLDÜ
İzmir'de çocuk istismarına karşı bir diğer protestoyu da Gündoğdu Halk Konseyi gerçekleştirdi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık, çocuk istismarını protesto etmek için buradan Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü. 'Çocuk susar sen susma', 'Çocuğa dokunan eller kırılsın', 'İzmir uyuma çocuğuna sahip çık' sloganlarıyla yürüyen gruptan bazıları idam istedi. Yine aynı grupta yer alan başkaları ise idama karşı çıkınca kısa süreli gerginlik yaşandı. Grubun yürüyüşü Gündoğdu Meydanı'nda son buldu. Burada açıklama yapan Konsey Başkanı Necati Tüysüzoğlu, "Biz Gündoğdu Halk Konseyi olarak son zamanlardaki çocuklarımızla ilgili istismar, taciz, tecavüz konularında zaten hassasız. Çocuklarımıza gerektiği gibi toplum olarak sahip çıkalım, onun için bir araya gelelim dedik. Sesimizi duyurabilmek için yürüyeceğiz. Bizim tek amacımız var. Özgür, mutlu, sevinçli bir yaşamı olsun çocuklarımızın. Onun için çalışıyoruz" dedi. 

Protestolar, yapılan açıklamalarının ardından son buldu.

ÖDEMİŞ'TE EYLEM
Ödemiş'teki çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi olan yaklaşık 100 kadın son günlerde artan çocuk ölümleri ve istismarlarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Salı Pazarı'ndan başlayan yürüyüş Hükümet Meydanı'nda son bulurken, kadınlar yürüyüş boyunca 'Masum bedenime dokunma' ve 'Çek o ellerini bedenimden' sloganları attı. Ellerinde pankartlarla yürüyen gurup Saraçoğlu Caddesi'ne geldiğinde çevredeki apartmanlarda yaşayan vatandaşlar guruba alkışlarla destek verdi.

Yürüyüşün sonunda Hükümet Meydanı'na ulaşan gurup adına basın açıklaması yapan Rahmihe Beykal, "Bu gün biz anne-babalar ne güzel bir adım attık. Bir araya gelme sebebimiz aslında hiç de güzel değil. Amacımız vahşete karşı ortak ses, tek yürek olabilmek. Artık çocuklar öldürülmesin, kaçırılmasın, tecavüze uğramasın. Başta çocuklarımız olmak üzere katledilen, yaşama hakkı elinden alınan her canlı adına buradayız. Ne yazıktır ki her yitip giden canımızın ardından, bu son olsun, ne olur tecavüze işkenceye maruz kalmasın diye dua ederek, sosyal medyada fotoğraflarını paylaşarak, kendi hayatımıza yine geri dönüyoruz. Bir kez daha gördük ki; evleri önünde oynayan çocukların kaybolmasını, şiddet görmelerini, yok yere yitip gitmelerini önleyemiyoruz. Onlarca, yüzlerce çocuğun yanmasına, zorla evlendirilmesine, tecavüzüne, gebe kalmasına, zorla çalıştırılmasına, öldürülmesine engel olamıyoruz. Biz anne babalar diyoruz ki; her çocuğun sağlıklı bir çevrede yaşama ve büyüme hakkı vardır. Unutulmamalı ki çocukların cinsiyeti değil çocuk olması önemlidir. Hiç bir hayvan yavru hayvana tecavüz etmez. Bu yitirdiklerimiz ve daha da kötüsü toplumca yaşadığımız endişe, insanlık değildir. Ben bir anneyim, siz bir anne, siz bir baba, abi, ablasınız. Artık yeter. Çocuklar öldürülmesin" dedi. (DHA)

 
3 bakanlığa ait atama kararları yayınlandı
 
Tarımda yüksek enflasyona İzmir freni!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 bakanlığa ait atama kararları yayınlandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ...
İzmir'de feci kaza: Canından oldu...
Çiğli ilçesinde yol kenarındaki bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü Berkan ...
Ödemiş'te kayboldu, Balçova'da bulundu!
Ödemiş ilçesinde, 4 gün önce ortadan kaybolan, ailesi ve jandarma tarafından ...
 
İzmir'in turizm cennetinde 'plaj' gerginliği!
Seferihisar ilçesindeki Akarca Koyu'nda yapılan denetimlerde, deniz suyunun ...
Kapatılan gazetenin yazarlarına ceza yağdı
Kapatılan Zaman gazetesi eski yazarları Ali Bulaç ve Şahin Alpay, 8 yıl ...
Ağrı Barosu'ndan Leyla için 'ihmal' iddiası
Ağrı Barosu, 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in kaybolduktan 18 gün sonra ölü ...
 
TSK'dan Münbiç'te 10'uncu devriye!
TSK ve ABD Silahlı Kuvvetlerince, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç ...
Babadan iğrenç savunma: Annen ölünce seninle...
Bolu'da öz kızı 16 yaşındaki D.D.'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla ...
İzmir'deki kumpas davasında arbede çıktı!
Tanık olarak ifade veren meslekten ihraç edilen savcı Zafer Kılınç'a yöneltilen ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva