HABERLER>EKONOMİ
28 Kasım 2017 Salı - 10:30

Hükümet'ten Çandarlı Limanı için kritik karar!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın ve hinderlandının endüstriyel bölge olarak belirlendiğini açıkladı.

Hükümet ten Çandarlı Limanı için kritik karar!

Hükümet, Türkiye’nin 5 ayrı liman bölgesinde 5 endüstri bölge kurma kararı alırken, Ege’de kurulacak endüstri bölgesinin yeri Çandarlı olarak belirlendi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkenin batısında kurulacak endüstri bölgesinin yerini Kuzey Ege olarak işaret ederken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 3 Kasım’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Çandarlı’nın endüstri bölgesi olacağını açıkladı.

Konteyner piyasasındaki daralmadan dolayı limanın hizmet edeceği alanları değiştirdiklerini belirten Bakan Arslan, Çandarlı Limanı’nın daha kombine, daha farklı alanlara da hizmet edeceğini, geride Çandarlı endüstriyel bölgesini de kurarak onunla birlikte fayda sağlayacak bir çalışma yaptıklarını söyledi. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve hinderlandının endüstriyel bölge olarak belirlenmesinin Ege ve Türkiye ekonomisi için çok önemli sonuçlar doğuracağını söyledi. Öztürk, “Obez büyüme nedeniyle İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yatırımcı yer bulamıyor. Kuzey Ege, limanları, lojistik avantajı, İstanbul-İzmir, Tekirdağ-Çanakkale Otoyol projeleri ve yatırım için uygun arsa imkânları açısından Türkiye’nin en gözde yeri haline geliyor. İçinde üretim tesisleri olan bir liman, yatırımcıları rekabette öne çıkaracaktır. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nı endüstriyel bölge kapsamında üretim, gemi bakım-onarım, yakıt ikmal, gemi tedarik gibi çok farklı işlevlerle donatarak ülkemizin Doğu Akdeniz’deki endüstri ve liman üssü haline getirebiliriz” dedi.

KÜRESEL FIRSAT
Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile ilgili ilk çalışmanın 1993 yılında başladığını hatırlatan Öztürk, ilk etapta yıllık 4 milyon TEU kapasiteye sahip bir konteyner aktarma limanı olarak planlanan projede, 1500 metre uzunluğundaki ve 294 milyon TL’ye mal olan dalgakıran inşaatının 2014’te tamamlandığını söyledi.  Nihai kapasitesi 12 milyon TEU olarak planlanan limanın üstyapısı için 2013’te yapılan ihaleye teklif gelmediğini dile getiren Öztürk, Oda’nın ve denizcilik sektörünün görüş ve önerileri doğrultusunda Bakanlığın Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’ne yeni bir ufuk kattığını vurguladı. Öztürk, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesinin Türkiye’nin 2030-2040 yıllarının projesi olduğunu her fırsatta vurguladık. Limanı bugünün değil Türkiye’nin geleceğinin limanı olarak gördük. Bugün Çinli denizcilik şirketleri Tek Kuşak Tek Yol Projesi için Mısır’da lojistik bölge, Ruslar Kızıldeniz’de askeri üs, Suudi Arabistan Kızıldeniz bağlantılı NEOM adlı mega şehir kurmaya hazırlanıyor. Kıbrıs merkezli doğalgaz ve petrol aramaları hızlanıyor. Doğu Akdeniz yeni enerji hatları ve lojistik projelerle şekillenirken, Çandarlı Limanı lojistik ve enerji kuşağında Türkiye’nin elindeki en büyük fırsatlardan biri olabilir” diye konuştu.

PİRE’YE ALTERNATİF
Çandarlı Endüstri Bölgesi’nin Türkiye’nin yerli otomobil üretimi için doğru adres olabileceğine dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi: “Çandarlı Limanı Asya-Batı Avrupa ile Akdeniz-Karadeniz hattında aktarma yükleri için önemli bir uğrak noktası olmalıdır. Bölgede kurulacak endüstri bölge Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine giden yolda stratejik önemdedir. Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan önceki son durak olan Çandarlı, Türkiye’nin enerji üretim ve depolama merkezi Aliağa’daki yatırımları dikkate alarak, yakıt ikmal üssü haline gelebilir. Böylece 300 milyar dolarlık dünya yakıt ikmal pazarından aldığımız 1.3 milyar dolarlık payı artırabiliriz. Çanakkale’den İskenderun’a kadar kıyılarımızda gemi bakım ve onarım tesisi bulunmuyor. Liman projesine gemi bakım ve onarım işlevinin eklenmesi bölgedeki ihtiyaç açısından faydalı olacaktır. Çinli konteyner hatlarının hisselerini satın aldığı Yunanistan’ın Pire Limanı Yeni İpekyolu projesinde öne çıkıyor. Türkiye, Yeni İpekyolu’nun dışında kalma riskini, çok işlevli yapısıyla bölgede öne çıkacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile bertaraf edebilir. Çandarlı Projesi, Aliağa’daki limanlarla ve İzmir Alsancak Limanı ile koordineli şekilde ele alınmalıdır. Bu şekilde bölge limanlarımızın gücünü hep beraber harekete geçirebiliriz. Anadolu’nun sanayi merkezlerini demiryolu ve karayolu ağı ile Çandarlı’ya bağlayacak lojistik köy projesi de Kuzey Ege’deki endüstri bölgesi projesine güç katacaktır”.

 
Bornova'da yeşil seferberlik!
 
İyilik meleği
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ogretmenim canim benim 9 Şubat 2018 Cuma 08:52

Gelin gelin buralari da bitirin. Karari cikarip kapiyi acin; donusu olmayan yolda duse kalka, dagila savrula kirlilige ve kalabalikliga feda olalim. Gozden irak olan gonulden de irak olacak ya artik bin yil gecse iflah olunmaz. Ne gam. Ben yonetimlerin her tur tedbir ve denetimle topragi suyu havayi emsalleri gibi temiz tutacagina eminim.

Yorumu oyla      12      7  
Aynur karakaş 9 Şubat 2018 Cuma 01:28

Gitti bizim güzel denizimiz yazlıklarımızÇandarlı biter başka yermi yok

Yorumu oyla      11      8  
Filiz Tuzun 29 Kasım 2017 Çarşamba 22:15

Candarlinin bittiginin imzasidir zeytinlikleri konteynerlara sattiniz Sizin cocuklariniz yokmu yazik

Yorumu oyla      12      7  
Orhan 29 Kasım 2017 Çarşamba 11:04

Yıllardır Aliağanın pisliğine mahkum olan bu bölge yeni projeler ile doğal yaşamı tamamen bitirecektir. Doğayı önemsemeyen ve tek amacı para kazanmak olan yatırımcılar ve başta çevre ve denizcilik bakanlığı yillardir rüşvetlerle ceplerini doldurma çabasinda olduklari için çevre kirliliğini görmezden gelerek her türlü pisliğe göz yumdular. Yaptiğiniz bu kirli işler tüm Türkiye''ye kanser olarak geri dönecektir.

Yorumu oyla      12      7  
Temiz kalan denizimizi de gerekli tedbirler ve denetimler yapılmadığı takdirde kirletecekler 29 Kasım 2017 Çarşamba 10:54

Endüstri bölgesi diyorlarda Türkiye de yerli endüstri mi kaldı? Öncelikle bu durumu düşündünler?

Yorumu oyla      12      9  
ZEYNEP NALAN ZANBAKCI 28 Kasım 2017 Salı 15:10

Bir katletmediginiz yer burası kalmıştı. Hemen pis ellerinizi buraya da atın. IS-TE-MI-YO-RUZ...

Yorumu oyla      14      9  
muhalif 28 Kasım 2017 Salı 13:08

kuzey ege çandarlı limanı için müşteri çıkmamıştı, limanı cazip hale getirmek için bölge endüstriyel bölge oldu ama yatırımcı için bu da yetmez, bölgeye teşvik verilmeside gerekiyor....

Yorumu oyla      16      6  
Kerim Sucu 28 Kasım 2017 Salı 12:32

Bitmeyen senfoni:Çandarlı limanı.Yine gündemde. Herhalde seçim dönemi yaklaşıyor.

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
60 günde 2 bin 500 esnaf... Kemeraltı ölmüş, ağlayanı yok!
Ekonomik piyasaların giderek hassaslaşması, Dolar ve Euro'nun rekor seviyeye ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıyor... Ege'de tarım şaha kalkacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca hayata geçirilen tam 375 dev eser 29 ...
Ege Üniversitesi ve BMC iş birliği protokolü
 İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ...
 
İzmir'in o ilçesinde TOKİ yola çıktı... İlk kazma vuruldu
TOKİ tarafından Kemalpaşa’da yapılacak 679 adet konutun çalışmalarına ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kim demiş paramız pul oldu diye?
Mehmet KARABEL yazdı... Kim demiş paramız pul oldu diye?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz ve ekonomi açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Ticaret Odası Ödül Töreni’nde döviz ve ekonomiye ...
 
Onbinlerce emekli için önemli uyarı! 2 ayınız kaldı
Kamuda 30 yıl üzerinde hizmeti olan emeklilerin ek ikramiye alma hakkı ...
Mahkeme iptal etmişti... Spil Dağı'na hançer!
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde Spil Milli Parkı’na giden yol üzerinde yer ...
İzmir'in o ilçesine taş ocağı... Şehirde 'yeşil', köyde yeşile karşı!
İzmir’in Tire İlçesi Üzümlü Köyü sınırlarında taş ocağı (dolomit) kurmak ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva