HABERLER>EKONOMİ
4 Aralık 2014 Perşembe - 10:34

İş dünyasında seçim havası: Kimler/nereden aday olabilir?

Türkiye, 2015 seçimlerine doğru hızla yol alırken, iş dünyasında milletvekili adayı olacak isimler de konuşulmaya başlandı. Partiler güçlü isimlerle seçimlere girmek için iş dünyasının önemli temsilcilerine adaylık teklifi götürmeye hazırlanırken, siyasetle yakından ilgilenen işadamları da seçim yarışına start verdi.

İş dünyasında seçim havası: Kimler/nereden aday olabilir?

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - 2015 seçimlerine doğru geri sayım başlarken, İzmir iş dünyası da seçim havasına girdi. Erken seçim beklentisi nedeniyle partiler seçim çalışmalarını hızlandırırken, iş dünyasından milletvekili aday adayları da konuşulmaya başlandı. AK Parti, CHP ve MHP, İzmir’in önde gelen işadamları ile temasa geçerken,  aday adaylığa uzun süredir hazırlanan işadamları ise çalışmalara start verdi.


 
CHP’DEN KİMİN ADI GEÇİYOR?
Partiler, iş dünyasının ağır toplarını 2015 seçimlerinde değerlendirmek istiyor. Bu kapsamda CHP’nin daha önce de adaylık teklifi götürdüğü belirtilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın ismi milletvekilliği seçimlerinde de gündeme geldi. Ancak Yorgancılar’ın siyasete sıcak bakmadığı ifade ediliyor.



İkinci kez Ege Genç İşadamları Derneği Başkanlığı koltuğuna oturan Seda Kaya’nın adı CHP’den milletvekili adayı olarak geçiyor. Kaya’nın adı geçtiğimiz yerel seçimlerde de geçmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Seda Kaya’ya milletvekilliği için destek verdiği de ifade ediliyor.

CHP’den adı geçen işadamlarından biri de İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Küçükkurt… Aile olarak sol gelenekten gelen Küçükkurt’un adaylığa sıcak baktığı ifade ediliyor. ‘Milletvekili fabrikası’ olarak anılan İZSİAD, Alaattin Yüksel, İlknur Denizli, Mustafa Moroğlu gibi isimleri Meclis’e göndermişti.



CHP Eski İl Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Tacettin Bayır, milletvekilliğini erken açıklayanlardan. Bayır, 2015 seçimlerinde aday adayı olduğunu açıklayarak, "İzmir'i parlamentoda temsil etmek istiyorum"  dedi.

CHP İzmir’de ön seçim yapılmamasına tepki göstererek 2011 seçimlerinde Manisa’dan ön seçime giren Eski Konak İlçe Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yılmaz’ın da CHP’den yeniden aday olacağı konuşuluyor.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve EBSO Meclis Üyesi Hilmi Uğurtaş’ın da adı CHP’den geçiyor. 



Tire Süt Kooperatifi ile Küçük Menderes’te örnek bir kooperatifçilik modeli oluşturan Mahmut Eskiyörük de milletvekilliği seçimlerinde öne çıkan isimlerden. Özellikle CHP, Eskiyörük’ü istiyor. Ancak Eskiyörük’ün partiler üstü bir çizgide kalmak istediği de biliniyor.
Bornova Belediye Başkanlığı için CHP’den aday adayı olan Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa İduğ’un da CHP’den 2. Bölgeden aday adayı olması bekleniyor.

AK PARTİ’DEN KİM ADAY OLUR?
İki dönemdir İzmir Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Işınsu Kestelli’nin adı AK Parti’den geçiyor.



Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, şimdi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım’ın da Kestelli’nin adaylığını desteklediği belirtiliyor. Ancak Kestelli’nin siyaset konusunda henüz karar vermediği dile getiriliyor.

AK Parti’den 2011 genel seçimlerinde milletvekilliği adaylığı, geçtiğimiz yerel seçimlerde ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen SOCAR Türkiye’nin Başkanı Kenan Yavuz’un da adı kulislerde konuşuluyor. Türkiye’nin bir defada yapılan en büyük yatırım olan rafineri yatırımının başında olan Yavuz’un bu sefer siyasete adım atıp atmayacağı merakla bekleniyor.

Hem TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı hem Ege İş Kadınları Derneği Başkanı olan Betül Elmasoğlu da AK Parti’nin milletvekili aday adayları arasında anılıyor. CHP’nin de AK Parti’nin de Elmasoğlu’na adaylık teklifi götüreceği konuşuluyor.

2011 seçimlerinde AK Parti 1. Bölge 7. sıradan milletvekili adayı olan ancak kıl payı milletvekili olma şansını kaçıran İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Bilal Doğan, yine AK Parti’den aday… Son günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na muhalefetinin dozunu artıran Doğan’ın adaylık listesine daha üst sıradan gireceği konuşuluyor.

Eski MÜSİAD İzmir Şube Başkanı, şu an BMC Genel Koordinatörü Cemal Öztürk de AK Parti’den milletvekili adaylığı için adı geçenlerden. 2007 seçimlerinde AK Parti’den 2. Bölge 8. Sıradan aday gösterilen ancak seçilemeyen Öztürk’ün adı Ömer Cihat Akay’ın istifasından sonra AK Parti İl Başkanı olarak geçmişti.



Yerel seçimlerde AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Adayı olan ama kazanamayan Necip Kalkan, bu sefer şansını milletvekilliği için kullanacak. DYP’den bu yana yaklaşık 20 yıldır milletvekili olmak için çaba gösteren Kalkan’ın şansının bu sefer yüksek olduğu ifade ediliyor.

2011’de AK Parti İzmir 1. Bölge’den aday adayı olan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Necip Nasır’ın adı da adaylık için konuşuluyor. İTO seçimlerinde Başkan Ekrem Demirtaş’a karşı rakip olan ancak kaybeden Nasır’ın adı AK Parti İl Başkanlığı için de geçmişti.



AK Parti’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı sürekli gündeme gelen işadamı Mahmut Özgener’in de AK Parti’den milletvekili adayı olabileceği konuşuluyor.

2007 seçimlerinde AK Parti’den İzmir 1. Bölge 7. sıradan aday olan Akça Holding CEO’su Cemal İpekoğlu’nun ismi de milletvekili adayları arasında geçiyor. İş dünyasında uzlaşmacı kimliği ile bilinen İpekoğlu’nun aday olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Eski Devlet Bakanı Ekrem Pakdemirli’nin oğlu olan Bekir Pakdemirli’nin 2011 seçimlerinden sonra 2015 seçimlerinde de şansını denemek istediği ifade ediliyor. Geçtiğimiz seçimde 2. bölgeden yarışa giren ancak kazanamayan Pakdemirli,  hükümet tarafından Turkcell yönetimine getirilmişti.

AK Parti Çeşme Belediye Meclis Üyesi ve turizmci Bülent Tercan’ın adı da AK Parti milletvekili aday adayları arasında geçiyor.  Tercan, 2011 seçimlerinde de aday adayı olmuştu.

TÜGİAD Ege Şube Başkanı olarak dikkat çekici çalışmaları ile öne çıkan AK Parti kökenli Musa Turan’ın adı da milletvekili adayları arasında geçiyor.

Önce Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı, sonra Yönetim Kurulu Başkanı olan Abdulvahap Olgun’un adı ise AK Parti’den milletvekili adaya adayı olarak geçiyor.

Anadolu Birliği Başkanı olan işadamı Ferhan Ademhan da AK Parti’den adı geçen isimlerden. Ademhan’ın çözüm sürecinde vereceği mesajla İzmir’deki Kürt oylarında etkili olacağı ifade ediliyor.



İzmir’de önemli inşaat projelerine imza atan Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Azat Yeşil’in de AK Parti’den aday olabileceği konuşuluyor.



MHP CEPHESİ
MHP’den Konak Belediye Başkan Adayı olan İTO Meclis Üyesi Adil Özyiğit’in MHP’den milletvekilliği adayı olabileceği ifade ediliyor.

MHP İzmir İl Yönetiminde yer alan Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ‘madenci’ Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ürün ile EBSO Meclis Üyesi Mehmet Karahaliloğlu’nun adı da milletvekilliği adaylığı için geçiyor.

Öte yandan CHP’den ayrılıp Anadolu Partisi’ni kuran Emine Ülker Tarhan’ın partisine katılan Ege Otomotiv Derneği Yöneticisi ve İTO Meclis Üyesi Kasım Gündüz’ün de aday olması bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
20 Ocak 2015 Salı 23:54

şener akdemir gençlerin adayı akdemir,i mecliste görmek istiyoruz hem eğitimli hatipliği ve bedendillini çok güzel kullanıyor tek kelimeile on numara

Yorumu oyla      11      5  
MEHMET ERGÜL 5 Aralık 2014 Cuma 10:10

Cemal Öztürk KURULUŞUNDAN BU YANA BU HAREKETİN İÇİNDE,KENDİSİNE VERİLEN GÖREVLERİ HAKKIYLA YAPABİLECEK,DONANIMLI BİR ŞAHSİYETTİR,KENDİSİNE BAŞARILAR DİLİYORUM. M.ERGÜL-TİREBOLU

Yorumu oyla      11      5  
DELEGE 5 Aralık 2014 Cuma 00:53

Aman ha Tacettin bayır,ALİ YILMAZ hayatta oy yok.ön seçim nasıl olsa üyeler olarak biz karar vereceğiz ve doğru karar vereceğiz.

Yorumu oyla      11      6  
Partili 4 Aralık 2014 Perşembe 19:21

ak partiden engelliler koordinasyon merkezi il başkanı ahmet uğur baran da aday olmalıdır engelli camiası olarak yoğun baskı yapıyoruz inşallah kabul edecektir

Yorumu oyla      12      5  
Mustafa Y 4 Aralık 2014 Perşembe 16:47

mahmut özgener,ışınsu kesteli, bülent tercan,necip kalkan gibi izmir iş dünyasının önde gelen isimleri AKP.den miletvekili olurlarsa, ideolojik davranmayıp, izmir için çalışacaklarını sanıyorum.bugünkü vekillerden daha iyi iş çıkarırlar izmir için.en azından doğruya doğru derler...tabi ben AKP. ye oy vermem :)

Yorumu oyla      15      9  
partici 4 Aralık 2014 Perşembe 15:57

Hem partideki emeği hem ticari yaşamdaki başarısı,bilgisi ve birikimi ile Tacettin Başkanın hakkı olduğunu düşünüyor ve destekliyorum.

Yorumu oyla      14      10  
yurttaş 4 Aralık 2014 Perşembe 14:16

CHP Genel Merkezi her iki bölgeden en fazla 1 er tane adayı merkez yoklaması ile belirlemeli kalan adayların tamamı önseçimden çıkmalıdır. Üyelerle önseçim en adil olan önseçimdir.

Yorumu oyla      18      7  
Buse Denizci 4 Aralık 2014 Perşembe 13:34

Yusuf Baratalı'yı da vekil olarak görmek istiyoruz..

Yorumu oyla      11      14  
Mahmut Karakaplan 4 Aralık 2014 Perşembe 12:48

Hilmi Değirmenci. Hak edenlerin en başında geliyor.

Yorumu oyla      15      15  
OZAN 4 Aralık 2014 Perşembe 12:10

İZMİRDE İLK 6 YA KİMİ KOYARSAN SEÇİLİR TABİİ ANCAK BİR ÖNSEÇİM YAPILSINDA GÖRELİM KİMLER SEÇİLECEK.

Yorumu oyla      22      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bankalar için yeni tedbir kapıda!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bir ay içinde bankaların daha uzun vadeli ...
Yorgancılar'dan 'petrolde yüzde 30 düşüş' çıkışı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, petrol ...
Demirtaş-Yorgancılar kavgasında mektup diplomasisi!
Devletin sanayiciye TOKİ modeliyle fabrika yapması önerisi nedeniyle EBSO ...
 
İZKA kesenin ağzını açtı: 30 milyonluk dev destek
İzmir Kalkınma Ajansı’nın haziran ayında ilan ettiği mali destek programlarında ...
Enflasyon yine arttı, şampiyon salatalık!
Kasım ayında enflasyon yüzde 0,18 arttı, yıllık TÜFE yüzde 9,15 oldu. ...
Flaş: Basmane Çukuru’nda ikinci iptal!
İzmirlilerin Basmane Çukuru diye bildiği Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin ...
 
İzmir turizmi denizde kaybetti!
İzmir’de turist sayısında yaşanan düşüş, kasım ayında da devam etti. Geçen ...
Havayolu devinde grev devam ediyor
Havayolu şirketi Lufthansa'da çalışan pilotların iş bırakma eylemi perşembe ...
Torbalılı sanayicinin elektrik sorunu TBMM’de
Son olarak hafta sonu oda ve borsaların ortak toplantısında Torbalı Ticaret ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva