HABERLER>EKONOMİ
1 Eylül 2016 Perşembe - 09:28

İTB’den rekolte eleştirilerine yanıt!

Manisalı bağcılar tarafında gerçekleştirilen rekolte protestosuna İzmir Ticaret Borsası meclisinde yanıt geldi. Eleştirilere rakamlarla yanıt verilirken rekolte tahminlerinde son 10 yılda yüzde 98 başarı sağlandığı açıklandı.

İTB’den rekolte eleştirilerine yanıt!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclis toplantısında geçtiğimiz haftalarda Manisalı üzüm üreticileri tarafından rekolte açıklamasına karşı gerçekleştirilen tabutlu protestoya yanıt geldi.

ESKİ İŞ YAPIŞ ŞEKLİ İLE KENTİ BÜYÜTEMEYİZ
Meclis gündeminde konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir gündemini değerlendirdi.

Konuşmasında İzmir’in teşvik sorununu gündeme getiren Kestelli, kentin yol haritasını belirlenmesi gerektiğini söyledi. İzmir’in yeni teknolojik gelişmelerin içinde yer alması gerektiğini ifade eden Kestelli, “Biliyorsunuz ki İzmir, ince ayarı yapılmamış teşvik paketlerinin yarattığı haksız rekabetten çok çekti. Bundan iki yıl kadar önce yapılan İzmir Ekonomi Zirvesi’ndeki konuşmamda ‘İzmir neyin merkezi’ diye sormuştum. Bu soru o dönem özellikle yazılı basında sıkça gündeme geldi. Evet hala İzmir’de her şeyden biraz var ama tam olarak neyin merkeziyiz söyleyemiyoruz. Günümüzde teknolojinin ulaştığı her yer adeta bir ticaret merkezi artık. İzmir’in fark etmesi gereken de bence bu. Eski iş yapış şekilleri ile yolumuza devam ederek bu şehri büyütemeyiz. Aksi takdirde pastadan aldığımız pay her geçen gün küçülür ve bizler de eski güzel günleri anar dururuz” şeklinde konuştu.

TAKLİTLERDEN UZAK DURULMALI

Kestelli, “İzmir Limanı’nın bundan 100 yıl önceki etkinliğine, fuarın 50 yıl önceki hareketliliğine, gıda çarşısının 20-30 yıl önceki iş hacmine benzer heyecanlara ihtiyacı var İzmir’in. Sevdiğim güzel bir anonim sözü sizlerle paylaşmak istiyorum, ‘Taklitler gerçeğin kopyasıdır; gerçeğin gölgesinde meydana gelir ve gölgede kalırlar, gün ışığına çıkamazlar’ Kısacası biz de taklitlerden uzak durmalıyız. Hakkımız olanı talep etmeliyiz ama İstanbul, Ankara ya da başka herhangi bir yer ile yarışarak enerjimizi harcamamalıyız. Dünya ticareti yeniden yapılanırken, ülkemiz yeni bir ekonomik sıçrama arayışındayken biz de kendimize gerçekçi hedefler belirlemeliyiz. Ticaret bu şehrin tarih boyunca en önemli zenginlik kaynaklarının başında geldi. Ancak, herkesin ortak fikri dünya çok hızlı değişiyor ve ticaret de bu değişimden kendine düşen payı alıyor” ifadelerini kullandı.

İZMİR E-TİCARET MERKEZİ OLABİLİR
Türkiye’de elektronik ticaretin gelişmiş ülkelerin 10’da 1’i seviyesinde olduğunu söyleyen Kestelli, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilecek e-ticaret teşviklerini işaret ederek, “Serbest bölge benzeri avantajlarla donatılacak bir modelle  İzmir pekala elektronik ticarette önemli bir merkez olabilir. Yasal ve fiziki altyapı oluşturularak bu alandaki dünya devlerinin kentimize yatırım yapması sağlanabilir. İzmir’de kurulacak elektronik ticaret şirketlerine özel teşvik mekanizmaları geliştirilebilir. Hazırlıkları süren yeni yatırım teşvik düzenlemelerine bu konu eklenebilir.  Avrupa başta olmak üzere büyük bir pazarın tam ortasındayız. Çandarlı’da yapılacak liman, yeni havaalanı yatırımları gibi lojistik avantajlar ile İzmir dünyadaki e-ticaret şirketlerinin bir dağıtım üssü olabilir. Sadece İzmir değil, bölgemiz ve ülkemiz de böyle bir oluşumdan büyük kazanç sağlar. Bağlantılı sektörlerde yaşanacak gelişme ile İzmir tarih boyunca devam eden ticaret şehri unvanını koruyabilir. İzmir, inovasyon temasıyla uzun yıllar sonra ilk kez bizi heyecanlandıran İzmir Fuarı’nın heyecanını yaşarken, hızlanmamız adına bu düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim” dedi.

REKOLTE ELEŞTİRİLERİNE RAKAMLARLA YANIT
Meclis gündeminde geçtiğimiz hafta İzmir Ticaret Borsası  ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin rakamlarına karşı Manisalı üzüm üreticilerin gerçekleştirdiği cenaze namazlı protestoya yanıt geldi.

Yapılan çalışmaların şeffaflık ilkesi göz edilerek hazırlandığı ifade eden Kestelli’nin ardından kürsüye İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu geldi.

SON 10 YILDA YÜZDE 98 BAŞARI
Rekolte tahmin çalışmalarının üretim miktarı kadar önemli olduğunu söyleyen Zincircioğlu, çalışmaların en geniş katılımla gerçekleştiğini ifade etti. Çalışmaların bilimsellik ilkesine dayanarak yapıldığını, titizlikle yürütülen çalışmaların ardından tüm paydaşların onayına sunulduğunu söyleyen Zincircioğlu, “Buna göre son 10 sezon ortalaması olarak rekolteler müstahsil tescil miktarına göre yüzde 98 oranında başarıyla tahmin edilmektedir. İklim ve doğa olaylarına bu kadar duyarlı bir sektörde, üstelik toplam üretimin ne kadarının yaşa ne kadarının kuruya ayrılacağının önceden bilinmediği bir ortamda bu orandaki bir isabet gerçekten başarıdır” diye konuştu. ,

REKOLTE TAHMİNLERİ YÜKSEK DEĞİL ALÇAK
Zincircioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Farklı kurumların yaptığı eleştiriler rekoltenin yüksek açıklandığı yönündedir. Ancak, son on sezonun yedisinde rekolte tahminimizin gerçekleşen rekoltenin altında kaldığını dikkatinizi çekmek isterim. Bu çalışmanın eleştirilmesi yerine takdir edilmesini, en azından yapıcı eleştiriler ile geliştirilmesine katkı sağlanmasını bekliyoruz. Ayrıca, çalışmada yer almayan davet ettiğimiz kurumlarında önümüzdeki yıllarda çalışmaya katılmalarını arzu ediyoruz.”

 
'Fuar'daki Bornova'ya yoğun ilgi
 
İzmir'de zehir tacirlerine darbe!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli balıkçılara ilk gün şoku: Rüzgar vurdu!
İzmir'de balıkçılar, av yasağının kalkmasının ardından denize açıldı ancak ...
Türk Telekom'da şok gelişme: CEO Aslan...
Türk Telekom CEO'su Rami Aslan görevinden istifa etti. İstifa haberi KAP'a ...
İzmir ihracatı kan kaybediyor!
TÜİK verilerine göre 2016 yılı Temmuz ayında, 2015 yılının aynı ayına ...
 
Katmerciler TOMA'dan sonra zırhı kuşandı!
TOMA’ların üretimi ile gündeme gelen ve devlet kurumlarından aldığı ihalelerle ...
Bayram gelmeden kredisi geldi!
Kurban Bayramı ve bayram ertesi döneme denk gelen okula dönüş dolayısıyla ...
Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı
Türkiye'nin ihracatı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 ...
 
İzmir Limanı'na Güney Afrika'dan kardeş geliyor!
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en önemli ticaret kentlerinden olan Cape ...
Türk Akımı zirvesi: Gasprom geliyor!
Rus enerji şirketi Gazprom’un Üst Yöneticisi Aleksey Miller'ın, Türk Akımı ...
'Çeyrek' dibe vurdu! Vatandaşın yeni gözdesi...
Düğün sezonu ile birlikte yaz mevsiminde artan çeyrek altın satışları, ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva