HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Nisan 2012 Cuma - 15:26

İzmir baştan yaratılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezi yeniden canlandıracak Kıyı Tasarım Projesi’nde son aşamaya geldi. Başkan Kocaoğlu, özgün tasarımlar içeren proje için Ağustos ayında ihale yapacaklarını söyledi. Kocaoğlu “Finans sıkıntımız yok. Güle oynaya yaparız” dedi.

İzmir baştan yaratılıyor

CAN ÖZLÜ/EGEDESONSÖZ - İzmir Körfezi'ni ve 40 kilometrelik sahil şeridini yeniden yaratmak, insanların kullanımına daha fazla sunmak ve günlük yaşama entegre etmek için, Akdeniz Akademisi şemsiyesi altında yaklaşık üç yıldır yoğun bir mesai harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi.

- 'Rüya projenin' altında yatan anlayış... Gönül Soyoğul yazdı... tıklayınız...
Başta Şehir Bilimcisi Prof. Dr. İlhan Tekeli olmak üzere, onlarca mimar, şehir plancısı, sanat danışmanı, peyzaj mimarı ve ünlü tasarımcılardan oluşan dev bir kadro eşliğinde yürütülen İzmir’in Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi çalışmaları nihayet ete kemiğe büründü. Proje kapsamında, 40 kilometrelik körfez şeridi, coğrafik yapılarına göre önce beş farklı gruba ayrıldı. Daha sonra ise her bölge, kendi topografik özelliklerine göre 4 ana bölümde tasarlanmaya başlandı.

FOTO GALERİ: İZMİR BAŞTAN YARATILIYOR... tıklayınız...

ÖZGÜN TASARIMLAR KÖRFEZE RENK KATACAK

Her bölgenin sosyolojik ve fiziki özellikleri zemin yapıları ve marka değerleri göz önüne alınarak yeni projeler tasarlandı. Alaybey- Mavişehir hattı, Bayraklı sınır bölgesi, Alsancak- Konak Merkez tasarım alanı, Konak- İnciraltı sahil bandı ve Mithatpaşa kıyı şeridini kapsayan dev proje, birbirinden ilginç ve özgün tasarımları ortaya çıkardı. Kenti deniz ile buluşturmayı hedefleyen proje kapsamında yeni vapur iskeleleri, sınır boyunca kesintisiz yaya yolları, yeni kent asansörleri, yüzer marinalar, açık hava sinemaları ve Avrupa başkentlerini aratmayan yeşil alanlar tasarlandı.


İLK AŞAMA YEREL YÖNETİMLER
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; yanına Prof. Dr. Tekeli'yi ve bölge koordinatörlerini de alarak proje detaylarını ilk kez medyaya tanıttı. Ahmet Adnan Saygun Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına kent tasarımcıları, mimarlar ve medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Körfeze ve kente vizyon katacak tasarımların tamamlanma aşamasına geldiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projelerin bitmesi ile birlikte ihale aşamasına geçeceklerini, ilk etapta yerel yönetimlerin üzerine düşün görevleri yerine getireceklerini ve daha sonra da merkezi hükümet ile gerekli birimlerden izin alınması yöntemine başvuracaklarını söyledi.



İLK İHALE AĞUSTOS’TA
Projelerin Temmuz ayında tamamlanacağını müjdeleyen Kocaoğlu, en geç Ağustos ayında ihaleye çıkacaklarını belirtti. Projelerin ertelenmesi veya ötelenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Kocaoğlu, “Denize gidilemeyen yerlerde sahili canlandırmak için bu proje tasarlandı. Temmuz ya da Ağustos gibi ihaleye çıkacağımızı ön görüyoruz. Yerel yönetimler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Hemen ihaleye çıkıp yapmak istiyoruz. Merkezi hükümetten, bakanlıklardan alınacak izinler var. Onlar ile ilgili izin taleplerimizi de vakit kaybetmeden yapacağız. Mithatpaşa’da öngörülen alt geçit ve asansör gibi ciddi müdahaleler var. Bunlar zaman alacaktır ama projeler tamamlandıkça devreye gireceğiz. Finans ve irade zafiyetimiz yok. İzinler alındıkça tek tek tamamlayacağız” dedi.

“KISA SÜREDE TAMAMLAYACAĞIZ”
Projenin tasarlanması açısından etap etap da hayata geçirilebileceğinin altını çizen Kocaoğlu “Belirli bir kısmı da yapılsa, ileride ilavelerin yapılması ile zenginleyecek bir proje. Yeni gelişmeleri de bünyemizde taşıyabileceğiz. Bölüm bölüm de olsa yapacağız. Biten her projeyi ihaleye çıkacağım. Bütün kıyı bitsin onu da yapacağım. Tereddüt yok. Ötelemeyeceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatifinde olan işleri yapmak için projelendireceğiz. Tasarım projeleri biter bitmez ihaleye çıkacağız. Bir taraftan yapacağız, bir taraftan bitireceğiz, bir taraftan da İzmirliler kullanacak. Ne kadar kısa sürede olabilirse, sistem ve teknoloji ne kadar zamana geçit verirse o kadar kısa sürede tamamlamayı hedefliyorum” diye konuştu.

“PARA ÖNEMLİ DEĞİL, GÜLE OYNAYA YAPARIZ”
Projenin maliyeti konusunda da bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, tasarımların kente ve kentliye sağlayacağı sosyal katkının, maddiyatla ölçülemeyeceğini belirtti. Kocaoğlu, “Maliyet veya yaklaşık harcanacak para önemli değil. Kentliye getirisi daha üst düzeyde olacaktır. Hesabı kaça çıkarsa çıksın yapılacaktır. Alt geçit, asansör, vapur iskeleleri hepsine birden rakam vermek gerçekçi değil... Tahminen 50 milyon lira ile 100 milyon lira arasında bir şey çıkacaktır. Bu parayı da İzmir Büyükşehir Belediyesi güle oynaya karşılar, sıkıntı yok. Biz hizmet için varız. Bizim görevimiz hizmet etmek. geri kalan da vatandaşın taktiridir. Körfezin belli problemleri var.
KOCAOĞLU: 17 SENE DAHA BURADAYIM!
Büyükşehir Belediye Başkanı, mali duruma ilişkin soruların devamı üzerine net konuştu ve daha önce de yaptığı espiriyi tekrarladı. Kocaoğlu, "Bizim para problemimiz yok diye kaç defa söyleyeceğim! Hazineye borcumuz yok. Bir buçuk katrilyonunu üzerinde para ödendi 8 senede... Kendi finans dengemizi kuruyoruz ödüyoruz. 1 lira borcumuz yok ne devlete ne millete! Daha 17 sene buradayım bilmiyor musunuz? Hepsini teker teker hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı. 

“KIYI KULLANIM HAKKINI BİZE VERSİNLER”
Körfez Sahil Tasarım Projesi ile ilgili olarak, 5216 Sayılı Kanun’da yer alan kıyı dolgu alanlarının kullanımı ile ilgili belediyelere verilen yetkilerin de hatırlatılması üzerin, bu tür bir sıkıntının yaşanmayacağına dikkat çeken Kocaoğlu, “Bu kanun bizim projemizi engellemez. Orada bizim yapacağız ve tasarladığımız şeylerin, kıyı kullanımının bize verilmesi ile alakası yok. Büyük şeyler yaparsak izne gerek olur. İznin de neden verilmediği ayrı bir konudur. Yasa ile Büyükşehir Belediyelerine devredilmesi gereken kullanım hakkının neden verilmediğini merak ediyoruz. Şöyle bir şey var: Yerelleşme, yerel yönetim diye bir uygulama yok maalesef. Yasalar görev devrediyor, görev veriyorlar ama yetki vermiyorlar. Son yetkiler hep bakanlıklarda. Bütün yetki, merkezi hükümette kaldı. Kimseye bir şey sormuyorlar. ‘Yapıp geçerim ben’ diyor. Akçay Caddesi’ni ben düzenledim. Optimum AVM yaptılar, cadde kilitlendi. Limanda 102 bin metrekare AVM yeri ayrıldı. Alsancak gümrük binasının oraya bu AVM’yi oturtursanız, Alsancak trafiği çözülür mü? Sonra dönüp 'Belediye bunu çözsün' diyorsunuz. Böyle bir planlama, kente bakış, mantık olur mu? Kimse çözemez! Kurvaziyer limanının yapılacağı yere 102 bin metrekare AVM’nin problemini kimse çözemez. Elimizde sihirli değnek yok” dedi.




RANT DEĞİL, YAŞAM KALİTESİ YÜKSELECEK!
Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan Prof Dr. Tekeli de merkezi hükümetin yerel yönetimler üzerindeki baskıcı tutumunu eleştirdi. Tekeli “Bu proje, İzmir halkının düşüncelerinden süzülerek gelmiş bir projedir. Siyasi olarak kimsenin değil ve dıştan empoze edilen bir proje değil.  Kademe kademe geliştirilen bir proje. Yerel yönetim bakımından ilginç proje oldu. Çıkış noktası emlak rantlarını azdırmak değil yaşam kalitesine katkı yapmaktır. İlginç bir iddia taşıyor. İzmir’in vizyonunda tasarım kenti olmak var. Bu vizyonda tasarım ayağını hayata geçireceğimiz için, yol gösterici tasarımın yaratıcılığıdır. Tasarımcılar tek olmaya meraklıdır ancak yüz tasarımcı bir kapta yaratıcılıklarını bir araya getirerek bu projede ürün ortaya koyuyorlar. Üç tür proje geliştirdik. Körfezin kullanılışını bir gün değil yıllık takvim boyunca körfezin nasıl bir gösteri mekanına dönüştürüleceğini kapsıyor. Özgün bir şekilde planlanıyor. Şenlikle yaşamayı öğrenmeyi de içeren bir anlayışla planlanıyor. Merkezi hükümetin, kentlere emrivaki proje dayatması hoş değil. Demokrasi ile bağdaşmaz bu tutum. Buranın sahibi yerel yönetimlerdir. Demokratik bir toplumsa merkezi hükümet emrivaki yapamaz” ifadelerini kullandı.

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Tasarım stratejisi kapsamında, beş parçaya ayrılan körfez şeridi de adım adım canlandırılacak. Bölge koordinatörleri Mehmet Küçükoğlu, Zuhal Ulusoy, Nevzat Sayın, Tevfik Tozkoparan ve Serhan Ada da bölge bölge yaptıkları tasarımları paylaştı. Körfeze ve kente yeni bir vizyon kazandıracak olan projeler arasında yeni vapur iskeleleri, sınır boyunca kesintisiz yaya yolları, yeni kent asansörleri, yüzer marinalar, açık hava sinemaları ve yeşil alanlar dikkat çekti.

Mavişehir-Alaybey-Bostanlı-Karşıyaka Sahil Hattı: Yaya koşu yolları ve bisiklet hattı, Tersane’den Doğal Yaşam Parkı’na kadar kesintisiz hale getirilecek. Kıyıyı takip eden yaya yolları uzatılacak. Karşıyaka sahili örnek bir peyzaj güzelliğine kavuşacak. Kıyı kullanımını destekleyen trafik sistemi geliştirilecek. Çarşı girişindeki trafiği engellemek için de hemzemin geçit yapılacak. Bostanlı Pazarı her gün açık hale gelecek.

Turan-Bayraklı Yenikent Merkezi: Sahil şeridi boyunca gezi treni uygulamaya konacak. Denizin farklı noktalarına yüzer platformlar yerleştirilecek. Kıyı şeridine çocuk oyun alanları tasarlanacak. Bisiklet parkları ile motorsuz taşıtlar özendirilecek. Deniz ile bağlantılı ara yollar devreye sokulacak. Ekolojik koridorlar oluşturulacak. Kent asansörü inşa edilecek ve sahile geçiş kolaylaştırılacak. Deniz balkonları ile seyir imkanı sunulacak. Ahşap iskeleler ile denizden daha fazla faydalanma imkanı bulunacak. Sahilde yapay göller ve üzerlerinde kuş gözlem alanları yaratılacak. Eko park ile yeşil alan zenginleştirilecek. 2019 yılına kadar ise Bayraklı Yenikent Merkezi’nin tamamlanması ön görülerek proje sonlandırılacak. Sahili kaplayan bir kumsal oluşturulacak.


Alsancak-Konak: Palmiye ormanı yaratılacak. Yüzer açık hava sahneleri tasarlanacak. Yeşil amfi ile sanat etkinlikleri artırılacak. Marina ile deniz daha etkin kullanılacak. Cumhuriyet Meydanı’nın denizdeki paralel alanına yapılacak su meydanı ile canlandırılacak. Açık hava sineması yapılacak. yapay zemin ve eski rıhtım arasındaki kot farkı yeniden yapılandırılacak. Viyadük terası devreye sokulacak ve Kordon’daki boş alanda gökyüzü etkinlikleri de değerlendirilecek. Oyun ve kaykay müzesi hayata geçirilecek. Cumhuriyet ve Gündoğdu meydanları da yeniden şekillenecek.

Göztepe-Güzelyalı-İnciraltı Sahil Bandı: Kıyıda süreklilik sağlanarak, yüzen platformlar yerleştirilecek. Bölgeyi canlandırılacak kültür havuzu ve kültür adası projeleri de hayata geçirilecek. Engelliler ve bisiklet kullanıcıları için yeni yollar yapılacak. merdiven sokaklar yaratılarak, ara sokaklardan denize uzanan hatlar oluşturulacak ve bu hatların sonuna, denize taşan saksılar konacak. Sahil şeridi ahşap iskeleler ile renklendirilecek ve su oyun parkları da eğlenceli tasarımlara katkı koyacak. Sahilden Susuz Dede’ye kadar Yeşil Köprü yapılacak. Köprünün sonunda Susuz Dede’ye çıkmayı kolaylaştıracak bir de asansör bulunacak. Sahil şeridinde kumsal yaratılacak.

ELEŞTİRENLER DE OLDU
Tasarımların hayata geçirilmesinin ardından, beşinci evre olarak da özgün festivaller, tanıtım organizasyonu ve eğlence programları ile 24 saat yaşayan bir körfez yaratılacak. Vapurlar, gece yarılarına kadar hizmet verecek ve İzmir’in festival şehri olarak anılması sağlanacak. Bu kapsamda Akdeniz İzmir Festivali hayata geçirilecek. Hıdrellez halkın şenliği olarak tasarlanacak. Uçan, dev balonlar sahilleri süsleyecek. Tanıtım toplantısına katılan bazı sanatçılar ve gazeteciler de göze çarpan eksiklikleri sıraladı. Bazıları, yüzer marinaların körfez kirliliğine neden olacağını belirtirken, bazı sanatçılar da proje dahilinde sanatsal değerlerin çok az olduğuna dikkat çekti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
21 Nisan 2012 Cumartesi 13:19

HAMDİ BEY ATIYOSUN TÜM BU İNSANLAR İZMİR DOĞUMLU, İLHAN TEKELİ İAMİR ATATÜRK LİSESİ MEZUNU ALSANCAĞIN ÖZ EVLADI, BİLGİ SAHİBİ OLMADAN KARALAMA DOĞRU DEĞİLDİR, YAKIŞMAZ

Yorumu oyla      13      8  
HAMDİ 21 Nisan 2012 Cumartesi 12:23

izmirden hiçbir plancı mimar işim içimde yok nerden bulursunuz bu insanları, niye yarişmaya çıkmassımız.ilhan tekelinin teori hariç bir projesini gösterin yapmış ve gerçekleşmiş.sonuçta peysaş proleleri dışında bir şey yok. sakın alsancak kordona dokunmayın ,sahil düzenlemesinden herkes memnun.priştinanın bize armaganı

Yorumu oyla      15      8  
İzmir'e Yazık.. 21 Nisan 2012 Cumartesi 12:18

Zeynep Hanım, dediğiniz şeyin şu an İnönü Caddesi'nde yaşanan durumla ne ilgisi var Allah aşkına? Ya hiç geçmediniz bu caddeden, ya da görmediniz. Kaldırımlar bitti, bir de baktık çöp bidonları ya kaldırımın üzerinde, ya da caddede..! Bu nasıl proje, nasıl iş? Ama haklılık payınız da yok eğil, artık elalem başka şehirlerde çöp bidonlarını büyütüp yerin altına almış, 7-8 kere gidilecek olan yere tek seferde giderek, hem de sadece çöp kamyonu şoförünün alabileceği şekilde bir sisteme geçmişler.

Yorumu oyla      14      7  
izmirli 2 21 Nisan 2012 Cumartesi 11:58

gerçekten rüya.CHP varken izmirde bu rüya değil KABUS olur.

Yorumu oyla      20      7  
Alper Gürel 21 Nisan 2012 Cumartesi 10:39

Bir fantezik rüya. Dağ fare doğurdu. Ot, çiçek, böcek projesi. İki sinema bir platformla mı yeni İzmir olacak? Fahrettin Altay-Halkapınar tramvayı projede yok. Efendim sonra işleneckmiş... miş... Onun projesi zaten tamamlanmıştı. Yoksa üstüne su mu içiliyor? Bir de sahil yolundaki otopraklar kalkıyormuş. Ama hiç yeni otoparktan söz edilmiyor. Onca değerli mimar binlerce aracı nereye sığdıracaklar... Hayret bir şeysin Aziz bey, hala böyle şeylere seni, bu danışmanların inandırıyor...

Yorumu oyla      22      8  
zeynep 21 Nisan 2012 Cumartesi 10:16

izmir'e yazık rumuzlu arkadaş artık şehirlerde çöp bidonu konmuyor belli saatlerde çöpler dışarı çıkarılıp toplanıyor biraz izmir halkıda duyarlı olsun herşeyi belediyeden beklemesin

Yorumu oyla      13      13  
yorumcu 21 Nisan 2012 Cumartesi 10:13

desenize üçkuyular gibi buralarıda 15 sene AZİZ kalacak.

Yorumu oyla      18      7  
İzmir'e Yazık.. 21 Nisan 2012 Cumartesi 09:13

"kalben" isimli yorumcu, sabırla bekliyoruz demişsiniz. Gerçekten de İnönü Caddesi'ni sık kullanan birisi olarak seçimleri sabırla bekliyorum. Kaldırıma milyonlarca TL harcayıp da çöp bidonlarına yer yapmayı unutan zihniyete sabrediyorum. Yazık, başka ne diyeyim.

Yorumu oyla      20      9  
yeter 21 Nisan 2012 Cumartesi 09:13

İzmirde sadece kıyı şeridimi var. Her türlü yatırım düzen cevre hep aynı yerlere birazda arka bahçe ye bakalım.

Yorumu oyla      20      8  
bülent ışık 21 Nisan 2012 Cumartesi 07:35

Geçenlerde Melih GÖKÇEK bile itiraf etti metro yapımı belediye bütçelerini aşar onun için merkezi hükümetlerin yapması gerekir diye.Ama üçkuyular Metrosu bittiği zaman size kapak olacak.

Yorumu oyla      15      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İKLEV’den başkan Cevat Durak’a vefa ziyareti
Karşıyaka Lisesi Vakfı (İKLEV) yöneticileri Belediye Başkanı Cevat Durak’a ...
Aliağalı çocuklar hayallerindeki Aliağa'yı anlattı
Aliağa Belediyesi Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nin düzenlediği Çocuk Çalıştayı ...
Konak'ta 23 Nisan coşkusu başladı
İzmirliler şenliğe katılan çocukları balkonlardan el sallayarak, Atatürk ...
 
Bornova'da uluslararası su topu turnuvası
Bornova Belediyesi’nin temizliğiyle öne çıkan yarı olimpik yüzme havuzuna ...
Gönenç: Bergama truzimde hak ettiği yeri alacaktır
Bu yıl 15 – 22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri ...
Çiğlili miniklere atık yağ eğitimi
Bitkisel atık yağları toplayan Çiğli Belediyesi tarafından, daha bilinçli ...
 
Türk Hava Kurumu’ndan Ödemiş Belediyesi’ne teşekkür plaketi
1930 yıllarında Ödemiş’te yapılan THK binasının restorasyon çalışmalarındaki ...
Hollanda Kraliçesi'nden İzmir'e büyük ilgi
"Yaşayan Doğa" temasıyla Hollanda’nın Venlo kentinde gerçekleşen Botanik ...
Başkan Şenol'dan 'mobil' 3 yıl değerlendirmesi
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, göreve geldiği günden bu ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva