HABERLER>POLİTİKA
14 Şubat 2024 Çarşamba - 19:45

Integral'den İzmir için çarpıcı anket... İki aday arasında burun farkı!

İzmir merkezli İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin İzmir fotoğrafını çekti ve İzmirlilerin tercihlerini mercek altına aldı.

Integral den İzmir için çarpıcı anket... İki aday arasında burun farkı!

İntegral Araştırma Genel Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız yaptıkları araştırma ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaldız, CHP’deki aday tartışmalarının yoğun olduğu bir dönemde başlangıç fotoğrafını yansıtan verilere ulaştıklarını belirtti. 

CHP, Cumhur İttifakı ve İYİ Parti adaylarının netleşmesinin ardından yapılan ilk araştırmada; 25 yıldır CHP’nin kalesi saydığı İzmir’de seçim yarışının kıran kırana geçeceği sonucu çıkarken Cumhur İttifakı’nın sahaya sürdüğü Hamza Dağ’ın adaylığını iki İzmirli’den biri doğru buldu. CHP’nin Adayı Cemil Tugay’ın beklenen rüzgârı yaratmadığı görülürken sonuçlarda CHP’deki adaylık itirazlarının sönümlenmesinin önemli bir etken olduğu vurgulandı.

KARARSIZLAR DENGEYİ DEĞİŞTİRECEKTİR
Yaldız açıklamasında "46 günlük süreçte; her iki adayın lehine ve aleyhine değişiklik olması mümkün. 19,5’i kararsız olmak üzere toplamda %30’u bulan kararsız ve protest seçmenin varlığı; yolun başında olunduğunun göstergesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Mayıs’ta İzmir’de yaklaşık yüzde 33 civarında oy aldığı düşünüldüğünde; Hamza Dağ’ın da potansiyelinin gerisinde olduğu; ancak CHP Adayı Tugay’dan daha yüksek oranda onaylandığı, seçmene daha çok güven verdiği görülmüştür. CHP içinde Büyükşehir ve ilçelere yönelik adaylık tartışmalarının dozu; sonucu doğrudan CHP aleyhine etkilemiştir. CHP, mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer’i doğru yönetilemeyen süreç nedeniyle siyasi mağdura dönüştürmüş; pek çok ilçede ve büyükşehir adaylıklarına itirazlar, sonuçları CHP aleyhine etkilemiştir. Çektiğimiz bu ilk fotoğraf; İzmir’deki seçim yarışının çetin bir rekabet ortamında geçeceğini, ancak kararsızların dengeyi değiştirebileceğini göstermektedir” diye konuştu.

Seçmen 3 parça
İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi;6-12 Şubat tarihleri arasında İzmir’in 16 ilçesinde, 2022 TÜİK verileri esas alınarak, yaş, cinsiyet ve 14 Mayıs oy tercihleri üzerinden siyaset kotası tutularak, toplam 1648 katılımcı ile kantitatif araştırma tekniklerinden telefonla görüşme (CATİ) yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmada; seçmenin nabzı tutuldu.

“31 Mart’ta Büyükşehir Belediyesi için hangi partinin adayına oy vereceksiniz?” sorusunda CHP adayı ile Cumhur ittifakı adayı arasında kararsızlar dağıtılmadan sadece %1,2 puanlık bir oy farkının olduğu görülmüştür.TİP ve DEM gibi kentte ciddi karşılıkları olan partilerin yerel seçimde aday çıkarmaları, İYİ Parti adaylarının kent merkezinde beklenenin üzerinde varlık göstermeleri halinde; CHP Ve cumhur İttifakı arasındaki iktidar mücadelesininkıyasıya bir rekabete sahne olabileceği değerlendirilmiştir. İki aday arasında, CHP adayının burun farkıyla önde olduğu araştırmada, seçmenin yaklaşık %30’unun kararsız ya da sandığa gitmeyecek protest eğilim gösterdiği dikkat çekmiştir.

DEM seçmeni CHP’ye yakın
Araştırma,DEM Parti’nin aday çıkarmaması halinde seçmenlerinin ( %51,7) yarıdan fazlasının CHP adayına oy verme eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. DEM’in adayına oy vereceğini söyleyen 3 seçmenden birinin, partisinin aday çıkarmaması durumunda kararsız olduğunu ifade etmesi de önemlidir. Ortaya çıkan tablo; DEM Parti seçmeninin, partisinin aday göstermemesi halinde, seçiminde CHP’ye daha yakın olduğunu göstermiştir.

2 İzmirli’den 1’i Hamza Dağ’a “Doğru Aday” diyor
Araştırmaya katılanlar; İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için CHP ve Cumhur İttifakı adaylarını ne kadar doğru buldukları sorulduğunda; CHP adayı Cemil Tugay’ın adaylığını doğru bulanların oranı %26,2 Hamza Dağ’ın adaylığını doğru bulanların oranı %49,2 oranında tespit edilmiştir.  Katılımcılara Dağ ile Tugay arasından birini tercih etmeleri gerekse hangisini tercih edecekleri sorulduğunda ise; Hamza Dağ tercihi %41,9 olurken Cemil Tugay tercihi %39,1 gerçekleşmiştir. 

Cemil Tugay’ın adaylığı partisi ve oy alma potansiyeli olan kesimlerce yeterince onaylanmazken Hamza Dağ’ın adaylığının Cumhur ittifakının büyük bölümü tarafından hatta rakip partilerin %35’i tarafından daonaylanması önemli bulunmuştur.

Cumhur İttifakı İzmir’i kazanabilir mi?
Araştırmanın sonuçlarına göre; CHP’de bir türlü dindirilemeyen adaylık itirazlarına paralel olarak gelişen sürecin CHP açısından kazanma sürecini zorlaştırdığı varsayımının güçlendiği söylenebilecektir.  Buna göre katılımcılara yöneltilen “Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma olasılığı var mı?” sorusunda ‘Kazanamaz ve kesinlikle kazanamaz’ cevaplarının toplamı %43’ü bulsa da katılımcıların %18’i kazanacağını, %31,6’sı ise kazanma ihtimalinin olduğunu ifade etmiştir.

Siyasi çapraz analizlerde;  AK Parti seçmenlerinin %37’sinin kazanabileceklerine ikna olmamalarına karşın; CHP seçmenlerinin %43’ünün Cumhur İttifakı’nın kazanabileceğine dair ihtimalleri düşünüyor olması dikkat çekicidir.

İzmir’i hangi isim daha iyi yönetir?
Katılımcılara ‘oy tercihinizden bağımsız olarak İzmir’i hangi aday daha iyi yönetir?’ sorusu yöneltildiğinde Cumhur İttifakı adayı Dağ, %42,7 ile CHP adayı Tugay’a açık ara fark atmıştır. Tugay’ın İzmir’i daha iyi yöneteceğine inananların oranı %26,2’de kalırken, İyi Parti adayı Özlale de %5,5 ile üçüncü tercih olmuştur. %21,5 fikrim yok demiştir.

14 Mayıs oy tercihleri üzerinden bakıldığında ise; AK Parti seçmeninin %79’u, CHP seçmeninin %23’ü, MHP seçmeninde %90, Yeşil Sol %25, İyi Parti %23,9 oranında Dağ’ın İzmir’i daha iyi yöneteceğini söylemektedir.

Dağ, ikili yarışta daha önde
Katılımcılara; Cumhur İttifakı’nın Adayı Hamza Dağ ile CHP Adayı Cemil Tugay arasındaki tercihleri sorulduğunda; Hamza Dağ diyenler Yüzde 41 oranında tespit edilmiştir. Tugay’ı tercih edenler %39,1 olarak bulunurken; kararsızlar ile ikisini de tercih etmeyecekler toplamda %20’ye yakındır.

CHP kimi aday yapmalıydı?
“CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kimi aday göstermeliydi?” sorusuna yanıt veren İzmirliler’ in%66,9’u bu konuda fikirleri olmadığını ifade etmiş; fikir beyan eden%33,1’lik kesimde en yüksek karşılığı %21 ile Tunç Soyer elde etmiştir. CHP tarafından 30 Ocak tarihinde (Araştırmanın saha tarihinden 7 gün önce) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ilan edilen Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın adı %4,2 oranında gelirken; Tunç Soyer’in aday gösterilmesini ifade edenlerin, 14 Mayıs’ta oyunu CHP’ye veren seçmendeki oransal karşılığının %28’i, Yeşil Sol seçmenlerinde %44’ü bulması önemli ve dikkat çekici bulunmuştur.

 
Avrupa Konseyi'nden Özel'e 'Tunç Soyer' mektubu
 
İzmir’deki iki madeni işaret etti, uyardı: Başımıza gelmeyeceğinin güvencesi yok!
YORUMLAR
Toplam 28 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selvi Karabulut 16 Şubat 2024 Cuma 00:28

"İsimsiz" İntegral araştırmayı 2014 yılından beri takip ediyorum bölgemizin gururu anket firması... 2014''de seçimlerde nokta atışı ile bilmişti, o günden beri güvenle takip ediyorum.

Yorumu oyla      1      1  
15 Şubat 2024 Perşembe 13:19

İntegral siz nerden bileceksiniz anket işlerini, CHP'nin anketçisı hepinizden iyi; Özgür Özel.

Yorumu oyla      1      1  
15 Şubat 2024 Perşembe 12:18

Dersim çetsi işbaşında Korku imparatorluğu imajı yaymaya çalışıyorlar. Asıl dertleri 1 10 yıl daha İzmir i sömürmek.

Yorumu oyla      1      1  
Red Kit 15 Şubat 2024 Perşembe 09:59

Birisi yazmış oyum meclis seçiminde CHP 'ye belediye başkanlığında başka partiye diye ben bunun tam tersini yapacağım.

Yorumu oyla      3      4  
izmirli_ 15 Şubat 2024 Perşembe 09:57

"Belediye başkanlığı için gösterilecek aday" sorusuna yüzde 69 oranında fikrim yok cevabının verilmiş olması çok düşündürücü. Bu CHP halkta karşılık bulan bir siyasetçi çıkaramıyor demektir. Ciddiye alınması ve üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir konu. Oyum elbette ki Cemil Tugay'a. Talancılara, doğa katillerine, rantçılara, tarikatçılara oy mu verilir.

Yorumu oyla      5      7  
Gazeteci 15 Şubat 2024 Perşembe 09:52

Sayın Yaldız lütfen bütün partilere ver coşkuyu sıra ile hepsinin durumu iyidir öndedir diye söyle Kılıçdaroğlu'na yüzde altmış öndeyiz dedi bazı anket firmaları indirdiler paraları kasalarına dikkat et kolay gelsin...

Yorumu oyla      5      1  
Gobegini kaşiyan adam 15 Şubat 2024 Perşembe 09:36

Akp gelince kordonda bira icersiniz he gece mekanlarda takılırsiniz gorecem sizi

Yorumu oyla      2      10  
Karabağlar 15 Şubat 2024 Perşembe 09:13

Oyum kesinlikle Hamza beye. bu rezillikten kurtulmak için bu sefer Akp

Yorumu oyla      6      6  
Bulut 15 Şubat 2024 Perşembe 08:54

Akp ye oy verince hizmet gelseydi 25 yıl yönettikleri istanbul cennet_i ala olurdu. Ne dediler istanbul elden gidince biz bu şehre ihanet ettik. Şimdi de İzmirde akp nin açıkladığı projelere bak hep ranta dayalı

Yorumu oyla      6      3  
Eren Kale 15 Şubat 2024 Perşembe 08:18

Boş verin para karşılığı yapılan anketi. Ben size iş yerimde oluşan anket sonuçlarını açıklayayım. 10 kişi ile yapılan görüşmelerde, Cemil Tugay'in aday olması durumunda daha önce CHP için oy kullanan 4 kişi oy vermeye gitmeyecek.2 CHP 1 akp 2 iyi parti 1 diğer. CHP aday konusunu masaya yatırmazsa seçim sonucu belli.

Yorumu oyla      15      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa Konseyi'nden Özel'e 'Tunç Soyer' mektubu
Avrupa Konseyi Sosyalist Grubu Başkanı Prof. Dr. Vladimir Prebili, CHP ...
Adaylığı geri çekilmişti… Partiye destek mesajı!
Çiğli’de krize neden olan aday belirleme süreci CHP Lideri Özgür Özel ...
İrfan Değirmenci, TİP'in Çankaya adayı oldu
TİP'in sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, gazeteci ...
 
CHP adayı Tugay’dan birlik mesajı: Ağabeylik yok, ekip çalışması var!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, ilçe belediye ...
Türkiye ile Mısır arasında ortak bildiri imzalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik ...
İYİ Parti'de gerilim: İl Başkanı görevden alındı!
İYİ Parti’nin Ankara ilçelerindeki belediye başkan adaylarının tanıtıldığı ...
 
İYİ Parti İzmir'de 12 ilçede daha adaylar netleşti!
Yerel seçimlere kısa bir süre kala İYİ Parti 12 ilçede daha adayını belirledi.
Tugay'dan Dağ'ın vaatlerine gönderme: İzmirliler buna kanmaz!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, ilçe ziyaretlerine ...
'Yerel seçimler, iktidara bir sarı kart gösterme seçimi'
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Bu seçim, iktidara aklını başını ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva